Nowy cennik PH misji

Hakai

Nowy cennik PH misji

Post autor: Hakai »

PROBLEM
Według mnie nie zbalansowane nagrody za misję.

[Tyle samo PH dostajesz za jeden post w misji rangi C co misji rangi A]

ROZWIĄZANIE
Im większe ryzyko tym więcej PH dostajesz za posta.

DODATKOWE UWAGI

Dla wnikliwych trochę matematyki
By łatwiej wszystko przeliczyć pójdziemy po najniższych wymaganiach ilość postów.

A więc Ph za misję
D-20 C-50 B-75 A-100 S-125

Ilości postów
D-15 C-30 B-45 A-60 S-75

Posty pisane przez gracza: (Tylko połowę zaokrągloną w dół piszę gracz)
D-7 C-15 B-22 A-30 S-37

Czyli jeden post jest wart:( PH/Posty = Wartość postu)
D-2,85 C-3,33 B-3,40 A-3,33 S-3,37
Jak widzicie wyżej wartość posta nie zwiększa się znacznie. Dlatego jestem za tym by zmienić to trochę tak aby o wiele bardziej opłacało się brać bardziej ryzykowne misje niż te niskich rang. W tym momencie twoja praca na misji rangi C jest tak samo ceniona jak na rangi A a to już trochę dziwne.

Moja propozycja nowych nagród:
D-15 C-45 B-80 A-140 S-200
Dzięki niej jeden post będzie wart tyle:
D-2,14 C-3 B-3,63 A-5 S-5,4

Myślę ,że o ile Mg będą dawać prawidłowy poziom trudności misji to takie wynagrodzenie pasuje.
0 x
Kaien

Re: Nowy cennik PH misji

Post autor: Kaien »

Coś w tym stanowczo jest.
Łopatologicznie.
Dwie misje C to 60 postów (Idąc po minimum) które daja 100 PH i 600 Ryo.
Jedna misja A to 60 postów (idąc minimum) które dają 100 Ph i 650 Ryo.

A teraz porównajmy trudność C gdzie możesz spotkać MAKS ogarniętych bandytów bez jutsu z tym kogo spotkasz na A - Chunini, Jounini... Jest rozstrzał conajmniej niesamowity.
Stąd smutny wniosek który wyliczył Hakai - Najlepiej trzaskać B i tyle. Za B mamy pakt, za B mamy range Akoraito... Po co iść wyżej kiedykolwiek, skoro przelicznik na B jest najwyżśzy, a C zapewnia to samo co A...?
0 x
Tsubasa

Post autor: Tsubasa »

Moim zdaniem pomysł jest wart zaakceptowania. Natomiast jeżeli chodzi o nowy cennik przy misjach z rangą wyższą liczba PH bardzo od siebie odbiega. Stary cennik ma tą wadę, że najlepiej robić jest misje rangi B i to jest sposób na szybkie "wyfarmienie" PH w jak najszybszej ilości czasu. Biorąc pod uwagę nowy cennik natomiast misje rangi S mogą okazać się bardzo pomocne w szybkim zdobyciu PH natomiast są to misje bardzo trudne i na pewno nie będzie zbyt wielu śmiałków, którzy będą je trzaskać jedna po drugiej. Misje rangi A to już inna historia. Są one łatwiejsze niż S z pewnością, a i tak dają więcej PH niż wcześniejszy cennik obowiązujący przelicznik misji S. Dla graczy na wyższych poziomach jest to naprawdę ułatwienie, ponieważ jeżeli mamy już jako taką postać i możemy bez problemu robić B i A to bez trudu osiągniemy jeszcze wyższy poziom. Gracze, którzy dopiero zaczynają mają w takim wypadku cięższy orzech do zgryzienia, ponieważ większą ilość czasu zajmie im zdobycie takiej ilości punktów, aby z w miarę dobrymi statystykami udać się na misję rangi B.

Podsumowując: Pomysł jest wart zaakceptowania. Napisałem tylko moje refleksje na ten temat i być może pomoże on na zaakceptowanie bądź ewentualne zmiany w liczniku. Jedyna rzecz jaką bym tu zmienił to PH na misjach rangi C, ponieważ to jest tylko 5 PH, ale jak wiemy "ziarnko do ziarnka" i takie tam. Nie chciałbym żeby nowi gracze zrazili się od razu do gry, ponieważ jest to dość wymagające forum. Oczywiście nie mówię tu, że jest to zły sposób jego prowadzenia, ale gracze mogą być przyzwyczajeni do łatwiejszych standardów i niechętnie patrzeć na sam początek gry. Tyle ode mnie.
0 x
Kamiru

Post autor: Kamiru »

Um... Problem faktycznie jest widoczny, ale rozwiązanie Hakaia zmierza w złą stronę.

Już raz zmniejszono wynagrodzenie za misje (D z 25 na 20) żeby nikt za łatwo nie farmił. Tyle, że sytuacja się zmieniła. Zauważyłem ostatnio (nie tylko ja zresztą) że poziom trudności misji znacząco spadł. Albo tak się zaczęło wydawać ludzikom. Nie wiem, w każdym razie widok nowego gracza idącego na C po akceptacji kp mnie lekko dziwi. Jeśli wie, jakie jest ryzyko to spoko, powodzenia życzę. Ale jeśli idzie na taką misję bo jest bardziej opłacalna niż D, a i tak ma świadomość tego, że ją przejdzie bez zadrapania... No, coś jest nie tak.

I 15Ph za misję D... Nikt, nikt nie będzie chciał na nie chodzić. Podobnie jak znerfienie C, na której każdy doko teoretycznie powinien się wysilić.

D - 20
C - 50
B - 80
A - 140
S - 180

Nie oszukujmy się, na forum obecnie nikt nie dałby rady solo na misji A. O Sce nie mówiąc. Warto więc zostawić D-C jak są, B z drobną zmianą i podniesienie A-S, bo tam dopiero zaczyna się zabawa.
0 x
Raito

Post autor: Raito »

Jestem za, a o zmianie poziomu trudności powiem tylko tyle, że zależy to od MG.
Na mojej misji typka rozklepałbym spokojnie, ale to on mnie kosił, żeby przypadkiem nie popsuć planów prowadzącego.
Jeżeli problemem jest, że "świeżaki" odrazu chodzą na C, to MG zwyczajnie może im tego zabronić, uzasadniając, iż wioska się nie zgadza.
W ostateczności można dodać kolejną statystykę, wyznaczającą na jakie misje może chodzić postać.
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

WAT? Tu nie ma ukrytych wiosek. Tutaj dostajesz misję jako zlecenie od konkretnej osoby, jednakże nie ma sztywnych ram i możesz równie dobrze w formie misji zostać zaatakowanym przez zabójców/zabić kogoś/obrabować bank/uciec przed kimś kto cię goni.

Odnośnie tematu powiem tyle - mądre przemyślenia. Co do konkretnych nagród się jeszcze nie wypowiem, ale najbliższa jest mi wizja Kamiru. Im wyższa ranga, tym więcej PH, kwestia zagrożenia.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Też już dawno zauważyłem ten problem. Z czysto ekonomicznego podejścia nastawionego na farmienie, klepanie niższych rang jest równie opłacalne, a obarczone względnie zerowym ryzykiem.
Skłaniałbym się w stronę czegoś, co proponuje Kamir.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Yoichi

Post autor: Yoichi »

Yup, pomysł Kamiru jest najlepszy, chociaż jest tylko poprawką do pomysłu Hakaia, któremu należy się uznanie za rozkminienie tego i chęć wrzucenia do pomysłów.
Tak jak Kamiruś pisał - poziom misji zdaje się lekko spadać i w głównej mierze przez koleżeńskie prowadzenie misji oraz nowych MG, którzy nie chcą się narazić na hejty związane z ranieniem/zabijaniem postaci. Ciężko to kontrolować, a obniżenie nagrody za D już w ogóle odciągnie ludzi od tej rangi, więc lepiej już nie zmniejszać za nią nagród. Więc pomysł Kamiru łata problem wspomniany przez Hakaia nie tworząc kolejnego, chyba. Jestem za tym.
0 x
Hakai

Post autor: Hakai »

Również jestem za tym cennikiem. Uwagi które napisał Kamiru są trafne.
0 x
Kaien

Sądze, że aktualny koszt misji B jest i tak za wysoki (najwyższy po rozliczeniu wartości postu przez Hakaia) i nie ma sensu i tak go zwiększać. Reszta spoko i za.
0 x
Kamiru

Post autor: Kamiru »

Pasuje mi moja opcja. Kaiena też. Więc lotto, czy te 5PH więcej czy mniej.
0 x
Arata

Post autor: Arata »

Jeśli mogę wtrącić swoje skromne zdanie to powiem, że mi osobiście wydaje się, że większa różnica punktów powinna być między misją C i B, bo teraz jest taka sama jak między D i C. Może się mylę, ale poziom trudności tych dwóch misji nie odbiega od siebie tak bardzo jak tych wspomnianych wcześniej.
Podobne zdanie mam o misjach A i S, wydaje mi się, że w nich również powinna większa.

Rzucę propozycję, ale nie samej nagrody, a różnicy między misjami:

D i C -> 20 pkt
C i B -> 30 pkt
B i A -> 40 pkt
A i S -> 50 pkt

Acz jestem laikiem tego systemu więc to takie tam tylko luźne propo~ o/
0 x
Kaien

Proponujesz więc zwiększenie D do 30 czy zmiejszenie C do 40? Bo na razie różnica między D a C wynosi 30 PH, a potem miedzy C i B, B i A, A i S - 25 PH.
Wedle twojego systemu byłoby za B 5 PH więcej czyli tyle ile zaproponował Kamiru, a potm za A byłoby 120 i za S 170.
Jestem w stanie to zaakceptować, jeśli różnica między D i C się zmieni + nadal jestem na nie za podnoszeniem wynagrodzenia za B.
0 x
Arata

Post autor: Arata »

Skoro uważasz, że z misję B i tak nagroda jest już wysoka to raczej powinno się obniżyć nagrodę za misję C do tych czterdziestu. Chyba. W każdym razie rozpisze sobie to, żeby lepiej widzieć.

D -> 20
C -> 40
B -> 70
A -> 110
S -> 160

Nah, w sumie nie wydaje mi się to jakieś super. Dobra tam nieco zmienioną rozpiskę.

D -> 20
C -> 40
B -> 75
A -> 120
S -> 185

<Looka na drugą rozpiskę> No wydaje mi się, że ta wygląda lepiej. Ewentualnie może trochę zwiększyć jeszcze przy A i S? Ale mówię, nie wiem jak tak naprawdę wyglądają misję. Na ile naprawdę są trudne. Więc to jest takie naprawdę luźne. Więc co powiesz o takiej rozpisce?
0 x
Kaien

Zwiększenie punktacji za A i S - Tak.
Zmniejszenie gdziekolwiek - Nie.
Tyle odemnie, mam nadzieje, że ludzie sądzą tak samo.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości