Nukenin

Chise

Re: Nukenin

Post autor: Chise »

Odnośnie samego pomysłu, wydaje mi się w większości fajne. Co do podziemia, wiadomo, nie każdy medyk pracował tylko w szpitalu, nie każdy handlarz działa legalnie. Można więc powrzucać w działy różne tego typu lokacje. Problem pojawia się kiedy chcemy kogoś takiego odnaleźć. W końcu ukrywają się, prawda? Może więc by się zorientować w podziemiu przestępczym danej prowincji, powinno się wykonać jakąś misje. Oczywiście, nie wszędzie coś takiego zadziała, na przykład wątpię czy w stolicy Hjug ktoś taki mógł się ostać. No, i zawsze zostaje leczenie u Yama-uby kappa
Co do organizacji przestępczych, to przecież na misjach występują nieraz jako przeciwnicy jakieś szajki czy małe organizacje. Nikt nie mówi, że nie można ich użyć w odwrotnym celu, to znaczy pomagając im. Nie trzeba do tego od razu ich tworzyć. Wrzucone jako organizacje są chyba te, które mają jakieś oddziaływanie na świat. Co do złych organizacji, prócz mafii fajną ścieką dla złoli może być też dołączenie do Kruków.
Nie podobają mi się misje dla złych. Wojna to wojna, ale tu nie widzę po prostu powodu dla którego mieliby takie mieć. Misje i tak można łączyć, to się zdarzało parę razy, że gracze mieli sprzeczne cele i do tego nawet nie trzeba być złym. Gracz nigdy nie jest zamknięty, choć misje nie mające ze sobą nic wspólnego zazwyczaj mogą współistnieć razem w jednym temacie. Ale to zależy od inicjatywy mg. No i bardzo nie podoba mi się pomysł z kostkami.
Co do wejścia na event, to jak najbardziej. W końcu złole i poszukiwani się tam pojawiają jakoś, prawda? :P
O, i jeszcze powiem, że tematy z hasłem to baaaaaardzo zły pomysł. Nie po to mamy uhide, nie po to mamy fabularów, by wprowadzać coś takiego. Jak ktoś będzie chciał wpaść z złe miejsce na pałę, to dostanie meteoryt albo kupę przeciwników albo karczmarza kogo i będzie już po takim cwaniaku. Nie ma potrzeby zakładania haseł.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ogólny zamysł jest w porządku, ale podpisuję się też pod uwagami Riki.

1) Lokacje - w porządku jako pojedyncze tematy, chociaż one mogą być tworzone przecież przez graczy, ewentualnie za konsultacją z fabularem. Problem jedynie jaki widzę to duże ryzyko spalenia takiej miejscówki. Wystarczy, że jedna osoba sypnie lub ktoś z "dobrych" ją wykryję i jest problem.

2) Grupy przestępcze - stworzyć organizację może każdy i nikt mu tego nie broni. Jeżeli chodzi o te istniejące - tutaj można przecież samemu zaproponować jakieś ugrupowanie, które już istnieje i którego chcielibyśmy być jedynie członkami w przyszłości. Z tego co pamiętam to Kamiru opracowywał Straż na Murze, mimo że to nie on fabularnie tworzył organizację. To trochę inna sytuacja, ale chyba dałoby zrobić coś podobnego.

3) Specjalne misje - na nie, bo nie widzę różnicy miedzy zwykłymi misjami, które przecież mogą mieć najróżniejszy charakter. Wiele misji na przecież charakter czysto najemniczy, a niektóre z nich są moralnie dyskusyjne. Jeżeli chodzi o wojnę, to wydaje mi się bardzo prawdopodobne, że jakaś prowincja mogłaby skorzystać z usług nukeninów (o ile rzecz jasna to ta prowincja nie wysłała za nimi listu gończemu).
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Może powtórzę nieco Icihra i resztę w niektórych kwestiach, no ale też się wypowiem.

1. Nukeninowe szpitale, bary czy całe to podziemie, to jestem na tak. Aczkolwiek jak to zorganizować to do Musa trzeba uderzyć. Ja ze swojej strony nie stawiałbym specjalnie wysokich wymagań co do możliwości korzystania z nich, a w końcu "trudność" gdy nukiem chyba nie ma polegać na niemożności znalezienia miejsca do fabuły.

2. Grupy przestępcze. To już tak właściwie jest. Każdy może stworzyć swoją organizację. Jest to jednak trudne aby żadne rangowiec C czy D nie robił swojej własnej. Zazwyczaj jest wymagana wyprawa B + solidne podłoże fabularne i gotowe. Tzn. "zazwyczaj"... zależy co się chce zrobić. Jeśli zaś chodzi o takie zarządzane przez NPC, do których można dołączyć, to tworzenie ich sztucznie na czyjeś konkretne potrzeby nie ma większego sensu, skoro będzie ona pozostawiona sama sobie i fabularnie po utworzeniu będzie martwa. Na razie mamy mafie w Shigashi i Kruki, póki co on planach na więcej nie słyszałem.

3. Specjalne misje dla Nuków oczywiście na nie bo nei ma ku temu żadnych podstaw

4. Rzuty kostką na innych graczy. Rozumiem że to naleciałości z NG, ale mi nigdy tam się to za bardzo nie podobało. Rzuty kością na gg dla kogoś przez kogoś żeby zabić kogoś to śmierdząca sprawa. Dla tego też jestem na nie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Pomysł odrzucam w takim razie, skoro nikt się tym nie zainteresował.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości