Same no Gohō

Moderator: Souei

Hoshigaki Seiki

Re: Same no Gohō

Post autor: Hoshigaki Seiki »

1:29 - 1:42
Nie wygląda na to, żeby Suikodan (C) poruszał się tylko w wodzie i żeby działo się to tylko w poziomie.

Niestety ciężko mi się zgodzić na ten mniejszy przelicznik szybkości. Rekiny są wyższej rangi więc i wytrzymałość nieznacznie wzrasta.
Housenka - pociski
Goryuka - skondensowany pocisk
Mizurappa - ciągły strumień (nie pocisk)

Właśnie dlatego wybrałem taką formę używania techniki (poprzez zaczęcie mizurappą), żeby mieć to połączenie przez wodę która leci z moich ust. Im dłużej rekiny nie trafiają wroga, tym dłużej muszę podtrzymywać pieczęć i wypluwać dodatkowe ilości wody i płacić dodatkowe koszty chakry. Nie mogę w międzyczasie wykonywać innych technik, nawet klanowych bo po prostu nie mam jak. Nie nazwałbym tego małymi wymaganiami.

Co do przytoczonej techniki wodnego węża
1:49 - 1:57
Te jego wygibasy wskazywałyby, że chyba jednak było możliwe jego kierowanie. Gdyby było tak jak piszesz
to byłaby zwykła Mizurappa z wężową głową. Tutaj widać po ruchach tego tworu, że tak nie jest.

Zarzucasz, że technika jest silna jak A. Z tym już zupełnie nie potrafię się zgodzić.
Suitony A:
1) Suiton: Suidanha - "jedna z silniejszych technik Uwolnienia Wody". Strumień przecinający niemal wszystko. Faktycznie moje rekiny schodzące od technik C mogą się z tym równać.
2) Suiton: Suiten Hōfutsu - uzupełniająca do ogarnięcia wody więc ciężko porównywać
3) Suiton: Hahonryū - wodny rasengan, Kinjutsu, trafisz to właściwie wygrywasz. Techniką C tego nie powstrzymasz, rekiny już owszem
4) Suiton: Uramiame - wysysający chakrę deszcz. Jego jedyną wadą jest więcej osób do wykonania. W starciu z tym rekiny chyba znikają więc jakby nie patrzeć, są słabsze.

Klanówki A:
1) Amesuikōha - prawie niemożliwy do uniknięcia deszcz rekinów, które rozcinają skórę ofiary raz po razie. Techniką D ani pięściami się przed tym nie obronisz, a mimo to przyrównujesz moją technikę do tej.
2) Dai Bakusui Shōha - tu chyba nie trzeba nawet nic dodawać

Bardzo przeceniasz moją technikę. To po prostu Suikodan (C) tylko x2. Wyplucie tego w formie strumienia na początku ma mi dać tylko ten element zaskoczenia, żeby rywal myślał że to leci na niego zwykła Mizurappa i wystarczy przed nią odskoczyć w bok. A tu niespodzianka, pojawiają się Suikodany. Na B można już tworzyć ich 5 jak coś i wtedy jest uzasadnione to, że mogą być tylko pod wodą. Ranga niska jak na 5 rekinów więc jest spore ograniczenie.
0 x
Katsuko

Post autor: Katsuko »

Seiki, nie zrozum mnie źle. Widzę tą technikę i mi się podoba. Jest fajna, jeśli dasz koszty B to całkiem sensowna i no ten. Przeszłaby. Ale w moim odczuciu taka nieograniczona kontrola jak na ragę B jest po prostu... niemożliwa?

Suikodany nie polecą na 30 metrów od ciebie [tak sądzę], natomiast twoje rekiny już tak. Pokazałeś przykład strumienia wody, a nie rekinów, a to jest mimo wszystko różnica [chociaż technika pokrewna]. Daj tym rekinom jakiś sensowny zasięg [15 metrów od ciebie] i zrób normalny koszt jutsu. Albo daj trzymanie pieczęci [jak Kisame i Kakashi na filmiku]. Szybkość 1.5x twojej wydaje się być ok, przynajmniej przy tej konfiguracji, którą teraz podałem.
0 x
Hoshigaki Seiki

Koszty zmienione na te z rangi B (wyrzuciłem dla KC E/D)

Chyba trochę przeceniasz tą kontrolę : /
One mogą się zachowywać mniej więcej tak jakby pływały w wodzie, czyli nie robią nierealnych zwrotów, potrzebują nieco miejsca żeby się zawrócić czy odwrócić, nie jest to też błyskawiczne. Jest po prostu normalne. Poza tym tak jak wspominałem wcześniej, ta kontrola odbywa się bardziej w poziomie czyli nie wzlecę takim rekinem 30m nad ziemię czy inne bajery tego typu.

Suikodan - zasięg 40m
Mizurappa - zasięg 20m
moje WT - kompromisowe 30m. Czyli tak jakbym wykorzystywał max możliwości Mizurappy, ale potem dodatkowo przeciągał to jeszcze dzięki temu, że mogę kontrolować swoje rekiny. Dla mnie wydaje się taki zasięg nieprzesadzony i uczciwy względem technik podstawowych.
Zasięg - absolutnie nie mogę się na zaproponowane 15m zgodzić. Wyjaśnienie powyżej.
Koszt poprawiłem według zaleceń.
Trzymanie pieczęci było w wymaganiach od początku i dalej jest ono wymagane jak coś.
0 x
Katsuko

Koszt jest teraz ok. Trzymanie pieczęci jest. Dodaj tylko, że te rekiny muszą wyhamować i zmienić kierunek, a nie z dupy zmieniają położenie i będzie cudownie.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Hoshigaki Seiki

Naoki, czy po prostu zwykła zawrotka może być? Nie wiem czy dobrze to opiszę, ale chodzi mi o zwykłą zawrotkę tak samo jak zrobiłby to taki rekin w wodzie. Skoro tak czy inaczej w tym WT te rekiny poruszają się no jakby nie patrzeć w powietrzu, to uszłoby takie bardziej płynne nawrócenie aniżeli wyhamowanie i dopiero wracanie się?

Ichirou - tą prędkość wziąłem z podstawowej techniki rekinów (Suikodan) gdzie prędkość to właśnie 1,5 * szybkość użytkownika. Jeśli ustalilibyśmy tutaj jakąś stałą wartość, to tak po prostu dla zasady wypadałoby też w kanonach to pozmieniać.
0 x
Katsuko

Seiki, zawrotka? Chodzi mi tutaj o brak doskonałej zwrotności rekinów, jak to pięknie określił Ichirou w innym WT. ♥

Ichirou, masz trochę racji. Poczekajmy na Avę, żeby określił czy prędkość powinna być liczona ze wzoru, czy stała. I tyle.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Hoshigaki Seiki

O rany, czuję jakbyś tak trochę pobieżnie przeczytał opis techniki :P

Co do szybkości to niech tak będzie, ale wtedy co z kanonicznymi rekinami? Są na randze C i mają szybkość 1,5 * szybkość użytkownika. Czyli teoretycznie lepiej byłoby mi użyć tych z C niż swoich z rangi B.

Co do zasięgu i zbiornika wodnego - przecież w tym celu tworzę najpierw strumień wody, który jest stale połączony z rekinami bo one z niego po prostu powstają. Podłączanie tego dodatkowo do źródła wody byłoby nieco dziwne. Dałem koszt na utrzymanie za turę czyli to oznacza, że tą wodę z ust stale wypluwam (jeśli rekiny mają się bardziej oddalić). Nie jest tak, że ja wypluwam dwa rekiny i one sobie swobodnie same hulają w zasięgu 30m. Ja ciągle utrzymuję pieczęć, woda wylewa mi się z ust i tylko wtedy je kontroluję. To dosyć utrudnia obronę i inne działania, więc uznałbym to za pewnego rodzaju minus techniki. Zasięg jak tłumaczyłem jest kompromisową wartością między Mizurappą (20m) a Suikodan (40m). W połączeniu z tym że ciągle muszę być na technice skupiony, uważam że to nie jest przegięcie pod względem siły.
Bądźcie bardziej wyrozumiali. Ciężko jest komuś z rybim móżdżkiem zrobić jakieś rybie WT :3
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Hoshigaki Seiki

Rekiny mają odgryzać kończyny, a w tym kanonie raczej takiej opcji nie ma :P

Sprowadzanie wszystkich technik Suitonu do zbiornika wodnego to straszne nerfienie całej natury. Nie wszystkie techniki Dotonu opierają się na kontrolowaniu ziemi która jest wokół użytkownika. Niektóre się wypluwa, wychodzą z ust, albo pokrywają ciało. Czemu tutaj nie mógłbym wykorzystać zamiast zbiornika wody, którą również sam tworzę tyle że poprzez wyplucie?
0 x
Katsuko

Imo jedyna kwestia, która jest do poruszenia to szybkość rekinów. Dla mnie ok. 100 punktów by było ok.
0 x
Hoshigaki Seiki

Niby spoko, ale jednego nie wzięliście pod uwagę jeśli chodzi o ustalenie szybkości dla rekinów.
od 0:27
filmik wyraźnie pokazuje, że nawet Gai, który był specjalistą od Taijutsu w wodzie był w stanie używać może z 20% swoich możliwości. Co dopiero ktoś, kto takim specem nie jest i poruszanie się pod wodą jest dla niego jeszcze cięższe.
Dodatkowo szybkość rekinów mogła wywołać aż coś w rodzaju "podmuchu" w tej wodzie co chyba już raczej wskazuje na szybkość wyższego poziomu niż 100.
Trzecia sprawa - byłoby troszkę dziwnie, gdybym ja jako raczej człowiek niż rekin, poruszał się w wodzie szybciej od swoich rekinów. Przelicznik w wodzie mam 1,2*szybkość postaci więc wystarczy mi 84 szybkości, żeby przyrównać się do rekinów, a później będę tylko szybszy.
Wracając jednak do Gaia, zakładałbym, że na realia forum ma on coś ~200 szybkości. Czyli skoro w wodzie te rekiny robiły z niego taką miazgę (zanim odpalił bramy, nie miał jak im uciec, mógł tylko się bronić) to albo jego szybkość spadła o jakieś 75% albo i więcej, albo rekiny mają po prostu dużo większą szybkość w wodzie niż te 100.
Poza tym dobrze byłoby ustalić z jaką prędkością gracze mogą pływać.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości