JESTEM CZARODZIEJEM

Moderator: Souei

Michirin

JESTEM CZARODZIEJEM

Post autor: Michirin »

Nazwa
Chinmokunouta: Henkō
Dziedzina
Kenjutsu - Chanbara
Ranga
C
Zasięg
Broń
Dodatkowe
Minimum 50 szybkości do wykonania. Na czas używania +20 do szybkości.
Opis Technika będąca nie tyle atakiem, kontrą czy defensywą, a sztuczką, wyjątkowo użyteczną sztuczką. Cały trik polega na tym, że podczas wykonywania cięcia zamieniamy miejscami ręce. Prawa zjeżdża w dół, a lewa szybko chwyta w dawne miejsce prawej. Taka zamiana chwytu sprawia, że możemy nagle, podczas ataku zmienić jego kierunek co normalnie jest nieosiągalne. W ten sposób w ostatniej chwili możemy ominąć blok oponenta i ciąć nieco dalej - w jakiś odsłonięty punkt pokroju przedramienia, barku lub boku. Oczywiście nie zawsze trik ten da się wykonać - przy pchnięciach jest on bezużyteczny i cięciach z jednej ręki. Zmiana kierunku cięcia jest możliwa o maksymalnie sześćdziesiąt stopni w bok i nie więcej. Techniki nie da się wplatać w inne techniki Kenjutsu. Technikę da się również wyprowadzić z zamienionej pozycji rąk poprzez nią, czyli gdy używamy jej po raz drugi.
Link do tematu postaci
>KLIK<
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Re: JESTEM CZARODZIEJEM

Post autor: Seinaru »

Ukryty tekst
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Michirin

Na wstępie chciałbym Was pochwalić, bo technika ta już raz była akceptowana (jest to moje WT z innej postaci) i nikt nie miał zastrzeżeń do jej działania, a jak się okazuje - pewne rzeczy pozostają niejasne. To taka pochwała, bo Reika usilnie próbuje mi i Wam wmówić, że przepuszczacie raki.
Ale wracając do tematu...
Właśnie o to chodzi w całej tej technice, aby można było ją wykonać w połączeniu z większością innych kenjutsu. Przecież na tym polega, aby zmienić nagle kierunek cięcia o te 60 stopni. A Kenjutsu to... no cięcia w głównej mierze. Jeżeli zatem jest to cięcie, jest wykonywane trzymając broń oburącz, to da się użyć tej techniki, bo czemu miałoby się nie dać?
A jeżeli chodzi o bonus szybkości, to tutaj właśnie jest ta niejasność, na którą zwróciliście uwagę. Dla mnie (i Seinaru) oczywistym było, że chodzi o szybkość zamiany samych dłoni, bo tak naprawdę - od tego jest ta technika. Polega na błyskawicznej zamianie rąk, a to dopiero umożliwia zmianę ataku. Umożliwia. Zatem nie jest to częścią techniki, a możliwym jej wykorzystaniem. No i zmiana kierunku nie musi nadejść zaraz po zmianie rąk, chociaż tak zadziała najlepiej, bo chodzi o element zaskoczenia. Tak czy inaczej - zapis jest mylący i poprawiłem go tak, aby było jasne, że bonus odnosi się tylko do szybkości zamiany miejscami dłoni, a nie ataku.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać

Ukryty tekst
0 x
Michirin

Nie do końca rozumiem czemu w takim aspekcie jest rozważana ta technika skoro mam postać bezklanowca. xD No, ale Iaigiri z tego co pamiętam to jest wyprowadzane chyba jak Iaido - z jednej ręki. Przynajmniej na to wskazuje obrazek. Zatem tutaj ręki przełożyć się nie da. A jeżeli z dwóch - no to da się. Prosta sprawa. xD Nie będziemy się chyba bawić w listę wyjątków, która jest zbędna.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ukryty tekst
0 x
Michirin

Czy naprawdę muszę zaśmiecać sobie opis skoro w tabelce dodatkowe jest jasne i klarowne "Minimum 50 szybkości do wykonania. Na czas użycia +20 szybkości (tylko do zamiany miejscami dłoni)"? Chyba odpowiednio pokazuje, że bonus do szybkości nie dotyczy samego uderzenia, a tylko zamiany miejscami dłoni. XD
A koszt i pieczęci mogę usunąć z tabelki. No problemo.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Michirin

Chyba się nie rozumiemy... jest to szybkość przełożenia rąk. Nie ma to żadnego wpływu na szybkość ataku. Chodzi tylko o to, że mam wyćwiczoną tę zamianę dłoni tak, jak inne techniki kenjutsu to wyćwiczony ruch do perfekcji, zatem daje nam bonusy. Bo przecież i bez tej techniki mógłbym zamienić miejscami ręce podczas cięcia, gdybym tylko miał odpowiednią szybkość. A mam - wedle wymogów techniki. I przecież bez technik samuraja, mógłbym wykonać Iaido, ale nie zyskałbym bonusów, bo to nie jest mój wyćwiczony ruch.
Zatem ten bonus odnosi się WYŁĄCZNIE do zamiany miejscami dłoni. Że robię to szybciej, bo mam to opanowane, wyćwiczone. A jeżeli nie mogę korzystać z tej techniki w połączeniu z innymi technikami kenjutsu, to na co mi ona? Do zwykłych cięć? A czym są te techniki kenjutsu jak nie zwykłymi cięciami, które zwyczajnie opanowujemy do perfekcji? Zakaz używania jej w kenjutsu byłby absurdalny i przeczący jakiejkolwiek logice. Chciałbym zauważyć, że technika ta umożliwia mi zmianę kierunku cięcia o 60 stopni. To nie jest wcale tak wiele, bo to nie tak duży kąt. Jakby było 90 stopni - okej, ale to jest 60, zatem nie ominę bloku przeciwnika nagle i uderzę w inne miejsce. Musi to zostać wykonane trochę wcześniej, by naprawdę zmienić kierunek.
No i jak spróbuję zmienić kierunek przy niektórych technikach kenjutsu, które polegają na odpowiednim kierunku (jak Fuuma Ninken) to technika ta zostanie zakończona niepowodzeniem, a wykonam zwykły atak, a nie technikę. To logiczne. Nie zachowam bonusu z Fuuma Ninken, jeżeli technika polega na opadającym, prostym cięciu, a ja zmienię je w ukośne. Ale przy technikach, które nie cechują się specyficznym cięciu, na którym to wszystko polega (jak np. Uragiri - mogę zamienić ręce i wykonać technikę w drugą stronę. Albo Mikazuki no Mai - bo ostatnie cięcie jest dowolne. Albo Hiken: Tsukikage - bo cięcie też jest dowolne. +moje przyszłe WT) mogę zmienić kierunek cięcia i technika zostanie wykonana z powodzeniem.

Zatem... pozostaję przy swoim.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
MOWA
Michirin

Źle myślisz. Przez cały czas jest tylko to XX. Załóżmy, że mam technikę A, która daje +10 szybkości przy zwykłym cięciu. Wykonuję ją, i mam już swoją szybkość +10 z techniki. Załóżmy, że mam 50 szybkości, więc wykonuję cięcie z szybkością 60. Cały czas. Ale w trakcie tej techniki, używam swojego WT. Cięcie dalej ma 60 (50 mojej + 10 z techniki) szybkości, ale ręce przekładam z szybkością 70. Cięcie dalej trwa, dalej ma szybkość 60, i nawet jak zmienię kierunek, to nadal jest to wykonywane z 60, a nie 70. Zmiana kierunku też jest wykonywana z szybkością 60. To 70 odnosi się tylko i wyłącznie do zamiany rąk, a nie kierunku.

Jeżeli ten bonus wprowadza tyle niejasności, to mogę go usunąć pod warunkiem, że nie zdarzy mi się sytuacja, że MG mi napisze "no za wolno przełożyłeś ręce". Bo tylko o to mi chodzi. Ale ogólnie zostawiłbym bonus, bo każda technika kenjutsu rangi C ma +20 do PA, a w tym przypadku zależy na szybkości przełożenia rąk.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości