Ave!
Postanowiłem założyć temat, by tutaj zadawać pytania, a nie tworzyć kolejne, osobne tematy na każdego pytającego. To ułatwi moderacje na forum, no i przeglądanie samego działu.
Głównym jednak powodem założenia tego tematu jest garść pytań. Byłem adminem, ale pewnych rzeczy nie ustaliliśmy wtedy, a jako gracz (więc również tester) zauważyłem kilka niedopowiedzeń. W głównej mierze będą odnośnie rodu Inuzuka, więc niezainteresowani nie muszą czytać dalej.
Pytanka:
1. Członek rodu Inuzuka ma swojego psa - Ninkena, którym może kierować jak własną postacią. Na ile to jest umożliwione? Czy mogę pisać np. co wyraża Ninken w swojej psiej mowie? Czy mogę nim osobno sterować bez problemu, gdy moja postać jest gdzie indziej? Czy może jest on jakby podległbym przywołańcem, który robi pewne rzeczy, ale w sumie nie mogę nim zbytnio sterować, że np. został wysłany, więc zrobił co miał zrobić, ale w sumie to jeżeli coś nie wypaliło, to radzi sobie sam sterowany przez MG?
2. Ninkeny korzystają również z chakry, lecz nigdzie nie ma (albo przeoczyłem/zapomniałem) o ich kontroli chakry. Czy ich kontrola chakry jest równa kontroli chakry użytkownika, czy zawsze jest na określonym poziomie np. E? No i czy da się to jakoś rozwijać? Niby jest coś takiego "E: 12% | D: 10% | C: 6% | B: 3% | A: 2% | S: 2% | S+: 2% od psa", lecz to znaczy, że KC jest taki sam jak postaci gracza czy Ninkeny powinny mieć własną statę KC, która wraz z klanówką postaci gracza wzrasta albo jest rozwijana osobno? Bo aktualnie nie mają KC.
3. Czy Inuzuka rozumie inne psy? Czy tylko Ninkeny? A może tylko własnego? Albo może rozumie też inne zwierzęta?
4. Pytanko banalne, bo coś mi tu nie gra - Według tego tematu na randze D Fuuin, można zapieczętować w małym zwoju coś o max. wadze fuuin 150, tak? A więc, 150 na randze D w najmniejszym zwoju mieści się No-dachi (120 waga) albo 75 zwyczajnych shurikenów. To trochę dziwne, że na tak małej randze, w tak małym zwoju mieści się tak wiele. Nie ma zobrazowanego nigdzie rozmiaru zwojów, dlatego ja wyobrażam sobie to tak: Mały, Średni #1 albo Średni #2, no i Duży. Wychodzi na to, że średni zwój dalej jest poręczny, a może zmieścić na randze D Fuuin 400 wagi, czyli 200 shurikenów dla przykłądu. Dla mnie to trochę dziwne, że tak słaby stopień i można tak wiele. W sumie z tym powinienem pójść do pomysłów, ale wolę się upewnić - dobrze wszystko liczę? Nie mylę się?
W razie pytań innych - zwyczajnie piszcie pod ostatnim postem swoje zapytanie.
Pytania - temat zbiorczy
Re: Pytania - temat zbiorczy
Mogę ja?
1. Raczej powinno działać to na zasadzie paktu. Bo to nie część Ciebie, a całkiem inny byt. Dajesz mu polecenia, a on zajmuje się ich wykonaniem (lub nie), ocenia MG.
2. Nie korzystają z chakry, a przynajmniej nie powinni. Większość technik Inuzuka nie wymaga chakry, a w tych co wymaga wpisane jest, że to użytkownik przesyła chakre do psa. Koszt też jest "od psa", więc płacisz standard + to co trzeba od psa. I jak dla mnie to jest prawidłowe rozwiązanie, psy Inuzuka to tresowane odpowiednio psy, a nie zwierzęta paktu z rozwiniętym własnym systemem chakry.
3. Raczej ciężko stwierdzić. Wszystkie ninkeny, ale inne zdecydowanie mniej od swojego. To jest chyba po prostu oparte na długotrwałej, rozwiniętej więzi, coś jak wtedy, gdy ludzie rozumieją się "bez słów".
4. Czy ja wiem czy to wiele? Przeznaczenie zwojów jest właśnie typowe pod pieczętowanie w nim rzeczy. Pamiętaj, że to jest tylko ułatwienie transportu, podczas walki wcale łatwo Ci nie będzie tej broni odpieczętować i jeszcze dobyć by nią walczyć. Co to jest jedno no-daichi? Albo 75 shurikenów, popatrz sobie ile to na oko objętości może zajmować, wcale to nie jest jakaś wygórowana liczba. No ale tak, dobrze liczysz.
Tak to tylko tu zostawię, główne zdanie chyba i tak musi wyrazić tutaj administracja. >.>
1. Raczej powinno działać to na zasadzie paktu. Bo to nie część Ciebie, a całkiem inny byt. Dajesz mu polecenia, a on zajmuje się ich wykonaniem (lub nie), ocenia MG.
2. Nie korzystają z chakry, a przynajmniej nie powinni. Większość technik Inuzuka nie wymaga chakry, a w tych co wymaga wpisane jest, że to użytkownik przesyła chakre do psa. Koszt też jest "od psa", więc płacisz standard + to co trzeba od psa. I jak dla mnie to jest prawidłowe rozwiązanie, psy Inuzuka to tresowane odpowiednio psy, a nie zwierzęta paktu z rozwiniętym własnym systemem chakry.
3. Raczej ciężko stwierdzić. Wszystkie ninkeny, ale inne zdecydowanie mniej od swojego. To jest chyba po prostu oparte na długotrwałej, rozwiniętej więzi, coś jak wtedy, gdy ludzie rozumieją się "bez słów".
4. Czy ja wiem czy to wiele? Przeznaczenie zwojów jest właśnie typowe pod pieczętowanie w nim rzeczy. Pamiętaj, że to jest tylko ułatwienie transportu, podczas walki wcale łatwo Ci nie będzie tej broni odpieczętować i jeszcze dobyć by nią walczyć. Co to jest jedno no-daichi? Albo 75 shurikenów, popatrz sobie ile to na oko objętości może zajmować, wcale to nie jest jakaś wygórowana liczba. No ale tak, dobrze liczysz.
Tak to tylko tu zostawię, główne zdanie chyba i tak musi wyrazić tutaj administracja. >.>
0 x
1. No może i tak, ale poleceń nie wydaję jako tako, bo musiałbym ciągle mówić do Ninkena, a Kiba tak zupełnie nie robił. Znowu jeżeli uznamy, że ocenia MG, to jednak nim kieruje normalnie. No i to byłoby dziwne - przy mnie mogę pisać co robi i jak robi, a jak się oddali, to już nagle nie mogę. To nie działa na telepatię, dlatego mam tutaj zagwozdkę.
2. Właśnie, że korzystają. Dzięki klanówce, w której zmieniają się w człowieka mogą korzystać z wszystkich technik klanowych (a te korzystają niekiedy z chakry), co sprawia, że muszą mieć własny układ chakry, bo raczej nie nadaję im - to nie w zakresie zdolności Inuzuk. No i Ninkeny, to nie są zwyczajne psy wytrenowane w specjalny sposób. To są specjalne rasy psów, które są tylko dostępne dla Inuzuk. Coś musi być w tym, że są rozumne.
3. Tutaj podobnie myślę, że Ninkena własnego zrozumie się bez problemu - ale w sumie jak trenować z Ninkenem, którego się właśnie dostało skoro zupełnie go nie rozumiesz (i on powinien Ciebie też zupełnie nie rozumieć). Skoro Ninken od początku rozumie Ciebie, to Ty też powinieneś rozumieć jego. No i jednocześnie jak rozumiesz jednego Ninkena - to "szczekanie" innych jest identyczne. Dlatego nawet skusiłbym się na stwierdzenie, że Inuzuka może rozumieć wszystkie psy.
4. Hmm, wiele to nie jest, ale i tak sporo jak na rangę D i najmniejszy zwój, który można wcisnąć do kieszeni. Spróbuj wcisnąć do kieszeni 1,5m No-dachi albo 75 shurikenów. Wiadomo - zwój od tego jest, ale na tym poziomie to trochę przesada. Szczególnie, że średni zwój, który można na luzie nosić przypięty do paska bez żadnego dyskomfortu mieści 2 największe miecze, Zanbatou, które ważą w kij dużo i są ogromne. Ogólnie to nie chodziło mi o spieranie się tutaj czy to dużo, czy mało - od tego jest dział pomysłów, w którym może niedługo napiszę. Tutaj zwyczajnie chciałem zapytać czy dobrze liczę, bo jakoś właśnie zbyt wiele mi się wydawało.
2. Właśnie, że korzystają. Dzięki klanówce, w której zmieniają się w człowieka mogą korzystać z wszystkich technik klanowych (a te korzystają niekiedy z chakry), co sprawia, że muszą mieć własny układ chakry, bo raczej nie nadaję im - to nie w zakresie zdolności Inuzuk. No i Ninkeny, to nie są zwyczajne psy wytrenowane w specjalny sposób. To są specjalne rasy psów, które są tylko dostępne dla Inuzuk. Coś musi być w tym, że są rozumne.
3. Tutaj podobnie myślę, że Ninkena własnego zrozumie się bez problemu - ale w sumie jak trenować z Ninkenem, którego się właśnie dostało skoro zupełnie go nie rozumiesz (i on powinien Ciebie też zupełnie nie rozumieć). Skoro Ninken od początku rozumie Ciebie, to Ty też powinieneś rozumieć jego. No i jednocześnie jak rozumiesz jednego Ninkena - to "szczekanie" innych jest identyczne. Dlatego nawet skusiłbym się na stwierdzenie, że Inuzuka może rozumieć wszystkie psy.
4. Hmm, wiele to nie jest, ale i tak sporo jak na rangę D i najmniejszy zwój, który można wcisnąć do kieszeni. Spróbuj wcisnąć do kieszeni 1,5m No-dachi albo 75 shurikenów. Wiadomo - zwój od tego jest, ale na tym poziomie to trochę przesada. Szczególnie, że średni zwój, który można na luzie nosić przypięty do paska bez żadnego dyskomfortu mieści 2 największe miecze, Zanbatou, które ważą w kij dużo i są ogromne. Ogólnie to nie chodziło mi o spieranie się tutaj czy to dużo, czy mało - od tego jest dział pomysłów, w którym może niedługo napiszę. Tutaj zwyczajnie chciałem zapytać czy dobrze liczę, bo jakoś właśnie zbyt wiele mi się wydawało.
0 x
1. Ją bym to zostawił MG, właśnie dlatego, że nie sterujesz nim telepatycznie.
2. No więc powinny móc używać tylko tych bez chakry. Które używają chakry?
→ Styl walki nadający cechy zwierzęcia. Pies ma niby nabyć cechy psa?
→ Klon. Klon ma tworzyć klona z innego psa? Nope.
→ Połączenie człowieka z psem. Samo przez się dyskwalifikuje, jeśli miałby użyć to pies z psem.
A tylko te techniki w Inuzuka wymagają chakry. Gracza.
3. Jak trenować? Cóż, musicie się poznać. A skoro to specjalna rasa, to po prostu są bardziej rozumne i tyle.
4. Dla mnie jest ok, ale yup, to nie temat do sprzeczania.
2. No więc powinny móc używać tylko tych bez chakry. Które używają chakry?
→ Styl walki nadający cechy zwierzęcia. Pies ma niby nabyć cechy psa?
→ Klon. Klon ma tworzyć klona z innego psa? Nope.
→ Połączenie człowieka z psem. Samo przez się dyskwalifikuje, jeśli miałby użyć to pies z psem.
A tylko te techniki w Inuzuka wymagają chakry. Gracza.
3. Jak trenować? Cóż, musicie się poznać. A skoro to specjalna rasa, to po prostu są bardziej rozumne i tyle.
4. Dla mnie jest ok, ale yup, to nie temat do sprzeczania.
0 x
2. Pies jako człowiek. Wciąż może tego użyć, bo może korzystać z wszystkich klanowych, więc dostałby wtedy boosta do statów, bo na tym ta technika polega. No i nie zapominaj o WT.
No, ale czekam na konkretne odpowiedzi od Adminów, bo dyskutować to sobie możemy. xD
No, ale czekam na konkretne odpowiedzi od Adminów, bo dyskutować to sobie możemy. xD
0 x
PS. Wtedy kiedy wyszło na jaw, że Psy Kakashiego, to też są Ninkeny. A one potrafią korzystać z chakry, bo jak mogły biegać po wodzie bez wykorzystania chakry? Zapraszam poczytać na jakichś wikiach, sam szukając odpowiedzi wpadłem na to.
@Down:
Żeby nie spamić. Czekam na stanowisko adminów. Tak samo niby psy nie mówią, a pies Tsume - Kuromaru mówi, Pakkun tak samo. Są wyjątki od tych wszystkich reguł, dlatego pytałem. Chodzi o ustalenie. Dodatkowo Psy Kakashiego to Ninkeny, takie same jak Inuzuk, tyle, że Kakashi ich nie tacha ze sobą tylko przyzywa. Co do Akamaru - yeah, ale wątek klanu Inuzuka jest w Naruto tak słabo rozwinięty, że jedyny pokaz był jak Kiba był Geninem, a Akamaru malutki. Później raptem używają ze dwóch technik i na tym się kończy ich występ w mandze. Dlatego w tej sprawie opieram się też na Ninkenach Kakashiego.
@Down:
Żeby nie spamić. Czekam na stanowisko adminów. Tak samo niby psy nie mówią, a pies Tsume - Kuromaru mówi, Pakkun tak samo. Są wyjątki od tych wszystkich reguł, dlatego pytałem. Chodzi o ustalenie. Dodatkowo Psy Kakashiego to Ninkeny, takie same jak Inuzuk, tyle, że Kakashi ich nie tacha ze sobą tylko przyzywa. Co do Akamaru - yeah, ale wątek klanu Inuzuka jest w Naruto tak słabo rozwinięty, że jedyny pokaz był jak Kiba był Geninem, a Akamaru malutki. Później raptem używają ze dwóch technik i na tym się kończy ich występ w mandze. Dlatego w tej sprawie opieram się też na Ninkenach Kakashiego.
0 x
http://pl.naruto.wikia.com/wiki/Akamaru
Przy innych psach było chyba wspomniane tylko o Gatsyuuga (czy jak jej tam), która to nie pobiera chakry. Reasumując żaden pies klanu Inuzuka nie skorzystał z chakry.
Co więcej. Ninken to po prostu pies ninja, więc każdy pomocny w walce pies zostanie nazwany Ninkenem. To nie oznacza, że każdy pies ninja ma mieć swój układ chakry. Co do psów Kakshiego, to one bardziej pod pakt podchodzą, a zwierzęta paktowe mają chakre, chociaż też chyba nie zawsze + psy Kakshiego na 99% użyły chakry tylko w anime. Cóż, niech oceni administracja, w moim mniemaniu nie mają one dostępu do chakry i samo Naruto wprost tego nie potwierdza.
Co więcej. Ninken to po prostu pies ninja, więc każdy pomocny w walce pies zostanie nazwany Ninkenem. To nie oznacza, że każdy pies ninja ma mieć swój układ chakry. Co do psów Kakshiego, to one bardziej pod pakt podchodzą, a zwierzęta paktowe mają chakre, chociaż też chyba nie zawsze + psy Kakshiego na 99% użyły chakry tylko w anime. Cóż, niech oceni administracja, w moim mniemaniu nie mają one dostępu do chakry i samo Naruto wprost tego nie potwierdza.
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości