Ishoku a wiedza o przeszczepach

Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Ishoku a wiedza o przeszczepach

Post autor: Yasuo »

Dzień dobry lub dobry wieczór, jako, że przeglądam forum co jakiś czas, pewnie z nudów, to zdarzyło mi się natrafić na pewną nieścisłość.

PROBLEM
Pogrubiłem odpowiednie fragmenty w technice Ishoku (Iryo rangi A) i we wiedzy o przeszczepach, żeby było łatwiej odnieść się do całego problemu.
Nazwa
Ishoku
Ranga
A
Pieczęci
Brak
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
B: 25% | A: 15% | S: 10% | S+: 5% (od zabiegu)
Dodatkowe
Posiadanie odpowiedniego komponentu; Wymagana wiedza o przeszczepach
Opis Technika polegająca na wszczepieniu danej osobie czyjegoś genu, albo części ciała. Dzięki temu DNA łączy się i dana osoba może np. zapanować nad nowo wszczepionym KG, albo posiąść nowe oko, jeśli stracił stare itd. Warto wiedzieć, że wykonanie zabiegu na sobie jest o wiele trudniejsze i niebezpieczniejsze. Dodatkowe informacje na temat przeszczepów i eksperymentów można znaleźć tutaj. Techniki dodatkowo nie trzeba się uczyć, nabywamy ją po uzyskaniu informacji o przeszczepach.
Poziom
Wiedza o wykonywaniu przeszczepów
Wymagania
Wyprawa rangi C; Znajomość Ishoku
Opis Zaawansowana i utajniona gałąź medycyny. Opiera się na wszczepieniu pacjentowi fragmentu czyjegoś ciała. Dzięki temu można odzyskać utraconą nogę, dłoń albo nawet oko. Jej drugie zastosowanie jest jednak bardziej interesująca. Posiadając krew albo szpik kostny innego ninja, możliwe jest przekazanie pacjentowi możliwości genetycznych dawcy. W dużym uproszczeniu - po operacji pacjent może korzystać z umiejętności i technik klanowych, których sam nie posiadał. Wymaga to ogromnej wiedzy od medyka przeprowadzającego operację i precyzji przewyższającej nawet bardzo trudne operacje. Efekt jednak rekompensuje z nawiązką wszystkie trudności.
I przechodząc do sedna. Technika Ishoku wymaga wiedzy o przeszczepach (i technikę otrzymuje się od razu po zdobyciu wiedzy o przeszczepach). Z drugiej strony wiedzę o przeszczepach zdobyć można jedynie posiadając Ishoku, co moim zdaniem trochę się wyklucza. Nie da się zdobyć drugiego bez znajomości pierwszego, a nie da się zdobyć pierwszego bez znajomości drugiego. Gdyby sztywno trzymać się opisu, to pewnie niczego by nie dało się zdobyć, ale pewnie tak nie jest i jakaś opcja pewnie obowiązuje. Dlatego proponuję zmodyfikować opisy, żeby jasno mówiły co od czego zależy.

ROZWIĄZANIE
Albo w jedną stronę, albo w drugą:
  1. Wariant pierwszy:
    Nazwa
    Ishoku
    Ranga
    A
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    Bezpośredni
    Koszt
    Dodatkowe
    Opis Technika polegająca na wszczepieniu danej osobie czyjegoś genu, albo części ciała. Dzięki temu DNA łączy się i dana osoba może np. zapanować nad nowo wszczepionym KG, albo posiąść nowe oko, jeśli stracił stare itd. Warto wiedzieć, że wykonanie zabiegu na sobie jest o wiele trudniejsze i niebezpieczniejsze. Dodatkowe informacje na temat przeszczepów i eksperymentów można znaleźć tutaj. Techniki dodatkowo nie trzeba się uczyć, nabywamy ją po uzyskaniu informacji o przeszczepach.
    Poziom
    Wymagania
    Wyprawa rangi C; Iryojutsu rangi A
    Opis Zaawansowana i utajniona gałąź medycyny. Opiera się na wszczepieniu pacjentowi fragmentu czyjegoś ciała. Dzięki temu można odzyskać utraconą nogę, dłoń albo nawet oko. Jej drugie zastosowanie jest jednak bardziej interesująca. Posiadając krew albo szpik kostny innego ninja, możliwe jest przekazanie pacjentowi możliwości genetycznych dawcy. W dużym uproszczeniu - po operacji pacjent może korzystać z umiejętności i technik klanowych, których sam nie posiadał. Wymaga to ogromnej wiedzy od medyka przeprowadzającego operację i precyzji przewyższającej nawet bardzo trudne operacje. Efekt jednak rekompensuje z nawiązką wszystkie trudności.
    Wiedza o przeszczepach wymaga Iryo rangi A, a Ishoku wiedzy o przeszczepach.
  2. Wariant drugi:
    Nazwa
    Ishoku
    Ranga
    A
    Pieczęci
    Brak
    Zasięg
    Bezpośredni
    Koszt
    Dodatkowe
    Opis Technika polegająca na wszczepieniu danej osobie czyjegoś genu, albo części ciała. Dzięki temu DNA łączy się i dana osoba może np. zapanować nad nowo wszczepionym KG, albo posiąść nowe oko, jeśli stracił stare itd. Warto wiedzieć, że wykonanie zabiegu na sobie jest o wiele trudniejsze i niebezpieczniejsze. Dodatkowe informacje na temat przeszczepów i eksperymentów można znaleźć tutaj.
    Poziom
    Wymagania
    Wyprawa rangi C; Znajomość Ishoku
    Wiedza o przeszczepach bez zmian. Usunięty z Ishoku dopisek o tym, że technikę dostaje się za darmo po zdobyciu wiedzy o przeszczepach. Wymagania w opisie techniki dotyczą tylko wykonania techniki, a nie samej nauki.
Ja jestem bezstronny, jeśli chodzi o rozwiązanie, ale osobiście bardziej przemawia do mnie opcja pierwsza, jest po prostu bardziej sensowna. I to tyle.

DODATKOWE UWAGI
Brak. No może za wyjątkiem jednej: Status Działu - OTWARTY. Tworzenie nowych tematów nie jest dozwolone. Ma to tyle sensu, że nie byłem pewny czy mogę napisać ten temat <ohgod>.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Re: Ishoku a wiedza o przeszczepach

Post autor: Sans »

Rework iryo wprowadził to, że Ishoku dostaje sie wraz z wiedzą o przeszczepach, to jest aktualna wersja. Tam w przeszczepach zostało to pominięte. Chyba nie ma o czym mówić i po prostu do poprawy tamta jedna wzmianka xD
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

Yuki, mnie na forum nie było przez pół roku, a moja pamięć niezbyt sięga czasów, w których jeszcze byłem aktywny, więc nie wiem co wprowadził rework Iryo i nie wiem, która wersja jest poprawna. I dlatego postanowiłem założyć ten temat i tak. Chodzi tylko o zmianę opisu, czyli usunięcie lub zmodyfikowanie zapisków, które nie są już aktualne.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Rework iryo jakoś na wiosnę miał miejsce. Tak czy siak, nie wymagam przecież, żebyś pamiętał każde jedno zdanie (wystarczy, że ja pamiętam xD). Poprawię to jutro za dnia,a tymczasem po prostu przenoszę do wprowadzenia, bo szkoda na to dyskusji ♥
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Melduję, że poprawione. Nie sądzę, żeby to wymagało osobnego wpisu w zmianach rozgrywki - przenoszę jednak do wprowadzonych. Dzięki za czujność i wyłapanie błedu!
0 x
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości