Nowy Yamanaka/Sensor

Oto miejsce, w którym można pytać o wszystko, czego się nie wie w działaniu forum. Znajdziesz tutaj również samouczki pozwalające na lepszym opanowaniu niektórych cech naszego forum.
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Nowy Yamanaka/Sensor

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Ale do tego akapitu jest już kilka pytań
1. Chakrę posiada każdy, nie tylko shinobi. Dlaczego tylko shinobi?
1.2 Chakra rangi E to osoba niewyszkolona dlaczego więc na tym powinniśmy się opierać? Cywil posiada też taką kontrolę [ mechanicznie ]
2. Nawet i cywil może zostać shinobi, dlaczego więc nie odróżniamy nawet cywili których znamy? To bez sensu.
3. Czyli mam rozumieć, że Shinobi mający nawet KC na E już zostanie odróżniony... Czyli w skrócie wykrywamy po sile chakry [albo ninję bo jest ninją z nazwy]... Ale zaraz, pierwszy punkt mówi, że nie wykrywamy siły chakry danego celu, to jak to z tym jest. Odróżniamy cywila bo nie ma kc na E? To od kiedy KC dodatkowo wpływa też na siłę widzianej chakry, jak to jest w końcu?

Do tej pory sądziłem, że ta cała wykrywana chakra działa mniej więcej jak wykrywanie ludzi po zapachu jak u inuzuki[ mechanicznie oczywiście, lel ] Bo przecież tamten z super węchem teoretycznie powinien móc takie rzeczy robić i odróżniać ludzi. To w tym wypadku skoro sensor nie może to dlaczego on mógłby odrożnić każdego, niezależnie czy shinobi czy nie.
Okej, czyli jeśli walczę to nie rozróżniam chakry ale... I tak mam złożone pieczęci więc za bardzo sobie nie powalczę i tak XD Także trochę no...
Ale jak, w końcu trzymam pieczęć szczura. Jeśli jej nie trzymam to nie wykrywam a inne techniki podtrzymywane zazwyczaj wymagają również jakiegoś bodźca by je wywołać, nie są z powietrza.

Chyba, że mamy tutaj na myśli technika A -> Sensor -> Trzymanie obu. Ale to i tak nie ma sensu bo większości zwyczajnie nie podtrzymasz bo i tak masz ręce zajęte... Co wami kierowało w tym aspekcie, jakie techniki mieliście na myśli pisząc ten fragment?

I ten, daje zdjęcie swojego pieska dla uwagi. Seinar, pokaż swojego!
Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Re: Nowy Yamanaka/Sensor

Post autor: Sans »

Nikt nie napisał, że cywile nie posiadają chakry. Nikt również nie napisał, że każdy cywil ma KC na E, bo wtedy każdy cywil chodziłby po ścianach. KC E to najniższy poziom rozwoju shinobi, więc taki ktoś ma już swoją sygnaturę chakry i jakieś podstawy kontroli chakry ma.
Co do samej "sygnatury", nigdzie nie było wyjaśnione czym to tak naprawdę jest, bo wyczuwanie zawsze było odniesione do wykrywania obcych lub przyjaznych shinobi. Musieliśmy zatem sami doprecyzować szczegóły i ustaliliśmy, że sygnatura chakry to cecha unikalna dla shinobi, cywile natomiast są ciągle wykrywani jako źródła, lecz bez żadnych cech charakterystycznych.
Sygnatura chakry nie ma też nic wspólnego z "siłą chakry" czy zasobami chakry.
Z jednej strony jest to nerf, bo nie rozpoznamy własnej mamy, jak to ładnie ująłeś na chacie, ale z drugiej strony, gdyby wszyscy mieli jakąś sygnaturę, to znalezienie kogoś w mieście pośród tysięcy różnych charakterystyk graniczyłoby chyba z cudem. Tak jak szukanie jednej kolorowej piłeczki w basenie z innymi kolorowymi piłeczkami. Gdyby jednak dać wszystkie piłeczki szare a tylko szukaną przez nas w kolorze, wtedy znalezienie jej jest łatwiejsze. W tym rozwiązaniu "wyciszamy" czy "odfiltrowujemy" nie-shinobi po to, aby łatwiej było skupić się na shinobi, czyli najczęściej celach naszego sensorowania.

Co do podtrzymywania technik z jednoczesnym użyciem sensora to właśnie o to chodziło. Mamy na sobie na przykład domu, to nie musimy go anulować żeby sensorować. Natomiast w przypadku każdej innej techniki podtrzymywanej pieczęcią, domu nie mogłoby być aktywne.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Ale to była wada sensora właśnie. To, że potrafił dobrze rozpoznawać gdy źródel nie było wiele, jakiekolwiek by one nie były. Z kolei w tłumie był bezużyteczny. Chyba, że taki koleś z csem by w nim był.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

No to buff, cieszmy się. ♥

EDIT: wait what, w tłumie sensor był bezużyteczny?
EDIT 2: w sumie to racja, w bitwie o mur przecież Shijima zrobił za nich cała robotę kap pa
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Inny przykład misji którą gram teraz albo na evencie natsa gdzie wykrywałem skupiska jedynie w tłumie i nie odrożniałem za wiele.

Bo teraz np chciałem wykryć łotra co nam nabruździł u yogańczyków pośród nocy a nie byłem w stanie bo pełno źródełek w tym i cywili, a teraz jakby cywilne zniknęły... To nagle widzę, dużo, dużo więcej :shrug:
0 x
Chise

Post autor: Chise »

Cooo? Pierwszy raz słyszę jakobym napisała, że nie mogłeś ich znaleźć, bo było za dużo cywili. Przypominam, że akcja działa się w wiosce szczepu, gdzie było sporo klanowiczów. Napisałam, że wyczuwasz sporo źródeł czakry większej od przeciętnej. Nie wiedziałeś za która która z nich była właściwa, bo nie było jakieś zachowującej się podejrzanie. Nawet gdyby rework wszedł wcześniej to raczej nie zmieniłoby wiele w tym kontekście.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Cichaj, XD Chcę wiedzieć jak mogłoby się to potoczyć. Nie każdy yogańczyk jest klanowiczem, zwłaszcza nie każdy klanowicz porusza się nocą.

Nie mam do ciebie Chise żadnych pretensji, po prostu pytam, o. :D

Chciałbym jeszcze Seinar byś podał mi przynajmniej kilka technik których WYKONANIE z obecnego kanonu MA sens w chwili korzystania z tego sensora.

Tak przeglądałem te techniki i nie ma żadnej. Można mówić, że doton Domu ale... No serio robisz sobie pięści w kamień a potem co? Składasz pieczęcie do sensora? RLY?
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości