Rodzaje broni

Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Re: Rodzaje broni

Post autor: Jawa »

No tylko że bez UN wyposażenie się w dwie duże bronie byłoby prawie obligatoryjne dla szermierzy i innych takich. W końcu prosta matematyka dwa tasaki > jeden tasak. Pewnie jeszcze Asagi doda coś o wschodnich szkołach shito nito santo kimono ryu i jak to nie da się walczyć ciężką bronią mając tylko dużo siły (;)), a ja z tej strony takiej mechanicznej, że takie naturalne wskoczenie na wyższy poziom dziabania zanbato przy pomocy jednej ręki dla każdego może okazać się za bardzo... pospolite? Tak samo jak od dużego poziomu percepcji można by zlikwidować Analityka, a jednak jest!
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Co do poprzedniego mojego posta - miało być UN, a nie UW, literówka zmęczeniem powodowana ;)

TwoFace - a tym razem nawet nie będę tego robił (w sensie grzebania w stylach i znajdowaniu jakiegoś), ale problem jest z goła taki, jak go opisałeś. ALBO wszystko idzie wyłącznie spod siły, albo z UN bowiem inne pytanie - czy jak mam odpowiednio dużo siły w łapie, by używać takiego Zanbato jedną ręką, to czy jak go trzymam oburącz, to jest 2x silniejszy? Tutaj problem może z innego anime, ale w Bleachu (po sąsiedzku), to tak własnie wyglądało.

Trzeba tutaj "zwyczajnie" sięgnąć po mechanike/system rozgrywki PBF'a i określić, czy bronie oburęczne od pewnego poziomu siły mogą być jednoręczne i wtedy czy użycie 2 rękami tak samo skuteczne jak jedną (jeśli idzie o siłę), czy nie - Tutaj już intuicyjnie czuje, że raczej w tą stronę nie pójdziemy i będą nadane sztywne ramy pt. czy jedna czy dwie efekt taki sam i koniec.
Czy tworzymy UN, ale znów wtedy, generalnie "obchodzimy" problem na etapie tworzenia UN w samym opisie - np. bez utraty na sprawności i sile, może władać bronią oburęczną jedną ręką - co samo w sobie sugeruje, że nie ma różnicy czy ręka 1 czy 2, efekt taki sam.

Trzeba to rozważyć, bo oba powyższe generalnie dadzą nam to samo, tylko jedno będzie ogólnie dostepne (siła), drugie będzie wymagało swoistej specjalizacji (UN). W tej chwili trochę bardziej się przychylam w stronę UN, bo daje to swoistą oryginalność postaci i czyni takich mocarzy wyjątkowymi.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Według mnie trochę przykre jest, że ograniczamy niektóre rzeczy które mogą być brane na logike i wymagają co najwyżej drobnej korekty odnośnie systemu. Bo jak seinar stwierdził są dwie strony mechaniczna i machanie dwiema tasakami bo czemu nie. No i zwykła walka. Tak naprawdę ja bym się tutaj ograniczył do stworzenia równoważnego stylu walki dwiema broniami i tam doprecyzował większość tych pytań i problemów. Druga sprawa, że jak dla mnie jie mógł by to być 1 styl a co najwyżej drugi. Już pal licho to co można w rzeczywistości czy w naruto bo popadniemy w skrajności. Jak seinar zauważył prosty kij a dzieli ludzi bo jeden może władać jedną ręką a drugi dwiema, zależy jak się wykonuje ciosy. Jasne napisanie ograniczy dużo rzeczy a przecież wszystkie role playe a co za tym idzie pbf bo tutaj też gramy pewne role a to jest gra wyobraźni którą ograniczamy często niepotrzebnie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Nie jestem zwolennikiem rozdrabniania i prawdę mówiąc nigdy nie odczułem potrzeby wprowadzania takich określeń, bo brałem to na zdrowy rozsądek. Jeżeli jest jednak taka potrzeba - można dodać do broni rubrykę dotyczącą tego, czy jest jednoręczna, dwuręczna, czy półtoraręczna. Ok.

Jeżeli chodzi o kwestię dzierżenia dwuręcznych broni w jednej ręce, to według mnie wystarczyłby odpowiednio wysoki próg siły. Mimo wszystko wydaje mi się, że to trochę mało, żeby robić z tego UN. Biorąc pod uwagę, że ogólnie UN wśród graczy za dużo nie ma, to takie rozwiązanie mogłoby być po prostu martwe.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Uważam, że wprowadzanie kolejnego stylu i zapychanie go niby-technikami do niczego dobrego nie doprowadzi.

Najlepszą opcją będą trzy poniższe kroki:
1. Dopisanie do danych broni "jednoręczna/dwuręczna". Omijamy półtoraki. Trzeba tylko je wypisać i określić.
2. Utworzenie progu, od którego będzie możliwość walki bronią dwuręczną w jednym ręku.
3. Utworzenie UN pozwalającego na walkę bronią dwuręczną w jednym ręku. Tutaj przekonująca dla mnie jest wypowiedź chyba jeszcze Seinara sprzed wymiany kontami z Ocirkiem:
A jeśli chodzi o ostatnią wypowiedź Ocirka:
Jak będzie UN, to będzie się o co starać. A skoro jest mało UN wśród graczy - tylko się cieszyć, że nie każdy szermierz będzie walczył z dwoma wielkimi dzidami :P

Czy ktoś ma jeszcze jakieś obiekcje co do powyższego? Inny punkt widzenia? Zapraszam, trzeba domknąć temacik ;)
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

To się tak zapytam obok tematu. Sam temat dotyczy bukijtutsu, a jaki będzie ruch " kontr blansujący " Wobec broni zasięgowych takich jak łuki i kusze?

Co z balansem jeśli chodzi o taijutsu? Skoro Buki może mieć dwa wielkie tasaki bo tak to... Co z tymi którzy walczą pięściami lub brońmi do walki wręcz bezpośrednio[wszystko co podlega pod style tai] ?

Zmiana ta jest naprawdę spora jeśli chodzi o sam balans na linii Tai Buki Zasięg. Dlatego sądzę, że trzeba by tutaj dopracować również coś i dla nich co zarazem wyrówna tę nowinkę.
0 x
Support nr 6
Support

trzymanie dwóch broni tnących w dwóch dłoniach jest fizycznie możliwe. Strzelanie z dwóch łuków jednocześnie nie. Nie ma balansu i nie będzie.

Z resztą, nie wiem o co walczysz. Najpierw ogarnij te 120-160 siły, Rozwiń styl walki swoim tasakiem i zdobądź UN, dopiero będziesz "niezbalansowany". Czy groźba jest tak duża? Czy każdy szermierz do tego będzie dążył? Ilu się uda? Dla mnie Twoje wątpliwości są w tej chwili nader przesadne.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Podszedłeś do mojej wypowiedzi zbyt... Ogólnie? Są inne sposoby by to wyrównać, nie koniecznie " dwa łuki "
O nici ayatsurich wychodzące z podłogi kappa
Szczerze? To koszt 1200 ph. zostaje 300 wolne na rozdanie w staty dodatkowo. W sumie wielki problem to nie jest.
Nie obraź się Akarui ale nie sądzę by to było właściwe postępowanie.
Nie chodzi o to jaka jest groźba tylko jaka jest możliwość. Przecież sam wiesz dobrze jak to działa.
Nie każdy, ale nic każdego przed tym nie powstrzymuje. To argument nic nie warty i zdajesz sobie z tego sprawę tak samo bardzo dobrze jak i ja. Bo można go rzucić na wszystko i zostanie on zbity również argumentem jakiego użyłem wyżej.
Teoretycznie każdemu który spróbuje.

To nie sa wątpliwości a fakty. Sam Seinar stwierdził, że dla niego 2 tasaki > 1 tasak. Fajnie po prostu gdyby inne rodzaje broni również otrzymały możliwość jakiegoś wzmocnienia na podobnej zasadzie. Dajmy na to nie wiem. Możliwość obsługiwania łuku który strzela kilkoma strzałami na raz [ bez jakiegoś problemu] albo coś. Dla tai jest chyba największy problem bo mnie nic ciekawego do głowy nie przychodzi.
0 x
Support nr 6
Support

W tym temacie określamy sprawę podziału broni na jednoręczne i dwuręczne jak też traktowania broni dwuręcznych jako jednoręczne i przepisów z tym związanych. Nie opracowaliśmy jeszcze tego, nie ma poparcia graczy i administracji na ostatnią propozycję, więc proponuję nie martwić się na zapas brakiem zbalansowania dla łuczników/kuszników i pięściarzy.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Do tej pory taiuserzy mogli korzystać z dwóch pięści i dwóch nóg, a kenuser tylko z jednego tasaka. I kto tu jest pokrzywdzony? D:
Ta zmiana wyrównuje właśnie balans na forum, bo przecież można rzucić dwoma shurikenami naraz i zrobić uderzenie dwoma rękoma, a dotychczas można było ciąć tylko jednym tasakiem. Make chanbara great again!
<taki tam argument na poziomie tej troski o zaburzenie balansu>
PS. Czy ta zmiana obejmie też mokuzai i walkę dwoma kijaszkami? kappa

Nie no, tak na serio to porównywanie stylu vs stylu z UN (bo dwa tasaki naraz ja dopuszczam tylko poprzez UN) jest trochę nietrafione i mówienie w tym przypadku o zaburzeniu balansu to tak jak mówienie, że trzeba wzmocnić żywiołówki bo jakiś klanowicz z mistrzem reberu zaburza balans. A to że nie ma w planach powstania UN do takedy, seido i spółki nie jest moim zdaniem w żaden sposób krzywdzące i nie należy się reszcie dziedzinom buffik, aby rekompensować tą niesprawiedliwość.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Bardziej sugerowałbym un dla innych rodzajów broni albo jedno ogólne w ktorym się ulubiony rodzaj broni wybiera i wtedy po spełnieniu wymogu można działać przy danym orężu.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

W tym pomyśle nie będziemy rozważać tej sugestii bo nie tego dotyczy temat, od którego jak zwykle udało nam się odbiec. Moim skromnym zdaniem UN nie zaburzy balansu pomiędzy stylami, które jak wiadomo nie wymuszają na nikim zdobycia konkretnego UN. Zabawa będzie prosta - chcesz mieć dwie duże bronie dwuręczne to bierzesz UN, a jak nie chcesz to................................................................................ nie bierzesz.
Balans nie polega na tym, że jak jedni coś dostają to zaraz + dostają wszyscy, bo jak nerfimy jednych to nie nerfimy wszystkich. Poza tym gdybyśmy robili to według Twojego pomysłu, to łucznicy musieliby dostać swoje 8 bram, bo przecież taiuserzy mają. Albo dać seido shurikeny wielkości tasaków żeby rozmiar się "zbalansował"?
To koniec wątku UN dla innych broni z mojej strony. Na razie to wygląda jak żulerka o buff, ale taki żeby jeszcze po naszej stronie leżało wymyślanie czegoś na siłę. Poza tym to znowu robię offtop i jakbym jeszcze raz odniósł się tego pomysłu UN dla wszystkich broni to musiałbym dać sobie osta, a tego nie chcę.
0 x
Obrazek
Support nr 6
Support

Skoro zamknęliśmy ten temat, to pozwolę zacytować siebie samego, by zachować jakiś porządek, wrócić do tematu i pokazać graczom, na czym stoimy:
0 x
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Post autor: Yasuo »

Em... temacik się rozwinął. Jak to dobrze, że jestem na bieżąco, hehe. Dobra, to ja się odniosę do ostatniego postu Rafikiego.

Ad. 1. Proponowałem to, więc jestem za. Jak najbardziej.

Ad. 2. Generalnie stały próg siły moim zdaniem nie jest ok. Zanbatou jest dużo cięższe niż taki miecz tasak. Dlatego, żeby walczyć dwoma tasakami trzeba mieć X siły, a żeby walczyć dwoma Zabatou, trzeba mieć Y i oczywiście Y > X, hehe.

Ad. 3. Ciężko mi to skomentować, bo nie mam wystarczająco dużej wiedzy. Niech ktoś mi podpowie. Czy samurajowie mogą (zamiast samurajskich szkół) rozwijać też zwyczajne UN? Jeśli mogą, to jestem za. Jeśli nie mogą, to moim zdaniem umiejętność walki dwoma mieczami dwuręcznymi nie powinna być UN. Albo może być UN, ale takim, które samurajowie też mogą rozwinąć. Najlepiej takim, które samurajowie mogą rozwinąć, nie tracąc na to slota na szkołę. No, ale pewnie proszę o zbyt wiele XD. Generalnie trzeba przemyśleć sprawę samurajów i UN.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Support nr 6
Support

24h na pobudzenie dyskusji. W innym wypadku bez jakichś kontrargumentów wprowadzamy ostatnie ustalenia z mojego posta.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości