- Nazwa
- Ushinawareta chishiki
- Dziedzina
- Shintenshin Tensō
- Ranga
- B
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Dotyk
- Koszt
- C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
- Dodatkowe
- Wymaga uprzedniego wykonania Doku Shinjutsu + fuinjutsu rangi B
- Opis Kiedy użytkownik zagłębi się już w umyśle ofiary może on przez nałożenie specjalnego rodzaju pieczęci na jej umysł zapieczętować wybraną wiedzę ( za wyjątkiem zdolności elementarnych jak mowa, czy chód lub posiadane KG i elementów, które trwaja nieustannie od początku istnienia postaci). Do wykonania techniki potrzebna jest psychika wyższa od konsekwencji ofiary, im wyższa tym więcej można osiągnąć (o sukcesie decyduje MG wraz z administracją). Sama pieczęć w umyśle ofiary może zostać wykryta przez innego Yamanake po zagłębieniu się w umysł ofiary lub tylko jej obecność przez sensoryków z techniką Kagura Shingan, Sharingan, Tsūjitegan, Byakugan. Do złamania pieczęci potrzebna jest znajomość jej lokalizacja w umyśle oraz fuinjutsu rangi B. Zablokowane wspomnienie/wiedza objawia się brakiem kojarzenia, ze takowy fakt w ogóle istniał. Można nałożyć maksymalnie 3 takie bariery.
- Link do tematu postaci
- http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=1 ... 026#p56026
Ushinawareta chishiki
Moderator: Souei
Ushinawareta chishiki
0 x
Re: Ushinawareta chishiki
Ogólnie to jestem za, ale na wyższej randze. To jest pochodna i ulepszona wersja, nie widzę powodu, żeby miała być na B. Dodatkowo odpada usunięcie/zablokowanie mocnych wspomnień, tego nie potrafiły zablokować nawet najmocniejsze Gen.
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=320
Sprawy wyjąsnione:
- jesli inny Yamanaka wejdzie do takiej głowy to oczywiście, ze zobaczy te bariery
- technika nie ma mieć zastosowania bojowego w walce (dla Avy)
- nie obejmuje skrajności jak utrata aparatu mowy czy też umiejętnośc chodzenia bo to by było bez sensu.
ranga B/A oczywiście wedle tego co finalnie uda się ustalić.
Czy coś wymaga jeszcze jasnego okreslenia?
- jesli inny Yamanaka wejdzie do takiej głowy to oczywiście, ze zobaczy te bariery
- technika nie ma mieć zastosowania bojowego w walce (dla Avy)
- nie obejmuje skrajności jak utrata aparatu mowy czy też umiejętnośc chodzenia bo to by było bez sensu.
ranga B/A oczywiście wedle tego co finalnie uda się ustalić.
Czy coś wymaga jeszcze jasnego okreslenia?
0 x
Ja widzę tutaj pewną sprzeczność. Otóż najpierw mówisz w opisie o możliwości manipulowania, a następnie o tym że po prostu blokujesz dostęp do niektórych wspomnień. Manipulowanie byłoby wtedy, gdybyś nagle zmienił komuś wiedzę o jakimś wydarzeniu, imionach ludzi, coś takiego. Zablokowanie niektórych wspomnień po prostu je wymaże dopóki bariera nie zostanie zdjęta.
Poza tym nie podoba mi się to, że tylko Yamanaka mogą zdjąć taką barierę. W m&a jeśli już wiedza o takiej barierze była, to zawsze znajdował się ktoś kto mógł to zdjąć. Byli to wyszkoleni w genjutsu/technikach do przesłuchań ludzie, ale nie zawsze Yamanaka.
Kontrola chakry na E/D/C raczej odpada. Leszcze z taką KC nie byłyby w stanie nawet wejść do cudzej głowy jak dla mnie więc można byłoby wykasować je z kosztów.
Poza tym nie podoba mi się to, że tylko Yamanaka mogą zdjąć taką barierę. W m&a jeśli już wiedza o takiej barierze była, to zawsze znajdował się ktoś kto mógł to zdjąć. Byli to wyszkoleni w genjutsu/technikach do przesłuchań ludzie, ale nie zawsze Yamanaka.
Kontrola chakry na E/D/C raczej odpada. Leszcze z taką KC nie byłyby w stanie nawet wejść do cudzej głowy jak dla mnie więc można byłoby wykasować je z kosztów.
0 x
Dla Rybka:
- zmieniłem na bądź, manipulacja tak naprawdę powinna być weług mnie w technice kanonicznej skoro tam mamy swobodny dostęp do umysłu ofiary:
jednak skoro nie zostało to opisane to jest to możliwosc tej techniki.
- wedle zalecenia dodaje, ze bariera jest widoczna również dzięki technice: Jigyaku no Jutsu
- wedle zalecenia kontrole E i D wywaliłem. C nie chce wyrzucić bo tak na prawdę nie widze tutaj wielkiej precyzji bądź tez skupiania niewiadomo jakich pokładów chakry.
- zmieniłem na bądź, manipulacja tak naprawdę powinna być weług mnie w technice kanonicznej skoro tam mamy swobodny dostęp do umysłu ofiary:

- wedle zalecenia dodaje, ze bariera jest widoczna również dzięki technice: Jigyaku no Jutsu
- wedle zalecenia kontrole E i D wywaliłem. C nie chce wyrzucić bo tak na prawdę nie widze tutaj wielkiej precyzji bądź tez skupiania niewiadomo jakich pokładów chakry.
0 x
Ponawiam pytania, czemu masz możliwość blokowania/usuwania mocnych wspomnień? Tego nie mogły nawet największe koksy w a&m, więc niby czemu jutsu B ma je mieć?
I czemu "ulepszenie" techniki ma tą samą rangę?
I czemu "ulepszenie" techniki ma tą samą rangę?
0 x
Dla Naoki:
Jak nie mogli skoro występowalo to pod rózną formą. Jak np techniki tajnych organizacji uniemożliwiające przekazanie "zablokowanej" informacji jak ta od Danzo.
Bariery widoczne na grafice też sa tego przykładem.
Dodatkowo racji bytu temu zabiegowi dodaje fakt, że mamy sporo technik istniejących blokujących wejścia do pomieszczeń, inne zabezpieczenia przejść jak i oszukiwanie umysłu ofiary za pomocą genjutsu, . Tutaj mamy połączenie tych technik "blokady" na umyśle czyli połączenie ich z umiejętnościami klanu Yamanaka.
Technika jest raczej odnogą od techniki bazowej jak w przypadku wariacji Chidori. Jednak jeśli w czasie dyskusji wszystko będzie na to wskazywać to przegłosujemy i rangę.
Jak nie mogli skoro występowalo to pod rózną formą. Jak np techniki tajnych organizacji uniemożliwiające przekazanie "zablokowanej" informacji jak ta od Danzo.
Bariery widoczne na grafice też sa tego przykładem.
Dodatkowo racji bytu temu zabiegowi dodaje fakt, że mamy sporo technik istniejących blokujących wejścia do pomieszczeń, inne zabezpieczenia przejść jak i oszukiwanie umysłu ofiary za pomocą genjutsu, . Tutaj mamy połączenie tych technik "blokady" na umyśle czyli połączenie ich z umiejętnościami klanu Yamanaka.
Technika jest raczej odnogą od techniki bazowej jak w przypadku wariacji Chidori. Jednak jeśli w czasie dyskusji wszystko będzie na to wskazywać to przegłosujemy i rangę.
0 x
Murai:
Dodano opis czym objawa sie "zablkowane" wspomnienie.
Co do wiedzy to jest tak owy problem, ze jeśli wiedza opeira się na wspomnieniu lub jakimś jednorazowym spotkaniu to cięzko to rozdzielić na wspomnienie a wiedzę bo jest to ze sobą ściśle powiązane.
Dodano opis czym objawa sie "zablkowane" wspomnienie.
Co do wiedzy to jest tak owy problem, ze jeśli wiedza opeira się na wspomnieniu lub jakimś jednorazowym spotkaniu to cięzko to rozdzielić na wspomnienie a wiedzę bo jest to ze sobą ściśle powiązane.
0 x
Yamanaka odczytywali pamięć, natomiast nie mieli możliwości kasowania wspomnień i ogólnie manipulowania nimi. Po dłuższym przemyśleniu dochodzę do wniosku, że bez wymogu w fuuinjutsu to nie przejdzie, z tych samych powodów, co Exodia pisał.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości