- Nazwa
- Hikage no Dan: Kirikizu
- Dziedzina
- Kenjutsu - Battodo
- Ranga
- A
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Ramię + broń
- Koszt
- Brak
- Dodatkowe
- Na czas użycia +60 siły.
- Opis Technika idealna do przełamywania obrony przeciwnika. Wszystko zaczyna się w momencie, w którym szermierz ustawia się zupełnie bokiem do przeciwnika, więc jedynie cofa lekko lewą nogę do tyłu. Następnie należy unieść katanę nad głowę z obiema rękoma ugiętymi. Lewa dłoń puszcza tsukę (rękojeść) i "chowa" się pod nią, a prawa trzyma jedynie na tyle mocno, by broń nie wypadła samurajowi z niej. Kolejnym krokiem jest odpowiednie naprężenie mięśni oraz przygotowanie ich do wykorzystania maksimum swoich możliwości. Wtedy dopiero wykonujemy cięcie z góry prawą ręką, zaś lewa uderza i popycha ostrze przy samej tsubie (jelec). Impet cięcia sprawia, że broń próbuje nam się wyśliznąć z prawej ręki. Szermierz pozwala na to i zaciska mocniej dłoń dopiero przy samym końcu tsuki - co zwiększa nieco zasięg cięcia. Ostatnim punktem jest kucnięcie z cięciem - samuraj wyprowadza je do samego dołu i korzysta również z reszty mięśni, aby zupełnie zwiększyć siłę cięcia. W dodatku lewe ramię popycha katanę do momentu ustawienia się jej prostopadle do ciała, zatem wykonujący tę technikę wykorzystuje maksimum jej potencjału. Wprawny samuraj jest w stanie wykonać tę technikę niemalże natychmiast.
- Link do tematu postaci
- >KLIK<
Technika #9
Moderator: Souei
Technika #9
0 x
Re: Technika #9
Ja nie mam, bo znam i widziałem mangę. kappa Po prostu popycha jedną rękę drugą do momentu, w którym trzymana w niej kata nie ustawi się prostopadle do ciała i to jest to nadanie rozpędu oraz siły. Potem cięcie wyprowadza już tylko jedna ręka.
Ogólnie nie widzę tutaj raczej problemu. Ranga A, wcale nie taka szybka technika, musi się odsłonić trochę, żeby cios wykonać, w biegu tego raczej nie zrobi. Ewentualnie mogę tutaj zaproponować zmniejszenie siły, a dodanie też trochę szybkości, bo przy takim dupnięciu powinno to być sprawniejsze, ale to już Twój wybór.
Na samą technikę akcept.
Ogólnie nie widzę tutaj raczej problemu. Ranga A, wcale nie taka szybka technika, musi się odsłonić trochę, żeby cios wykonać, w biegu tego raczej nie zrobi. Ewentualnie mogę tutaj zaproponować zmniejszenie siły, a dodanie też trochę szybkości, bo przy takim dupnięciu powinno to być sprawniejsze, ale to już Twój wybór.
Na samą technikę akcept.
0 x
-
- Support
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=320
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości