PROBLEM
Problem z zajęciem jednego, oficjalnego stanowiska co do specjalnych efektów typu: powidoki przy poruszaniu, fale uderzeniowe przy zadawaniu uderzeń, błyski i poświaty, podczas korzystania jedynie z siły mięśni i bez chakry.
W kilku(wielu?) technikach tai buki mamy do czynienia z błyskami, podmuchami wiatru czy powidokami. Nie będę tutaj przytaczał konkretnych przykładów, bo pozdro dla kumatych itd.
Oczywistym też jest fakt, że postacie z siłą/szybkością 200-240 i wyżej są nadludźmi, zdolnymi do kruszenia skał zębami itd. Moim zdaniem, efekty typu powidok podczas poruszania się z szybkością 200-240 są jak najbardziej do osiągnięcia, tak samo jak fale uderzeniowe przy trafieniu kogoś z siłą 200-240. Wielu jednak uważa, że takie efekty są niemożliwe do osiągnięcia bez użycia chakry i dopatruje się we wszystkich tego typu rzeczach właśnie tej niebieskiej energii. Z jednej strony to całkiem słuszne, w końcu gdyby samym opisem można było się przemieszczać z powidokiem czy robić jakieś błyski, to każdy z takimi statami robiłby to bez ograniczeń, ale logika mi przynajmniej podpowiada jednak, że możliwe jest to w naszym uniwersum do osiągnięcia samą siłą mięśni.
ROZWIĄZANIE
Trzeba się w końcu zdecydować, co i w jakim zakresie można osiągnąć siłą własnych mięśni, jeśli chodzi o specjalne efekty.
Ja ze swojej strony rzucam rozwiązanie, aby takie rzeczy były do osiągnięcia bez chakry, ale wyłącznie jako część nazwanej, opisanej i zaakceptowanej techniki tai/buki. Dzięki temu nie będzie groził nam spam takimi rzeczami poprzez sam opis ruchów postaci, a jednak będzie to wykonalne z obwarowaniami i wymaganiami dla danego efektu ustalonego w wt.
DODATKOWE UWAGI
Nie, to moim zdaniem nie powinna być wyłączność dla bram chakry, bo one magicznie nie dają nowych umiejętności, a jedynie zwiększają staty fizyczne w naszym systemie, dzięki którym jest możliwe osiągnięcie więcej bez chakry właśnie.
pomys
- Seinaru
- Martwa postać
- Wiek postaci: 29
- Ranga: Samuraj
- Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
- Widoczny ekwipunek: Nagrobek
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=3828
Re: pomys
Takie rzeczy jak powidoki (albo nic nie widoki przy dużej różnicy xD) to po prostu zbyt mała percepcja odbiorcy w stosunku do szybkości osoby x i są naturalną częścią statystyk.
Natomiast fala uderzeniowa? Jeśli uderzy się w coś to faktycznie jakaś jest też naturalnie, lecz jeśli chcemy uderzyć powietrze i falą zniszczyć kanion jak człowiek jedno uderzenie to jednak potrzebna będzie chakra.
Błyski i poświaty?
To brzmi czysto jak chakra heh
Nie ma książeczki tu źle tu dobrze, trzeba na "zdrowy rozum" to wszystko brać i na bieżąco określać. Poza tym sprawa dotyczy prawie czysto oceniania własnych technik, a to miejsce gdzie właśnie potrzeba podejście indywidualnego
Lecz jeśli zachodzi potrzeba uogólnienia takiej wiedzy, to faktycznie oprócz powidoków te rzeczy powinny występować jako techniki. (powidoki też mogą, ale je akurat łatwo osiągnąć "naturalnie")
W sumie to na nie, jeśli to wgl. zmiana gdzie można tak powiedzieć xD
Natomiast fala uderzeniowa? Jeśli uderzy się w coś to faktycznie jakaś jest też naturalnie, lecz jeśli chcemy uderzyć powietrze i falą zniszczyć kanion jak człowiek jedno uderzenie to jednak potrzebna będzie chakra.
Błyski i poświaty?

Nie ma książeczki tu źle tu dobrze, trzeba na "zdrowy rozum" to wszystko brać i na bieżąco określać. Poza tym sprawa dotyczy prawie czysto oceniania własnych technik, a to miejsce gdzie właśnie potrzeba podejście indywidualnego

Lecz jeśli zachodzi potrzeba uogólnienia takiej wiedzy, to faktycznie oprócz powidoków te rzeczy powinny występować jako techniki. (powidoki też mogą, ale je akurat łatwo osiągnąć "naturalnie")
W sumie to na nie, jeśli to wgl. zmiana gdzie można tak powiedzieć xD
0 x
- Seinaru
- Martwa postać
- Wiek postaci: 29
- Ranga: Samuraj
- Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
- Widoczny ekwipunek: Nagrobek
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=3828
ok ok
błyski, poświaty
powidok:
fala:
Tutaj jest w opisie chakra, ale koszt wciąż jest zerowy, soooo...
I wszystkie przyszłe techniki, które się pojawią. Chodzi o to, aby jasno określić, bo jak się okazuje nie dla wszystkich to jest oczywiste i najpierw musisz kogoś przekonać do tego co jest napisane w opisach atrybutów i istniejących technikach, że Twoja technika nie jest wielbłądem (albo wielki błędem lel). Chodzi o to żeby ukrócić bezsensowne dyskusje na ten temat.
Wiadomo, że bez chakry nie zrobisz tego co z chakrą, ale chodzi po prostu o taką praktyczną granicę możliwości tutaj, czyli co jesteś w stanie tak naprawdę zrobić, a nie ile pkt osiągnąć w statystyce.
błyski, poświaty
- Nazwa
- Seishun Furu Pawā
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Bezpośredni
- Koszt
- Brak
- Dodatkowe
- Siła i Szybkość na poziomie 80|Podczas wykonywania techniki: +30 Siły.
- Opis Bardzo silne uderzenie, wymagające niebagatelnej szybkości i siły. Użytkownik szarżuje w kierunku przeciwnika z taką szybkością, że nie ma on możliwości uniku. Następnie wyprowadza silne uderzenie, które wyrzuca oponenta w powietrze. Ułamek sekundy później agresor pojawia się obok lecącego (wydaje się, że pojawił się on znikąd) i z miażdżącą siłą posyła oponenta w dół. Cios bez problemu niszczy podłoże, nie mówiąc o celu. Całej technice towarzyszy błękitna, świetlista otoczka.
- Nazwa
- Iaigiri
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Zależy od długości ostrza
- Koszt Brak
- Dodatkowe
- Znajomość Iaidō, na czas używania techniki otrzymujemy +60 do siły
- Opis Iaigiri jest specjalnym ciosem, który naprawia wszystkie błędy sposobu walki opisanego powyżej. Kiedy użytkownik wykona początkową serię cięć, zamiast chować miecz do pochwy, może za to wykonać ogromne cięcie z powietrza, które przetnie każde ciało. Jest ono tak silne, że zostawia za sobą poświatę, i może przeciąć lub rozproszyć nawet takie materie jak... mgła.
- Nazwa
- Hiken: Tsukikage
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Na odległość ostrza
- Koszt
- Brak
- Dodatkowe Należy mieć Szybkość na poziomie powyżej 150, na czas używania techniki otrzymujemy +40 do szybkości
- Opis Kolejna technika polegająca na szybkości i iluzji optycznej. Użytkownik zbliża się do przeciwnika/przeciwników z dużą szybkością, by w pewnym momencie doskoczyć do nich i w mgnieniu oka wyprowadzić jedno wertykalne (lub horyzontalne, jak kto woli) uderzenie. Kluczem tej techniki jest ostatnia faza - doskok jest niemal natychmiastowy, a na miejscu gdzie wcześniej był użytkownik zostaje jego sylwetka, przez co wydaje się, że wykonał on uderzenie tuż po teleportacji.
- Nazwa
- Hando Ōda
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Bezpośredni
- Koszt
- Brak
- Dodatkowe
- Podczas wykonywania techniki: +30 Siły.
- Opis Technika stosowana zazwyczaj w defensywie. Polega ona na przelaniu odrobiny chakry w ręce, a następnie silnym uderzeniu oboma dłońmi w brzuch przeciwnika. Cios ten jest w stanie bez problemu oszołomić przeciwnika i odrzucić go na sporą odległość za siebie. Jeżeli zaś cios spadł na okolice klatki piersiowej, można dodatkowo sprawić że przeciwnik będzie miał problem ze złapaniem tchu, a nawet - przy odpowiedniej sile - złamać kości.
I wszystkie przyszłe techniki, które się pojawią. Chodzi o to, aby jasno określić, bo jak się okazuje nie dla wszystkich to jest oczywiste i najpierw musisz kogoś przekonać do tego co jest napisane w opisach atrybutów i istniejących technikach, że Twoja technika nie jest wielbłądem (albo wielki błędem lel). Chodzi o to żeby ukrócić bezsensowne dyskusje na ten temat.
Wiadomo, że bez chakry nie zrobisz tego co z chakrą, ale chodzi po prostu o taką praktyczną granicę możliwości tutaj, czyli co jesteś w stanie tak naprawdę zrobić, a nie ile pkt osiągnąć w statystyce.
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Wydaje mi się że brak zrozumienia użycia chakry w tai wynika z braku wiedzy na temat podziału chakry, na chakrę fizyczną (tai, bramy itd) oraz duchową (czysto gen, a np zmieszana z fizyczną daje nin)
Still uważam że pomysł nie jest potrzebny, no ale niech wlecą opinię innych ludzi heh
Still uważam że pomysł nie jest potrzebny, no ale niech wlecą opinię innych ludzi heh
0 x
- Rokuramen Sennin
- Support
- Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki
Osobiście jestem za. Wszędzie (w mangach, animcach etc.) można znaleźć takie zabiegi, i dodają one efektowności pojedynkom. Więc czemu nie użyć tego też tutaj? "Bo tak"? 

0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Gdyby przełożyć na statystyki takiego madare to nie tworzył on powidokow ani fal uderzeń. Każdy taki efekt, który miał bezpośrednie dodatkowe korzyści ( pomijam aspekt wizualny) miał podstawy w specjalnych umiejętnościach/wzmocnieniach
EDIT:
Podsumowując jestem za tym by takie efekty stricte wizualne został tylko i wyłącznie w gestii MG.
EDIT:
Podsumowując jestem za tym by takie efekty stricte wizualne został tylko i wyłącznie w gestii MG.
0 x
Dla mnie to kompletna abstrakcja. Czemu ruchy wymagające chakry jej nie używają? I co to nagle za podział na Chakrę fizyczną i duchową? Czegoś takiego nie ma opisanego w uniwersum SW. Chyba że jest, ale ja do niej nie dotarła. Chakra to ogólnie siła. Jest zużywana, kiedy się jej używa - dla mnie brzmi logicznie.
W technikach są już skyle używające różnych dziwnych blasków, podmuchów czy fal uderzeniowych, nie powinno to być tak tępione w WT.
Nie uważam, żeby pomysł zostawienia tego w gestii MG to dobry pomysł. Takie rzeczy powinny się zamieszczać w technikach, zresztą no tak jak w podanych przykładach. I tak jak zostało to ujęte w propozycji rozwiązania.
Więc pomys mi się podoba.
Chociaż ja bym optowała za nałożenie opłat użycia w chakrze na wszelakie tego typu rzeczy.
W technikach są już skyle używające różnych dziwnych blasków, podmuchów czy fal uderzeniowych, nie powinno to być tak tępione w WT.
Nie uważam, żeby pomysł zostawienia tego w gestii MG to dobry pomysł. Takie rzeczy powinny się zamieszczać w technikach, zresztą no tak jak w podanych przykładach. I tak jak zostało to ujęte w propozycji rozwiązania.
Więc pomys mi się podoba.
Chociaż ja bym optowała za nałożenie opłat użycia w chakrze na wszelakie tego typu rzeczy.
0 x
- Yasuo
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Kosho
- Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=55892#p55892
- GG/Discord: .iwaru
- Multikonta: Tenshi
Dlaczego te techniki mają w opisie chakrę, ale ich wykonanie nic nie kosztuje? Odpowiedź jest prosta: są to koszty "Niezauważalne" (czy jakoś tak). Jak np. przy chodzeniu po wodzie - tam też używasz chakry, ale tak pieruńsko mało, że Twój organizm nawet nie odnotowuje strat.
Generalnie jestem za tym pomysłem. Masz moje poparcie.
Generalnie jestem za tym pomysłem. Masz moje poparcie.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Moim zdaniem lekkie efekty da się osiągnąć. Delikatna fala wiatru z względu na samą siłę i szybkość uderzenia jest osiągalna, ale wiadomo nie będzie ona adekwatna naszym statystykom i w walce przeciwko komuś równemu on nawet jej nie odczuje.
Powidok tym bardziej, jeżeli nie ma się 1/2 percepcji i ktoś ma dużą szybkość.
Jeżeli chodzi o opisy w tai z użyciem chakry to dlatego, że została uznana za praktycznie zerową, jak wiemy rock lee nie potrafił się nią prawie kompletnie posługiwać, a jednak jakoś taką technikę użył. Samo to świadczy, że nie mogła wymagać jej wiele.
Zapraszam do dalszej dyskusji.
Powidok tym bardziej, jeżeli nie ma się 1/2 percepcji i ktoś ma dużą szybkość.
Jeżeli chodzi o opisy w tai z użyciem chakry to dlatego, że została uznana za praktycznie zerową, jak wiemy rock lee nie potrafił się nią prawie kompletnie posługiwać, a jednak jakoś taką technikę użył. Samo to świadczy, że nie mogła wymagać jej wiele.
Zapraszam do dalszej dyskusji.
0 x

-
- Support
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości