- [center][img]https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSLXPkG8KUBvHZzy3KRXYc4Kf8mrHO44iPb6Jxm3TaGW8w40fcP[/img][/center]
- Nazwa
- Harai waza
- Dziedzina
- Kenjutsu
- Ranga
- D
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Bezpośredni
- Koszt
- Brak
- Dodatkowe
- Miecz, albo kij lub włócznia
- Opis W walce na miecze wygrywa ten, kto zdoła wyprowadzić cios w punkt witalny przeciwnika. Rzadko się jednak zdarza, by jeden z walczących nieumyślnie, albo celowo opuścił gardę, którą jest wystawiony w stronę przeciwnika miecz, tak więc najpierw z nim trzeba sobie poradzić.
W celu rozwiązania powyższej sytuacji, można sięgnąć po technikę Harai - polegającą na uderzeniu własnym mieczem w broń przeciwnika celem odepchnięcia jej w bok, przy jednoczesnym szybkim wejściu w bliski dystans zapewniający skuteczne cięcie. W praktyce, uderzenie własnym mieczem jest połączone z jego uniesieniem nad głowę celem zadania własnego ciosu. Kontakt własnej klingi z klingą przeciwnika następuje w sposób minimalizujący zagrożenie uszkodzenia własnego ostrza - uderza się płazem, delikatnie "wślizgując" się pod miecz przeciwnika w początkowej fazie techniki
Warunki powodzenia:
By technika zadziałała, wykonujący musi:
- posiadać minimum równy przeciwnikowi poziom kenjutsu,
- jego siłą oraz szybkość musza być o minimum 15 większe niż przeciwnika, by zdołać go zaskoczyć.
- jeśli przeciwnik ma percepcję równą lub wyższą atakującemu, szansa powodzenia spada proporcjonalnie do tej różnicy począwszy od 50/50. - Link do tematu postaci KLIK!
Harai waza
Moderator: Souei
Harai waza
0 x
Re: Harai waza
Nie wiem, może nie umiem nerfić technik Kenjutsu/Taijutsu czy coś, no ale nie widzę tutaj nic takiego albo bardziej wszystko mi pasuje, więc akcept xD
0 x
Takie techniki to tylko usystematyzowanie i zaopatrzenie w liczby rzeczy, które możnaby załatwić opisem. A z twoją wiedzą na ten temat, sądze, że dałbyś rade to opisać tak, ze mialbys wiekszą szanse powodzenia niz przy uzyciu takiej WT. Ale jeśli chcesz to niech będzie - Oodemnie akcept.
0 x
Akcept, do przeniesienia
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości