NA FECIE PO ŚWIECIE - POZDRO KOALA

Moderator: Souei

Michirin

NA FECIE PO ŚWIECIE - POZDRO KOALA

Post autor: Michirin »

Nazwa
Chinmokunouta: Odoroki
Dziedzina
Kenjutsu - Chanbara
Ranga
B
Zasięg
Broń + ramię + wykrok
Dodatkowe Do wykonania techniki należy posiadać 50 siły. Na czas użycia +15 szybkości i siły.
Opis Technika ta wykonywana jest zaraz po cięciu z któregokolwiek kierunku. Wszystko polega na tym, by zamienić cięcie na pchnięcie. Aby to osiągnąć należy wykonać atak i puścić prawą ręką rękojeść oręża zaraz przed momentem, w którym broń będzie skierowana prostopadle do ciała szermierza, ale nie za wcześnie, by móc zatrzymać cięcie. Następnie lewa ręka delikatnie zjeżdża w dół do podstawy rękojeści, by na niej się oprzeć i kończy hamować cięcie. Wtedy to robimy krok w przód i wykonujemy pchnięcie jedną ręką. Inaczej jest, gdy chcemy ciąć z prawej strony - ułożenie rąk blokuje nam wykonanie techniki, więc niezbędna jest najpierw zamiana dłoni. Reszta już jest identyczna. Technika idealnie sprawuje się, gdy ktoś wykonuje unik przed naszym cięciem - wtedy możemy go dosięgnąć pchnięciem z zaskoczenia. Można też wykonać technikę zanim ktoś zdąży się zbliżyć, by zaskoczyć go swoim nagłym zasięgiem. Zamienione cięcie w pchnięcie może być dowolne.
Link do tematu postaci
>KLIK<
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Re: NA FECIE PO ŚWIECIE - POZDRO KOALA

Post autor: Seinaru »

Ukryty tekst
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 27

Post autor: Yami »

Ukryty tekst
0 x
Michirin

Henko tutaj nie jest wplecione w technikę, a musi zostać wykonane przed nią. I nie zmieniasz w żaden sposób kierunku ataku, a jedynie zamieniasz miejscami ręce, aby umożliwić sobie wykonanie tej techniki z obu kierunków. Zatem Henko nie jest łączone - trzeba nim poprzedzić tę technikę, jeżeli chcemy ją wykonać tnąc od prawej do lewej. W sumie wymóg znajomości jest zbędny, bo można po prostu zamienić ręce miejscami, ale jeżeli wykonasz to techniką Henko, to będzie oczywiście szybsze. Mogę usunąć, ale chciałem zaznaczyć, że jest to możliwe - wszak Henko nie dochodzi do skutku w zupełności, a jedynie pierwsza jego część, czyli zamiana rąk. Bo zmiana kierunku nie następuje, nie jest możliwa.

Yami - To nie ma być płynne, a gwałtowne. Krok po kroku wygląda to tak:
1. Wykonujemy cięcie normalnie od lewej do prawej - powiedzmy, że po prostu horyzontalne. Ze względu na ułożenie rąk na rękojeści (a zakładam, że będzie to broń katanopodobna) prawa ręka jest wyprostowana, jednak lewa nie - ogranicza nasz zasięg, bo trzyma niżej.
2. W trakcie cięcia prawa ręka puszcza broń, a impet nadany broni próbuje ją wyrwać z lewej - korzystamy z tego, aby przesunąć lewą dłoń zupełnie na podstawę rękojeści (czyli kashirę w katanie). Lewa ręka nadal jest lekko zgięta tak, jakbyśmy trzymali oburącz, gdyż impet z wyprostowania jej zostaje wykorzystany później. Mniej-więcej środek lewej dłoni jest oparty o podstawę katany, aby zapewnić sobie dobre pchnięcie.
3. Cięcie zostaje zatrzymane w momencie, w którym ostrze jest jakby na samym środku szerokości naszego ciała (czyli w momencie, w którym katana i ciało tworzą kąt prosty przy założeniu, że stoimy równo, prosto twarzą do oponenta).
4. Następny ruch następuje błyskawicznie po poprzednim, ale nie płynnie, bo ruch jest zbyt różny - w końcu cięcie zostaje zatrzymane nagle i wykonujemy pchnięcie. Ten natychmiastowy ruch zakłada wykrok w przód i wyprostowanie lewej ręki (co zwiększa nieco nasz zasięg w porównaniu do pchnięcia wykonanego oburącz), aby wykonać pchnięcie.
5. Technika zostaje zakończona, broń jest trzymana tak, że niemożliwym jest wykonanie kolejnego ataku bez cofnięcia jej, złapania prawą ręką i poprawienia lewej ręki.

Ty zrozumiałeś, że jest to zupełnie płynne przejście - w takiej formie technika byłaby niesamowicie silna, ale w tej formie między cięciem, a pchnięciem jest moment zatrzymania, nie ma płynności, a jest gwałtowność następnego ruchu. Cięcie i nagły, natychmiastowy atak pchnięciem. Dlatego nie biorę pod uwagę tego marginesu. Ale z ciekawości zapytam - jaki poziom percepcji musiałbym mieć, aby wykonać to płynnie? Bo jestem zainteresowany i chętnie wpisałbym na końcu techniki, że na poziomie percepcji XYZ technikę tę można wykonać płynnie, bez zatrzymania się między cięciem, a pchnięciem.
0 x
Awatar użytkownika
Yami

Ukryty tekst
0 x
Michirin

Hmmm, masz rację. Wyhamowanie cięcia lewą ręką, która jest u podstawy byłoby problematyczne.
Może tak:
W momencie, w którym wykonuję cięcie, a broń ma znaleźć się prostopadle do ciała, to hamuję obiema rękami, ale prawą puszczam nieco wcześniej, aby lewa mogła w tym momencie przesunąć się na podstawę i dokończyć hamowanie. Impet zostaje wytracony najpierw poprzez dwie ręce, a jego końcówkę da radę już jedna ręka. Dodam wymóg siły, aby załatać tę lukę.. I dalej technika jest wykonywana tak, jak dotychczas. Zatem jedyna zmiana, to nie natychmiastowe puszczenie prawej ręki, a dopiero przy samym końcu cięcia, gdy to niemalże zostaje zatrzymane. Co Ty na to?

No i w technice jest już zmienione, że hamowanie odbywa się oburącz, a kończy hamować tylko lewa ręka. Zmieniłem też z Henko, że nie jest niezbędne, ale usprawnia działanie techniki ze wszystkich kierunków - bo możemy szybko wykonać zamianę i ruszyć z tą techniką. No i dodałem też wymóg siły.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać

Ukryty tekst
0 x
Michirin

Aaaa! No tak, wybacz. Lepiej znasz moje WT niż ja sam. Odoroki i Henko są jeszcze z Iseia i wtedy Henko wyglądało inaczej, dlatego zapomniałem się. Sorka, sorka. Już usuwam wzmiankę o Henko.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Yami

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

Akcept.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

W sumie technika doprowadzona do ładu i składu zanim dołączyłem do dyskusji, więc nie pozostaje nic innego jak dać akcepta i przenieść.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość