Podejson atakuje #4

Moderator: Souei

Yujiro

Re: Podejson atakuje #4

Post autor: Yujiro »

Iryo w praktyce nie ma żadnego konkretnego mechanizmu (przynajmniej opisanego na forum). Prócz "przesyłania chakry do porów skóry kończyn" - Chiyute - które to może zasklepić ranę nie tylko kończyny brak konkretnego opisu.
Następna - Naosute no Jutsu - wspominka że jest silniejsza, nic więcej.
Saikan Chushutsu no Jutsu - nacięcie, popychanie płynów :v w sumie jak chakra rozróżnia truciznę od płytek, od białych krwinek, czegokolwiek
Teiryu Chishiro no Jutsu - z chakry tworzona jest bańka do kikuta, nic więcej. Równie dobrze mógłby to być bandaż, ale technika Iryo jakoś to umożliwia.

Po co to wszystko powyżej? Ano dlatego, że opisy są bardzo ogólne, nie masz nigdzie powiedziane w jaki sposób Iryo działa.
Nie wiem skąd więc pytanie "jakim mechanizmem się to kieruje", skoro mechanizm sam w sobie nie jest objaśniony. Podałem przykład jak mogłoby to działać na zasadzie dużego uproszczenia.

Iryo w praktyce forumowej to głównie jakiś proces w czasie. Na forum są ledwo 2 techniki (w tym i przeszczep), które są rozłożone w dużym czasie.

Przykład Lee jest akurat bardzo fajny. Bo medycy wiedzieli co mu jest, ale nie wiedzieli jak mu pomóc. I tutaj przychodzi moja piękna technika, która robi dokładnie to samo. Dowiadujemy się co komuś jest, ale czy medyk da radę tę wiedzę wykorzystać to druga kwestia. Tsunade akurat umiała i tylko ona, więc miała dostęp do metody by pomóc Lee, bo miała doświadczenie.

Chcąc nie chcąc jest to WT. To że nie jest to opisane w dziale z technikami to nie jest moja wina. To że nikt na to wcześniej nie wpadł to też nie jest moja wina. Reika jest medykiem, a skoro nikt jeszcze mi tego nie zablokował, to nie wpadła jeszcze na taki, a nie inny pomysł.

Zwiększenie czasu takiej diagnozy mija się z celem. Głównie z tego powodu, że pacjent prędzej mi się wykrwawi na moich oczach zanim przejdzie diagnozę...

Technika ma duży minus, a konkretniej nawet dwa. Pierwszy - ograniczający tylko do doświadczonych medyków. Wymóg mogę podnieść nawet do A. Szczerze powiedziawszy i tak w ten próg celuje, ale jakoś nie widzę do tego większego powodu. Ranga A pozwala medykowi na samoczynne leczenie bez większego problemu.
Drugi minus to oczywiście zalew informacji. Jeżeli medyk nie wychwyci tych, które go interesują i które są najważniejsze, to zgłupieje i technika pójdzie w piach. Równie dobrze możliwe jest po prostu użycie techniki o najwyższym stopniu, który się zna i stwierdzenie "LECZĘ NO I FAJNIE".
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Juuzou Yamanaka

Post autor: Juuzou Yamanaka »

Z tego będziemy wiedzieć czy nie ma uszkodzonych nerwów wiec będzie to obejmowało ten typ obrażen i dolegliwości, które właśnie tym się objawiają. Nalezy wtedy doprecyzować, złamania, urazy kończyn, zewnętrzne urazy tkanek, trucizny działąjące na połączenia nerwowe.

To jest to o czym mówiłem an początku, typ obrażeń .
0 x
Yujiro

Dałem przykładowe działanie, co nie oznacza że jest to 1:1.
Same nerwy odpowiadają głównie na pytania "czy boli" i "gdzie boli", więc nie pozwalają na diagnozę tego jak leczyć, tylko gdzie. A to jest tylko jedna składowa techniki, którą chcę osiągnąć.
Opis faktycznie jest ogólny, ale mi samemu jest ciężko napisać coś więcej, a rzucać cytatami z Wikipedii nie mam zamiaru xD

Juuzou - równie dobrze pacjent może czuć ból brzucha, okolic serca itd. Nie ogranicza się to więc do zewnętrza ciała tak jak to opisałeś. Z Twojego "typu obrażeń" wychodzi na to, że jak komuś urwie rękę, albo jest poparzony, no i ewentualnie zatruty, to wiadomo gdzie leczyć >:V Szczerze? To widać od razu po skórze, więc technika staje się bezsensowna, chyba że medyk jest ślepy. A ranga B odzwierciedla jakieś doświadczenie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Yujiro

Powrotny impuls z nerwów i obiegu chakry pacjenta - zmieniłem to... w sumie to brak dużej różnicy xD
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Yujiro

No właśnie i tu jest problem, bo zaraz to będzie technika w stylu "nooo urwało mu nogę, tyle się dowiedziałeś".
Uszkodzenia zewnętrzne widać na pierwszy rzut oka - albo krew, albo krwiak. Więc to w technice jest bardziej po to, żeby nie musieć oglądać kogoś całego, tylko pyk i wiemy.
Co do organów wewnętrznych - to działa to na podobnej zasadzie jak bramy. Zaraz pewnie będzie O MATKO BRAMY TO WYMÓG wyprawy. No ale - każda brama umiejscowiona jest w jakimś miejscu, zwykle koło organu. Mózg, jama brzuszna, żołądek, rdzeń kręgowy, jelita, serce. Praktycznie wszystkie najważniejsze organy.
Każdy z tych punktów jest w systemie przepływu chakry, przez który chce przesyłać sygnał. Jeżeli sygnału nie ma, nie wraca - no to jest błąd i trzeba się tym zająć.
Obecnie medyk może po prostu powiedzieć "leczę go" i nie ma z tym problemu, bo ma odpowiedni poziom wiedzy. Nie chce brać informacji z nerwów 1:1, bo te są chaotyczne, bo mówią boli, a jak sam wspomniałeś przy poparzeniach ich nie będzie.

Mogę zasugerować inny opis, ale kłócimy się o to jak będzie wyglądać opis... a efekt będzie ten sam przecież więc gdzie tu cel xD? Anyway, nowy opis:

"Technika typowo medyczna pozwalająca na szybką analizę pacjenta. Iryonin przykłada dłoń do czoła lub klatki poszkodowanego. Po chwili rękę oplata jasnozielona aura charakterystyczna dla tej dziedziny i medyk przesyła impuls chakry do ciała osoby, którą ma leczyć. Powrotny impuls z nerwów i obiegu chakry pacjenta dostarcza medykowi informacji o uszkodzeniach organizmu i ich stopniu. Dostarcza mu to odpowiedzi na to jak najlepiej zająć się rannym, które rany opatrzyć pierwsze, czy organy wewnętrzne nie są uszkodzone. Umiejętność analizy zależy od rozwoju dziedziny Iryojutsu - niedoświadczony medyk może je mylnie odczytać przy bardziej skomplikowanych przypadkach medycznych."

Osobiście widzę w nim jeden problem pt. "bardziej skomplikowanych przypadkach medycznych" gdy powiedzmy z rangą B i doświadczeniem jako medyk MG mi powie że "to próg A", a to że nie ma doświadczenia to hur-dur trudno xD
0 x
Juuzou Yamanaka

właśnie to "pyk i wiemy" jest nijak uzasadnione.
Wiedza ma się nijak do skalowania techniki bo jest to zależne od urazu vs metoda jego wykrycia ( w powyższej propozycji impuls) czyli to co powiedziałem kwestia czy metoda pokryje się z typem obrażeń. To co zdecydujesz się z tym później zrobić to dopiero jest kwestia rangi Iryo.

Ze swojej strony ostatecznie proponuję zastosować się do sugestii moderatorów co uściślenia metody i zakresu obrażeń w innym przypadku brak akcepta.
0 x
Yujiro

sugestia "modów" to obecnie Twoja sugestia, bo dwa akcepty są xD w sumie to głównie czekam aż pojawi się nowy mod xD
Nie mam zamiaru robić 5 rodzajów technik uwzględniając każdy rodzaj urazu. Upośledzać do obrażeń zewnętrznych tym bardziej, bo te widać, są oczywiste.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Yujiro

Hmm podoba mi się, tylko 1 rzecz bym zmienił - nawiasik.

Technika nie pozwoli jednak zidentyfikować chorób lub uszkodzeń które nie są rejestrowane przez organizm pacjenta.
Charakteryzuje się także skutkiem ubocznym w postaci obciążenia nas napływem informacji (Przy rozległych obrażeniach bez odpowiedniej dziedziny Iryojutsu - A). Może być wymagane badanie pacjenta tak jak każdy medyk gdyż nie będziemy w stanie wydobyć interesujących nas danych z natłoku impulsów nerwowych. (Ocenia MG)

Osobiście nie bardzo podoba mi się ten skutek uboczny - jeżeli już to dałbym po prostu wymóg A (o zgrozo). Trochę mi to nie na rękę, bo na randze A medyk już czyni cuda praktycznie, ale jak mus to mus.
A teraz inna sprawa... jak wygląda "badanie pacjenta" w sumie... poza tą techniką oczywiście xD bo nigdzie tego sprecyzowanego nie ma, aparatury brak, a z fusów nie poczytamy :v
0 x
Juuzou Yamanaka

obciążenie nas napływem informacji powodujące skutki uboczne. W co drugiej technice sensorycznej lub dla wszystkich sensorykó musiałoby to być utrapieniem, przechodząć przez każde dojutsu. Nie było czeoś takiego nigdy i też bym czegoś takiego nie tworzył.

Pierwszy akapit nadal sprowadza się do impulsu, który biegnie przez konkretną "drogę" i pozwala wychwycić konkretny typ obrażeń.
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

może być, akcept
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Post autor: Seinaru »

Ukryty tekst
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości