Doriru

Moderator: Souei

Hoshigaki Seiki

Re: Doriru

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Czuczi... ech...

Takie rozpoczęcie posta + 100 do racji! xD

Czasami połączenie dwóch teoretycznie słabych efektów daje jeden silniejszy. Nie zawsze tak to działa, ale w tym przypadku myślę, że byłoby to możliwe. Technika Nin którą zarzuciłem pozwalała przecież zrobić z bandaży coś co przecinało skały więc jaki byłby problem, żeby utwardzić tym łańcuch by utrzymywał przez chociażby chwilę formę stożka?

Czekamy na resztę, ode mnie dalej akcept ;)
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Ukryty tekst
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

Seiki, skoro takie zaczęcie posta daje +100 do racji, to polecam Ci takie zaczynanie postów w dyskusji z Iseiem. Będziesz miał lepszy start. *wink, wink*

Odpiszę tylko, bo podano tutaj przykłady, które są kompletnie nietrafione. Tak, Seiki. Technika podana przez Ciebie pozwala na manipulację bandażem. Tak, utwardza go. Tak, możesz dzięki niej nawet chwycić przeciwnika bandażem! Wow! Owiniesz go wokół ręki. I TYLKO NA TO POZWALA TA KONTROLA. Czy Ty naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy utwardzeniem bandaża w linii prostej, dzięki czemu przecina on skały (swoją drogą to dowód na działanie podobne do techniki Hien, a nie na stworzenie stożka, więc gratuluję doboru argumentu). Bandaż nie kręci się jak tańcząca, szalona ruda, a jest w stałej formie i w linii prostej. Jeśli dalej chcecie się powoływać na tę technikę, to polecam chociaż obejrzenie odcinków, gdzie występowała. Zobaczycie w jaki sposób była używana. Konia z rzędem, jeśli w taki, co Wy chcecie z niej zrobić.

Tsukune, argument o klanach żywiołowych kompletnie nietrafiony. Ja tu się wypowiadam o dwóch, niepowiązanych ze sobą technikach, a Ty wyskakujesz z zależnościami żywiołowymi, które występują nie tylko w naruto, ale także i u nas w mniejszym lub większym stopniu. Dodatkowo, nawet jeśli byłyby nielogiczne, to zostały ukazane w mandze/anime i tak funkconują w obrębie naszego forum/uniwersum. Dodatkowo przytoczę Ci fragment opisu stylu, z którego korzystasz, bo chyba go nie pamiętasz:
LEPSZEGO. Lepszego od osobnika, który nigdy nie miał łańcucha w ręce. Nie mistrza, który potrafi zrobić z łańcucha kręcący się świder, bo tego się zrobić nie da. Masz zresztą przykład wykorzystania na podstawie dwóch technik kanonicznych. Ruchy pozwalające na skrępowanie, zaskoczenie przeciwnika. Ja nie twierdze, że w WT nie można zrobić czegoś innego, ale Twojej techniki na pewno nie. Tak, chcesz zrobić spiralę. Spoko, zrobisz ją. Problemem jest jednak to, że ta spirala magicznie nie przestanie się nagle w ogóle ruszać. Nie przyjmie wiecznie kształtu, który chcesz uzyskać. Ba! W przypadku próby uderzenia nią w cokolwiek zwyczajnie się zegnie. Nie ma możliwości, żeby obiekt z takimi lukami pomiędzy łańucuchem, jak pokazałeś na filmiki, pozostał niewzruszony w momencie kontaktu z innym obiektem. To jest niemożliwe nawet przy pomocy chakry. Przymknąłbym na to oko, gdyby łańcuch owinięty był wokół rękawicy w stylu wiertła z klanu Kaguya. Wtedy jeszcze jakoś by to wyglądało. Powiedz mi za to jeszcze jedno. JAKIM CUDEM TY CHCESZ TYM WIERCIĆ? Przecież ten łańcuch będzie Ci wychodził z rękawicy za każdym obrotem, co jest kolejną przeszkodą. Nie ma cudu, żebyś kręcił nim przed rękawicą, a jednocześnie łańcuch, który siedzi sobie w rękawicy nagle magicznie pozostawał w miejscu, będąc kompletnie niewzruszonym przez to, co próbujesz z nim wyczyniać.

Dla wyróżnienia napiszę to tutaj. Kwadraty, spirale, trójkąty sobie rób. Nie oczekuj jednak, że nadasz im właściwości przedmiotów wytrzymałych. Nie ma mowy, żeby po zrobieniu sobie kwadratu, który jest pusty w środku, był on tak samo twardy jak kwadrat z metalu. Tak samo jest w przypadku spirali. To jedynie kawałek łańcucha, który jest zagięty w powietrzu i cudownie ma nie tylko utrzymywać swoją formę w kontakcie z przeciwnikiem, ale jeszcze pozwalać na wwiercanie się w przedmiot.

Barierę? A na jakiej podstawie? Nie jesteś Ayatsuri, który może sobie robić tarczę z niczego. Plus nadal wiertło w takim wypadku nie mogłoby się kręcić z powodu łańcucha zgromadzone i owiniętego w środku rękawicy. Po prostu nie widzę tego mechanicznie, nawet jeśli sam pomysł jest dość ciekawy.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Popieram Chuichiego, a powtarzanie tych samych argumentów innym zwrotami nie ma sensu, więc "jak wyżej".
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Nie przeżyłbyś bez dogryzania, co nie? Ale to chyba typowe u ludzi z DSa, zawsze tak było ;)

Jeśli za pomocą Kusarijutsu mógłby zrobić kształt stożka, to czemu nie mógłby go wtedy utwardzić wskazaną techniką? Nie mówię, że taka figura będzie niewyobrażalnie twarda, ale powinna być na tyle zwarta żeby móc kogoś zranić.
Poza tym wymagania innej techniki nie oznaczają że jej efekt musi być identyczny. Czyli nie chodzi mi o to, żeby łańcuch był prosty i twardy jak w kinówce z której jest ta technika, tylko o to żeby nadać sam efekt utwardzenia na już stworzony kształt.
Zgodzę się z tym, że wprowadzenie takiego "wiertła" w ruch raczej odpada.

Wersja z barierą trochę dziwna.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Ukryty tekst
0 x
Chuichi

Naprawdę... Rybciu, jakbyś nie zauważył, moje ech było po to, żeby Ci nie dogryzać. Nie załapałeś, sam dogryzłeś, dostałeś odpowiedź, a teraz płaczesz, bo podludzie z DSa so złe. Aż mi się współczucie włączyło. Niemniej jednak, nie chcesz dostawać więcej, to nie zaczepiaj. Będziemy sobie żyli w spokoju jak rybki w stawie. Ja już kończę, bo jestem tu od oceniania WT, a nie Twoich problemów, których ostatnio masz więcej, niż samych ocen WT. Na pytania masz odpowiedź w poprzednim poście. Wyszukaj sobie.

Tsukune:
Tak, mam zamiar brać to dosłownie. Jesteś twórcą techniki, musisz ją opisać tak, żeby nie było w niej luk, niedopowiedzeń, przenośni, nieścisłości. Ma być przejrzysta i nie pozostawiać miejsca na dwie, różniące się od siebie interpretacje. Chwila kręcenia i dalsze wykorzystanie łańcucha z rękawicy skutkowałoby jeszcze większą trudnością techniki, bo używałbyś do niej więcej materiału. Kontrolowałbyś go więcej, używałbyś go więcej, całość byłaby trudniejsza. I przepraszam bardzo... Czy Ty właśnie dałeś przykład z kręceniem sznurem w dłoni? Czy Ty umiesz zrobić rypane WIERTŁO ze sznurka? Tylko dzięki trzymaniu go w ręce potrafisz nim sterować tak, że zamiast zwykłego dyndania przy ruszaniu nadgarstkiem wychodzi Ci wiertło? Sznurek układa się dokładnie w kolejne warstwy i tworzy stożek? Gratuluję. Tego się nie da zrobić. Zrobisz lasso, zrobisz jakiś niejednostajny ruch, ale stożka nie uformujesz. Wróćmy jednak do ruchów ręką. Wiesz czemu w takim wypadku nie potrzeba Ci więcej sznurka? Bo raz, ściskasz go w ręce, a dwa, RUSZASZ NADGARSTKIEM. Jeśli Twój świder z rękawicy miałby jakkolwiek działać, to potrzeba mechanizmu, który obracałby Ci cały łańcuch dookoła przedramienia. Niemożliwa jest sytuacja, gdzie łańcuch zostaje pod nadgarstkiem, tam jest zablokowany, a Ty sobie nim kręcisz przed dłonią. Tak więc Twój przykład, po raz kolejny, kompletnie chybiony.

Jako mod Ci radzę, ale Ty nie chcesz tej rady przyjąć. Technika jest mechanicznie nie do wykonania. Nie będę za Ciebie wymyślał całej mechaniki jutsu po tym, jak rzucisz mi pomysł. To nie jest część mojej pracy. Świdra nie zrobisz, stożek zrobisz, ale utwardzenie nie ma prawa bytu, więc co ja mam Ci wyczarować? Kolejna propozycja... Jak Ty chcesz kręcić ręką dostatecznie szybko, żeby zrobić świder, który przebija się przez przeszkody. Czy Ty uważasz, że shinobi to jest Flash z Justice League i jest aż tak szybki? Propozycję podaje w tych WT, gdzie jest jakiekolwiek pole manewru i sam ich zamysł ma, moim zdaniem, miejsce w tym uniwersum. Powtarzam raz jeszcze, ten dział nie jest miejscem, gdzie przychodzisz ze swoim luźnym pomysłem, mając średnie pojęcie na czym się on opiera i oczekując, że modzi zrobią za Ciebie siedemdziesiąt procent roboty, więc koniec końców będziesz miał technikę. Przemyśl swoje przykłady, propozycje i podaj takie, które naprawdę cokolwiek zmieniają i które mają jakiekolwiek uzasadnienie. Nie robię tego z niechęci, złości czy czegokolwiek innego, ale również nie zamierzam odpisywać tutaj co dwie godziny na kolejne "pomysły", których racji bytu można zaprzeczyć zaraz po przeczytaniu.

Najlepsze jest to, że w teorii wszystko wygląda fajnie. Składam sobie łańcuch, robię sobie świder, macham nim i zium, jest technika. Chakra może i wyjaśnia wiele, ale nie można zapychać tym słowem każdej nieścisłości w technice. Jakim cudem łańcuch się kręci? Chakra. Czemu jest utwardzony? Chakra. Czemu pomimo takiego ułożenia (z lukami między łańcuchami) jest nadal tak twardy, że nie zegnie się ani nie pęknie? Przecież metalowy świder o takim kształcie przy zderzeniu by się złożył. Szklany by pękł, betonowy by pękł, drewniany by się złamał. Czemu ten jest twardszy? Chakra. Przyjemne wytłumaczenie, ale nie. Chakra i jej wykorzystanie też ma pewne reguły, których Ty tutaj nie aplikujesz. Zresztą, przeczytaj sobie dokładniej poprzedni post. Też pisałem coś o tych lukach. Co takiego? Nie będę podpowiadał, bo powinieneś to już wiedzieć, jeśli faktycznie go widziałeś i czytałeś. Jeśli nie, to nie ma sensu, żebym się produkował drugi raz. TAK. PODAŁEM CI TAM PROPOZYCJĘ. HAAALOOO?

Weź sobie łańcuch do ręki i spróbuj nim walczyć. To shinobi bez stylu. Teraz wyobraź sobie, że możesz nim swobodnie obwiązywać którąkolwiek część ciała u przeciwnika, zginać go kiedy chcesz, sterować nim z niezwykłą dokładnością. To jest Twój styl. To tak, jak style z kataną. Jeśli nadal nie widzisz różnicy to... Cóż, trudno.

Proszę Cię, myśl. Przemyśl to wszystko nim cokolwiek napiszesz.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Tsukune

Ukryty tekst
0 x
Support nr 6
Support

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Chuichi

Jeśli chodzi o technikę, to ja nadal podtrzymuję swoje stanowisko. Wiertło, przekręcenie - nah. Nie wiem czemu zafiksowałeś się tak na tym punkcie, skoro to prawie żadnej różnicy nie robi. Wejdzie w ciało może centymetr czy dwa głębiej, a niczego na pewno nie rozerwie czy nie przebije.

Co do Musa. Jakbyś nie zauważył - skończyłem. Swoje napisałem, upominać nie trzeba. Jeśli chciałeś upomnieć, mogłeś to zrobić poprzez nasze skrzynki z prywatnymi wiadomościami. Mówisz o ocenianiu WT w WT, po czym sam nas upominasz w WT gracza, na forum publicznym. Teraz miałem dać tę wiadomość w uhide tylko dla modów, ale skoro Ty nie dałeś, to i ja nie muszę.

Fajnie, że pokazałeś swoje cojones, wchodząc w temat i rozdzielając "koguty", które dawno przestały już walczyć, jednocześnie mówiąc o naszym porównywaniu penisów, Mamucie. Tak, Mamucie. Jeśli Ty nie potrafisz używać mojego nicku i nie potrafisz również zrozumieć, że stopień zażyłości pomiędzy mną, a Tobą jest jeszcze gorszy niż pomiędzy mną, a Rybką, co nie pozwala mi na odbieranie "Grubasa" w sposób żartobliwy, to ja od dzisiaj zacznę nazywać Cię Mamutem z tak samo pejoratywnym wydźwiękiem, jak Grubas. I jeszcze tak na temat tego nielubienia. Rybkę lubię. Nie zgadzam się z nim wielokrotnie, ale lubię. O Tobie tego powiedzieć nie mogę. Next time na priv proszę. To, że jesteś adminem wcale nie oznacza, że w tematach możesz robić to, czego nam zabraniasz. Tak, teraz też napisałem to, co musiałem i skończyłem. Tak, jak w przypadku Rybki. Nie uważam więc za niezbędne ciągnięcie tego tematu dalej, jeśli obie strony zrozumiały o co chodzi.

Reszta modów, proszę o wypowiedź do techniki i lecimy dalej z WT~
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune

Ukryty tekst
0 x
Support nr 6
Support

Ukryty tekst
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości