Bronie drzewowcowe

Ayako

Bronie drzewowcowe

Post autor: Ayako »

PROBLEM

Bez owijania w bawełnę powiem w czym problem. Jest on związany z ceną tych trzech broni:
Obrazek Nazwa: Włócznia
Typ: Broń drzewcowa
Objętość: Przedmiot musi być noszony na plecach, maksymalnie 2 sztuki naraz.
Waga Fūin: 100
Ninpō: Kijutsu
Opis: Długa, prawie dwumetrowa włócznia, która nadaje się do walki w praktycznie każdych warunkach. Jej największymi atutami są: utrzymanie przeciwnika na bezpieczną odległość, spore obrażenia, a także możliwość zadania potężnego ciosu, jeśli nie ostrzem, to kijem od włóczni. Może nie przetnie on skóry, ale nabić wielkiego siniaka potrafi.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 20 siły
Cena: 1000 Ryō
Obrazek Nazwa: Naginata
Objętość: Przedmiot musi być noszony na plecach, maksymalnie 2 sztuki naraz.
Waga Fūin: 130
Opis: Długi kij, zakończony ostrzem. Broń dwuręczna, bardzo dobra przy walce w średnim dystansie. Sprawdza się również jako włócznia
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 40 siły
Cena: 1400 Ryō
Obrazek Nazwa: Guandao
Objętość: Przedmiot musi być noszony na plecach
Waga Fūin: 120
Opis: Glewia o długości ok. 2 metrów, zakończona szerokim ostrzem z wytrzymałej stali. Przypomina nieco naginatę, lecz jest wykonana znacznie solidniej – waży znacznie więcej, lecz w zamian ma znacząco większą siłę ciosu. Ostrze można stosować zarówno do cięć, jak i pchnięć. Nadaje się również do walki konnej.
Do poprawnego wykorzystania tej broni potrzeba mieć: 50 siły
Cena: 800 Ryō
Po pierwsze według mnie, naginata w stosunku do włóczni jest zbyt droga. No a ten drugi problem to rażąca różnica cen między naginatą a guandao. Z tego co rozumiem i widzę to guandao jest wykonana z większej ilości stali niż naginata. W takim razie dlaczego ta pierwsza broń kosztuje 800 a druga 1400? Nie sądzę że to kwestia jakiś dodatków ani nic z tych rzeczy. Więc dlaczego tak jest?

ROZWIĄZANIE

Zmienić cenę naginaty na 1200, ewentualnie 1300 i zwiększyć cenę guandao do 1500.

DODATKOWE UWAGI

Nie bijcie mnie za to! To tylko moja obiektywna opinia.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Re: Bronie drzewowcowe

Post autor: Sans »

Po prostu zwiększyłbym cenę Guandao.
0 x
Obrazek
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Popieram Ayako. Nie tylko zwiększyć cenę guandao (to jest nerf!!!!), ale także ogólnie obniżyć cenę broni drzewcowej.

Dlaczego kunai nabity na kijek (włócznia) kosztuje 1000 Ryo? kappa

A tak serio, to bez tej ostatniej kappy. Porównując broń drzewcową do powiedzmy miecza, to tak:
  • Drewno jest dużo tańsze niż stal: koszt wykonania czegoś z drewna w Kuźni wynosi od 100 do 300 Ryo, natomiast czegoś ze stali - od 300 do 500 Ryo
  • Koszt stali jest więc jakieś 1,67 do 3 razy (uśredniając: 2) droższy niż koszt drewna.
  • Bronie drzewcowe - jak sama nazwa wskazuje - są w większości wykonane z drewna. Dlaczego więc ich koszt jest porównywalny do kosztu mieczy, które są wykonane w większości ze stali?
  • Jest też Wielki Kunai, który kosztuje 350 Ryo. Wielki kawałek stali, który jest tańszy niż mniejszy kawałek stali (takie Tanto np. kosztuje 400 Ryo)* i jednocześnie jest znacznie tańszy niż mały kawałek stali nabity na patyk (włócznia) **. WTF?
* Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tutaj pewnie chodzi o jakość. Tanto jest mniejsze, ale lepiej wykonane, więc trwalsze i ostrzejsze. Tak to sobie przynajmniej tłumaczę.
** W przypadku broni drzewcowej raczej problem jakości ostrza nie występuje. Dlaczego? Ponieważ specyfika tej broni prawdopodobnie (pewności nie mam) nie zakłada, że ktoś będzie próbował blokować wrogi atak miecza za pomocą grotu włóczni (to byłoby tak średnio możliwe, bo takie guandao ma jakieś 2 metry długości, a cios mieczem wyprowadzany jest z odległości około metra). Co najwyżej moglibyśmy mówić o wytrzymałości samego kija, co mogłoby podnosić cenę.

Proponuję:
  1. Zamienić cenę Guandao z ceną Naginaty. Dodatkowo obniżyć koszt włóczni (generalnie nie powinna być droższa niż Naginata) o 50%. Bez wprowadzenia punktu numer 2 byłoby tak: Włócznia: koszt 500 Ryo, Naginata: koszt 800 Ryo i Guandao: koszt 1400 Ryo.
  2. Obniżyć koszt wszystkich broni drzewcowych o jakieś 30%.
Po wprowadzeniu powyżej zaproponowanych przeze mnie zmian byłoby tak:
  • Włócznia: koszt 350 Ryo (czyli tyle ile kosztuje Wielki Kunai, co wydaje mi się logiczne, bo bronie te mają podobną klasę jakości, chociaż i tak uważam, że włócznia powinna być jeszcze tańsza, ale nie chcę za bardzo obniżać).
  • Naginata: koszt 560 Ryo
  • Guandao: koszt 980 Ryo (prawie tyle samo co miecz obusieczny, ale trochę mniej niż katana)
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Ogólnie w becie jest rework sklepu w pewnej części ruszony, a z tego co wiem ceny też miały być przemyślane w tym przypadku, oraz niektóre przedmioty, które znikną zapewne. Więcej na ten temat nie mam nic do powiedzenia. >:V
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Ayako

Post autor: Ayako »

Jeśli miałabym coś dodać to rzeczywiście propozycja Yamiyo wydaje się logiczna. W końcu rzeczywiście kawał stali powinien być droższy od jakiegoś kija. Więc jeśli ceny przedmiotów mają być zmienione to dobrze by było sugerować się jej propozycją :)
0 x
Masaru Yoshida

Post autor: Masaru Yoshida »

Zmniejszmy ceny senbonów na 1, bo dlaczego igła teraz kosztuje aż tyle pieniędzy. Do tego faktycznie dałbym włócznię na tańszą. I zrównać w kosztach te 2 bronie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

I w sumie nic więcej do dodania. W Becie znajduje się rework sklepu i ceny będą ustalane na nowo bo na forum są tak lekko z pupci nieraz wyjęte. Wezmę pewnie pomysł pod uwagę, ale na dobrą stronę nic on nie zmienia bo prace znajdują się powoli na ukończeniu.
0 x
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Czyli powiadacie, że Open Beta trwała przez jakieś 2 lata? kappa
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Jak już to Early Access jak chciałeś się popisać :v
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Hisui

Post autor: Hisui »

O, jak już jest w Becie, to może za jakiś rok czy dwa się pojawi. Nie ma co się gorączkować kappa
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Mam nadzieję, że jednak szybciej... Cóż, przenoszę, do wprowadzenia.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Wprowadzone już od jakiegoś czasu w sklepie (w becie ceny są obecnie poprawiane), więc przenoszę tutaj
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość