Oto miejsce, w którym można pytać o wszystko, czego się nie wie w działaniu forum. Znajdziesz tutaj również samouczki pozwalające na lepszym opanowaniu niektórych cech naszego forum.
Szanowni państwo, kochani moi, chciałbym się zapytać się o awans boży. #pdk
A przechodząc do rzeczy - czy wyprawy liczą się do wymagań wykonanych misji na awans na wyższą range shinobi?
I czy można wymagania te spełnić misjami wyższej rangi, np. zamiast 3C mieć wykonane 2C i 1B?
A tak serio - no to weź zapytaj kogoś z jakimś kolorkiem szarym lub czerwonym, a nie pytanie do ludu, który sam wie mniej na temat awansów, bo 90% z nich to Doko. ; /
Ale właśnie zadałem pytanie na forum, żeby mieć oficjalną odpowiedź na papierze, czy tam na ekranie. Wtedy będę miał prawną podstawę, dzięki której w razie problemów wybroni mnie mecenas Gobimaru.
Po krótkiej acz burzliwej dyskusji stanęło na tym, że liczy się wszystko. Misje, wyprawy, eventy. I tak, można zastępować dane misje zleceniami wyższych rang, żeby nie tracić czasu na farmienie tylko dla samej literki w kp. kappa
Kolejne pytanie. Piszę tu, bo nie ma sensu tworzyć nowych tematów. Uznajmy, że to taki mały kącik pytań Ocira.
Jak się to ma do technik opartych na fuuinjutsu? Mówię o tym podstawowym Fūin no Jutsu, albo na przykład o tym ulepszonym z wyciąganiem rzeczy z plakietek. Wyciągnięcie jednej rzeczy, a zaraz po tym innej ze zwoju/pieczątki/czegokolwiek jest traktowane jako ta sama technika dwa razy z rzędu?
Ograniczenie te wprowadzone zostało, by gracze nie spamowali ciągle tą samą technika. Jest ono traktowane w granicach zdrowego rozsądku. Dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby wyciągać przedmioty raz po raz z rożnych zwojów. Jednak już odpieczętowywanie z tego samego zwoju będzie traktowane jako ta sama technika dwa razy z rzędu. Raczej wyciągamy wszystko na raz, ewentualnie tylko to, co nas interesuje, tura przerwy i potem resztę. Jak już jednak wspomniałam - ograniczenie to traktujemy zdrowo-rozsądkowo. Czy będzie wymagana tura przerwy czy nie- to będzie zależało od sędziego/misjodawcy.
Szczerze mówiąc to takie ograniczenie byłoby sztuczne. Bo zamiast pakować wszystko do jednego zwoju, rozmieszczaloby się po kilka broni w osobnych zwojach/plakietkach.
Wydaje mi się ze takie np Seido może w dużej mierze bazować na właśnie fuuin, a nawet bardziej plakietkach, gdzie wykonując kilka wyrzutów kilka razy *wyciąga* się bronie ze zwoju/plakietki. No chyba ze taki manewr będzie traktowany jako jeden ruch i wtedy nie podpada to pod regulamin.
To ja prościej.
W jednej turze:
v1:
biegnę -> Raiko kenka i rzucam -> biegnę dalej -> raiko kenka i rzucam -> robię salto -> raiko kenka i rzucam -> na koniec jeszcze raiko kenka i rzucam ->>> spam nieuznawalny
v2:
biegnę -> raiko kenka i rzucam -> wykonuję atak piaskiem żeby przeciwnika zagonić w dane miejsce -> używam jutsu xxx -> gdy przeciwnik jest w pułapce wtedy znów raiko kenka i rzucam w niego aby miał mniejsze możliwości na unik ->>> spam uznawalny
jak będziesz tylko stał i wyciągał rzeczy w nieskończoność to będzie raczej widać od razu czy spam czy nie.
Dodam w sumie, że coś takiego z tego co wyszło w rozmowie na konfie uznawane jest za jednorazowe użycie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eR1q1V1YSKY[/youtube]//Defrevin
Tak jak pisze Avarince. Traktujemy to jako jednokrotne użycie techniki - po prostu po rozpoczęciu odpieczętowania, po kolei są wyrzucane dla użytkownika bronie z których na bieżąco on korzysta (nie używa w tym czasie innych technik chakrożernych). Taki dopisek warto będzie dodać w dziale Fūinjutsu, na przyszłość aby nie było wątpliwości.