System pocztowy

Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

System pocztowy

Post autor: Kakita Asagi »

PROBLEM Brak usankcjonowania metody wysyłania listów między postaciami - poza doręczeniem przez inną postać w zasadzie... no jak to działa?

ROZWIĄZANIE

W temacie "Sklep z wyposażeniem" albo/oraz "Szlak transportowy" dodajemy jeszcze jedną tabelkę do wysyłania wiadomości:

Do kogo:
Czas doręczenia:
Koszt doręczenia:
Treść wiadomości:

Jak to działa? Ano chce przekazać jakąś wiadomość innemu graczowi, ale fabularnie nie zamierzam specjalnie leźć N prowincji by powiedzieć "cześć". Idę więc do sklepy/na trakt i tam wykupuje odpowiednią usługę polegającą na przekazaniu przygotowanej przeze mnie wiadomości.
Poniżej wyjaśnienie poszczególnych pól:

Ad Do kogo:
- W warunkach podałbym proste - trzeba wskazać do kogo ma trafić przesyłka - podać temat z mieszkaniem, albo znanym nam bytowaniem postaci (fabularna wiedza). Tam trafi wysłana przesyłka i dopiero jak gracz ją odbierze, to przeczyta. W praktyce - gracz po wysłaniu wiadomość kopiuje jej treść w temacie po odpowiednim czasie i jeśli adresat jest dostępny, to sobie przeczyta.

OPCJONALNIE - wklejaniem wiadomości zajmują się fabularzy/modzi - to by pozwoliło uniknąć podejrzeń o "grzebanie w korespondencji" ALE nie zawsze Mod/Fabular jest i ma czas na takie zabawy, poza tym - jesteśmy dorośli - jak ktoś się nie umie bawić, to jest gupi, o.

Ad Czas doręczenia: Tutaj proponuję 15 minut x ilość prowincji jaką musi pokonać kurier. EWENTUALNIE - ustalamy stałe godziny kiedy listy dochodzą bo wklejają je fabularzy/modzi. Do ustalenia.

Ad Koszt doręczenia: 30 ryo za 1 prowincję.

Ad Treść wiadomości: po prostu treść tego co przekazujemy, może być w Uhide.

UWAGA: jako, że jesteśmy wszyscy kreatywni, uważam, że należy ograniczyć "rozmiar przesyłki" do max małego zwoju. Co by czasem ciała nie zaczęły nam wędrować między prowincjami.

DODATKOWE UWAGI
W zasadzie, to tyle - proszę szybko wprowadzić jakąś opcję i będzie spoko :)

Jest jednak pewno ale które mi jeszcze chodzi po głowie... mam w sumie pomysł który już totalnie nam pasuje do realiów świata: Postacie o tym nie muszą wiedzieć, ale listy mogą być w praktyce przekazywane przez kurierów którzy są na usługach Kruków - wtedy jest podstawa do tego, że te "Wrony" tak wiele wiedzą (i lepiej najbardziej poufną korespondencję przekazywać osobiście/przez postacie graczy), same sobie otwierają przesyłki, a potem fałszują odpowiednie pieczęcie.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Re: System pocztowy

Post autor: Tsukune »

Ja raz zrobiłem tak pomiędzy misjami że kupiłem zestaw alchemiczny, wykonałem miksturkę i chyba Exodia zgodził się abym zapłacił jakieś 100ryo aby jakiś "npc" mi to dostarczył pod dom co miałem od razu odliczyć z banku.

Edit: Tutaj jest post gdzie daję 75ryo komuś aby mi zaniósł ten zestaw http://shinobiwar.pl/viewtopic.p ... 70#p127970 tak w razie co
0 x
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Post autor: Jun »

Osobiście uważam, że nie jest to potrzebne. Szczególnie nowe, dodatkowe wzory do wypełniania. Tak samo koszt, który wlicza się w "koszty życia postaci" za które na forum nie płacimy. (chyba że przesyłka naprawdę jest czymś więcej niż list, wtedy koszta spoko)

Nie było problemu wysyłać sobie listów poprzez doniesienie go listonoszem przez x lat, nie wiem, po co wprowadzać system, który tak na dobrą sprawę nie usprawni nic, a doda biurokracji.

(tak, gracze słali listy i po prostu wstawiali posta w temacie jako listonosz, gdzie ograniczali się do treści) Było, nawet Ociru tak robił jeśli dobrze pamiętam. Inni zostawiali posta z listem u siebie w temacie, w którym są i pisali, że miał zostać doręczony, inna osoba z kolei pisała, że odbiera :shrug:

Nie mamy ustalonego jednego "czasu" dla każdego (jest wymóg zrównania z czasem forum, ale wiadomo - to schodzi) więc usankcjonowanie tego wprowadzi problemy i trudności z wysyłaniem takich wiadomości (bo zostanie określony regulamin kiedy ci wolno wysłać list, a kiedy nie, a przynajmniej wtedy powinien zostać) to z kolei doprowadzi do niepotrzebnych trudności i upierdliwości i powstawania dziwnych pytań fabularnych z rodzaju "dlaczego piszesz dopiero teraz, minął rok", a odpowiedź, no cóż. Niefabularna, bo inna nie będzie mogła paść.
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Mikoto
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Wyrzutek A
Krótki wygląd: - Niska i drobna
- Białe włosy
- Niebieskie oczy
Widoczny ekwipunek: - Wielki wachlarz na plecach
- Duża torba przy pasie
Multikonta: Rida

Post autor: Mikoto »

Popieram Juna. Do tej pory było to tylko fabularne uwzględnienie na zasadzie posłańca, którego po prostu się wysyłało w określone miejsce, żeby znalazł adresata. Ja też jestem przeciwna dodatkowej biurokracji.
0 x
Awatar użytkownika
Asaka
Postać porzucona
Wiek postaci: 27
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białowłosa, złotooka, niewysoka
Widoczny ekwipunek: Kabury na broń na udach; duża torba na pośladkach; bransoletka na prawym nadgarstku; obrączka na palcu; wielki wachlarz na plecach
Aktualna postać: Airan

Post autor: Asaka »

No ja np. na turnieju przez listonosza wysyłałam wiadomość i było to klepniete, zresztą pytałam czy coś takiego działa i mi powiedziano, że tak. Zaproszenia na ślub też tak poszły. Natsume tak wysyłał wiadomość do Shigi. Toshiro do Asaki. Wystarczy graczowi dać potem link do tematu z listem i chyba po sprawie, nie ma sensu się rozdrabniać na kolejne linijki w tematach następnych. Ale może warto to w realiach dopisać czy gdzieś.
0 x
· ·

Obrazek
· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Okej, super pomysł. Bardzo szanuję. ALE
  • Zwiększyłbym koszt do 50 albo 75 nawet za prowincję. Za 50 możesz konia sobie kupić.
  • Co z podróżami drogą morską? Jak chcesz wysłać kuriera statkiem?
  • Podróże potrafią trwać tygodnie, więc możliwe że ta aktualna pozycja będzie mocno nieaktualna. Co wtedy?
  • Czas doręczenia - traktujemy to imo jak normalną podróż. Więc te 30 minut x ilość prowincji z małym dodatkiem w ostatniej prowincji na znalezienie tego konkretnego domu?
  • Potrzebna jest nazwa wioski w danej prowincji i inne wskazówki jak dom znaleźć. Bo do rączki wątpię czy się nada kurier. Kurierzy od władz to jeszcze mogą, bo mają informacje o ninja z góry, ale taki zwykły?
Imo jest popyt na takie usługi i informacje/wiadomości mogą mieć wpływ na fabułę, więc systematyzacja będzie super. Nie jestem pewien czy trzeba do tego osobnego tematu na szlaku czy nie zrobić po prostu jednego zbiorczego tematu do wysyłania przesyłek. Ale sam pomysł - miodzio.

Co do reszty - była możliwość, ale nikt o niej nie wiedział bo nie było dla niej osobnego miejsca. Danie kawałka przestrzeni, osobnego tematu dla wysyłanych przesyłek i pokazanie innym graczom że się da? Jak najbardziej warto moim skromnym zdaniem.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Jak napisałem na sb. Zrobić przy bramach lub w centrum taką "pocztę' z tego miejsca byłaby rozsyłana dalej przez normalnych posłańców...przynajmniej mam wrażenie że w naruto wszystkie listy i tak szły wpierw do Kage/działu informacji a z tego miejsca dalej do adresana. Wystarczyło napisać tam tylko imię i nazwisko no i "wioskę" a resztę znajdowali biurokraci...tak przynajmniej mi się wydaje.

A ceny za przesyłanie listu dałbym wliczone w "życie" zaś jeżeli chodziłoby o jakieś zwoje w których są paczki/przedmioty wtedy możnaby mówić o jakiejś cenie tak jak to było w moim przypadku gdy "zgarnąłem" jakiegoś NPC i zapłąciłem mu 75ryo za dostarczenie przedmiotu z Kotei do swego domu.
0 x
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Post autor: Rokuramen Sennin »

Nie no bez przesady, nie dajmy się zwariować, nie potrzeba nam jeszcze systemu na wysyłania listy... Nie uważam, żeby to było potrzebne. Posłaniec działa prosto - wynajmujesz osobę, płacisz za to "fabularnym pieniądzem", enigmatyczna waluta, którą opłacasz jedzenia, domy i inne, albo nawet rzucasz 50 ryo dla realności fabułki i posłaniec z listem idzie do podanego miejsca. Czy tam gołąb leci do danego miejsca. Co za problem.
Ale tak, dopisać w realiach można i jest to wskazane, skoro ktokolwiek ma wątpliwości.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona
Wiek postaci: 16
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Białe włosy, około 170cm wzrostu, zawsze towarzyszy mu Fuyu - wilczyca o białym umaszczeniu.
Widoczny ekwipunek: Włócznia w dłoni, 2x kunai w kaburach
GG/Discord: Aka#1339

Post autor: Akiba »

Dopisać w realiach jak funkcjonuje poczta - że kurier przychodzi nie wiem, raz na dwa tygodnie i tyle. Gracze wpisują posta jako kurier i tyle. Nie ma co tutaj biurokratyzować takiej pierdoły moim zdaniem :D
0 x
Obrazek
Jeżeli nie sprawdziłem twojej rzeczy w kuźni w ciągu 48h, proszę napisz do mnie na discordzie :)
Awatar użytkownika
Hakai
Multikonta: Han Gug

Post autor: Hakai »

Pomysł w miarę ok, ale w sumie to słaby. Kurde to tylko pbf i bawmy się tym. Przecież to kompletnie nieistotne jak są dostarczane te listy. Bo w sumie kogo to obchodzi i co to zmienia? Równie dobrze mogą być głębiowe pokemony, które doręczają listy ludziom.
Za to mam trochę inną propozycję. Zróbmy dział taki jak z PH czy Bankiem, gdzie każdy będzie tworzył wątek ze swoim imieniem i tam wrzucajmy listy, które ma ktoś otrzymać. Myślę że to lepsze i bardziej zorganizowane niż wrzucanie listu w randomowym wątku gdzieś na forum. 2 minuty roboty a jaka wygoda.
0 x
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Post autor: Jun »

A potem masz szukać listu w innym dziale po dacie? By nie było wiadomo w którym momencie na fabule został zapisany i należało szukać?
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Zyski z pomysłu:
- Wysyłanie listów graczy
- Przenoszenie przedmiotów do "domu"

Wady pomysłów:
- Wysyłanie listów można poprowadzić normalnie fabularnie (sam już mam ugadaną fabułę, której efektem jest dostarczenie listu). Nikt się nie będzie o to pultał jeśli uzgodniłeś to z graczem, któremu ten list wyślesz.
- Wysyłasz list do domu gracza, zaś ten może być na wyprawie i nie wrócić do domu przez rok. Listonosz nie jest wróżką aby wiedzieć gdzie jest aktualnie gracz
- Dodatkowa biurokracja - wolelibyśmy ją zmniejszać niż zwiększać.

Nie wiem czy jest sens dokładania nowych mechanik, które w całości można załatwić przez fabularne posty. Nie musimy dokładać kolejnych warstw, które sprawią, że nowa osoba zatrzyma się na "poradniku" przestraszona ilością rzeczy z którymi się musi zapoznać.

Na ten moment ja, jak zresztą i większość, jestem na nie.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Dziękuje wszystkim za ożywioną dyskusję :)

Generalnie, ja stale uważam, pomysł jest dobry, co prawda Mus nieco (na moje) przesadził z kosztami - dlaczego wysłanie listu ma być droższe niż podnajęcie konia nie wiem, i nadal uważam, że specjalnie by nam to utrudniło mechanikę - zwłaszcza, że jest ona oparta o już istniejące systemy (podróżowanie + Kruki).

Jak jednak deklarowałem na SB - nie będę za ten pomył umierał. Wnoszę jednak o wyraźnie doprecyzowanie, jak wygląda działanie wysyłania listów/przesyłek na forum, by każdy wiedział i nie musiał biegać i się pytać moderacji/administracji, która ma ważniejsze rzeczy do ogarniania. To, co chciałbym mieć dopisane do realiów forum to:
  • W jaki sposób "doręczamy" wiadomość, czy dokładnie tam gdzie jest postać gracza, czy zostawiamy posta w jego mieszkaniu/miejscu stałego bytowania. Osobiście uważam, że opcja druga jest bardziej sensowna.
  • Co można wysłać: ustalmy, czy tylko "listy miłosne" czy też można komuś wysłać pieniądze/jaki przedmiot w zwoju itp.,
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

To jest bardzo dobre rozwiązanie od względem fabularnym. Wyjaśnia coś co do tej pory było... bo było (mówię o tym skąd ta organizacja ma taką wiedzę).

Informacje były niezwykle ważne wtedy tak jak i teraz w realnym świecie. W każdej wiosce były różne formy przekazywania informacji np. z użyciem ptaków. Co za tym idzie - informacja może zostać przechwycona, zniszczona, sfałszowana, można coś do niej dodać lub odjąć i wprowadzić odbiorcę w błąd. Otwiera to sporo opcji dla misjodawców, dla eventów i innych wydarzeń, a jak zostało wspomniane - istotne informacje najlepiej przekazać osobiście. Na ten moment owszem list można wysłać samemu po prostu pisząc że komuś się tam dało itd. ale czy to tak powinno działać? No nie, bo na ten moment mogę wysłać "kuriera" z listem przez obszary wojenne lub pełne bandytów i dzikiej zwierzyny, a on i tak na luzie przejdzie i przesyłkę dostarczy. Żadnego ryzyka, żadnej fabuły.
Kisame, Ibiki - te postacie pokazały nam jak ważne są informacje i że czasami warto było za nie zabijać lub ginąć. W celu ochrony informacji wioski wymyślały nowe techniki i sposoby ich ochrony, przekazywania etc. u nas wystarczy dać list dzieciakowi spod mostu, dorzucić kilka Ryo i sprawa załatwiona - dziwne. Zwłaszcza w czasach napięć takie rozwiązanie otwierałoby sporo możliwości fabularnych.

Co do ceny - większy koszt wiąże się z czasem jaki ktoś musi poświęcić na dostarczenie przesyłki, ryzykiem jakie ponosi, zaufaniem jakim jest obdarzony skoro przekazujemy mu jakąś ważną dla nas informację.
Cały ten pomysł mógłby być znacznie bardziej rozwinięty na skalę całych osad - rozpatrywałbym to w ten sposób, a nie tylko na zasadzie "zbędne komplikowanie". Niestety przykro jest czytać takie komentarze, bo pojawiają się one coraz częściej i niedługo w ogóle okaże się że pisanie postów jest zbędnym komplikowaniem, bo przecież możemy przenieść się na discorda i rozmawiać zamiast pisać.
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Support nr 5
Support
GG/Discord: Mashi#6385

Post autor: Support nr 5 »

0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości