Nie zaczyna się może pięknie, ale wierzę że dojdziemy do porozumienia kappa
@Akashi
1. Umiejętność Sabaku to poruszanie piachem nasiąkniętym ich chakrą, nie widzę czemu by nie można było w jutsu zamknąć tej chakry w formie, aby stała się praktycznie niezależnym tworem (chakrowo przede wszystkim). Tak chyba działają wszystkie inne "golemy" na forum, a żaden nie wymaga płacenia kosztu utrzymania (dotonowy na A, smok kibaku na A, prawie każda technika mokuton'a itd. itd. itd. nie widzę powodu czemu sabaku miało by zostać pokrzywdzone i jako jedyny klan który coś tworzy nie móc tego zamknąć i narzucić temu jakiejś woli)
2. Generalnie domyślnie miał być takiej wielkości jak dotonowy co niestety nie jest nigdzie podane, ale korzystając z obrazka gdzie występuje raikage, który jest wielką osobą (zakładam 2m) zmieścił by się na jego twarzy 6 razy, czyli twarz ma 12m (wysokości). Następnie licząc z naturalnych proporcji ciała będziemy wiedzieć, że w jego torsie "zmieszczą" się 3 długości twarzy, a nogi zajmą 4 takie długości, wychodzi więc nam prosty rachunek 8x12 którego wynikiem jest 96. Myślę więc, że spokojnie możemy powiedzieć że twór ma około 100m wysokości. Rozstaw ramion to coś pomiędzy 25 a 20, reszta chyba nie powinna być potrzebna, gdyż postać jest humanoidalna.
3. Wolność i wolna wola, ach ... Długo można by debatować co to dokładnie znaczy, ale w skrócie to nie. Sam twór ma tak jakby paterny (czyli ścieżki po polsku?) które po wydaniu rozkazu jakoś tam każą mu się poruszać. Przykładowo kiedy twórca każe takiemu golemowi za sobą ruszać tamten po prostu to zrobi, nie ma potrzeby aby twórca kontrolował bardzo dokładnie każdy ruch.
Z tego co wiem to właśnie każdy twór tego typu działa na tej zasadzie.
4. Ponownie, każdy taki twór nie ma jakiegokolwiek limitu na zasięg, gdyż jest autonomiczny.
Raz sumując, twór ten został zestandaryzowany do poziomu każdego innego tworu autonomicznego z jego poziomu zgodnie z zasadami unii europejskiej i nie ma powodów by go jakoś sztucznie i idiotycznie ograniczać.
Pozwolę sobie przejść jednak do wątpliwości naszego Rybiego przyjaciela, gdyż ma swoje racje.
Po pierwsze, czy istnieją jakieś autonomiczne istoty z piachu oprócz może naszego jedno ogoniastego demona? Odpowiedź brzmi nie. Czy to znaczy że takowych nie może być? Tutaj pada ta sama odpowiedź, czyli: nie, gdyż (według mnie) nie ma niczego co by mogło blokować taki proceder.
Co do wymienionych technik. Posąg to totalne gó*no, powinien być może na poziomie A, lub trochę znerfiony na B gdyż swoją użytecznością w najmniejszym stopniu nie odpowiada randze. Klony to "prawie" że autonomiczne stwory, tylko że ani nie są autonomiczne, ani nie są klonami. To po prostu Raberu ukształtowane na podobieństwo nas samych, które po prostu kosztuje więcej niż raberu, jest mniej skuteczne niż raberu, oraz ma dużo mniejszy zasięg niż raberu. Jakie plusy zatem mają takie klony spytacie? Żadnych, technika jest praktycznie do usunięcia.
Takim oto wywodem dochodzimy do ostatecznego pytania: "Czy piasek może robić to samo co każda inna technika ninjutsu, żywiołowa, czy też klanowa?" Być może nie, być może jest gorszy itd. Pomimo to myślę, że to pytanie powinno być zadane adminowi który odpowiada za mechanikę rozgrywki i to odpowiedź na nią powinna być ostatecznym rozstrzygnięciem, czy technika się nadaje, czy też nie. Inaczej błądzimy tylko po niewiadomych co widać po wypowiedziach (w skrócie): "średnio mi się podoba, ale nie wiem" oraz "doprecyzuj parę niewiadomych i znerfmy żeby było słabsze niż techniki z tego poziomu)