?
Moderator: Souei
- Misae
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
- Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=68018#p68018
- GG/Discord: Misae#1695
Re: ?
Taka wersja moim zdaniem byłaby najlepsza, wrzucamy do Iryo i dodajemy odpowiednie wymagania
0 x

- Misae
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Dokładnie o takie coś mi chodziło
nie wiem co na to reszta ale ja osobiście bym była za tą wersją, więc nie mogę powiedzieć nic innego niż - Akcept :d

0 x

- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 18
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach. - Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4957
- GG/Discord: Tario#3987/64789656
- Multikonta: Hoshigaki Maname
- Aktualna postać: Jun
No i chyba ok tylko coś mnie tutaj dalej nie pasuje jednak nie wiem konkretnie co, może to, że efekt jest wywoływany tutaj występuje zawsze -> jeśli chcemy i nie wiem czy nie jest to zwyczajnie zbyt silne i niemożliwe do skontrowania, no ale to już inna kwestia na którą ja zwyczajnie pomysłu nie mam.
0 x
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Wiek postaci: 21
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32 ... 429#p86350
- Multikonta: -
Jak dla mnie trafienie w bardzo malutki punkcik nie jest zależne od poziomu Iryo tylko od poziomu percepcji. Jak już pisałem wcześniej, medyk już na wczesnych poziomach nauki MUSI znać bardzo dobrze ludzkie ciało. Poziom A to jest poziom mistrzowski (zwracam uwagę na to, że w świecie Naruto poziom A jest najwyższy zarówno w misjach jak i technikach. Ranga S określa poziom z reguły niedostępny dla zwykłego śmiertelnika-shinobi i była stosowana niezwykle rzadko, a jeśli już to warto zwrócić uwagę przy jakich osobach/sytuacjach).
Tak na zdrowy rozsądek - załóżmy że medyk rangi A podchodzi do kogoś i markerem zaznaczy mu na ciele punkcik, dokładnie taki żeby kogoś sparaliżować. Ktoś z percepcją na wysokim poziomie nie ma w tej chwili możliwości trafić w ten punkt bo nie ma Iryo A?
Proponując tej "technice" rangę A, przyrównujecie ją do technik, które są w stanie regenerować ciało z niezwykłą szybkością, do wszczepiania DNA innych osób i nawet zrównujecie to z najpotężniejszymi technikami leczącymi dostępnymi na forum. I zaznaczam kolejny raz, że do technik Iryo A wymagane jest użycie chakry, tutaj jest to rzucenie igłami. Do trafienia w punkt wystarczy wiedza o jego umiejscowieniu, wiedza książkowa lub ewentualnie z autopsji jeśli ktoś miał okazję robić sekcję.
Ja się na coś takiego nie zgadzam bo to zwyczajnie nie ma sensu. Dla mnie Iryo C i wysoki poziom percepcji (160-200 poziom przeciętny).
Tak na zdrowy rozsądek - załóżmy że medyk rangi A podchodzi do kogoś i markerem zaznaczy mu na ciele punkcik, dokładnie taki żeby kogoś sparaliżować. Ktoś z percepcją na wysokim poziomie nie ma w tej chwili możliwości trafić w ten punkt bo nie ma Iryo A?
Proponując tej "technice" rangę A, przyrównujecie ją do technik, które są w stanie regenerować ciało z niezwykłą szybkością, do wszczepiania DNA innych osób i nawet zrównujecie to z najpotężniejszymi technikami leczącymi dostępnymi na forum. I zaznaczam kolejny raz, że do technik Iryo A wymagane jest użycie chakry, tutaj jest to rzucenie igłami. Do trafienia w punkt wystarczy wiedza o jego umiejscowieniu, wiedza książkowa lub ewentualnie z autopsji jeśli ktoś miał okazję robić sekcję.
Ja się na coś takiego nie zgadzam bo to zwyczajnie nie ma sensu. Dla mnie Iryo C i wysoki poziom percepcji (160-200 poziom przeciętny).
0 x
- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach. - Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4957
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
wut? Nie zrozumiałeś chyba o czym pisałem.
Ty mi nie masz mówić jak kopnąć bo doskonale to wiem, masz pokazać GDZIE. O to mi się rozchodzi. A żeby dowiedzieć się gdzie kopnąć (rzucić igłą) trzeba mieć zwyczajną, raczej ogólnodostępną dla medyków wiedzę książkową. Rzucając tą technikę na rangę A, zrównujecie najlepsze techniki lecznicze z wzięciem książki z półki i zapamiętaniem kilku punktów na ciele człowieka bo trafienie w nie jest zależne już tylko od percepcji.
Ty mi nie masz mówić jak kopnąć bo doskonale to wiem, masz pokazać GDZIE. O to mi się rozchodzi. A żeby dowiedzieć się gdzie kopnąć (rzucić igłą) trzeba mieć zwyczajną, raczej ogólnodostępną dla medyków wiedzę książkową. Rzucając tą technikę na rangę A, zrównujecie najlepsze techniki lecznicze z wzięciem książki z półki i zapamiętaniem kilku punktów na ciele człowieka bo trafienie w nie jest zależne już tylko od percepcji.
0 x
- Misae
- Postać porzucona
Jun to nie jest jak wcześniej wspomniałam ogólnie wiadomy punkt. Jest dokładne położenie zakończeń nerwowych czego na poziomie C medyk nie ma prawa znać. To nie jest trafienie w narząd czy skupisko mięśni. To trafienie w trzy dokładnie określone zakończenia nerwowe i nie widzę innej opcji niż wersja A czyli jak sam powiedziałeś poziom mistrzowski.
0 x

- Jun'ichi
- Martwa postać
Porównujesz teraz medyka ze świata Naruto do lekarza z naszego świata. Iryojutsu A to jest poziom niedostępny dla naszej medycyny, wykorzystujący potęgę chakry w połączeniu z wiedzą teoretyczną. Wy chcecie samą wiedze medyczną sklasyfikować na rangę A. Nie trzeba mieć mistrzowskiego Iryojutsu zeby otworzyć książkę i zapoznać się z wrażliwym punktami w ciele człowieka.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
Sam wprowadziłem bajzel tym pytaniem o wbicie z bliska, ale żeby technikę rzutu senbonem zmieniać na technikę Iryo, to jest to zbyt duża ingerencja w same "jestestwo" techniki. Nie możemy tego zrobić i będę to blokował nawet argumentem "nie bo nie". Jeśli temat będzie kontynuowany, to nie tutaj. Wtedy trzeba zorganizować coś w stylu "wiedza o ludzkim ciele" oddzielne od Iryojutsu, gdzie będą takie rzeczy. Wtedy Wymóg Iryo zastąpi się tą wiedzą. Może.
Większość jest zgodna co do jednego. Technika ma sporo wspólnego z akupunkturą (z łac. acus – igła, punctura – (u)kłucie; chiń. 針灸 zhēnjiǔ[1]). Mówimy o jednym punkcie, który robi jedną rzecz. Stąd nadal nie pojmuję czym kierowano się ustalając, że strzał trzema igłami zrobi więcej niż jedną. Tu chodzi o dany punkt, a nie o jak najwięcej wbić.
To musi być Seido, musi wymagać precyzji (mimo całej niechęci do statystyk) i w jakiś sposób musi wymagać Iryo. Dam więc kontrpropozycję niżej.
Kolejna debata to ranga techniki. Poza tym, że nie może to być Iryo, to musi wymagać Iryo. Potrzebna jest i wiedza, gdzie dany punkt na ciele występuje (potrzebna wiedza) i percepcja, by z pewnej odległości w dany punkt trafić.
Daje więc swoją wersję:
Edit: myślałem, czy do tych trzech progów nie dawać też oddzielnych wymagań percepcji, każdy punkt jest trudniejszy od poprzedniego. Zostawiam to Waszej ocenie.
Większość jest zgodna co do jednego. Technika ma sporo wspólnego z akupunkturą (z łac. acus – igła, punctura – (u)kłucie; chiń. 針灸 zhēnjiǔ[1]). Mówimy o jednym punkcie, który robi jedną rzecz. Stąd nadal nie pojmuję czym kierowano się ustalając, że strzał trzema igłami zrobi więcej niż jedną. Tu chodzi o dany punkt, a nie o jak najwięcej wbić.
To musi być Seido, musi wymagać precyzji (mimo całej niechęci do statystyk) i w jakiś sposób musi wymagać Iryo. Dam więc kontrpropozycję niżej.
Kolejna debata to ranga techniki. Poza tym, że nie może to być Iryo, to musi wymagać Iryo. Potrzebna jest i wiedza, gdzie dany punkt na ciele występuje (potrzebna wiedza) i percepcja, by z pewnej odległości w dany punkt trafić.
Daje więc swoją wersję:
Edit: myślałem, czy do tych trzech progów nie dawać też oddzielnych wymagań percepcji, każdy punkt jest trudniejszy od poprzedniego. Zostawiam to Waszej ocenie.
0 x
MOWA
- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak
Ilość trafień była zwyczajnie kwestią balansu by nie rzucić w kogoś 10 igieł i liczyć, że jedna trafi i już bajka. I tak wymagałaby dodatkowych ustaleń.
Co do nowej propozycji Akaruia. Mi odpowiada jeśli chodzi o seido B i wymóg iryo C w takim wypadku tylko, że dodatkowe rozwijanie jeszcze wiedzy o ciele i tak dalej jako oddzielną statystykę na którą wydaje się PH lub zdobywa wiedze uważam za zwyczajne zbyt wielkie rozdrabnianie tematu. Dodatkowo. Kto zabroni mi to wykorzystać w zwarciu, te senbony albo z zaskoczenia jako skrytobójstwo/atak. Stąd możliwość wywołania takich efektów tylko rzutem pozostawia sporo do rzucenia skoro można to też osiągnąć w inny sposób.
Dlatego proponowałbym rozbić to na dwie techniki. Jedną dać do Iryo z wymogiem Iryo a drugą wymagającą rzutu dać do Seido i nawet skłaniałbym się tutaj do propozycji Akaruia ostatecznie. Bo wiecie, w seido powinny występować tylko techniki wymagające rzutu a jeśli technika nie musi go wymagać nie widziałbym przymusu jej występowania akurat w tamtej dziedzinie.
Dodatkowe progi mogłyby tutaj występować jeśli chcemy zbalansować ją wymogami a nie ilością trafień, to wszystko są uproszczenia i na jedno trzeba się zdecydować.
Co do nowej propozycji Akaruia. Mi odpowiada jeśli chodzi o seido B i wymóg iryo C w takim wypadku tylko, że dodatkowe rozwijanie jeszcze wiedzy o ciele i tak dalej jako oddzielną statystykę na którą wydaje się PH lub zdobywa wiedze uważam za zwyczajne zbyt wielkie rozdrabnianie tematu. Dodatkowo. Kto zabroni mi to wykorzystać w zwarciu, te senbony albo z zaskoczenia jako skrytobójstwo/atak. Stąd możliwość wywołania takich efektów tylko rzutem pozostawia sporo do rzucenia skoro można to też osiągnąć w inny sposób.
Dlatego proponowałbym rozbić to na dwie techniki. Jedną dać do Iryo z wymogiem Iryo a drugą wymagającą rzutu dać do Seido i nawet skłaniałbym się tutaj do propozycji Akaruia ostatecznie. Bo wiecie, w seido powinny występować tylko techniki wymagające rzutu a jeśli technika nie musi go wymagać nie widziałbym przymusu jej występowania akurat w tamtej dziedzinie.
Dodatkowe progi mogłyby tutaj występować jeśli chcemy zbalansować ją wymogami a nie ilością trafień, to wszystko są uproszczenia i na jedno trzeba się zdecydować.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
Z tego co wiem, nIe istnieje kanonicznie w m&a inna technika nawiązująca do akupunktury. Rzut senbonami przez Haku był jedynym tego przejawem. Nie możemy więc wprowadzać tak naprawdę własnego wymysłu w kanoniczną listę technik i kropka! Ten aspekt medycyny musi stanowić na forum niezbadany teren i jedynie możliwość rozwinięcia poprzez WT.
Ja wiem, że to by było logiczne, ale to już zakrawa o wpajanie WT w kanon. Mamy opracować daną technikę a nie jej rozwinięcia. Z tego powodu nie jestem nawet przychylny różnym opcjom, które sam opisałem. Technika powinna zostać na randze A z wymogiem minimum Iryo B i jedynie możliwością wywołania sztucznej śmierci, jak to jest przedstawione w m&a. Inne opcje istnieją tylko dlatego, bo:
1. były proponowane prawie że od początku.
2. w mojej wersji zmniejszają wymogi na korzystanie z techniki.
Apeluję więc, by na ten moment całkowicie porzucić temat wbijania senbonów z bliska.
Ja wiem, że to by było logiczne, ale to już zakrawa o wpajanie WT w kanon. Mamy opracować daną technikę a nie jej rozwinięcia. Z tego powodu nie jestem nawet przychylny różnym opcjom, które sam opisałem. Technika powinna zostać na randze A z wymogiem minimum Iryo B i jedynie możliwością wywołania sztucznej śmierci, jak to jest przedstawione w m&a. Inne opcje istnieją tylko dlatego, bo:
1. były proponowane prawie że od początku.
2. w mojej wersji zmniejszają wymogi na korzystanie z techniki.
Apeluję więc, by na ten moment całkowicie porzucić temat wbijania senbonów z bliska.
0 x
MOWA
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Ja osobiście nie widzę nic przeciwko tej wersji, ale nadmienię, że trafienie w takie punkty to wymaga praktycznie zerowego ruchu od ofiary. Tak było z Zabuzą, który stał w tamtym momencie nieruchomo.
W trakcie walki, jest to praktycznie niemożliwe, ale to raczej powinien wiedzieć MG.
Jednak wersja Akaruia mi się podoba.
W trakcie walki, jest to praktycznie niemożliwe, ale to raczej powinien wiedzieć MG.
Jednak wersja Akaruia mi się podoba.
0 x

Dalej uważam, że jest to technika Iryo a nie seido. Kluczem techniki nie jest sam rzut a wiedza wymagana do jej wykonania. Nic nie stoi na przeszkodzie wykonania jej z bliska.
Wywaliłem poprzednie poziomy, gdyż tak jak słusznie zauważono one nie pojawiają się w anime.
Wywaliłem poprzednie poziomy, gdyż tak jak słusznie zauważono one nie pojawiają się w anime.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość