PROBLEM
Zapewne każdy z Was kiedyś coś zaczynał. Czy to pracę, czy to studia, czy to granie na PBF'ach... Jednakże wybór nie zawsze był dobry i najczęściej okazywało się to po czasie, czy to krótkim czy długim - zależy. W każdym razie przychodząc tutaj zapewne nie każdy od razu łapie jak działa mechanika. Nie wie wtedy co jest relatywnie dobre i jak wyglądają osiągi naszej postaci w porównaniu do NPC'ów albo innych graczy. Zazwyczaj RPG'i oferują jakiś mechanizm do zmian postaci, dzięki któremu możemy naprawić to co spartaczyliśmy na różnych poziomach rozwoju. Jednakże chciałbym rzucić pomysłem, który miałby wprowadzać 1 darmową zmianę postaci do jakiegoś pułapu. Pewnie nie tylko ja borykałem się z problemem wyboru pewnych rzeczy na start. Dodatkowo nie powinno to robić zbyt wielu problemów, ponieważ nowi gracze rzadko zapisują się jakoś w fabule globalnej i najpierw robią misje na własną rękę. Właśnie to miałby być ten czas na "dotarcie" i zapoznanie się z mechaniką w praktyce. Uniknęlibyśmy też usuwania i tworzenia nowych kont, co może być upierdliwe dla niektórych.
ROZWIĄZANIE
Wprowadzenie jednej darmowej zmiany, powiedzmy... do 100 postów. Na takiej zasadzie, że można w pełni zmienić postać i jeśli trzeba, to dostosować historię do nowej zmianki.
DODATKOWE UWAGI
-
Zmianki
- Numa
- Martwa postać
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Wyrzutek
- Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
- Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=79250#p79250
- Multikonta: Ni ma
Re: Zmianki
Nie bo jeszcze zrobię kobietę samuraja.
A tak poważnie zmianki z jednej strony są fajnym rozwiązaniem z drugiej powstają problemy w stylu znałem osobę x a nagle ona jest osobą y
Na moje mogło by coś takiego istnieć bo pomaga to z zwykłymi błędami początkującego.
A tak poważnie zmianki z jednej strony są fajnym rozwiązaniem z drugiej powstają problemy w stylu znałem osobę x a nagle ona jest osobą y
Na moje mogło by coś takiego istnieć bo pomaga to z zwykłymi błędami początkującego.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
- Słowa Numy -

Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
No wiadomo, że jak się kogoś pozna w fabule i np jego klan i umiejętności to wiedza zostaje, tylko jest zmieniona i jak wcześniej napisałem. Zmianki do jakiegoś pułapu kiedy nie postać nie jest jeszcze jakoś bardzo znana
Można by się ograniczyć do zmiany umiejętności tylko i wyłącznie, a wygląd i charakter np musiałby zostać.

0 x
- Numa
- Martwa postać
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Wyrzutek
- Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
- Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=79250#p79250
- Multikonta: Ni ma
No właśnie ta zmieniona widza nigdy nie działa.
Załóżmy że walczysz z dochito na przyjacielskim sparingu on przegrał potem stwierdza Dochito jest słabe i zmienia na genusera. I teraz pamiętasz że, no właśnie... widziałeś i blokowałeś jego genjutsu zanim wybuchnie? xD
Dlatego według mnie jeśli coś takiego miało by być to wiedza tego kto robił zmianę postaci się resetuje. A z punktu fabularnego innych on ginie... Inaczej nie da się naprawdę załatać dziur jakie potencjalnie mogą powstać gdy zarywasz np do kunoichi a ona okazuje się być potem 2 m Haretsu.
Załóżmy że walczysz z dochito na przyjacielskim sparingu on przegrał potem stwierdza Dochito jest słabe i zmienia na genusera. I teraz pamiętasz że, no właśnie... widziałeś i blokowałeś jego genjutsu zanim wybuchnie? xD
Dlatego według mnie jeśli coś takiego miało by być to wiedza tego kto robił zmianę postaci się resetuje. A z punktu fabularnego innych on ginie... Inaczej nie da się naprawdę załatać dziur jakie potencjalnie mogą powstać gdy zarywasz np do kunoichi a ona okazuje się być potem 2 m Haretsu.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
[/center]
Jestem Bezdomnym !
- Słowa Numy -

Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
No napisałem, że ewentualnie wygląd i charakter musiałyby zostać a w te 100 postow to za duzo "przyjacielskich sparingów" to nie będziesz mieć,więc z tym nie bedzie dużo roboty.
0 x
- Kisho
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 20
- Ranga: Wyrzutek D
- Krótki wygląd: Długie brązowo-blond włosy, błękitne oczy, jasna karnacja, czarne spodnie, czerwono-czarna bluza i jasnobrązowy bezrękawnik z kominem
- Widoczny ekwipunek: kabura na broń (na prawym udzie) i torba (na lewym pośladku)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33 ... 523#p38523
"Pewnie nie tylko ja borykałem się z problemem wyboru pewnych rzeczy na start" - skoro zaczynałeś, miałeś czas by wszystko przemyśleć, jak każdy z nas. I nie z tego, co wiem, mało jest takich osób, które borykają się z takim problemem, bo najzwyczajniej na SW mamy na to dwa proste rozwiązania - grać dalej bez problemów lub skasować konto/uśmiercić postaci, czyt. zacząć od nowa.
Innymi słowy, jestem na NIE.
Innymi słowy, jestem na NIE.
0 x

Jestem na nie, już kilkakrotnie było poruszane to w prośbach i konsekwentnie administracja odrzuca takie prośby. Jeżeli popełniłeś błąd w tworzeniu postaci to albo z nim żyjesz, albo robisz nową. Jeżeli już coś takiego miałoby przejść to tylko w formie czasowej, np tydzień od akceptacji karty i tylko pod warunkiem nie posiadania interakcji z innymi graczami.
0 x
Kisho, spoko i prosta opcja, ale tylko jak nie masz nic do stracenia. Ja zacząłem z większą ilością PH(i przy założeniu nowej postaci to przepada) i pomimo zaznajomienia się i przemyślenia wyboru, po tym jak zobaczyłem jak działa ta mechanika w praktyce, to nie jestem za bardzo zadowolony z tego wyboru, bo myślałem, że będzie to działać inaczej 
Dlatego też wyszedłem z takim pomysłem, bo chciałem pograć sobie czymś, czym będzie mi się spoko grać, a nie teraz się męczyć przez jakiś czas żeby może udało się później czerpać jakąś przyjemność z gry kiedy trochę się "podexpie"
BeeBee, no cóż, przejrzałem mniej więcej niezaakceptowane pomysły i nie rzuciło mi się w oczy, aby ostatnimi czasy była taka prośba. Skoro już się takie pomysły pojawiały, to jednak pojawiały się też takie osoby, które nie były zadowolone z podjętych wyborów(A jednak Kisho, ktoś tam jednak się znalazł!
). No jeśli nie uda się tego zrobić w takiej formie jakiej ja bym chciał to może chociaż jakaś forma czasowa. No trudno, najwyżej ja nie skorzystam, a może kiedyś ktoś się ucieszy, że jest taka opcja 

Dlatego też wyszedłem z takim pomysłem, bo chciałem pograć sobie czymś, czym będzie mi się spoko grać, a nie teraz się męczyć przez jakiś czas żeby może udało się później czerpać jakąś przyjemność z gry kiedy trochę się "podexpie"

BeeBee, no cóż, przejrzałem mniej więcej niezaakceptowane pomysły i nie rzuciło mi się w oczy, aby ostatnimi czasy była taka prośba. Skoro już się takie pomysły pojawiały, to jednak pojawiały się też takie osoby, które nie były zadowolone z podjętych wyborów(A jednak Kisho, ktoś tam jednak się znalazł!

0 x
- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 18
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach. - Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4957
- GG/Discord: Tario#3987/64789656
- Multikonta: Hoshigaki Maname
- Aktualna postać: Jun
Tematy Yasuo o tym traktowały, mniej więcej.
Ogólnie jestem na nie bo to nie będzie fair wobec tych wszystkich pozostałych którzy już te rozmowy np odbyli.
Ogólnie jestem na nie bo to nie będzie fair wobec tych wszystkich pozostałych którzy już te rozmowy np odbyli.
0 x
I ja prywatnie udzielałem odpowiedzi odmownych. Byłoby to nie fair względem wszystkich którzy otrzymali taką odpowiedź. Aby dodatkowo uczulić wszystkich na takie sytuacje, pojawił się specjalny, dodatkowy zapis we wzorze karty postaci.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Też w sumie jestem na nie. Ludzie już i tak za często zmieniają postaci, nawet przy obecnej karze zaczynania od 0. Do archiwum bo jak nawet Def odrzuca to wiedz, że coś się dzieje.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości