Nowa technika

Moderator: Souei

Osamu

Re: Nowa technika

Post autor: Osamu »

Widzę, że jesteście na nie. Ciekawi mnie dlaczego? Kilka miesięcy temu jak ta technika różniła się tym, że była dla suitonu D, a nie C większość dała akcepta. Ale już mniejsza z tym, liczy się teraz;) W każdym razie zależy mi na tej technice, jakbyście mogli napisać co mogę w niej zmienić, aby większość byłą na tak. Jeśli z góry skazujecie tą technikę na nie, to napiszcie to(nie mówię o tobie Chuichi, bo ty chyba jesteś z góry na nie;). Jak się okaże, że większość modów z góry skazuje tą technikę na nie, to chyba nie ma sensu wam zawracać głowy i temat do usunięcia. W każdym razie jakbyście mogli teraz napisać co zmienić, jakieś pomysły?
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

Właśnie dlatego odpisuję tutaj dość sporymi postami, przy okazji wyjaśniając swoje stanowisko. To jest to moje "z góry na nie:)".

Pisałem dlaczego technika moim zdaniem nie ma prawa bytu. Nie uważam też, żeby Twoje wypunktowanie cokolwiek zmieniało, bo jest nietrafione i miałem tutaj nie pisać więcej tego samego, ale skoro mnie wywołano, to proszę.

1. Pułapka trwająca "tylko" cztery tury? Tylko? To jest AŻ. AŻ cztery tury, gdzie nawet jedna tura w walce przesądza o jej wyniku. Być może czepiamy się słówek, ale skoro to ma być minusem, to trzeba wskazać na to, że nim nie jest. Jest to cholerny plus, który unieruchamia przeciwnika na AŻ CZTERY tury.

2. Jak wyżej, żaden minus. Nie zadaje obrażeń, bo to nie jest jej celem. Trudno wymagać obrażeń od techniki, która działa na zasadzie control crowd, czyli przytrzymuje przeciwnika, pozbawia go ruchu, utrudnia mu itp. To tak, jakbyś przy nożu podawał minus, że nie lata. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Stanie w miejscu też nie jest szczególnym minusem, jeśli spojrzy się na możliwości techniki i jej efekty. Tym bardziej, że w razie jakiegokolwiek ataku technikę możesz zwyczajnie przerwać i uskoczyć, czyli de facto nie jesteś unieruchomiony.

3. Ta technika nie jest zgodna z rangą C suitonu. Owszem, ta ranga pozwala na utwardzanie wody, ale dzieje się to od razu. Określone jutsu ma z góry określony stan, który nie zmienia się w trakcie jego trwania. Twoja technika najpierw jest cieczą, aby później się utwardzić. To jest duża różnica pod względem zarówno mechaniki, jak i zaawansowania, która dodaje jej plastyczności. Nie rozumiem tutaj też delikatnego ataku osobistego, ale łotewa. Pozostawię to bez większego komentarza, ale wiedz, że nie obchodzi mnie czyja to technika. Technika, jak technika. Patrzę na nią tak samo niezależnie od autora.

4 i 5. Takie techniki mają rację bytu i nigdzie tego nie zanegowałem. Nie oznacza to jednak, że każda wymyślona przez gracza technika musi zostać zaakceptowana. Argument z wymogiem kontroli chakry techniki klanowej mnie kompletnie nie obchodzi, bo nie ma on żadnego wpływu na Twój wytwór. Ta pułapka nadal jest idealna. Masz moment przewagi, chwytasz przeciwnika, unieruchamiasz go i Ty wiesz, że tak się stanie. Twój oponent musi zdać sobie z tego sprawę zanim użyje jakiegokolwiek jutsu, a Ty w tym czasie będziesz używał już swojej kolejnej techniki.

6. No tak. Twoja technika jest jedynie dobra w pojedynkach 1 vs 1. I co z tego? Jak to ma wpływać na ocenę jej mechaniki, jej zakwalifikowania do odpowiedniej rangi suitonu, jej możliwości, jej realności? Cokolwiek?

7. Tak! Cieszę się, że wreszcie ktoś to zrozumiał i wcale nie używam tu sarkazmu. Zbyt często spotykam się z osobami, które starają się wszystkich przekonać za wszelką cenę do każdego aspektu, kiedy się tego nie wymaga. Doceniam! Jednak jak widzisz, na razie moje argumenty zdaniem reszty moderacji są silniejsze od Twoich.

8. Do ostatniego posta. Nie widzę tutaj możliwości zmiany. Główną przeszkodą jest tutaj zmiana stanu wody w trakcie używania techniki. Tak, jak pisałem wcześniej jeśli zmienisz na strumień wody, to nikogo nie złapiesz, a jeśli zmienisz na utwardzoną wodę od samego początku, to masz już taką technikę w kanonicznym suitonie. Jak dla mnie jest to sytuacja bez wyjścia. Jeśli reszta lub Ty sam wpadniecie na coś innego, to się do tego odniosę. Na ten moment tyle.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ano, argumenty Chuichiego bardziej mnie przekonują.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Iczi, Rybka, Ava?
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Chuichi

Dwa dni na jakąś odpowiedź, jeśli chcesz wybronić technikę.
0 x
Osamu

Skoro nikt nie ma żadnego pomysłu co mogę zmienić w mojej technice, to chyba nadszedł czas na moje propozycje i ich obronę.
1. Faktycznie cztery tury było to trochę za dużo. Zmieniłem na dwie. Myślę, że teraz jest ok.
2.To, że nie zadaje obrażeń jest minusem!!!! Dlaczego? Porównajmy technikę suitonu, która tworzy bicz. Gdy przelanie chakry się nie powiedzie, technika z klanu Yamanaka nie wypali to bicz zawsze zada jakieś uszkodzenia!!! Za to ten stumień wody jest tylko stworzony pod technikę Yamanaki. Gdyby się okazało, że technika Yamanaki nie wyjdzie to przeciwnik nie będzie miał żadnych obrażeń!!!!! Jest to ogromy minus tej techniki porównując ją z wodnym biczem. Takie jest moje zdanie, ale jak dla was to nie jest minus to przejdźmy do trzeciego podpunktu.
3. Napisałeś, że stanie w miejscu nie jest przeszkodą. Niby dlaczego? Jak będziemy robić tą technikę, a ktoś będzie sprytny i rzuci shurikenem albo zrobi cokolwiek co będzie wymagało uniku to technika zostanie zatrzymana!!!!!! A wtedy będzie można ją dopiero 2 raz wykonać po 6h lub po wypiciu pół litra wody!! Jest to kolejna wada tej techniki.
4 i 5. Ta technika jest bardzo powiązana z klanową, jak pisałem wcześniej jeśli technika klanowa nie wypali to tak naprawę tylko traci się chakrę. Jak wspomniałem jest to minus. Następnie napisałeś, że jest to pułapka idealna, a czy pułapki nie są przypadkiem zawsze idealne? Po to one są!! Wymyśla się pułapki w ten sposób, aby one zaskoczyły przeciwnika. Każda pułapka nawet jakaś mechaniczna, jest idealna. Więc to nie jest argument! Każda pułapka jest w 100% idealnie zaplanowana! Liczy się tylko spryt atakowanego, jeśli coś mądrego wymyśli albo, że jest zwinny to pułapka na niego nie zadziała. A jak mi się dobrze wydaje tworzenie pułapek nie jest zabronione.
6. Faktycznie masz rację, nie wiem jak oceniają moderatorzy. Myślałem, że argument, że jest dobra tylko 1 vs 1 będzie istotny.
7. Suiton -pozwalająca użytkownikowi manipulować wcześniej istniejącą wodą, lub stworzyć własną transformując czakrę w wodę. Wydaje mi się, że zamienianie wody po upływie czasu jest dozwolone i jak najbardziej poprawne. Nie rozumiem dlaczego uważasz to za niewłaściwe. Napisałeś, że nikogo nie złapię. Jak będę przelewać chakrę, to jednocześnie będę utwardzał strumień, chyba nie ma w tym nic złego. Na pewno przeciwnika złapię, wyobraźmy sobie wąż ogrodowy, jak lejemy wodą to gdy w coś trafimy woda się rozpryskuje. Gdy będę przelewał chakrę utwardzony strumień tak jakby się przyklei do przeciwnika, a chakra spokojnie zostanie przelana.
8. Faktycznie ta technika była bardzo op. Ale dodałem nową cechę tej techniki szybkość. Dodałem czas tworzenia strumienia na 20m, przelewania chakry jak i zmianę położeni strumienia poprzez obrót głowy. Jak mamy wąż ogrodowy i zmieniamy położenie stumienia o np. 40 stopni, to końcówka strumienia będzie w docelowym miejscu najpóźniej. Dlatego dodałem szybkość tej techniki. Teraz jest to bardzo realistyczne. Wystarczy, że się znajdzie trochę zwinny szhinobi i z mojej techniki nici. Jak będę chciał kogoś złapać na 20 metrze to tak tworzenie strumienia: 2s, przypuśćmy że wróg się przesunie, to przesunięcie strumienia 2s i przelanie chakry 1s. W sumie 5s. Zwinny shinobi bez problemu zdąży uciec, a z techniki nici.
9.Podsumowując ta technika ma sporo jednak wad. Może faktycznie jest bardzo dobrą pułapką, ale po to została stworzona. Zwinni i sprytni shinobi obejdą tą technikę. Wystarczy zmusić operatora aby zrobił jakiś ruch, albo oddalić się i przeczekać 2 tury albo być zwinnym. Mam nadzieję, że wszystko dobrze i jasno opisałem. Nie chcę już dłużej siedzieć nad tą techniką, proponuję aby każdy zadecydował. Ta technika naprawdę jest już długo tworzona, chcę zakończyć temat, więc znowu niech nastąpi głosowanie.
0 x
Chuichi

Modzi? Nie będę odpisywał, bo będzie to powtarzanie argumentów. Mnie w każdym razie to nie przekonało. Technika jest do złudzenia podobna do istniejącej, a dodatkowo ma przystępniejszą mechanikę dla usera. Czyli to taka kopia, ale ulepszona. Ta sama ranga, więcej możliwości (poza biciem nią jak biczem), jak dla mnie niestety nadal nie. </3
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Skoro technika i tak miałaby mieć rangę C, to mam propozycję, która powinna zadowolić chyba każdego.

1) w wymaganiach Mizuame Nabara aby móc wystrzelić z ust lepki "strumyk" zamiast zwykłej wody
2) użytkownik wystrzeliwuje cienki strumień/bicz z lepkiej mazi, który leci w linii prostej (zasięg 20m nie wiem czy nie jest zbyt duży). Poglądowo porównałbym to do kameleona, który wystrzeliwuje swój język.
3) skrócić opis bo technika jest tak banalna, że nie potrzebuje 10 linijek tekstu. Krótko i na temat.

Dzięki temu Osamu zyska to co chciał, czyli przekaźnik do swojej techniki klanowej (proszę nie uwzględniać go w opisie TEJ techniki bo to zbędne), a mechanicznie powinno wszystko być w porządku.

Co do kwestii kopii istniejącej już techniki wodnego bicza - wykonanie jest zupełnie inne, "materiał" też inny, zastosowanie też inne bo tą techniką nie owinie kogoś, nie uderzy a może jedynie się do kogoś przylepić (bo ciecz ta sama co w mizuame nabara).

Kwestia uwolnienia się od TEJ techniki (zanim Osamu zastosowałby swoją klanówkę paraliżującą) wydaje się być dość prosta. Jeśli trafi w ubranie to można tą część garderoby szybko zdjąć, jeśli do ciała no to trzeba kombinować. Przecięcie kunaiem raczej odpada bo utknie on w tej mazi.

Ogólnie rozumiem zamysł Osamu, wydaje się interesujący i chciałbym po prostu pomóc mu jakoś to ogarnąć bo wydaje mi się, że moderatorzy też powinni czasem pomagać w takich sprawach.
0 x
Osamu

Hoshigaki Seiki wielkie dzięki za pomoc;)!!!!
Zmieniłem technikę oraz dodałem lekkie zmiany w szybkości. To co pisałem powyżej to była to nieprawda. Faktycznie jak ktoś stoi na 20m ma na początku 2 s. Może pobiec do tyłu i być szczęśliwym;) Lub może biec po obwodzie ale z minimalna prędkością którą obliczyłem inaczej strumień go złapie, a jak go złapie ma wtedy 1s, z powodu na przelanie chakry. Teraz pewnie się zapytacie jak to obliczyłem, a bardzo prosto. Najpierw z zakresów 1-5, 6-10, 11-15, 16-10 wybrałem medianą, czyli tą środkową liczbę, tak by było optymalnie;), czyli dla zakresu :
1-3
2-8
3-13
4-18
Później ze wzoru obliczałem długość wycinka obwodu koła, zataczającego strumieniem. Czyli 0,25(bo to było na 90stopni) * 2 * 3,14(przybliżona wartość pi) * liczba podana wyżej. Dzięki temu otrzymamy długość w metrach. Teraz ze wzoru na prędkość obliczmy resztę.
By wszystko było jasne pokaże jak to robiłem dal zakresu 1-5m: 0,5s.
0,25*3,14*2*3*2(mnożę razy 2 bo to jest na 0,5s)=9,42m/s
9,42*3600/1000=33,912 czyli ok 34km/h
O dziwo wróg który będzie dalej będzie musiał biec szybciej, ach ta fizyka lubi zaskoczyć;)
0 x
Chuichi

Osamu, proszę Cię... NIE. Nie będziemy wprowadzać takiego czegoś do mechanik technik na forum. Żadnych obliczeń, żadnej liczby PI, żadnej matmy. To nie tego rodzaju PBF. Teraz zmieniłeś technikę na maź, której w ogóle nie da się przeciąć, a dodatkowo na maź, która jest w Suitonie rangi C. Nikt Ci tamtej nie broni wystrzelić w górę, żeby starać się złapać przeciwnika.

Moderatorzy powinni pomagać, ale w technikach oryginalnych, w technikach możliwych do wykonania. Osamu rzuca techniki, które w ogólnym spisie są i za pomocą których można zrobić rzecz identyczną. Zresztą widać to też po moderatorach, którzy nie chcą piąty raz pisać tego samego. Ja też powoli mam dość. Werdykt nadal taki sam - brak akcepta.

Proszę innych modów o mobilizację i szybko to zakończmy,
0 x
Osamu

Faktycznie ta matma jest trochę bezsensu. Ale cała czas nie rozumiem dlaczego uważasz, że ta technika jest kopią innej techniki??!!! Jest to zupełnie inna technika!!!! Widać to gołym okiem!!! Jest to tworzenie przekaźnika chakry!!!! Techniki Suitonu nie tworzą przekaźnika chakry z wody!!!
Ale jak nie, to nie. Niech się stanie demokracja! Jeszcze raz dzięki Hoshigaki Seiki za wszelką pomoc;)
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ukryty tekst
0 x
Osamu

Więc co jest przekaźnikiem chakry??? Jakbyście mogli mi napisać :)
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości