Katon: Senshi Tora

Moderator: Souei

Shinji

Post autor: Shinji »

Nazwa
Dziedzina
Katon
Ranga
B
Pieczęci
Tygrys
Zasięg
35 metrów
Koszty
E: 8% | D: 6% | C: 6% | B: 4% | A: 3% | S: 2% | S+: 1% (od każdej podpalonej broni)
Dodatkowe
Wymaga aktywnej techniki Katon: Hōsenka Tsumabeni.
Opis Technika ta służy do zmiany trajektorii lotu broni pokrytej ognistą powłoką z techniki Katon: Hōsenka Tsumabeni. (tylko w przypadku shurikenów itp.), jednak wiąże się to z pewnymi wadami. Przede wszystkim im ostrzejszy kąt tym mniejsza będzie szybkość, a tym samym obrażenia zadane przez pocisk. Do 90 stopni nie zachodzą żadne znaczące zmiany, po przekroczeniu tego kąta następuje stopniowe wytracanie szybkości (większy kąt, większa utrata szybkości). Gdy dojdziemy do 180 stopni nastąpi lekkie odrzucenie naszej broni do tyłu, któremu bliżej do zatrzymania się w miejscu niż lotu.
Zmiana trajektorii odbywa się poprzez przekształcenie powłoki z ognia w zbitą strukturę na którymś z krańców oręża, a następnie nagłego uwolnienia skompresowanej energii, która próbuje znaleźć ujście w wybranym kierunku przez co na naszą broń działa energia na którymś z końców jednak przez równomierne rozłożenie jest możliwe zachowanie pędu. Dla osoby obok "wybuch" ten jest niegroźny, ponieważ uwolnienie następuje w kierunku broni.
Użycie tej techniki jest równoznaczne z utraceniem korzyści płynących z posiadania ognistej powłoki z techniki Katon: Hōsenka Tsumabeni.
Link do tematu postaci
Klik!
0 x
Hoshigaki Seiki

Re: Katon: Senshi Tora

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy
stary, Han Solo chciałby tym latać :D

Ładunek kumulacyjny? Stary, to jest ogień, a nie jakiś wielowarstwowy pocisk, który wytrzymałby takie przeciążenia o jakich mówisz że powstają tam w środku.

Patrząc na inne techniki Katon, można dopatrzeć się tych które są w stanie niszczyć ściany (smocze głowy z rangi A), ale serio bardzo słabo widzę coś takiego jak proponujesz. Nie chodzi nawet o rangę tylko o istotę Katonu, który po prostu nie powinien być w stanie osiągać takich właściwości.
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Ja tam niestety popieram Seikiego
Zbyt skomplikowane by zrobić warstwy katonu działające dokładnie w ten sposób, kontrola siły wybuchu "twardość" warstw etc. #stać na hide
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Hoshigaki Seiki

Jak (prawie) zawsze przybywam z rozwiązaniem ;)

Byłby chyba jeden myk na osiągnięcie takiej dość sporej siły penetrującej, ale wymagałby od ciebie nieco kombinowania w walce.

Walka Sasuke vs Orochimaru w czasie CE. Siusiake używa shurikenów i żyłek żeby odciąć wenszowi drogę ucieczki a później strzela w niego Ryuuka no Jutsu, które mknie po żyłce i spala mu twarz. W mandze skończyło się tylko na zranieniu Orosia, ale w anime technika przebiła drzewo na wylot. Myślę, że jeśli twoja technika też leciałaby po jakimś przewodniku to utrzymanie ognia w jakiejś bardziej zbitej formie byłoby łatwiejsze (ale nadal nie w takiej formie jaką zaproponowałeś).

Zwykła propozycja do obgadania :)
0 x
Hoshigaki Seiki

24h na określenie co z tym dalej robimy
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Shinji

Zaproponowałem coś nowego ( ͡° ͜ʖ ͡°).
0 x
Hoshigaki Seiki

Eksplozja? Dlaczego? Skąd? Dlaczego najpierw wydmuchujesz zwykły ogień (sam to zaznaczyłeś), a następnie dajesz mu właściwości Bakutonu?
Duży koszt techniki jest dla niej sporym minusem, ale nie usprawiedliwia podrabiania KG, którego nie posiadasz.
0 x
Shinji

Na początek definicja z wikipedii:
Wybuch – gwałtowne wydzielenie dużych ilości energii, któremu towarzyszy zwykle nagły wzrost temperatury i ciśnienia oraz emisja promieniowania.

To co mam to ująć ładnie w słowa, gwałtowne rozszerzenie kuli które powoduje emisje dużych ilości energii, która jest wystarczająca do rozerwania broni i wyrzucenia jej z wystarczającą siłą by przebiła? A może mam otulić te shurikeny kłębem dymu i go podpalić by uzyskać wybuch taki jak w technice:
Proszę bardzo nie mam z tym żadnego problemu lol. Wkurza mnie totalnie zaszufladkowanie Katona do plucia ogniem i tyle.
Czepianie się jest tym bardziej bolesne, że w technikach używane jest słowo wybuch więc względem tego co mamy na forum jest to jak najbardziej możliwe.

Najlepszy przykład prosto z posługiwania się łukami.
Dwie pierwsze techniki dałoby się powiedzieć: Pierwsza to po prostu złe sformułowanie, a druga to dym który podpalamy. Ale w trzeciej jest to już jasne celowe dostosowanie działania Katon pod wybuch, więc mogę sobie na coś takiego pozwolić w technice tym bardziej, że spełnia ona formalne wymogi. Ba nawet wzmacniany jest pocisk w końcu to broń miotana tak samo jak w tamtej technice.
0 x
Hoshigaki Seiki

Meh, sprawdziłem ten fillerowy shit i wcale nie ma tam wybuchu :|
17:00 - 17:10 - to, że drzewa czy coś tam się zawaliło na dole nie jest równe temu, że ten Katon wybuchł.
Poza pluciem masz jeszcze dym, różne kształty z ognia, jakieś niby-duszki. Taka natura ognia, że jest mega mocny, ale raczej ciężko go wypuścić inaczej niż wypluwając z ust. Nie widzę jednak powodu, żeby nagle z tego powodu dodawać jakieś nowe właściwości dla całej natury chakry.

Katon: Haisekishō - no tu jest w opisie nawet, że jest to chakra z popiołem/prochem więc jakoś ten wybuch jest uzasadniony.
Ok, w takim razie jak niby miałoby nastąpić uwolnienie dużych ilości energii z ognia zebranego wokół shurikenów? Mało tego, twoje nagłe uwolnienie energii powinno nastąpić w tej dziurce od shurikena, jeśli miałby on zostać rozerwany na kawałeczki i jeszcze one miałyby polecieć w boki.

Moja propozycja - przepływ chakry, powlekasz broń chakrą więc jest to niewidoczne. Kiedy broń jest już u celu dokonujesz aktywacji tej chakry i właśnie w tej dziurce od shurikena następuje gwałtowne wydzielenie dużych ilości energii bla bla bla. Rozerwanie shurikena nadal wydaje mi się w takim przypadku nieco naciągane, ale może pozostali nie będą widzieli w tym problemu.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Ukryty tekst
0 x
Shinji

Ależ to nie ma znaczenia czy jest z anime i mangi czy nie. Skoro dopuszczamy coś takiego na forum to drogą dedukcji mogę równie dobrze zrobić WT działające na podobnej zasadzie. Nie ma równych i równiejszych. Nie? To wyjebać tą technikę w pizdu bo nie jest zgodna z magną i anime, a tylko wprowadza w błąd.

Co do propozycji cóż szczerze mówiąc otoczenie broni niczemu nie przeszkadza. Serio. W domyśle techniki jest to, że ma to działać i ustalanie skąd dokładnie pochodzi ten wybuch nie ma zbyt dużego znaczenia xD. Na upartego mógłbym równie dobrze nie rozrywać broni, a spowodować wybuch za nią (z mojej strony) nadając jej pęd na tyle duży by posiadała siłę przebicia (zupełnie jak wystrzelony z kuszy bełt) w którym nie było żadnej magii, a po prostu działała na niego gigantyczna siła zdolna do przebicia pancerza. Chociaż nieco lepszym porównaniem byłaby tu broń palna.
Tak czy siak co wy na to by właśnie zrobić to bez rozbijania na odłamki, a po prostu owym zwiększeniem siły uderzenia broni wybuchem zamiast ją rozrywać? Byłoby to mniej naciągane i chyba łatwiejsze dla wielu do przełknięcia. Jeśli nie pasowałby "zapalnik" od uderzenia to mogę równie dobrze dodać dodatkową pieczęć inicjującą wybuch tuż przed uderzeniem w cel.
0 x
Hoshigaki Seiki

Obrazek Fakt, taka opcja jest przez was dopuszczana na forum, temu nie można zaprzeczyć. Niemniej widzę w takim rozwiązaniu raka z przerzutami bo oto zaraz ja wpadnę do WT i zacznę sikać ze złości bo nie będziecie chcieli mi przepuścić wody, która nagle zmienia się w lód (albo w ropę sugerująć się wskazaną techniką od łuków). Przecież lód to woda, ja mam wodę więc czemu nie mogę zrobić lodu? Wiem, że lód to osobne KG ale ja chcę! Ty też chcesz wybuch, ale wybuch to osobne KG. Ale ty chcesz!!1!
Przyjdę i zrobię suitona, który jest ropą mimo że nie posiadam zwoju z Kinjutsu tego od czarnego deszczu. Ale przecież nie ma zasady, że trzeba taki zwój mieć jeśli strzela się z łuku i ma się Suiton na B. To są przerzuty o których wspomniałem.

Opcja z czymś w rodzaju dopalacza, który przyspieszyłby lot rzuconej broni - fakt, dużo ciekawiej i bardziej realnie to się prezentuje :P
Pieczęć przed uruchomieniem takiego dopalacza byłaby mile widziana.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości