?
Moderator: Souei
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Wiek postaci: 21
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32 ... 429#p86350
- Multikonta: -
Re: ?
Ja stanowczo na nie. Stawianie rzutu senbonem nna rowni z technikami uzdrawiania, które są niemal cudami jest ccudami. PPowtórzę - wiedza z książki wystatczy żeby wiedziec gdzie celować. Reszta to juz sama precyzja. Stawiacie czytanie ksiazek na rowbi z wieloletnim zbieraniem doswiadczenia przez medyków z ktorych i tak garstka dochodzila do poziomu A. Takie trafianie ofiar bylo tez popularne u anbu i innych zabojcow a nie byli to najlepsi na swiecie medycy.
Na nie.
Na nie.
0 x
Z jakiegoś powodu była to zdolność przypisana bardziej do ANBU a nie posiadana przez byle jakiego genina, który zaczął swoje medyczne szkolenie a tym właśnie jest ranga C. Przeczytanie to jedno, jednak skutczenie wykorzystanie wiedzy w praktyce w trakcie akcji, nie mając podręcznika pod ręką to drugie. W końcu z jakiegoś powodu zostanie neurochirurgiem jest bardzo trudne, a w sumie też wymaga to jedynie wiedzy gdzie i jak ciąć, zszyć itp.
0 x
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Iryojutsu C + percepcja powyżej 100 (czyli Seido pewnie B/A)
To nie są atrybuty "jakiegoś genina, który zaczął swoje medyczne szkolenie" :P
Teraz sugerujesz, że mając Iryo na randze C medyk może nagle zapomnieć co przeczytał. Przecież skoro wie że ma trafić "dwa punkty po bokach kręgosłupa, przy czwartym kręgu odcinka szyjnego" to raczej nie jest coś do zapomnienia i jedyne od czego w tej chwili zależy powodzenie ataku to precyzja z jaką zostanie wykonany rzut.
Neurochirurg operuje X godzin, tutaj "zabieg" trwa ułamek sekundy i wymaga jednego trafienia w punkt, a nie całej serii czynności, z których jedna zależy od drugiej. Trafiasz - koniec.
Ja już dalej nie mam siły się powtarzać. Jeśli to przejdzie jako Iryo A (polecam ZNOWU spojrzeć na kanoniczne techniki Iryo A bo założę się, że nikt z was tego nie zrobił) to będzie największy fail tego forum - tylko tak to można określić.
@@Edit
Poza tym mylnie wiele osób uważa, że każdy hunter-nin / ANBU uczy się Iryojutsu. Wśród nich są typowi medycy jednak każdy z nich i tak przechodzi szkolenie z podstaw ludzkiego ciała. To jest różnica uczyć się o leczeniu a uczyć się o wrażliwych punktach. klik
To nie są atrybuty "jakiegoś genina, który zaczął swoje medyczne szkolenie" :P
Teraz sugerujesz, że mając Iryo na randze C medyk może nagle zapomnieć co przeczytał. Przecież skoro wie że ma trafić "dwa punkty po bokach kręgosłupa, przy czwartym kręgu odcinka szyjnego" to raczej nie jest coś do zapomnienia i jedyne od czego w tej chwili zależy powodzenie ataku to precyzja z jaką zostanie wykonany rzut.
Neurochirurg operuje X godzin, tutaj "zabieg" trwa ułamek sekundy i wymaga jednego trafienia w punkt, a nie całej serii czynności, z których jedna zależy od drugiej. Trafiasz - koniec.
Ja już dalej nie mam siły się powtarzać. Jeśli to przejdzie jako Iryo A (polecam ZNOWU spojrzeć na kanoniczne techniki Iryo A bo założę się, że nikt z was tego nie zrobił) to będzie największy fail tego forum - tylko tak to można określić.
@@Edit
Poza tym mylnie wiele osób uważa, że każdy hunter-nin / ANBU uczy się Iryojutsu. Wśród nich są typowi medycy jednak każdy z nich i tak przechodzi szkolenie z podstaw ludzkiego ciała. To jest różnica uczyć się o leczeniu a uczyć się o wrażliwych punktach. klik
0 x
- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 18
- Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach. - Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4957
- GG/Discord: Tario#3987/64789656
- Multikonta: Hoshigaki Maname
- Aktualna postać: Jun
Czasem efekt =/= ranga.
Czasem trudności w wykonaniu ją dyktują.
Ostatecznie byłbym za wersją Akaruia i tylko zasięgiem. Przekonałem się ponieważ... Dotykowość można osiągnąć inaczej...
Czasem trudności w wykonaniu ją dyktują.
Ostatecznie byłbym za wersją Akaruia i tylko zasięgiem. Przekonałem się ponieważ... Dotykowość można osiągnąć inaczej...
0 x
- Misae
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
- Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=68018#p68018
- GG/Discord: Misae#1695
Yey, chyba moja kolej
Przeczytaj proszę gdzie znajduje się dokładnie czwarty kręg szyjny, znajdź w książce gdzie są randomowe zakończenia nerwowe i za trzy godziny spróbuj dotknąć to miejsce. Czy taki eksperyment ci się uda? Nie ponieważ samo przeczytanie w ksiażce gdzie jest jakiś punkt nie przekłada się na wiedzę zastosowaną w praktyce. Inaczej w proporcji będzie to wyglądać u dziecka, inaczej u wysokiej kobiety, a jeszcze inaczej u niskiego mężczyzny.
To, że przeczytam w książce jak się rzuca kunaiem bez wielu prób i ćwiczeń nie sprawi, że tak po prostu zacznę umieć nim rzucać i zawsze trafię do celu (jak to sobie wyobrażasz? Napisane będzie w książce - stań 10 m od tarczy i pod kątem "x", przy sile wiatru "y" i kątem nachylenia tarczy "z" rzuć w ten sposób. Ale już kiedy zmieni się zmienna (wzrost i wiek danej osoby) prosta formułka przestanie być taka oczywista (zamiast odległości 10 m staniesz w 15 to już nie trafisz korzystając z tych samych parametrów rzutów, a musisz się nauczyć w PRAKTYCE jak dostosować się do nowych wymagań.
Wartości percepcji nie, ale Iryo C już tak. Nie ma żadnego problemu by ktoś początkujący z PH 500 zaczął grę z takim poziomem, tak więc tak, w sumie może być to genin ( u nas Doko na początku gry)
Wyjaśniłam wyżej
NIEPRAWDA. Nie mówimy o technice, która ma złamać rękę - masz kilkadziesiąt centymetrów by wybrać sobie miejsce gdzie ma pęknąć kość. Najmniejsze neurony mają średnicę ok. 5 μm, największe ok. 120 μm. Jeśli trafisz pół centymetra dalej od takiego zakończenia to nie osiągniesz wymaganego efektu. Potrzebujesz wspomianych X godzin by wiedzieć gdzie to dokładnie jest, a jako osoba, która sama w praktyce choć trochę "liznęła" anatomii stwierdzam, że naprawdę wiedzę trzeba mieć ogromną by wykonać taką technikę, a nie podstawową C.
Takie komentarze, nie przystoją by byłu używane przez moda.
Zapytaj proszę jakiegoś studenta medycyny od czego zaczyzna
Anatomia, budowa ludzkiego ciała. Każdy z nich musi umieć nazwać każdy element składowy (konkretne żyły, mięśnie, ścięgna, wypustki na kościach itp). Fakt, nie wszyscy z nich uczyli się jak leczyć, ale wszyscy przechodzili te same kursy anatomii (medycy w ANBU i podstawowy skład)
ANBU to elita w każdym calu, więc nieodpowiednim jest porównywać zdobytą przez nich wiedzę do poziomu podstawowego C.
[/quote]
Przejrzałam wedle sugestii ponownie Iryojutsu. Bardzo spodobało mi się na przykład Ranshinshō. Tu też działamy na układzie nerwowym, różnia jest taka, że w jednym przypadku zaburzamy tor przesyłania impulsów i przekierowujemy je w inną stronę a co bystrzejsi będą w stanie pojąć którą nogą musi chcieć ruszyć by ruszyć powiedzmy lewą ręką, a w tej o której mówimy wyłączamy przeciwnika całkowicie z walki bo jest w stanie sztucznej śmierci.
Mam propozycję jak rozwiązać tą całą sytuację lecz nie wątpię w to, że nie spotka się ona z aprobatą, jednak dlaczego nie.
Proponuję uściślić w Iryo, który z poziomów odpowiada za jaką posiadaną wiedzę medyczną. Nie róbmy sobie nadziei, że osoba z Iryo D wie tyle samo co ta na poziomie A.
D - podstawowa wiedza o budowe ludzkiego ciała, znajomość poszczególnych struktur
Itp itd...
Przeczytaj proszę gdzie znajduje się dokładnie czwarty kręg szyjny, znajdź w książce gdzie są randomowe zakończenia nerwowe i za trzy godziny spróbuj dotknąć to miejsce. Czy taki eksperyment ci się uda? Nie ponieważ samo przeczytanie w ksiażce gdzie jest jakiś punkt nie przekłada się na wiedzę zastosowaną w praktyce. Inaczej w proporcji będzie to wyglądać u dziecka, inaczej u wysokiej kobiety, a jeszcze inaczej u niskiego mężczyzny.
To, że przeczytam w książce jak się rzuca kunaiem bez wielu prób i ćwiczeń nie sprawi, że tak po prostu zacznę umieć nim rzucać i zawsze trafię do celu (jak to sobie wyobrażasz? Napisane będzie w książce - stań 10 m od tarczy i pod kątem "x", przy sile wiatru "y" i kątem nachylenia tarczy "z" rzuć w ten sposób. Ale już kiedy zmieni się zmienna (wzrost i wiek danej osoby) prosta formułka przestanie być taka oczywista (zamiast odległości 10 m staniesz w 15 to już nie trafisz korzystając z tych samych parametrów rzutów, a musisz się nauczyć w PRAKTYCE jak dostosować się do nowych wymagań.
Wartości percepcji nie, ale Iryo C już tak. Nie ma żadnego problemu by ktoś początkujący z PH 500 zaczął grę z takim poziomem, tak więc tak, w sumie może być to genin ( u nas Doko na początku gry)
Wyjaśniłam wyżej
NIEPRAWDA. Nie mówimy o technice, która ma złamać rękę - masz kilkadziesiąt centymetrów by wybrać sobie miejsce gdzie ma pęknąć kość. Najmniejsze neurony mają średnicę ok. 5 μm, największe ok. 120 μm. Jeśli trafisz pół centymetra dalej od takiego zakończenia to nie osiągniesz wymaganego efektu. Potrzebujesz wspomianych X godzin by wiedzieć gdzie to dokładnie jest, a jako osoba, która sama w praktyce choć trochę "liznęła" anatomii stwierdzam, że naprawdę wiedzę trzeba mieć ogromną by wykonać taką technikę, a nie podstawową C.
Takie komentarze, nie przystoją by byłu używane przez moda.
Zapytaj proszę jakiegoś studenta medycyny od czego zaczyzna

ANBU to elita w każdym calu, więc nieodpowiednim jest porównywać zdobytą przez nich wiedzę do poziomu podstawowego C.
[/quote]
Przejrzałam wedle sugestii ponownie Iryojutsu. Bardzo spodobało mi się na przykład Ranshinshō. Tu też działamy na układzie nerwowym, różnia jest taka, że w jednym przypadku zaburzamy tor przesyłania impulsów i przekierowujemy je w inną stronę a co bystrzejsi będą w stanie pojąć którą nogą musi chcieć ruszyć by ruszyć powiedzmy lewą ręką, a w tej o której mówimy wyłączamy przeciwnika całkowicie z walki bo jest w stanie sztucznej śmierci.
Mam propozycję jak rozwiązać tą całą sytuację lecz nie wątpię w to, że nie spotka się ona z aprobatą, jednak dlaczego nie.
Proponuję uściślić w Iryo, który z poziomów odpowiada za jaką posiadaną wiedzę medyczną. Nie róbmy sobie nadziei, że osoba z Iryo D wie tyle samo co ta na poziomie A.
D - podstawowa wiedza o budowe ludzkiego ciała, znajomość poszczególnych struktur
Itp itd...
0 x

- Yamanaka Inoshi
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 18
- Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach. - Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4957
- GG/Discord: Tario#3987/64789656
- Multikonta: Hoshigaki Maname
- Aktualna postać: Jun
Ja z kolei uważam,że tego typu precyzowanie misae również jest złe bo tworzy masę niepotrzebnych zależności. Pójdźmy na kompromis w takim razie. Skoro nie pasuje ani c ani a to niech będzie B + percepcja. Ostatecznie ostatnia wersja ruia i tak jest chyba najlepsza.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
- Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=54569#p54569
Poprawiam opis o wnioski Buki. Wpisane wcześniej przeze mnie wymagania dotyczą przeciwnika, który się nie rusza. Podniosłem je do 100 by były ładnie pośrodku progu miernego.
Co do całej dyskusji dalej, nadal stoję przy swojej wersji a zależności i argumentacje zmieniające obecną treść całkiem do mnie nie trafiają. To nie może być Iryo, bo to celny rzut jest podstawą techniki i liczy się tylko wiedzą. A wiedzą specjalnie jest podzielona na trzy wyniki działania techniki, by mógł jej używać zwykły cienia rozwijający iryo tylko do C jak i prawdziwy medyk - tylko z innym bardziej zaawansowanym efektem.
Co do całej dyskusji dalej, nadal stoję przy swojej wersji a zależności i argumentacje zmieniające obecną treść całkiem do mnie nie trafiają. To nie może być Iryo, bo to celny rzut jest podstawą techniki i liczy się tylko wiedzą. A wiedzą specjalnie jest podzielona na trzy wyniki działania techniki, by mógł jej używać zwykły cienia rozwijający iryo tylko do C jak i prawdziwy medyk - tylko z innym bardziej zaawansowanym efektem.
0 x
MOWA
- Jun'ichi
- Martwa postać
- Akarui
- Postać porzucona
Araś, sam bym to zostawił. Wiem, o co Ci chodzi, ale fajnie by było, gdyby dać szansę na wykrycie tej anomalii innym shinobim niż medycy. A inni shinobi mogą rozwinąć maksymalnie C.
0 x
MOWA
Z drugiej strony wolałbym, żeby sztuczka w którą inwestuje się naprawdę wiele punktów była w stanie oszukać jakieś randomowego, standardowego shinobiego. Zapewne ktoś mógłby chcieć tego kiedyś użyć, żeby wprowadzić kogoś gdzieś po cichu itp, a jednak wymóg rangi C to niski próg. Wolałbym jednak B, gdyż to daje naszej sztuczce pewien profesjonalizm, skoro tylko profesjonalny medyk jest w stanie ją przejrzeć.
0 x
- Akarui
- Postać porzucona
Więc tą ostatnią kwestię zostawiam ocenie reszty modów:
Od jakiej rangi Iryo da się rozpoznać "fake death"? C czy B?
Akarui -ponieważ wszyscy Shinobi mogą nauczyć się Iryo do rangi C, to tu powinna być ta granica. By mogli to rozpoznać nie tylko medycy.
Arashi - ranga B, gdyż to daje naszej sztuczce pewien profesjonalizm, skoro tylko profesjonalny medyk jest w stanie ją przejrzeć.
A Wasz głos?
Od jakiej rangi Iryo da się rozpoznać "fake death"? C czy B?
Akarui -ponieważ wszyscy Shinobi mogą nauczyć się Iryo do rangi C, to tu powinna być ta granica. By mogli to rozpoznać nie tylko medycy.
Arashi - ranga B, gdyż to daje naszej sztuczce pewien profesjonalizm, skoro tylko profesjonalny medyk jest w stanie ją przejrzeć.
A Wasz głos?
0 x
MOWA
- Jun'ichi
- Martwa postać
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości