?

Moderator: Souei

Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Re: ?

Post autor: Misae »

Taka wersja moim zdaniem byłaby najlepsza, wrzucamy do Iryo i dodajemy odpowiednie wymagania
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

0 x
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach

Dokładnie o takie coś mi chodziło :D nie wiem co na to reszta ale ja osobiście bym była za tą wersją, więc nie mogę powiedzieć nic innego niż - Akcept :d
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

No i chyba ok tylko coś mnie tutaj dalej nie pasuje jednak nie wiem konkretnie co, może to, że efekt jest wywoływany tutaj występuje zawsze -> jeśli chcemy i nie wiem czy nie jest to zwyczajnie zbyt silne i niemożliwe do skontrowania, no ale to już inna kwestia na którą ja zwyczajnie pomysłu nie mam.
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Jak dla mnie trafienie w bardzo malutki punkcik nie jest zależne od poziomu Iryo tylko od poziomu percepcji. Jak już pisałem wcześniej, medyk już na wczesnych poziomach nauki MUSI znać bardzo dobrze ludzkie ciało. Poziom A to jest poziom mistrzowski (zwracam uwagę na to, że w świecie Naruto poziom A jest najwyższy zarówno w misjach jak i technikach. Ranga S określa poziom z reguły niedostępny dla zwykłego śmiertelnika-shinobi i była stosowana niezwykle rzadko, a jeśli już to warto zwrócić uwagę przy jakich osobach/sytuacjach).

Tak na zdrowy rozsądek - załóżmy że medyk rangi A podchodzi do kogoś i markerem zaznaczy mu na ciele punkcik, dokładnie taki żeby kogoś sparaliżować. Ktoś z percepcją na wysokim poziomie nie ma w tej chwili możliwości trafić w ten punkt bo nie ma Iryo A?

Proponując tej "technice" rangę A, przyrównujecie ją do technik, które są w stanie regenerować ciało z niezwykłą szybkością, do wszczepiania DNA innych osób i nawet zrównujecie to z najpotężniejszymi technikami leczącymi dostępnymi na forum. I zaznaczam kolejny raz, że do technik Iryo A wymagane jest użycie chakry, tutaj jest to rzucenie igłami. Do trafienia w punkt wystarczy wiedza o jego umiejscowieniu, wiedza książkowa lub ewentualnie z autopsji jeśli ktoś miał okazję robić sekcję.

Ja się na coś takiego nie zgadzam bo to zwyczajnie nie ma sensu. Dla mnie Iryo C i wysoki poziom percepcji (160-200 poziom przeciętny).
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Ja ci pokażę jak masz kopnąć ale nie kopniesz tak bo nie masz rozwiniętego gokena.
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.

wut? Nie zrozumiałeś chyba o czym pisałem.
Ty mi nie masz mówić jak kopnąć bo doskonale to wiem, masz pokazać GDZIE. O to mi się rozchodzi. A żeby dowiedzieć się gdzie kopnąć (rzucić igłą) trzeba mieć zwyczajną, raczej ogólnodostępną dla medyków wiedzę książkową. Rzucając tą technikę na rangę A, zrównujecie najlepsze techniki lecznicze z wzięciem książki z półki i zapamiętaniem kilku punktów na ciele człowieka bo trafienie w nie jest zależne już tylko od percepcji.
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona

Jun to nie jest jak wcześniej wspomniałam ogólnie wiadomy punkt. Jest dokładne położenie zakończeń nerwowych czego na poziomie C medyk nie ma prawa znać. To nie jest trafienie w narząd czy skupisko mięśni. To trafienie w trzy dokładnie określone zakończenia nerwowe i nie widzę innej opcji niż wersja A czyli jak sam powiedziałeś poziom mistrzowski.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać

Porównujesz teraz medyka ze świata Naruto do lekarza z naszego świata. Iryojutsu A to jest poziom niedostępny dla naszej medycyny, wykorzystujący potęgę chakry w połączeniu z wiedzą teoretyczną. Wy chcecie samą wiedze medyczną sklasyfikować na rangę A. Nie trzeba mieć mistrzowskiego Iryojutsu zeby otworzyć książkę i zapoznać się z wrażliwym punktami w ciele człowieka.
0 x
Obrazek

Han Gug

Post autor: Han Gug »

0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Sam wprowadziłem bajzel tym pytaniem o wbicie z bliska, ale żeby technikę rzutu senbonem zmieniać na technikę Iryo, to jest to zbyt duża ingerencja w same "jestestwo" techniki. Nie możemy tego zrobić i będę to blokował nawet argumentem "nie bo nie". Jeśli temat będzie kontynuowany, to nie tutaj. Wtedy trzeba zorganizować coś w stylu "wiedza o ludzkim ciele" oddzielne od Iryojutsu, gdzie będą takie rzeczy. Wtedy Wymóg Iryo zastąpi się tą wiedzą. Może.

Większość jest zgodna co do jednego. Technika ma sporo wspólnego z akupunkturą (z łac. acus – igła, punctura – (u)kłucie; chiń. 針灸 zhēnjiǔ[1]). Mówimy o jednym punkcie, który robi jedną rzecz. Stąd nadal nie pojmuję czym kierowano się ustalając, że strzał trzema igłami zrobi więcej niż jedną. Tu chodzi o dany punkt, a nie o jak najwięcej wbić.

To musi być Seido, musi wymagać precyzji (mimo całej niechęci do statystyk) i w jakiś sposób musi wymagać Iryo. Dam więc kontrpropozycję niżej.

Kolejna debata to ranga techniki. Poza tym, że nie może to być Iryo, to musi wymagać Iryo. Potrzebna jest i wiedza, gdzie dany punkt na ciele występuje (potrzebna wiedza) i percepcja, by z pewnej odległości w dany punkt trafić.

Daje więc swoją wersję:
Edit: myślałem, czy do tych trzech progów nie dawać też oddzielnych wymagań percepcji, każdy punkt jest trudniejszy od poprzedniego. Zostawiam to Waszej ocenie.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Ilość trafień była zwyczajnie kwestią balansu by nie rzucić w kogoś 10 igieł i liczyć, że jedna trafi i już bajka. I tak wymagałaby dodatkowych ustaleń.

Co do nowej propozycji Akaruia. Mi odpowiada jeśli chodzi o seido B i wymóg iryo C w takim wypadku tylko, że dodatkowe rozwijanie jeszcze wiedzy o ciele i tak dalej jako oddzielną statystykę na którą wydaje się PH lub zdobywa wiedze uważam za zwyczajne zbyt wielkie rozdrabnianie tematu. Dodatkowo. Kto zabroni mi to wykorzystać w zwarciu, te senbony albo z zaskoczenia jako skrytobójstwo/atak. Stąd możliwość wywołania takich efektów tylko rzutem pozostawia sporo do rzucenia skoro można to też osiągnąć w inny sposób.

Dlatego proponowałbym rozbić to na dwie techniki. Jedną dać do Iryo z wymogiem Iryo a drugą wymagającą rzutu dać do Seido i nawet skłaniałbym się tutaj do propozycji Akaruia ostatecznie. Bo wiecie, w seido powinny występować tylko techniki wymagające rzutu a jeśli technika nie musi go wymagać nie widziałbym przymusu jej występowania akurat w tamtej dziedzinie.

Dodatkowe progi mogłyby tutaj występować jeśli chcemy zbalansować ją wymogami a nie ilością trafień, to wszystko są uproszczenia i na jedno trzeba się zdecydować.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Z tego co wiem, nIe istnieje kanonicznie w m&a inna technika nawiązująca do akupunktury. Rzut senbonami przez Haku był jedynym tego przejawem. Nie możemy więc wprowadzać tak naprawdę własnego wymysłu w kanoniczną listę technik i kropka! Ten aspekt medycyny musi stanowić na forum niezbadany teren i jedynie możliwość rozwinięcia poprzez WT.

Ja wiem, że to by było logiczne, ale to już zakrawa o wpajanie WT w kanon. Mamy opracować daną technikę a nie jej rozwinięcia. Z tego powodu nie jestem nawet przychylny różnym opcjom, które sam opisałem. Technika powinna zostać na randze A z wymogiem minimum Iryo B i jedynie możliwością wywołania sztucznej śmierci, jak to jest przedstawione w m&a. Inne opcje istnieją tylko dlatego, bo:
1. były proponowane prawie że od początku.
2. w mojej wersji zmniejszają wymogi na korzystanie z techniki.

Apeluję więc, by na ten moment całkowicie porzucić temat wbijania senbonów z bliska.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ja osobiście nie widzę nic przeciwko tej wersji, ale nadmienię, że trafienie w takie punkty to wymaga praktycznie zerowego ruchu od ofiary. Tak było z Zabuzą, który stał w tamtym momencie nieruchomo.

W trakcie walki, jest to praktycznie niemożliwe, ale to raczej powinien wiedzieć MG.

Jednak wersja Akaruia mi się podoba.
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

Dalej uważam, że jest to technika Iryo a nie seido. Kluczem techniki nie jest sam rzut a wiedza wymagana do jej wykonania. Nic nie stoi na przeszkodzie wykonania jej z bliska.

Wywaliłem poprzednie poziomy, gdyż tak jak słusznie zauważono one nie pojawiają się w anime.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości