Meh, moja, oceniajcie :P

Moderator: Souei

Higaki

Meh, moja, oceniajcie :P

Post autor: Higaki »

[center][img]Obrazek[/img][/center]
Nazwa
Kaminari no Chinka no jutsu – podmiana dziecka boga piorunów
Dziedzina
- Ninjutsu
Ranga
C
Pieczęci
Brak, aktywacja to strzał malutką wiązką chakry
Zasięg W zależności od miejsca punktów jednak nie przekraczający(poziomy kontroli chakry): E:100m |D:150m | C:200m | B:250m | A: 300m | S:400m
Koszt
E:7% | D:6% | C:4% | B:3% | A:1% | S: 1% | S+1% za podmianę
Dodatkowe Trzeba znać : Kawarimi no JutsuKonieczność posiadania narzędzi/przedmiotów/broni ze specjalną notką z symbolem ( jest niewielkich rozmiarów, 2cmx5cm)
Opis Zapewne każdy zna technikę IV Hokage, można powiedzieć, że ta technika to jej imitacja/dziecko. Technika wykorzystuje do działania Kawarimi no jutsu, a jak ona działa? Użytkownik musi mieć broń (np. kunai) z przymocowaną specjalną notką, aktywuje technikę wystrzelając trochę chakry w kierunku broni z notką i zamienia się z nią miejscami. Technika różni się od Kawarimi no jutsu tym, że możemy aktywować ją w dowolnym momencie poprzez strzał chakry, a nie tylko w momencie nadchodzącego ciosu. Notka ma za zadanie reagować właśnie z naszą chakrą i przedmiot ten może być podmieniony tylko z nami (w sensie nikt inny nie może podmienić się z naszym kunaiem, notka to blokuje) .
Link do tematu postaci KLIK!
O to uzasadnienie, dlaczego dałem tak niską rangę, bo mimo swojej przydatności posiada strasznie dużo wad:
- przed walką/w czasie walki trzeba porozrzucać narzędzia aby móc się z nimi podmienić
-trzeba wiedzieć gdzie się znajdują np. widzieć je lub pamiętać gdzie leżą i wystrzelić chakrę „na czuja”
- Ninja sensory i członkowie: Uchiha, Hyuga, Ranmaru będą w stanie wykryć/zobaczyć naszą strzelającą chakrę i będę wiedzieć gdzie się pojawimy, co stawia nas w niekorzystnej sytuacji
- Przeciwnik, który nie jest amebą umysłową po zobaczenie ok.3 podmian zorientuje się jak działa technika i może np. pozbierać narzędzia.
- Trzeba wcześniej przygotować przedmioty z notkami i nosić je ze sobą.
- biorąc pod uwagę te wszystkie wady, to na wyższej randze nie dorównywałaby przydatnością innym technikom, ma po prostu za dużo słabych stron.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Re: Meh, moja, oceniajcie :P

Post autor: Jawa »

Hmmmmm. No tym mnie zaskoczyłeś, bym się takiej techniki nie spodziewał. No to do roboty:

1) Technika to taki biedniejszy Hiraishin i w sumie mam z tym ogromną zagwozdkę. Jest to jednak mechanicznie pokazane jako zaawansowane Kawarimi i to samo w sobie jest trochę sprzeczne z zasadami podstawowego Kawarimi, i właściwie każdego innego. Każda technika Kawarimi wymaga odpowiednio dużego i ciężkiego obiektu do podmiany - w m/a zazwyczaj używali takiego pieńka właśnie. Tutaj podmieniasz się z małym kunai, więc tak jakby przeczysz fundamentalnym zasadom techniki. No i żadnych pieczęci + dowolna aktywacja. I śmieszne koszta chakry.

2) Jakoś nie widzę dużo różnic pomiędzy tym a Hiraishinem. Znaczy tak, jest zasięg który rośnie wraz z KC i jest on bardzo mały w porównaniu do Hiraishina, jest też "strzał chakry", czymkolwiek miałoby to być. Ale nie są to aż takie różnice. Jest oryginał, ultrapotężne jutsu czasoprzestrzenne na dodatek zakazana, i jego słabsza wersja opierająca się na Kawarimi.

3) istnieje technika zwana Hiraishin: Goshun Mawashi no Jutsu i jak można zgadnąć jest wariacją Hirashina. Nie jest na forum zaimplementowana, ale na wiki jest. Polega na instantowej zamianie miejsca dwóch osób z nałożoną pieczęcią. Wydaje mi się, mimo dość oczywistych różnic, że bliżej twojej technice do tego.

4) Co do pieczęci... jak ją nakładasz? Rozumiem że potrzebujesz specjalnej notki umożliwiającą aktywacje techniki. Jak ją tworzysz? Za pomocą dotyku jak Minato? Sekwencją pieczęci? Tego tutaj braknie, a to dość ważny aspekt techniki

5) Wady to nie wady i nawet zwykły Hirashin takowe ma.
- spoko. Tak samo Hirashin musi przed walką/podczas niej rzucić sobie kunai czy nałożyć pieczęć
- tak samo Hirashin
- no dobra, to jest jedna jedyna wada prawdziwa. Ale biorąc pod uwagę dość niewielką ilość przedstawicieli tych klanów + samych sensorów jest niewiele. Technika jest więc do rozpracowania dla bardzo wąskiego grona.
- a jak je podniesie to nie możesz się z nimi zamienić miejscami? Podnoszenie broni do której błyskawicznie może się teleportować przeciwnik to chyba zachowanie umysłowej ameby xD
- noooo Hirashin tak samo musi mieć kunai naznaczone. Tylko w sumie on może jeszcze samym dotykiem tworzyć pieczęci, więc faktycznie druga wada prawdziwa, ale nadal niewielka :D
- to nadal instant teleporter w dowolnym, wybranym przez użytkownika momencie, na ogromne odległości, o minimalnych kosztach i działający na zasadzie Kawarimi jednocześnie ignorując elementarne zasady działania Kawarimi.

W obecnej formie i założeniu technika raczej nie ma racji bytu z uwagi na uderzające podobieństwo do zakazanej S. Wady tego nie rekompensują, możliwości prawie identyczne.
0 x
Higaki

PKT1 Też miałem zagwozdkę co do tego ciężaru, lecz w technice podstawowej kawarimi jest napisane: „Otóż jest to technika podmiany która pozwala w momencie ataku podmienić nasze ciało z zawczasu przygotowaną podmianą z beczką, kłodą bądź innym przedmiotem który znajduje się luźno na powierzchni oraz rozmiarami jak i wagą nie przekracza ½ naszego ciała.”W sumie tu masz racje, że pieczęci można jakieś dać, np. 3 pieczęci a potem ten strzał chakry w kierunku punktu zamiany. Koszty chakry zwiększałem w oparciu o zwykłe kawarimi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze nieco zwiększyć.
PKT2 Strzał chakry, chodzi mi o wysłanie chakry do obiektu z notką z którym mamy się podmienić.
PKT3 Faktycznie, jak o tym wspomniałeś to mi się przypomina, że II i IV nałożyli na siebie swoje pieczęcie i jednocześnie je aktywowali co spowodowało ich zamiane miejscami… Ale do tego potrzebne jest II ninja, każdy z opanowanym Hirashinem, i mają nieograniczony zasięg. U mnie zamieniam się z przedmiotem nieożywionym na odległość max wymienionej w zasięgu. Powiem szczerze, że nie przypuszczałem, że to była osobna technika tylko poprostu jednoczesne aktywowanie dwóch Hirashinów XD.
PKT4 Faktycznie, umknęło mi to, niech pomyślę… hmmm pierwsze co mi do głowy przyszło, to napisanie symbolu normalnie tuszem i wykonanie sekwencji pieczęci, która nadawałaby jej tą właściwość… aczkolwiek nie wiem czy to nie podlegałoby za bardzo pod fuin… jeśli nie, to może to być taka metoda, a jak podlega – to się zaraz pomyśli :D.
PKT5
1 Racja, aczkolwiek wystarczy, że umieści znacznik na pniu drzewa obok, którego stoi i już ma punkt teleportacji, ta technika tak nie może, bo podmienia się z konkretnym przedmiotem.
2 Z tym się do końca nie zgodzę, bo Minato wie np. że pieczęć ma na Naruto, to nie musie go widzieć/wiedzieć gdzie się znajduje, nie ma dla niego różnicy czy znajduje się w Konoha czy może w wiosce piasku, on teleportuje Się do Naruto, a nie do miejsca gdzie się znajduje owy chłopczyk. U mnie musisz trafić chakrą w obiekt podmiany, czyli musisz znać dokładne położenie sprzętu.
3 Tu nie ma co dodawać
4 Chodziło mi bardziej o to, że po zebraniu wszystkich narzędzi tracę możliwość „skakania” po polu bitwy, technika IV-go nie ma czegoś takiego, bo wystarczy znacznik na pniu czy kamieniu.
5 On nie tylko używa kunai do skoków, może to być dowolny przedmiot, nawet budynek do którego się teleportuje i wystarczy dotyk aby stworzyć punkt skoku.
6 Jakie zasady ignoruje? Jedyna to taka, że nie trzeba czekać na nadchodzący cios aby wykonać podmianę. Zresztą nie jest to identyczna kopia techniki tylko jej rozwinięcie. Mało tego, ten brak czekania zastąpiłem właśnie strzałem chakry – w zwykłej technice kawirimi nie jest to potrzebne, zamiana następuje od razu przed ciosem. Co do ciężaru i wielkości podmienianego ciała to było już pisane.

Wiem, że jest to hmmmm kontrowersyjna technika lekko mówiąc, więc na wszystko będę zwracał uwagę, aż do jej zrównoważenia, ale jakbym teraz wymienił różnicę pomiędzy nimi:
Kawarimi – Moja
Pieczęci: 5 – po zmianie np. 3+strzał chakry
Zasięg: 30m – 100m i powiększany
Koszt: E: 5% | D: 4% | C: 3% | B: 2% | A: 1% | S: 1% | S+: 1% - Hmm można zwiększyć np. E: 15% | D: 13% | C: 11% | B: 9% | A: 7% | S: 5% | S+: 4% (Hirashin ma od razu 5%)
Dodatkowe: Przedmiot do podmiany – specjalne narzędzie z notką+znajomość zwykłego kawarimi

Czekamy na cios i automatycznie się podmieniamy – nic nie dzieje się automatycznie, za wszystko sami jesteśmy odpowiedzialni i możemy np. nie zdążyć się podmienić i oberwać, co nie jest możliwe w przypadku zwykłego kawirimi, ale nie musimy czekać na cios.

Mamy przedmiot to po prostu go używamy, może być dowolny byle nie przekraczający ½ naszego ciężaru – przedmiot musi być specjalnie wcześniej przygotowany i tylko z nim możemy się podmienić, na dodatek istnieje ryzyko niepowodzenia (gdy spudłujemy chakrą, technika nie zadziała, a w przypadku kawirimi nie ma takiego ryzyka)

Tak to mniej więcej wygląda moim okiem, pewnie będzie tu sporo dyskusji. Jeśli chodzi rangę techniki to jestem skłonny podnieść ją do rangi B (ale raczej nie wyżej) ze względu właśnie na Hirashin i na to, że jest zakazana.
0 x
Ryūji

Post autor: Ryūji »

Jak pisał Exodia, technika poza tym, że musisz wystrzelić chakre w stronę przedmiotu nie za wiele różni się od techniki czwartego. Oprócz tego co napisał admin, rozumiem , że ten strumień byłby prosty, więc co z przeszkodami takimi jak drzewa ludzie itp? Raczej nie dało by się przez nie przeprowadzić tego strumienia. Wystrzelenie takiego malutkiego strumienia na odległość 100 metrów na randze E to chyb za dużo.
0 x
Higaki

Oczywiście, że nie byłby w stanie latać zygzakiem, czyli przeszkody typu ludzie, drzewa itp (jak wspomniałeś) uniemożliwiałyby użycie techniki. Co do podobieństwa z techniką IV, to dostrzegam wiele różnic i trochę o nich pisałem. Wiem, że technika jest kontrowersyjna i postaram się jak najbardziej dostosowywać się do waszych uwag. Można zmniejszyć dystans na np. E:70m D:110C:160m B:220m A:280m S:320m S+350m, lepiej? Jak nadal z wielki, to wal śmiało ;) Ogółem, efekt podobny do techniki IV można uzyskać po włożeniu w to dużo więcej wysiłku (na mniejszy zasięg, dokładna lokalizacja narzędzia, brak przeszkód, wykonanie pieczęci i tak dalej... o czym zresztą też jest wzmianka wyżej ;))

Wiecie co? Jutro jak będę miał więcej czasu (no ewentualnie pojutrze :P) postaram się jeszcze raz dokładnie przeanalizować swoją technikę, ale ciągle przyrównując ją do techniki IV, potem jakby poprawioną wersję wrzucę odrazu z porównaniem, aby była całkowita jasność. Taki mam pomysł ;)
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Higaki

Uwaga, biorąc pod uwagę, że technika jest za bardzo podobna do techniki Minato, nastąpił DUUUUŻY rework XD
[center][img]http://i.imgur.com/vmYZMDG.png[/img][/center]
Nazwa
Mokuton: Kibako Chikan -> Mokuton: Drewniane pole podmiany
Dziedzina
klanowe/ninjutsu
Ranga
C
Pieczęci Pieczęci – Tygrys -> świnia -> wąż -> styczność dłoni z ziemią
Kolejna część aktywacji -> pies -> smok -> baran
Zasięg
75m potem do 150m (od bloczka)
Koszt E:20% D:15% C:8% B:5% A:3% S:2% S+:1%
Kolejna część aktywacji -> E:7% D:6% C:5% B:4% A:3% S:2% S+:1%
Dodatkowe
Brak
Opis Pierwszą częścią techniki jest stworzenie pola z drewnianymi bloczkami, które są wymiarów: 1mx1mx0.25m (dł. x szer. x wys.) i umieszczone są następująco: w 3 okręgach, pierwszy o promieniu 25m, 2-50m i 3-75m (odległości pomiędzy bloczkami to 1.5m). Jest to nasz materiał do podmiany, którego może użyć tylko i wyłącznie jego twórca – czyli ja. Druga część to już sama podmiana, za którą płacimy osobny koszt chakry, podmieniamy się z wybranym przez nas bloczkiem. Podmiana następuje jedynie gdy jesteśmy świadomi ciosu i tuż przed nim – jak w zwykłym kawirimi. Jest jednak jedna różnica – podmiana następuje również w przypadku, gdy to my zadajemy cios i okaże się, że odniesiemy wskutek niego obrażenia. NP. uderzamy przeciwnika pięścią, podczas gdy on aktywuje chidori i nasze pięści idą na czołowe – nasza „goła” przeciwnika z chidori. Jasne jest, że starcie przegramy – wtedy podmiana również się aktywuje.
Link do tematu postaci KLIK!
Mam nadzieje, że teraz technika stanie się dla was bardziej „zjadliwa”. Na pytania/wątpliwości oczywiście odpowiem :).
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Higaki

Nie o to mi chodziło, miałem na myśli to, że dodajemy dodatkową opcje, to również byłoby świadome, po wcześniejszym złożeniu pieczęci. Ma to być również rodzaj zaskoczenia, np. wykonuje pieczęcie i uderzam gołą pięścią w rasengana, plan jest taki, że przy zderzeniu ja się podmieniam z bloczkiem np. za nim. A skoro używać standardowego kawirimi, to ta technika nie ma sensu, bo drewno mogę pasywką stworzyć... dobra, daje spokój, bo widzę, że kawarimi nie wolno tknąć... jutro wieczorem przenoszę post do archiwum i mam gdzieś koncept techniki... w sensie rezygnuje z niej, czy oblewam, jak kto woli...
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości