Twory rybiaka #1

Moderator: Souei

Yujiro

Twory rybiaka #1

Post autor: Yujiro »

Nazwa
Suien
Dziedzina
Suiton
Ranga
B
Pieczęci
Tygrys, Wąż, Baran
Zasięg
20 metrów
Koszt
C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4% za salwę (maksymalnie 4 pociski w salwie)
Dodatkowe
Kontrola Chakry minimum ranga C, wymagana mała ilość wody w pobliżu
Opis Technika prosta, można powiedzieć że podchwycona od użytkowników natury ognia. Użytkownik składa odpowiednią sekwencję pieczęci, a następnie zasysa wodę do ust z pobliskiego zbiornika, bądź pozostałości innych technik. Zaraz po tym jest w stanie wypuszczać pociski jeden po drugim. Można rzec, że technika jest rozwinięciem Mizurappy, gdyż nie wypuszczamy pojedynczego strumienia, lecz kilka, możliwe że nawet jeden po drugim, co ułatwia trafienie przeciwnika, który się porusza. Potrzebna woda musi znajdować się w bezpośrednim pobliżu użytkownika - maksymalnie pół metra od niego. Woda zasysana jest ze zbiornika do ust użytkownika, a tą następnie można wykorzystać do techniki. Pociski siłą przypominają Mizurappę.
0 x
Hoshigaki Seiki

Re: Twory rybiaka #1

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Zacznę od tego o co czepiam się ostatnio wszystkich - pieczęci. Jednym słowem... MAO!

Kolejna sprawa -

Jedno jakby wyklucza drugie xD

numero tres! Prosiłbym, żebyś nieco dokładniej opisał jak ten pierścień się tworzy. Przykładowo stoisz na jeziorze no to rozumiem że trochę wody się uniesie i zacznie wokół krążyć. Ale jeśli masz kilka kałuż w okolicy to ta woda zacznie sunąć po ziemi do ciebie, lecieć z prędkością światła czy jak?

Numerek ćtery! Jak duże są te pociski?

Osobiście ciężko jest mi sobie wyobrazić taką technikę w realiach Naruto. Jedynym wyjściem jak dla mnie byłoby ciągłe podtrzymywanie jakiejś pieczęci, aby ten pierścień nieustannie się obracał. Wtedy też wystrzelenie tych pocisków mogłoby być pozbawione tego uderzania rękami i byłoby po prostu częścią techniki wykonywaną mentalnie.

A, jeszcze coś. Po ilu pociskach pierścień się rozpadnie? Bo raczej nie możesz wystrzelić z tego 10000 pocisków :P
0 x
Yujiro

1)Wziąłem pierwszą lepszą B z katonu, która ma podtrzymywanie i od niej pieczęci w ilości jednej xD
Zwiększę do 2-3?
2) Wykonanie proste, bo składamy jedną pieczęć (albo składaliśmy ;v) ale wygląda na zaawansowaną! To coś w stylu jak używasz mądrych słów przy opisywaniu np robienia kanapki xD "Nałóż warstwę zwiększającą właściwości adhezyjne" jako posmaruj masłem xD - zaraz zmienię
3) Dopiszę zaraz
4) Nie bawiłem się w dokładne określanie długie na tyle, szerokie na tyle, bo zaraz będziemy się bawić w niepotrzebne cyferki. Siła pocisku jak Mizurappa, wygląd może być jak wodny miecz z obrazeczka
Obrazek

Co do maksymalnej ilości pocisków dunno. Z jednej strony po to dałem koszt utrzymania na turę i skroiłem maksymalną ilość pocisków do dwóch, żeby móc sobie z takim cudem polatać. Może jednorazowy koszt, maksymalnie 6 pocisków? Daję propozycję,
reszta uwag wprowadzonych.
0 x
Murai

Post autor: Murai »

Akurat wzmianka że tworzyłeś techniką na podstawie jakiejś jest niepotrzebna. Techniki się rozpatruje osobno, a nie na podstawie jakiegoś kanona. Bo one się jednak rządzą troszkę innymi prawami. Patrzę więc na tą technikę bez patrzenia na inspiracje nią.
No nie wiem czy taki krąg z wody do mała ilość. Ze szklanki tego nie zrobisz umówmy się. To grubsze od ramienia na bank jest, jeśli patrzysz na gif. Więc z małej ilości wody tego nie zrobisz.
Ale Mizurappa to stały strumień wody, a nie pocisk. Nie rozumiem jak te dwie rzeczy miałyby się przypominać wzajemnie.
0 x
Yujiro

W przypadku Mizutetsu wymagana jest kałuża, a chowamy się do niej cali, do stworzenia miecza wystarczy dowolna powierzchnia wody, do wiru z wody nie potrzeba nawet wody w swojej okolicy, do bicza wodnego potrzeba tylko wilgotną dłoń itd.
Powiedzmy więc, że woda w przypadku suitonu jest bardziej umowną kwestią. Mała ilość -> na przykład pozostałości po Mizurappie, wspomnianym wirze, Mizuame Nabara. Może być pozostałość po technice.

Mizurappa to stały strumień, fakt. Ale chodziło mi żeby jak najbardziej zobrazować jakie to może obrażenia zrobić przez porównanie. Pociski siłą przypominają Mizurappę "może zadać dość spore obrażenia, jeżeli przeciwnik nie jest daleko". Mogę wpisać w tej formie.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Yujiro

Wstawiłem 3 pieczęci. Dodałem info o małych broniach jako kunai/shuriken. Wstawiłem info kiedy pociski zostaną zbite.
Podtrzymanie trochę mija się z celem. Podtrzymywanie pieczęci i jednoczesne uderzanie w pierścień? Trochę bez sensu. A sam z siebie raczej strzelać nie będzie, bo jak to określiłeś jest to "manipulacja wodą dzięki sile woli" :F.
Zależało mi głównie na tym, co by technika była po prostu aktywowana raz i służyła bardziej jako wsparcie. Zawiązujesz pieczęci, tworzy się pierścień i możemy ruszać dalej bez przejmowania się niczym. Pieczęć do podtrzymywania sama w sobie wyklucza sam zamysł techniki. Dlatego dałem propozycje z jednorazowym kosztem i maksymalną ilością 6 pocisków, na które odpowiedzi nie dostałem żadnej ._.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Murai

Post autor: Murai »

Nadal uważam że niewielka ilość wody nie wystarczy do grubego pierścienia. I co z tego że niektóre Suitony mają taką a nie inną ilość wody? Może będzie to zmieniane? Nie można patrzeć tylko na kanony tworząc technikę.
0 x
Yujiro

@Micheletoo - wtedy będę musiał trzymać pieczęć przez cały czas, by utrzymać pierścień dookoła siebie. Na co zmienić uderzenia ręką, jak nie kontrolowanie tego za pomocą siły woli?
Przez właśnie te uderzenia ręką sam sobie nerfie technikę, bo muszę mieć wolne ręce, żeby cokolwiek z tą techniką zrobić. Trzymając pieczęć nie mogę robić nic innego z rękoma - to fakt - ale w takim razie jak te pociski będą wychodzić z pierścienia? Za pomocą magii czy może mam uderzać biodrami, albo nogami :D
Suiton chcąc nie chcąc polega na manipulowaniu wodą w otoczeniu. Technika rangi A nawet jest od tego, żeby ją kontrolować z każdego źródła. To tak jakby stwierdzić, że by stworzyć raiton trzeba pocierać rękoma, bo przecież nie kontrolujemy piorunów. Chodzi mi o sam fakt jak inaczej to widzisz, jeżeli taka forma Ci nie odpowiada. Zawsze mogę zmienić to na technikę typowo Hoshigaki, których zdolności polegają na kontroli wody. Zmieni się tylko dziedzina.

@Murai
Daje po prostu przykłady typowo z technik. Skoro takie są, to z jakiegoś powodu. Jeżeli jest to za mało, to jaką ilość proponujesz, albo jak ją określić? Jedna Mizurappa? Według mnie to wystarczy.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Yujiro

Może być przez dotknięcie ręką jak wam to odpowiada. Na zasadzie takiej, że składam pieczęci, dotykam dłonią powierzchni wody, jakby chwytam i "owijam dookoła pasa", by zaraz złożyć pieczęć do utrzymania.
Tylko czy nie jest zaprzeczeniem sobie "nie możesz mieć tego bez pieczęci podtrzymującej, bo to kontrola wody siłą woli. Ale możesz strzelać pociskami z pierścienia gdzie Ci się żywnie podoba, bo tak :v W takim razie trzymając pieczęć mogę strzelać tym 360 stopni dookoła mnie, nawet na ślepo? Nie jest to właśnie "kontrolowanie wody za pomocą siły woli"?
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Yujiro

Czyli według Ciebie to byłaby technika rangi B, która tylko ma być przytrzymywana przez cały czas, tylko po to, by na jej zakończenie strzelić dwoma Mizurappami?
Serio?
Uderzenia chciałem wprowadzić tylko po to aby a) nie musieć trzymać pieczęci b) ograniczyć sobie zasięg strzelania to tego,
co przede mną... W takim razie może zróbmy sam pierścień i niech sam się kręci, po co ma cokolwiek więcej robić :v
Lubię porównania, bo dają dobre podejście, a że mam tylko techniki suitonu, to tymi się będę podpierać:
Mamy technikę Mizu Kamikiri, podtrzymywana (uwaga BEZ PIECZĘCI do podtrzymania), która samą sobą może przeszyć przeciwnika, wystarczy złożyć pieczęć i uderzyć nogą. Szybki i silny strumień wody ot tak.
Moja wymaga obecnie 3 pieczęci, pozyskania wody (obstaje przy wersji, gdzie muszę dotknąć jej powierzchni) i może tylko dwukrotnie wystrzelić.
W takim razie po co cały ten pierścień, który miał być pod ręką, skoro lepiej zamienić tę technikę na suitonowa wersję Hosenki?Tam jest kilka pocisków, tworzących się OT TAK i można wystrzelić do 15 pocisków nie biorąc dalszych wdechów...
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Ukryty tekst
Sorki, ale dodałem ghide / Seiki :)
0 x
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości