- [center][/center]
- Nazwa
- Sakkaku: Akuma no Hane
- Dziedzina
- Genjutsu
- Ranga
- B
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- 20 metrów
- Koszt
- E: 35% | D: 30% | C: 20% | B: 15% | A: 10% | S: 4% | S+: 4%
- Dodatkowe
- Łapiemy za pomocą gestu
- Opis Prosta, acz niezwykle użyteczna technika iluzji. Ofierze zdaje się, że wyciągnęła broń, podczas, gdy tak naprawdę nie trzyma w dłoniach żadnej broni. Prawdziwy oręż spoczywa w kaburze bądź pochwie i jego właściciel nie jest w stanie go w żaden sposób wyczuć czy usłyszeć. Iluzyjna broń natomiast sprawia wrażenie prawdziwej. Posiada wyczuwalny kształt, ciężar, zapach i wydaje prawdziwe dźwięki (chociażby podczas cięcia powietrza) itp. Technika ta działa na zasadzie chwilowego paraliżu. Przeciwnik sięga po broń i zanim ją chwyci jego ręka zostaje sparaliżowana na krótką chwilę, a on sam wpada w iluzję. Użytkownik musi więc widzieć moment wyciągania broni i w tym właśnie momencie wykonać widoczny dla przeciwnika gest (położenie ręki na rękojeści ostrza). Ważne jest, by położyć rękę na rękojeści szybciej niż zrobi to przeciwnik. Ponadto, to użytkownik kreuje wygląd broni, a co za tym idzie musi wiedzieć jaką broń zamierza wyciągnąć przeciwnik, bowiem w razie pomyłki iluzja może zostać łatwo rozpoznana (przykładowo: ktoś sięga po kunai, a wyciąga shuriken -> od razu poznaje iluzję. Z tego właśnie względu technikę stosuje się głównie w przypadku widocznych ostrzy takich jak katany czy tanta. Niemniej jednak i tutaj pojawia się problem: pochwa tego miecza ukrywa jego ostrze, toteż wszelkie modyfikacje wyglądu ostrza mogą pokrzyżować plany użytkownika tej techniki. Technika przestaje działać w chwili gdy:
a) coś zostanie trafione iluzyjnym, nierzeczywistym ostrzem i nic się nie stanie.
b) coś przeniknie przez broń wykreowaną tą techniką.
c) ofiara wypuści broń z rąk.
d) ofiara schowa broń. W tym wypadku nawet nie pozna, że była pod wpływem iluzji.
e) ofiara użyje standardowych metod rozpraszania genjutsu (np. Kai). - Link do tematu postaci KLIK!
WcaleNieRak1
Moderator: Souei
WcaleNieRak1
0 x
Re: WcaleNieRak1
[
Widzę jednak, że rzucanie Genjutsu po najmniejszej linii oporu to jakaś zmora działu więc wypadałoby w miarę jakoś tą kwestię ogarnąć bo w tym tempie to każdy będzie w walce pstrykał w siebie palcami, mrugał oczami, machał uszami i wszyscy będą ciągle w iluzjach :P
Póki co wygląda fajnie ta technika, nawet ta opcja z momentalnym paraliżem dłoni ciekawa i w miarę logiczna i wcale nie taka prosta do zauważenia skoro momentalnie później już trzyma się broń zgodnie z planem. Aktualnie nie mam zastrzeżeń poza tą metodą łapania co trzeba obgadać w szerszym gronie

Póki co wygląda fajnie ta technika, nawet ta opcja z momentalnym paraliżem dłoni ciekawa i w miarę logiczna i wcale nie taka prosta do zauważenia skoro momentalnie później już trzyma się broń zgodnie z planem. Aktualnie nie mam zastrzeżeń poza tą metodą łapania co trzeba obgadać w szerszym gronie

0 x
Z tym łapaniem poprzez gest chodzi o to, żeby to było szybkie. Nie złożysz sekwencji paru pieczęci gdy przeciwnik będzie już sięgał po broń, co burzy trochę ideę tej techniki. Mogę się zgodzić na jedną pieczęć zamiast dotknięcia rękojeści ostrza. Chociaż dotknięcie rękojeści ostrza wydaje się bardziej epickie.
0 x
Poprawiłem trochę opis. Dodałem uwagi.
- [center][/center]
- Nazwa
- Sakkaku: Akuma no Hane
- Dziedzina
- Genjutsu
- Ranga
- B
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- 20 metrów
- Koszt
- E: 35% | D: 30% | C: 20% | B: 15% | A: 10% | S: 4% | S+: 4%
- Dodatkowe
- Łapiemy za pomocą gestu
- Opis Prosta, acz niezwykle użyteczna technika iluzji. Ofierze zdaje się, że wyciągnęła broń, podczas, gdy tak naprawdę nie trzyma w dłoniach żadnej broni. Prawdziwy oręż spoczywa w kaburze bądź pochwie i jego właściciel nie jest w stanie go w żaden sposób wyczuć, usłyszeć czy zobaczyć. Iluzyjna broń natomiast sprawia wrażenie prawdziwej. Posiada wyczuwalny kształt, ciężar, zapach i wydaje prawdziwe dźwięki (chociażby podczas cięcia powietrza) itp., a także oczywiście jest widzialna. Technika ta działa na zasadzie chwilowego paraliżu. Przeciwnik sięga po broń i zanim ją chwyci jego ręka zostaje sparaliżowana na krótką chwilę, a on sam wpada w iluzję. Użytkownik musi więc widzieć moment wyciągania broni i w tym właśnie momencie wykonać widoczny dla przeciwnika gest (położenie ręki na rękojeści ostrza). Ważne jest, by położyć rękę na rękojeści szybciej niż zrobi to przeciwnik. Ponadto to użytkownik kreuje wygląd broni, a co za tym idzie musi wiedzieć jaką broń zamierza wyciągnąć przeciwnik, bowiem w razie pomyłki iluzja może zostać łatwo rozpoznana (przykładowo: ktoś sięga po kunai, a wyciąga shuriken -> od razu rozpoznaje iluzję). Z tego właśnie względu technikę stosuje się głównie w przypadku widocznych ostrzy takich jak katany czy tanta. Niemniej jednak i tutaj pojawia się problem: pochwa takiego miecza ukrywa jego ostrze, toteż wszelkie modyfikacje wyglądu ostrza mogą pokrzyżować plany użytkownika tej techniki. Technika przestaje działać w chwili gdy:
a) coś zostanie trafione iluzyjnym, nierzeczywistym ostrzem i nic się nie stanie.
b) coś przeniknie przez broń wykreowaną tą techniką.
c) ofiara wypuści broń z rąk.
d) ofiara schowa broń. W tym wypadku nawet nie pozna, że była pod wpływem iluzji.
e) ofiara użyje standardowych metod rozpraszania genjutsu (np. Kai).
Uwagi:
1. Można stosować na maksymalnie jednym przeciwniku. Nie nadaje się do walki w grupie.
2. Można wytworzyć iluzję tylko jednej broni na raz. - Link do tematu postaci KLIK!
0 x
Ad. 1. Projektując tą technikę założyłem jedną prostą rzecz. To jak z McDonaldem. Jak kupujesz Cheeseburgera to w każdym lokalu na całym świecie Cheeseburger jest taki sam. Jak kupujesz katanę w Sogen to jest dokładnie taka sama jak ta z Ryuzaku no Taki czy Kantai czy Soso - po prostu założyłem, że każda broń, która jest dostępna w sklepie ma tego samego producenta i ten sam proces technologiczny, a więc każda taka broń jest identyczna, więc ma identyczny ciężar i kształt. Oczywiście przedmioty z kuźni nie będą podatne na tą technikę, to fakt i mam tego pełną świadomość. Niemniej jednak, założyłem, że wystarczy mi chociażby posiadanie jednego tanta kupionego w sklepie, żeby móc je odtworzyć u przeciwnika (innymi słowy, nadaję iluzji miecza parametry własnego miecza).
Ad. 2. Do ustalenia, ale chyba będzie dokładnie odbijać światło, bo inaczej to nie ma sensu
. Technika oszukuje wzrok, więc może też wytworzyć iluzję odbijanego światła.
Ad. 3. Jeśli przeciwnik będzie trzymać rękę na rękojeści to technika nie zadziała, bo paraliż musi nastąpić przed złapaniem za rękojeść. Jeśli ja będę trzymać ciągle rękę na rękojeści to też nie zadziała, bo muszę wykonać gest łapania za rękojeść. Innymi słowy, muszę wykonać swój gest szybciej niż przeciwnik złapie za miecz, co nie jest proste, bo jak sam powiedziałeś, złapanie za rękojeść jest bardzo szybkie.
Ad. 2. Do ustalenia, ale chyba będzie dokładnie odbijać światło, bo inaczej to nie ma sensu

Ad. 3. Jeśli przeciwnik będzie trzymać rękę na rękojeści to technika nie zadziała, bo paraliż musi nastąpić przed złapaniem za rękojeść. Jeśli ja będę trzymać ciągle rękę na rękojeści to też nie zadziała, bo muszę wykonać gest łapania za rękojeść. Innymi słowy, muszę wykonać swój gest szybciej niż przeciwnik złapie za miecz, co nie jest proste, bo jak sam powiedziałeś, złapanie za rękojeść jest bardzo szybkie.
0 x
Hm. Przeciwnik musi zobaczyć nasz gest, rozumiem? Inaczej to nie ma sensu. No i zasadzie ten paraliż wydaje mi się trochę zbędny.
0 x
Paraliż nie jest zbędny. Paraliż jest po to, by przeciwnik nie wyciągnął prawdziwej broni. I tak, przeciwnik musi zobaczyć nasz gest, co ująłem w opisie.
0 x
Jeśli nie zobaczy twojego gestu i tak technika nie zadziała, a ten paraliż to może trochę dziwny, ale w sumie może być.
0 x
Aby ofiara mogła wyczuć niezgodność w wadze czy w czymkolwiek w swojej broni, musi posiadać rangę min. B (albo A czy S) w dziedzinie, która odpowiada za posługiwanie się danym przedmiotem. Logiczne bo trzeba spędzić w daną bronią wiele czasu i używać jej wiele razy, aby dostrzegać tak niewielkie różnice.
Co wy na to? ^^
Co wy na to? ^^
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=320
Jestem za tym co mówi Seiki. Jeśli ktoś ma Kenjutsu rangi A, to nie wyczuje tej różnicy (proponuję dziedzinę wyżej, bowiem to będzie sprawiedliwsze).
Jeśli zaś chodzi o gest, to jest jasno określony. Położenie dłoni na rękojeści katany.
Jeśli zaś chodzi o gest, to jest jasno określony. Położenie dłoni na rękojeści katany.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości