Nito-Ryu (二刀 流 )

Moderator: Souei

Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Nito-Ryu (二刀 流 )

Post autor: Kakita Asagi »

Nazwa
Nito-Ryu (二刀 流 )
Dziedzina
Chanbara
Ranga
A
Pieczęci
-
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
-
Dodatkowe
Posiadanie 2 broni, Percepcja minimum 120
Opis Technika, stanowiąca „podstyl” w obrębie chanbary, polegająca na skutecznej walce za pomocą dwóch mieczy (mogą być równej długości, lub katana i wakizashi). Opanowawszy walkę jednym mieczem na wysokim poziomie, samuraj czy tez ninja uczy się walczyć dwiema broniami. Operowanie w sprawny sposób większą liczbą ostrzy wymaga jednak większej percepcji, celem optymalnego wykorzystania obu broni.
Korzystając z Nito-Ryu, wojownik ma dostęp do wszystkich znanych sobie technik szermierki, które może wykonać w wersji dwóch mieczy (dotyczy zarówno standardowych technik, jak i chakrowych). W przypadku samurajów dzierżących dwa miecze, mogą oni wykorzystać na obu jednocześnie Kenryūtō, a następnie posłać podwójną falę Issen czy innych technik pochodnych.

Uwaga:
- Koszt wszystkich technik chakrowych, rośnie dwukrotnie (jeśli w formie podstawowej są wykorzystywane na jednym mieczu),
- Bonus technik bukijutsu do statystyk nie jest naliczany dwukrotnie, jednakże atak zadawany jest dwoma mieczami,
- Dzierżąc dwa miecze, nie można korzystać z ninjutsu wymagających pieczęci.
Generalnie, zauważyłem, że niektórzy samurajowie w kanonie pokazani byli, jak dzierżą dwa miecze. Jak się przyjrzymy, okaże się, że byli to raczej doświadczeni wojownicy/dowódcy:
Walka z Sasuke, samuraj z Hełmem posiadającym Rogi używa dwóch broni
Okisuke, jeden z doradców Mifune

Nie widzę osobiście sensu, by tworzyć specjalny oddzielny styl pod walkę dwoma mieczami (chyba, że ktoś chce tam jakieś bonusiki sobie z tej racji dodawać i specjalne techniki pod to robić) - ostatecznie, na pewnym poziomie wyszkolenia raczej naturalne będzie korzystanie z dodatkowych broni. Uważam też, że walka 2 mieczami bez specjalnych bonusów do percepcji i speed'a jak jest to w przypadku Nanaken no Mai powinna być ogólnie dostępna też dla ninja, z tym, że w przypadku samurajów mają jeszcze dostęp do technik samurajskich i bonusa od Battodo.
Z shinobi, którzy używali dwóch mieczy, chociażby warto wspomnień Ameyuri Ringo, członkinię 7 mistrzów miecza Kirigakure.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Rindou Arashi

Re: Nito-Ryu (二刀 流 )

Post autor: Rindou Arashi »

Jak dla mnie wygląda okej. Nie koliduje to ze stylami walki 2 broniami tworzonymi przez graczy, gdyż tamte miały pewne specjalne ruchy czy też dawały bonusy. Ne wprowadza to żadnych nowych technik a jedynie możliwość machania dwoma broniami. Reasumując. Jestem w stanie zaakceptować to w tej formie.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ja to widzę tylko możliwe jako nowy styl.
Po 1. nie widzę przykładowo możliwości używania Issen w formie dwóch mieczy na raz, a ta technika by się liczyła.
Po 2. jeżeli ktoś chce walczyć dwoma mieczami, może za pomocą chanbary, ale żadnych technik nie użyje, tylko może robić to opisami. Jak ktoś chce techniki to musi zrobić nowy styl, a jak chce używać jakiejś z samurajskich czy czegoś musi to przejść przez WT.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan

Dziękuję wszystkim za szybkie zajęcie się tematem :)
Odniosę się do Waszych uwag, głównie do Buki:

Ad 1 - Issen wykonana 2 mieczami stanowi kanoniczny przykład wykorzystania tej techniki, po poprzednim przelaniu podwójnego kenryuuto na miecze.
Klik!
Osobiście, nie do końca widzę zasadność przerzucania przez brakujące WT pierw Podwójnego Kenryuuto, a potem podwójnego Issen - wprowadzenie tego jako modyfikacja w obrębie Battodo jest moim zdaniem łatwiejsza i szybsza - efekt ostatecznie jest ten sam, bo to technika kanoniczna, a nie czyjeś własne WT.

Skoro zgadzacie się na to, że można walczyć 2 mieczami bazowo Chanbarą, alternatywą dla tej zaproponowanej techniki byłoby ograniczenie jej jedynie do Battodo i umożliwienie korzystanie z podwojonych technik samurajskich opartych na Keryuuto, wtedy:
a) nie są wykorzystywane techniki ogólnej chanbary, nadal potrzebny do tego styl, który możnaby wyprowadzić z tej techniki/podstylu
b) zostajemy w zgodzie z kanonem, gdzie takie techniki istnieją, ale wtedy byłoby to tylko samurajskie.

Przyznam szczerze, nie do końca też rozumiem, dlaczego nie dałoby się w ten sposób wykonać podstawowych technik chanbary, z zachowaniem ich bonusa (bez modyfikacji ze względu na drugi miecz).

Proszę o ponownie rozpatrzenie propozycji
0 x
Obrazek

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Nieee...

Jedno co bym zrobił, to dał do stylu samurajów możliwość, że od rangi A w Buki i dużej percepcji (może być ta z tej techniki) Samuraj ma możliwość stosowania dwóch katan bądź katany i wakizashi w walce tak dobrze jak wcześniej jednego ostrza, przy jednoczesnym zakazie korzystania z technik potrzebujących do tego dwóch dłoni czy takich jak te szybkie wyjęcia broni.
0 x
MOWA
Rindou Arashi

Nie ograniczałbym możliwości walki dwoma mieczami tylko do samurajów. W poniższej wersji technika pozwala jedynie na skuteczną walkę dwoma ostrzami, w zamian odcinając od części technik mieczowych, które wymagały trzymania broni w dwóch rękach.
Dzięki temu rozwiązaniu dotychczas niepisana zasada odnośnie walki 2 mieczami ma swoje mechaniczne wyjaśnienie. Wiadomo będzie jakie są na to wymagania, dodatkowo zrobienie z tego techniki wymusza na graczu trening.

Co do podwójnego Kenryuto i Issen, będzie trzeba je osobno omówić w brakujących technikach.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan

Propozycja Arashi'ego jest dla mnie OK :)
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Może i nie jest to zły pomysł.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

A dlaczego walka dwiema broniami miałaby być tylko dla chanbary? Odbijam piłeczkę.
A jak dla mnie nie bo to co jest kanonem a nim nie jest jest strasznie rozmyte jeśli chodzi o buki jakiekolwiek.

Przemyślałem sprawę i w sumie widzę dwa rozwiązania i na jedno z nich jestem w stanie się zgodzić.
  • Walczysz tym jak chcesz bez żadnych bonusów, technik, wymogów a techniki rzucasz jednym mieczem albo i dwoma ale to tylko kwestia fabularnego opisu bo faktycznie zaliczone by to było jak jednym.
  • Robisz własny styl z bonusami, technikami wadami/zaletami i wszystko przepychasz w wt.
Wydaje mi się, że będzie to fair wobec innych osób które też chciały walczyć dwiema broniami lub w jakiś inny sposób od tych które są u nas na forum.
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

Popieram opcję Arashi'ego. Nie ma wątpliwości, że jest to technika użyta w kanonie - pojawił się w odcinku przez postać, więc wrzucanie tego do WT nie ma sensu. Każdy samuraj powinien mieć do niej dostęp, o ile oczywiści spełni odpowiednie ku temu wymagania.
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

A dla jakiego innego stylu widzisz walkę dwoma sztukami broni? W taijutsu normalnie możesz używać 2 kastetów czy innych krótkich broni. Reszta styli całkowicie nie pasuje, no chyba, że masz 4 ręce i umiesz walczyć na dwie bronie drzewcowe.
Jasno pokazaliśmy ujęcia z animu, że jest to kanon, więc nie widzę czemu by nim miało nie być. Jeżeli cię to nie przekonuje, to z Asagim poszukamy jeszcze czegoś z mangi :D

ale przecież to jest fair. Każdy gracz który uczy się walczyć mieczem czy inną bronią podobną( z tego co pamiętam to wszystkie jednoręczne bronie pod to podchodzą) może po osiągnięciu pewnego poziomu chwycić drugą broń. Dajemy dostęp każdemu, nie ważne czy jest samurajem, shinobi czy kunoichi, więc równiej chyba się nie da :D
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Mokuzai -> Walka dwiema kamami chociażby, walka dwoma toporami, walka dwoma nunchako, tonfa, Wachlarze
Chen -> Dwa łańcuchy, dwie rękawice łańcuchowe. Dwie kusarigamy, dwie kusari fundo
Takeda -> Dwie małe kusze na rękach[kuźnia wiadomo]

Ja uważam, że to i taka technika to silny buff dla samurajów bo chcecie zarazem w tym jednym temacie upiec kilka pieczeni na jednym ogniu z tymi chakrowymi samurajskimi. Umożliwia ominięcie limitu wykorzystania kenryoto.
Numa wstawiał zdjęcia swojego ryżu i co z tego?
Wypowiedziałeś się wymijająco.

Co resztę chyba źle przeczytałeś.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan

Inoshi - pominę Twój wypis co do stylów i co powinny dawać (pomijam już poplątanie z powiązaniem, które bronie do którego stylu, w przypadku Mokuzai są pewne nieścisłości względem opisu stylu, a zestawem broni - trochę mamy na forum niespójności względem opisu stylu, a bronią w "sklepie"). Generalnie - pewnymi rodzajami broni da się operować kiedy są dwie, innymi, się nie da. jedną z takich, jest kusari-gama. W jedynym znanym mi stylu walki zakładającym dwie kusari-gama, tylko jedna posiada łańcuch, a druga to zwykła kama (sprawdź sobie Nito Shinkage Ryu Kusarigama jutsu).

Wróćmy jednak do problemu Nito-Ryu na dwa miecze. Skoro ustalono, że można posiadać w zwykłej Chanbara 2 miecze, to... dlaczego nie jest to nigdzie spisane? Nie jest to w mechanice, a więc w praktyce nie istnieje. - nie będę ukrywał, gdyby mi bez odpowiedniego stylu walki (Nanaken-no-Mai, czy własny), gracz dobył dowolną druga broń z ostrzy długich, uznałbym, że nie umie tego zrobić i byłby zgrzyt - jak się nagle okazuje, niesłuszny. Dlatego należy dodać do mechaniki forum takową możliwość.

Propozycja Rindou'a daje mechaniczną podstawę takiego "zagrania". Ponad to, logicznym jest dla mnie brak dostępu w "trybie 2 mieczy" do technik wymagających obu dłoni (chociażby Iaido, Iaigiri, Mikazukigiri,), ale te, w których atak szedł jedną ręką jak najbardziej powinny być wykonalne - bo są (np. Uragiri, Omotegiri). Wszelkie inne to już WT i oddzielny styl - tu się w pełni zgadzam.
Tak samo dobrze jak ja, wiesz, że Kenryuuto i Podwójne Issen istnieją. W linku który podałem w pierwszym poście jest to wyraźnie pokazane i nie jest to ani mój, ani Rindou'a wymysł. Jasne, mogę je po kolei zgłosić przez brakujące techniki, jeśli koniecznie trzeba to tak zrobić, ale zgodnie z zasadą brzytwy Ockhama będzie to sztuczne tworzenie dodatkowej roboty. Najprostsze rozwiązanie? Utrzymać to w ramach Nito-Ryu, z ewentualnym dopiskiem że wymaga to wyższego poziomu Chanbary, np taka opcja:
Nazwa
Nito-Ryu (二刀 流 )
Pieczęci
-
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
-
Dodatkowe
Posiadanie 2 broni, Percepcja minimum 120
Opis Technika, stanowiąca „podstyl” w obrębie chanbary, polegająca na skutecznej walce za pomocą dwóch mieczy (mogą być równej długości, lub katana i wakizashi). Opanowawszy walkę jednym ostrzem na wysokim poziomie, samuraj czy tez ninja uczy się walczyć dwiema broniami. Operowanie w sprawny sposób większą liczbą ostrzy wymaga jednak większej percepcji, celem optymalnego wykorzystania obu.
Korzystając z Nito-Ryu, wojownik ma dostęp do wszystkich znanych sobie technik szermierki wymagających dzierżenia broni w jednej dłoni.

Od poziomu Chanbara S i przy stylu Battodo
- samuraj uzyskuje możliwość użycia na obu broniach Kenryūtō i Issen,
- koszt powyższych technik jest dwukrotny
Alternatywa? Dodanie informacji do Chanbary, że możliwość walki 2 mieczami istnieje, a ja potem będę podsyłał przez ten dział pierw podwójne Kenryūtō, a potem Podwójne Issen - wydłużymy sobie wzajemną pracę, będziemy w zasadzie robić to samo, ale efekt będzie taki sam. No, chyba, że będzie "NIE bo NIE" - ale to by była lekka kpina (co ciekawe, w ikonce forumowego opisu obu technik, widzimy ich wykonanie z wersji na 2 miecze ;) )
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Pomijasz a pokazałem tam, że jest wiele broni w konkretnych stylach które nadają się do takiej walki mniej lub bardziej.
Co do kusarigamy, true, widziałem to jeszcze wcześniej, ale myślę, że w universum naruto można by i walczyć dwoma kusarigamami naraz bo to kwestia wyważenia machania nimi, no i te nasze postacie są w końcu " lepsze " od zwykłych kowalskich.

Istnieją w naruto czy nie, zawsze można powiedzieć " balans "

Opisy styli bywają niespójne to prawda jednak nie zmienia to faktu, że chanbara nie jest jedynym stylem w którym można walczyć dwiema broniami.

Co do dodawania dodatkowej pracy, no przykro mi ale ja sam nie jestem fanem rozbijania wszystkiego na atomy jednak zostałem uświadomiony, że jednak trzeba w ostatnim czasie dwa razy dlatego cóż... Jak zasady to zasady, prawda?

Ogólnie, dalej robicie z tego podstyl tylko dlatego, że " jak sie walczy mieczem to od rangi B się umie dwoma" Co to za argument...

Mówię, nic nie tracicie robiąc z tego normalnie styl na którym mógłby walczyć rzeczywiście każdy. Wtedy musicie też otworzyć go jak ludzie i dodać techniki które rzeczywiście będą działały z dwiema brońmi, tyle.

Macie miejsce na dwa style walki + battodo, ja nie widzę żadnego problemu.

Obydwaj wiemy, że te ograniczenia co do chanbary S uderzą tylko i wyłącznie w tych co otwierają chanbarę jako drugą[no ale to mechanika już] bo u was to jest kwestia chwili.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości