420 Blaze it

Moderator: Souei

Shinji

420 Blaze it

Post autor: Shinji »

Nazwa
Kyogi no setsudan
Dziedzina
Ninjutsu/Kenjutsu
Ranga
C
Pieczęci
Brak
Zasięg
Zależy od długości ostrza
Koszty
B: 5% | A: 3% | S: 1% | S+: niezauważalny
Dodatkowe
Wymaga znajomości Kinobori no Waza oraz kontroli chakry rangi B.
Opis W życiu każdego szermierza następuje taki moment w którym jego katana ściera się z tą przeciwnika. Żaden nie chce odpuścić i chwilę trwają w takim impasie naciskając na siebie nawzajem próbując zyskać przewagę brutalną siłą. Odpowiedzią jest właśnie ta technika.
Poprzez przesłanie niewielkiej ilości chakry do ostrza uzyskujemy efekt podobny do tego co shinobi biegający po ścianach czy wodzie. W tym przypadku katana przeciwnika przylega do tej użytkownika (wymagany kontakt trwający około 1s).

Może to zostać użyte także do podnoszenia jakichś przedmiotów, zwiększenia siły rzutu nimi poprzez zjawisko fizyczne, które sprawia że koniec zataczanego okręgu, w tym przypadku naszą bronią porusza się z większą szybkością niż jego środek itd.
Po nawiązaniu "połączenia" użytkownik bardzo szybko osuwa się w bok wykorzystując nacierającą na niego siłę. Dzięki przyczepieniu broni oponenta do naszej prostym ruchem dłoni możemy go pociągnąć odpowiednio kierunkując ku ziemi lub przykładowo na jakąś ścianę. Dzięki takiemu manewrowi jesteśmy w stanie wytworzyć sobie chwilową przewagę nierzadko kończącą się nawet śmiercią przeciwnika.

Wymaga użycia części ninjutsu.
  • Ranga C - 120
  • Ranga B - 180
  • Ranga A - 240
  • Ranga S - 320
Progi zależne od rozwinięcia dziedziny Ninjutsu.
Przedstawione wartości to suma siły oponenta i użytkownika. Po przekroczeniu tej wartości po prostu połączenie broni się zerwie, gdyż będzie na nie działać zbyt duża energia.
Zauważyć chakrę rozlewającą się po powierzchni ostrza jest w stanie użytkownik Dōjutsu oraz Sensoryk. Dla innych osób jest ona niedostrzegalna. Dodatkowo użycie tej techniki sprawia, że wszelkie wzmocnienia ostrza takie jak np. Hien znikają.
Link do tematu postaci
Klik!
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Re: 420 Blaze it

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Shinji

To bawmy się dalej w podkręcanie wymagań bo jak dodamy specjalne stykanie się katan technika może stać się bezużyteczna, po prostu zetknięcie katan bokami jest zbyt skomplikowane w środku walki, wszystko dzieje się zbyt szybko.
Ninjutsu B byłoby przesadą to może KC B? Mogę także wtedy obniżyć lekko siłę do np:

Ranga B - 60
Ranga A - 80
Ranga S - 110
Ranga S+ - 160

Co do ninjutsu C niech będzie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Shinji

W takim razie naniosłem poprawki. Niech się dzieje wola nieba <jaszczureł>
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Dziedziną nie powinno być Ninjutsu skoro technika jest niejako rozwinięciem Nin E, tyle że na przedmiocie?

Co do samej techniki to najpierw postarałem się wyobrazić to, co chcesz osiągnąć. Pierwsze zdania opisu (chociaż nie mają wiele wspólnego z czystym opisem działania techniki) w sumie są odpowiedzią na to, co mnie martwiło. Technika nie sprawdzi się podczas zwyczajnej wymiany uderzeń między szermierzami, a jedynie w sytuacji, gdzie takie zetknięcie się ostrzy potrwa nieco dłużej.

Wydaje mi się, że jeśli walczyłbyś z jakimś innym użytkownikiem Kenjutsu i użyłbyś tego w nieodpowiedniej chwili, to przeciwnik mógłby mieć szansę zorientować się, że próbowałeś jakiejś sztuczki. Taka chwila zczepienia się waszych broni mogłaby być chyba odnotowana i wzięta pod uwagę jako nowe zagrożenie. Może warto byłoby to dodać do opisu :P

Na tą chwilę tyle ode mnie, poczekam co reszta wynajdzie :)
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Hoshigaki Seiki

Oczywiście nie miałem na myśli tego, że ktoś od razu zorientuje się co jest grane. Dużo zależy od tego jak sędzia opisze to co zaszło przy takim krótkim starciu się broni. Wtedy po prostu mogą polecieć domysły, a to zabronione nie jest :)
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Kwestia, czy w ogóle dojdzie do takiej wymiany, by użycie jutsu było możliwe. Jak Ichi (albo ktoś przed nim, mogłem się machnąć) napisał, przy dłuższym zetknięciu broni jest to możliwe.

Czy przylepiać możesz tylko miecz przeciwnika do swojego miecze? fappa Ale tak serio, czy dzięki technice możesz używać katany jak magnesu na wszystko i przylepiać do ostrza miecza broń miotaną, ciało przeciwnika etc. ?

I jak minimum KC do użycia to B, to po co w kosztach jest E, D, C? xD
0 x
Shinji

Wydaje mi się, że mógłbym przylepić co chcę, czyli nie wiem np. jak sobie zapragnę podnieść taki shuriken i nim rzucić #zło to się da.
Co do kontaktu, wrzuciłbym że musi on trwać przynajmniej 1s. Przy wymianie ciosów dłużej niż połowę tej sekundy zazwyczaj nie uświadczymy. Co do zauważenia tej techniki cóż, tak jak rybka powiedział wszystko zależy. Jakiś sensoryk czy dojutsu z pewnością zauważy chakrę rozpływająca się po ostrzu. Przeciętny zjadacz chleba ni cholere. Koszta E, D, C zapomniałem usunąć. Zrobione.

Pozostała jeszcze kwestia klasyfikacji. Jest nią kenjutsu, gdyż oprócz techniki mamy tu do czynienia ze specjalnym ruchem, który pozwala na wymuszenie na przeciwniku upadku na ścianę czy ziemię itd. Zresztą z początku nie wymagało to ninjutsu dopiero w praniu tak wyszło.
0 x
Hoshigaki Seiki

Zauważyłem, że wszystkie techniki Ken dajecie w WT z rangą D. Nieważne jak skomplikowany jest ruch, zawsze jest ranga D, a nawet kanony pokazują, że czasami proste ruchy mają nieco wyższą rangę. Tutaj nie jest to sztuczka dla pierwszego lepszego gościa co dopiero opanował Kenjutsu i przy okazji ma te Nin C i KC. Może ranga C? ;>

Ogólnie akcept, ale ta ranga mnie jeszcze boli w oczka :P
0 x
Shinji

Generalnie wprowadziłem jeszcze pewne poprawki. Wszystko o czym było tu pisane oprócz tej rangi. Jak będzie trzeba to dam, ale wtedy chciałbym bonusowe staty na czas wykonywania ruchu, chociaż te +15 siły <jaszczureł>. (wzorem zmian, które będa miały miejsce, ale leżą w becie). Uzasadniłbym to odpowiednim ustawieniem ciała względem oponenta przez co jesteśmy po prostu silniejsi względem niego samego. Oprócz tego dodałem do ryzyka wiążącego się z techniką (pomarańcz), że równie dobrze przy przewadze siły to my możemy wyrwać broń oponentowi. W drodze wyjaśnień. Jeśli przekroczymy siłę wymaganą do zerwania połączenia, a mimo to oponent nie ma wystarczająco mało byśmy nie byli mu w stanie wyrwać broni to zerwie się połączenie dlatego ciężkie to jest do użycia. Jak trzeba to dodam to do opisu.

Proste przykłady na KC B:
Mamy 40 siły, oponent 10 . Wyrwiemy broń
Mamy 70 siły, a oponent 50. Zerwie się połączenie.
Mamy 50 siły, oponent tak samo. Pociągniemy go na ścianę czy ziemię.
Mamy 20 siły. Oponent 50. Wyrwie nam broń.
itd.
Oczywiście założeniem jest tu, że cały zabieg związany z wykonaniem techniki się uda.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Shinji

Czekajcie. Podnieśmy range kenjutsu, ale "Ty tylko ciągniesz miecz w danym kierunku.". Czy to się czasem nie kłóci? Skoro jest to zaawansowane na tyle by dać na rangę C no to już mamy argument by dawało to staty bo jakiś random nie jest tego w stanie zrobić pomijając kwestie z chakrą.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości