ROZWIĄZANIE
W temacie "Sklep z wyposażeniem" albo/oraz "Szlak transportowy" dodajemy jeszcze jedną tabelkę do wysyłania wiadomości:
Do kogo:
Czas doręczenia:
Koszt doręczenia:
Treść wiadomości:
Jak to działa? Ano chce przekazać jakąś wiadomość innemu graczowi, ale fabularnie nie zamierzam specjalnie leźć N prowincji by powiedzieć "cześć". Idę więc do sklepy/na trakt i tam wykupuje odpowiednią usługę polegającą na przekazaniu przygotowanej przeze mnie wiadomości.
Poniżej wyjaśnienie poszczególnych pól:
Ad Do kogo:
- W warunkach podałbym proste - trzeba wskazać do kogo ma trafić przesyłka - podać temat z mieszkaniem, albo znanym nam bytowaniem postaci (fabularna wiedza). Tam trafi wysłana przesyłka i dopiero jak gracz ją odbierze, to przeczyta. W praktyce - gracz po wysłaniu wiadomość kopiuje jej treść w temacie po odpowiednim czasie i jeśli adresat jest dostępny, to sobie przeczyta.
OPCJONALNIE - wklejaniem wiadomości zajmują się fabularzy/modzi - to by pozwoliło uniknąć podejrzeń o "grzebanie w korespondencji" ALE nie zawsze Mod/Fabular jest i ma czas na takie zabawy, poza tym - jesteśmy dorośli - jak ktoś się nie umie bawić, to jest gupi, o.
Ad Czas doręczenia: Tutaj proponuję 15 minut x ilość prowincji jaką musi pokonać kurier. EWENTUALNIE - ustalamy stałe godziny kiedy listy dochodzą bo wklejają je fabularzy/modzi. Do ustalenia.
Ad Koszt doręczenia: 30 ryo za 1 prowincję.
Ad Treść wiadomości: po prostu treść tego co przekazujemy, może być w Uhide.
UWAGA: jako, że jesteśmy wszyscy kreatywni, uważam, że należy ograniczyć "rozmiar przesyłki" do max małego zwoju. Co by czasem ciała nie zaczęły nam wędrować między prowincjami.
DODATKOWE UWAGI
W zasadzie, to tyle - proszę szybko wprowadzić jakąś opcję i będzie spoko

Jest jednak pewno ale które mi jeszcze chodzi po głowie... mam w sumie pomysł który już totalnie nam pasuje do realiów świata: Postacie o tym nie muszą wiedzieć, ale listy mogą być w praktyce przekazywane przez kurierów którzy są na usługach Kruków - wtedy jest podstawa do tego, że te "Wrony" tak wiele wiedzą (i lepiej najbardziej poufną korespondencję przekazywać osobiście/przez postacie graczy), same sobie otwierają przesyłki, a potem fałszują odpowiednie pieczęcie.