Zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy istnieje na forum możliwość tworzenia WT / Artefaktów, które działałyby podobnie do już istniejących technik wspomagających, albo będących na tyle silnych że byłyby porównywalne do technik wspomagających, "zbalansowanie" których rezerwowałoby sloty na techniki wspomagające? Pytanie oczywiście jest czysto teoretyczne, bo stworzenie takich technik/artefaktów wymagałoby oczywiście oddzielnej zgody, nie licząc zgody na technikę wspomagającą. Żeby nieco sprecyzować co mam na myśli, podam przykłady:
- "Sennin mode" kogoś kto ma podpisany pakt z psami. Niekompletny działa jak zwykły, ale kompletny jest permanentnie aktywny i zamiast dawać kontrolę nad chakrą natury, nadaje użytkownikowi psie umiejętności (nie daje sensora, chakry ani atrybutów i nie uwalnia z genjutsu, ale daje poprawiony węch i słuch, podobnie do członków klanu Inuzuka rangi E albo D).
- Starożytna maska, niezniszczalna ale nie zapewniająca ochrony, zmieniająca charakter tego kto ją nosi jak przeklęta pieczęć, ale zamiast statystyk i chakry dająca użytkownikowi nieśmiertelność (tj. brak starzenia, użytkownik nadal może zginąć w boju).
Pytanie zadaję głównie po to, żeby wiedzieć w jaki sposób mogę próbować rozwijać postać pod względem umiejętności i fabuły.
EDIT: "Sennin mode" był przykładem techniki która byłaby podobna do już istniejącej techniki wspomagającej, a maska artefaktu który jest (chyba) za mocny żeby przejść sam z siebie.
Zastępowanie technik wspomagających
Re: Zastępowanie technik wspomagających
Myślę, że efekty które zaproponowałeś, są nie do osiągnięcia na obecny moment w ocenie moderacji. Staramy się dość skrupulatnie podchodzić do technik & przedmiotów (oczywiście nie zawsze to się udaje), ale staramy się zawsze tępić efekty dla których ciężko znaleźć wyjaśnienie nie mających potwierdzenia z właściwości wynikających z omawianego obiektu lub techniki. Takie efekty jak brak starzenia, zmiana osobowości po nałożeniu maski... no jest dla mnie czymś niewytłumaczalnym, poniekąd "magicznym". Mógłbym znaleźć zrozumienie jeszcze gdybyś próbował zmianę osobowości wytłumaczyć zażyciem jakiegoś specyfiku alchemicznego, a następnie przez nałożenie maski, wyobrażasz sobie, że jesteś kimś innym... Ale na to co zaproponowałeś, sam osobiście bym się nie zgodził.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Akurat sama maska jest jednym z moich nowych pomysłów. Wyjaśnieniem fabularnym (w historii artefaktu) byłoby to, że w masce zapieczętowana byłaby energia starożytnego demona, starszego nawet niż Rikudō Sennin, ale przez niego właśnie zapieczętowanego w tej masce. Stąd wynikałaby zmiana osobowości i brak starzenia się - postać która założyłaby maskę w pewnym sensie by umarła, a gracz grałby jako demon który opętał ciało własnej postaci.
Mniejsza jednak o maskę, bo jest ona jedynie przykładem i zdecydowanie się na nią nie upieram. Głównym pytaniem jakie miałem było, czy istnieje możliwość nagięcia nieco limitu mocy technik/artefaktów, gdyby "rezerwowały" one miejsce na technikę wspomagającą?
EDIT: Właściwie to nawet bardziej chodziło mi o to, czy jest możliwość tworzenia swoich własnych technik wspomagających, jeśli zostaną odpowiednio uzasadnione fabularnie i zatwierdzone przez administrację.
Mniejsza jednak o maskę, bo jest ona jedynie przykładem i zdecydowanie się na nią nie upieram. Głównym pytaniem jakie miałem było, czy istnieje możliwość nagięcia nieco limitu mocy technik/artefaktów, gdyby "rezerwowały" one miejsce na technikę wspomagającą?
EDIT: Właściwie to nawet bardziej chodziło mi o to, czy jest możliwość tworzenia swoich własnych technik wspomagających, jeśli zostaną odpowiednio uzasadnione fabularnie i zatwierdzone przez administrację.
0 x
Bardzo skaczesz z tematu na temat i ciężko mi się w tej chwili do tego odnieść, bo jednak starożytny demon, a technika wspomagająca - są obszarami mocno względem siebie rozbieżnymi. Myślę, że nie masz co liczyć na wspomagacze typu bramy, AnK albo SM, ale jeżeli wymyślisz coś co może mieć obszar z tym zbieżny zbieżny (choć mocno ograniczony) i jest to dobrze i sensownie wytłumaczone fabularnie - spróbować nie zaszkodzi. To będzie i tak podlegało ocenie i obostrzeniom Administracji & Moderacji i wyjść z tego może coś całkowicie innego (chyba, że na starcie odrzucą). Wszystko jednak zależy od samego pomysłu i jego rozpisania, a tu pole do popisu jest spore.
Reasumując przy takiej ilości informacji, nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
Reasumując przy takiej ilości informacji, nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Przepraszam, byłem po nieprzespanej nocy jak to pisałem, rzeczywiście wyszło mocno chaotycznie. Mimo to, jakimś cudem udało mi się otrzymać odpowiedź jakiej szukałem, więc dzięki xd
0 x
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości