Henge no Jutsu - doprecyzowanie

Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Wiek postaci: 22
Ranga: Kenshi | Akoraito
Krótki wygląd: Kapelusz
Widoczny ekwipunek: Zbroja
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Maname | Kabuki
Aktualna postać: Kayo

Henge no Jutsu - doprecyzowanie

Post autor: Jun »

PROBLEM

Przytaczam obecny zapis Henge no Jutsu:
Nazwa
Henge no Jutsu
Ranga
E
Pieczęci
Pies → Świnia → Baran
Zasięg
Na ciało
Koszt
E: 7% | D: 5% | C: 4% | B: 3% | A: 2% | S: 1% | S+: Niezauważalny (+1/2 na turę)
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Pomocna technika przy pomocy której użytkownik może przybrać wygląd innej osoby bądź obiektu. W przypadku zmiany w inną osobę to zmieniona zostaje aparycja wraz z ubraniem, a dodatkowo głos pozostanie zmutowany do tego, jaki miała udawana przez nas osoba. Zmiana w przedmiot jest możliwa jeśli przedmiot jest wielkości porównywalnej z rozmiarem użytkownika, a dodatkowo nie zyskuje on żadnych właściwości przedmiotu w który się zmieni, np. zmieniając się w betonowy mur nie zyskamy jego trwałości. Technikę łatwo rozpoznać, ponieważ chakra użytkownika pozostaje niezmieniona, przez co shinobi o zdolnościach sensorycznych i Ci posiadający Doujutsu z łatwością przejrzą przygotowany fortel. Henge no jutsu zostaje przerwane po zranieniu lub uderzeniu użytkownika, a także w chwili zebrania przez niego chakry do jakiejkolwiek techniki.
Obecnie technika ta zakłada kilka rzeczy:
  • Użytkownik może przybrać wygląd innej osoby.
  • Użytkownik może przybrać wygląd innego obiektu.
  • Osoba jest dowolna, jej rozmiar też.
  • Wygląd obiektu nie może być dużo większy/mniejszy od postaci (cokolwiek to znaczy)
Kolejną sprawą jest to, że w anime technika pozwalała na przemiany w zwierzęta. U nas żaden zapisek tego typu nie jest zamieszczony, co może powodować konfuzję i niestety ją powoduje, za każdym razem gdy ta technika pojawia się na misjach w użyciu, dochodzi do przemiany w zwierzę, lub obiekt wymyśloną osobę, gdzie technika precyzuje, że to jest dowolna osoba, nie wymysł naszej wyobraźni (ciekaw jestem jak wyglądałoby wyobrażenie niefaktycznej osoby po faktycznym henge)

ROZWIĄZANIE
  • Należałoby dopisać i zaznaczyć, że technika pozwala na przemianę w zwierze i określić dozwolone rozmiary, lub napisać, że taka przemiana nie jest możliwa.
  • Trzeba określić, kim jest ta dowolna osoba. Czy musi to być ktoś, kogo widzieliśmy, spotkaliśmy, ktoś przypadkowy, czy może ktoś zupełnie wymyślony przez nas. Podobnie ma się zresztą kwestia modyfikacji wyglądu przy tej technice. Czy zezwalamy na coś takiego jak kilka modyfikacji wyglądu za jej pomocą, czy nie? Bo kwestia (no zmieniam się w siebie, ale w innym ciuchu okej) gdy jednak pojawia się " a bo włosy inne, strój inny, postura inna, głos też, wszystko inne " i tak dalej. Czy to już osoba wymyślona czy to dalej my, czy ktoś "kogo widzieliśmy?"
Problem dowolnej przemiany jest prosty - pozwala na przemianę w każdego, czy to gracza, czy istotę zmyśloną, której się nawet nie widziało (co z kolei sprawia większość kwestii z rodzaju "widzieli mnie, mam problem" zupełnie nie istnieje, bo dlaczego nie (każdy może sobie też wymyślić takiego Shikaruia czy Jun'a, co to za problem w końcu)
Doprowadza to do absurdów, w których po spotkaniu kogoś raz, możemy mu narobić kłopotów "bo tak" po prostu.

Nie sugeruję tutaj konkretnego rozwiązania, chcę poruszyć dyskusję na ten temat, ponieważ jest to technika rangi E, a te zawsze sprawiały kłopot w wielu aspektach.

DODATKOWE UWAGI
Zdecydowałem się wrzucić ten temat, bo po raz kolejny użyto Henge i nie za bardzo wiedziałem co z tą techniką zrobić, a zauważyłem, że też nie ma co do jej działania jednej opinii, bo każdy ma własną, sprawdzający również, gdzie raz wyrokowałem A, dwa wyrokowałem B i nikt nie miał z tym problemu - nie powinno tak być.
0 x
" RP/PBF to nie zabawa już "
Awatar użytkownika
Akiba
Postać porzucona
Wiek postaci: 16
Ranga: Doko
Krótki wygląd: Białe włosy, około 170cm wzrostu, zawsze towarzyszy mu Fuyu - wilczyca o białym umaszczeniu.
Widoczny ekwipunek: Włócznia w dłoni, 2x kunai w kaburach
GG/Discord: Aka#1339

Re: Henge no Jutsu - doprecyzowanie

Post autor: Akiba »

Nie wiem co tu dużo mówić. Jestem za określeniem maksymalnych wymiarów i doprecyzowaniem szczegółów tej techniki. Natomiast samo Henge jest absurdalne w swoim założeniu i do owych absurdów tak czy siak będzie dochodziło. Chociażby zmiana aparycja i jednoczesne "niezyskiwanie właściwości" kłóci się ze sobą. Chociażby przemiana w psa sprawia, że użytkownik ma sierść. Ale jaka ta sierść jest w dotyku? Jak kawałki ludzkiej skóry? Nie da się chyba wszystkich możliwości wypisać.
0 x
Obrazek
Jeżeli nie sprawdziłem twojej rzeczy w kuźni w ciągu 48h, proszę napisz do mnie na discordzie :)
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Zgaduje, że określenie właściwości odnosi się do tego, że jak zrobisz henge w drewno, albo henge w kogoś w pancerzu, to nie oznacza, że go masz.
0 x
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

Tak dla urozmaicenia rozmyślań, dodam że w Shippuden, shinobi z Konohy zmieniali się w drzwi i w krzak, Jiraya w małą laleczkę ale to akurat każdy kojarzy.
Co do zmiany w "osobę nieokreśloną", myślę że mamy dość dobry punkt zaczepienia i jest nim Oiroke no Jutsu czyli zmiana w kobietę, która jest żeńską wersją twórcy i zachowuje jakieś podstawowe elementy jego samego (kolor włosów, oczu, uczesanie, znaki szczególne etc.). Myślę, że tak samo powinno być w przypadku zmiany w losową osobę nawet tej samej płci.

Co zaś samej techniki i jej użyteczności, skłaniałbym się do rozwiązania, które pozwalałoby jakoś rozpoznać Henge bo tak też w m&a się działo. Nie trzeba było do tego Dojutsu lub sensora, czasami wystarczyła spostrzegawczość więc może uzależnić to od Percepcji (tu chociaż miałoby to sens, nie jak siła lalki brana z Percepcji <huehue> ). Samo Henge mogłoby być natomiast trudniejsze do wykrycia im wyższy poziom KC posiadałby użytkownik (lepiej panujesz nad chakrą -> jesteś w stanie lepiej z jej pomocą odwzorować i dopieścić elementy które zmieniasz.
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Henge podobnie jak Kawarimi należy do technik, które najchętniej bym z forum w ogóle wywalił i mówię poważnie - może się zastanówmy, czy serio jej potrzebujemy, bo to taka "śmieszka/heheszka" z pierwszych chapterów, a potem się robiły z nimi przewałki...

Edit: Bo po prawdzie, jak to jutsu w ogóle działa? Nagle zmienia cały kształt ciała i przylegającej materii? Czy to może tylko taka iluzja optyczna? Już bym w tym kierunku szedł że to tylko takie "tanie genjutsu" nakładane na samego siebie.
Podobny problem jest w Kawarimi - Hiraishin dla ubogich?
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Jun'ichi
Martwa postać
Wiek postaci: 21
Krótki wygląd: Przeciętnego wzrostu i wagi chłopiec, którego pokryte bliznami ciało skryte jest pod prostą, dwukolorową szatą. Twarz jako szczególnie szpetna jest całkowicie zakryta maską.
Multikonta: -

Post autor: Jun'ichi »

To forum i tak już odbiega od Naruto z każdym rokiem coraz bardziej. Można więc przemyśleć zrobienie czegoś jak gaiden swego czasu czyli forum o Naruto i osobne forum o Bleach, ale tutaj zrobimy forum "wyrób Narutopodobny bez wszystkiego tego co nam nie pasuje". Idąc tym tokiem myślenia, ja też bym znalazł kilka rzeczy do wywalenia które mi się nie podobają jak chociażby klany fillerowe, techniki fillerowe, to one znacznie bardziej psują balans i rozgrywkę niż coś co było podstawą i było nieraz wspomniane, że te techniki są użyteczne tylko w rękach wprawnego i myślącego shinobi.
0 x
Obrazek

I do not want the sun to rise if she will not be there
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Akurat technika naruto, Oriokij wie co tam, to nie henge a technika bazująca na tym. Także ja nie widzę związku (ofc, że to henge tylko inne jego możliwości, ale dla uproszczenia dla forum to inna technika z innymi opcjami)
0 x
Awatar użytkownika
Azuma
Wiek postaci: 18
Ranga: Kogō
Krótki wygląd: - czarne włosy, ciemne oczy
- wyraźnie zarysowana szczęka, ostre rysy twarzy
- delikatne blizny na przedramionach i rękach
- przeciętny wzrost, docięta sylwetka
Widoczny ekwipunek: - ochraniacz na czoło z emblematem klanu
- skórzana kamizelka shinobi
- kabury na broń na lewym i prawym biodrze
- torba z ekwipunkiem na lewym pośladku
- lekka zbroja

Post autor: Azuma »

Ograniczmy po prostu - z uwagi na samą rangę techniki - możliwość zamiany jedynie w ludzi i to maksymalnie do 2/3 wielkości/wagi oryginału (tak by wykluczyć sytuację, że dorosły mężczyzna zmienia się w dzieciaczka - i na odwrót).
Pozbywamy się także problemu, że ktoś się zmienia w krzak, psa, lub tablicę ogłoszeń.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan

No dobra Azuma, ale jak wyjaśniasz mechanikę działania Henge? Co to jutsu praktycznie robi?
0 x
Obrazek

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
Awatar użytkownika
Jun
Postać porzucona
Duża torba
Miecz i śpiwór
Manierka

Chakra robi trrr i się zmieniasz Kakit.

Tak działa Kishimoto.

Nie próbujmy tłumaczyć tego jakoś fizycznie, czy coś.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan

Tu nawet nie chodzi o tłumaczenie fizycznie Jun - to jest zmiana/transmutacja (tymczasowa, ale jednak) całej materii jaką masz na sobie (i z jakiej jesteś z niej zbudowany) bo tak i to na randze E? O to mi chodzi - co to jutsu w praktyce robi?
0 x
Obrazek

Awatar użytkownika
Kutaro
Wiek postaci: 23
Krótki wygląd: Wysoki, młody mężczyzna. Czarne ścięte przy czaszce włosy, ciemne okrągłe okulary, kwadratowa szczęka. Popielaty płaszcz do kolan, bez rękawów, ciemne spodnie.
Widoczny ekwipunek: Duży kunai przy pasie, czerwony karwasz na lewej ręce
GG/Discord: Templar#5431
Multikonta: Templar

Post autor: Kutaro »

Ja tam zawsze takie jutsu rozumiałem jako tworzenie hiperrealistycznej maski. Można by to rozpoznać za pomocą dotyku, różnice w mimice, czy nawet jej brak, no i brak zmiany głosu. Dawałoby to oczywistą przewagę Shoushagan no Jutsu w tych ramach.
Oczywiście zamiana w małą lalkę czy zwierzęta jest absurdalna i bym z automatu wywalił tą możliwość.
Natomiast stworzenie takiej "maski" o kształcie pudła czy kamienia, o ile da radę zmieścić naszą postać w środku, bym zostawił. Po prostu dlatego, że techniki od prostszego kamuflażu zwyczajnie nie ma.
0 x
"ale odkąd doszedł Templar, stał się wyrocznią na wszystko,
samemu wkładając w cokolwiek minimum pracy i effortu"

Obrazek
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Post autor: Misae »

Popieram spostrzeżenia Kutaro i jego opinię co do działania Henge :D
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Support nr 5
Support
GG/Discord: Mashi#6385

Post autor: Support nr 5 »

0 x
Awatar użytkownika
Maname
Postać porzucona
Wiek postaci: 17
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: - Ma na oko około 1.55 wzrostu
- Duże niebieskie oczy
- Jak się uśmiecha widać ostre zęby
- Granatowe włosy
- Strój w granatowych barwach
Widoczny ekwipunek: Torba, plecak, wyrzutnia shuriken, kabura na nóż.
Multikonta: Kabuki | Kayo

Post autor: Maname »

Zaproponuję coś szalonego.

Ranga B ninjutsu, koszt C
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości