Jiongu Tsubo

Moderator: Souei

Murai

Jiongu Tsubo

Post autor: Murai »

Nazwa Jutsu: Jiongu Tsubo
Dziedzina: Klanowe (Kakuzu)
Ranga Jutsu: D
Zasięg Jutsu: Nici
Koszt chakry: E: 12% | D: 10% | C: 8% | B: 6 | A: 4% | S: 3% | S+: 2%
Opis: Technika prosta i w zasadzie stanowi bardziej jedną z opcji użycia nici, niż osobną technikę w pełnym tego słowa znaczeniu. Pomysłowy Kakuzu wpadł na ideę wprowadzenia nitek pod ziemię. Nic specjalnego, w końcu jest to elementarny manewr taktyczny. istotą tej techniki jest błyskawicznie wyciągnięcie nitek spod ziemi, a następnie oplątanie nimi stopy bądź kostek oponenta. Zapewnia to unieruchomienie, którego użyteczność zależy tylko od wytrzymałości nici. W przypadku, gdy oponent biegnie na nas, przypuszczając szaloną szarżę (czy coś w ten deseń), nitki pętają mu stopy i doprowadzają do brutalnego i przykrego upadku na ziemię, skąd możliwości do zrobienia mu krzywdy jest zdecydowanie więcej. Technika więc ogranicza ruch oponenta i wystawia go na dalsze ataki. Wymagane jest trochę skupienia i dobre wyczucie, by w odpowiednim momencie wyciągnąć nici, by przeciwnik miał je w swoim martwym punkcie. Złapanie ruchomego celu jest znacznie trudniejsze i zależy w dużej mierze od naszej szybkości/percepcji i od szybkości oponenta. Wydostanie się z tych więzów zależne jest natomiast i od siły spętanego, jak i wytrzymałości nici.
Link do tematu postaci: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=102&t=510
0 x
Yoshimitsu

Re: Jiongu Tsubo

Post autor: Yoshimitsu »

No dobra, przy technice wypadałoby dodać kilka rzeczy. Po pierwsze szybkość nici. Natychmiastowo to pojęcie mylące. Można tutaj dać dany pułap szybkości jak normalnie czyli np: 40. Oczywiście nie mówię sztywno. Lub dać to pod wgląd sędziego, który oceni według niego jak technika D może się szybko poruszać i jak szybko dotrze do danego miejsca.
Drugą sprawą jest to jak chcesz wpuścić te nicie. Bo jeśli rozumiem zapewne wyjdą z nóg i co z Tobą? Będziesz stał w miejscu czy co?
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie
Multikonta: Misae Misaki

Post autor: Vulpie »

Ukryty tekst
0 x
Kamiru

Post autor: Kamiru »

Jak Araf.
0 x
Murai

Może ze stóp, może z innej części ciała. W końcu nici mogę wypuścić gdzie chce. A w przypadku stóp mogę na przykład zostawić nieco "luźnej" nici, by móc wykonać jakiś ewentualny uskok.

Czemu trudniejsze podczas biegu? Mogę nawet wystawić kilkanaście centymetrów od oponenta a on nie zauważy, skupiony na mnie. Więc no, to nie jest aż takie trudne.

I Doton C? Serio? Mogę sobie nici wpuszczać pod ziemię jak chcę, a tutaj nagle Doton C? Meh, zdecydowanie nie ;-;
0 x
Sekki

Post autor: Sekki »

Jeśli ci to nie pasuje, to zwiększ range techniki wraz z kosztami.
Wtedy będziesz miał większe pole do popisu. :)
0 x
Kamiru

Mea culpa, bez dotonu.
0 x
Murai

Sekki, genialna porada. Nigdy więcej takich Proszę ;-;
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Niepotrzebna ta wzmianka z Dotonem.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Yoshimitsu

Popieram Defa, Doton niepotrzebny, z racji iż sam Naruciak przekopał się pod ziemię rękoma lol... No ale cóż, mam wątpliwość do kolejnej rzeczy.
Co ma szybkość użytkownika do techniki bo nie wiem? Nici poruszają się tak jak on chce czyli to technika czyli ma określoną szybkość w punktach albo opisowo.
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie

Ukryty tekst
0 x
Yoshimitsu

Tak, tylko jak mniemam techniki Kamiru na prawie podobnej zasadzie (szybkości) nie przepuściliśmy, gdyż podjęta została decyzja zreworkowania wszystkich technik zależnych od prędkości użytkownika z tego co pamiętam.
0 x
Awatar użytkownika
Vulpie

Ukryty tekst
  Ukryty tekst
0 x
Yoshimitsu

Proszę o pokazanie mi gdzie znajduje się to po raz któryś, gdyż to co napisałem jest w ghide, tak więc Murai tego nie widzi, pozdrawiam. ;)
Skoro nie ma reworku to niech i tak będzie.
0 x
Kamiru

Dla mnie pasuje, tylko dopisz, że jak ktoś szybszy od Ciebie/Twojej percepcji to nie zdołasz nijak złapać
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości