Fuin

Moderator: Souei

Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 27

Fuin

Post autor: Yami »

Nazwa
Sukurōru tsūshin gijutsu
Dziedzina
Fuinjutsu
Ranga
D/C
Pieczęci
Brak
Zasięg
Prowincja
Koszt
E: 14% | D: 12% | C: 10% | B: 8% | A: 6% | S: 4% | S+: 2% (używanie przez 3 tury)
Dodatkowe
Specjalne zwoje
Opis Technika umożliwiająca przesyłanie wiadomości przy użyciu specjalnego atramentu nasączonego chakrą fuin. Po wtłoczeniu chakry w atrament istnieje możliwość pisania nim przez 3 tury na zwoju, który przesyła informację do swego bliźniaczego odpowiednika. Po zapisaniu znaków na zwoju atrament wsiąka i przesyła wiadomość do drugiego zwoju, gdzie znaki pojawiają się, utrzymują przez kilka sekund i ponownie zanikają.
Widać jedynie jedną część tej techniki mianowicie odbiór informacji. Dlatego tak wygląda moje spojrzenie na tą technikę. Czemu wspominam o bliźniaczych zwojach? Gdyż nie wiedząc gdzie znajduje się druga osoba potrzebne będzie jakaś forma medium aby móc z daną osobą wymienić informacje.

Dodatkowo technika ma rację bytu z zupełnie innej strony. Przecież podejrzane organizacje nie będą biegały po świecie aby poinformować szefa, że zadanie zostało wykonane. Dodatkowo jest to zabezpieczenie przed przejęciem wiadomości. Choć jeśli ktoś niepowołany wpadnie na jeden z bliźniaczych zwojów zawsze może spróbować wyciągnąć jakieś informacje.
https://youtu.be/69jv0YXX2Ak?t=8m9s
0 x
Awatar użytkownika
Yami

Re: Fuin

Wcześniej przeniesione do archiwum ze względu na moje roztrzepanie i wstawienie przy 3 technikach. Miejsce się zwolniło więc... Odgrzebuję.
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Fajnie ogarnięte, tylko że samo istnienie tej techniki rozwiązuje ogromną ilość problemow które nawet w kanonie istniały. Bo dlaczego składać raporty skoro można mieć x zwojów takich? Technika całkowicie eliminuje konieczność raportów, ptaków szkolnych do wysyłania wiadomości, gońców i wszelkiego rodzaju problemów związanych z przesyłaniem informacji. To były nieodłączne elementy także w Naruto. A tutaj w czasach opóźnionych, tego problemu miałoby nie być? Tak, organizacje powinny zapierdalać żeby przekazywać informacje. Taki urok tych czasów. Tak samo zapierdalali w Naruto.

Dlatego dla mnie takie coś nie pasuje do realiów. Daje zbyt dużo możliwości i rozwiązuje problemy z którymi muszą się mierzyć w tych czasach. A takiego łatwego rozwiązania być nie powinno.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Yami

Exodia nie zapominaj, że jest Ninjutu A, które pozwala robić to samo w formie znacznie rozwiniętej i nie jest techniką Kin,
Gentoshin no Jutsu.
Widzimy rozmówcę (problem przejęcia zwoju i wymiana z wrogiem zanika), możemy z nim porozmawiać w bardzo naturalny i szybki sposób, dowolny wybór osoby, z którą chcemy się skomunikować. Określenie więc, że nie pasuje taka forma komunikacji sprawia, że Gentoshin no Jutsu jest do wywalenia, gdyż pozwala na składanie raportów na odległość. Zawsze można podwyższyć rangę do B mojej proponowanej techniki skoro jest znerfioną wersję powyższej.
0 x
Rindou Arashi

Post autor: Rindou Arashi »

myślę, że wystarczy podniesienie do B i uczynienie tych zwojów bardzo rzadkimi np wymóg wyprawy po zdobycie pary. Dzięki temu problem powszechności będzie załatwiony a będą korzystać z niego tylko pojedyncze osoby, które stać na poszukiwania tych artefaktów.
0 x
Awatar użytkownika
Yami

Poprawiłem tego posta po zebraniu myśli.
Wyprawa Rangi B w celu zdobycia osłabionej wersji techniki, którą można zdobyć poziom wyżej to duża przesada szczególnie, że wyprawy Rangi B pozwalają na zdobywanie dość potężnych artefaktów do walki. W takim stanie technika jest całkowicie nieopłacalna jakkolwiek na to nie spojrzymy.
Jeśli jednak obniżyć wymóg zdobywania zwojów i techniki do Rangi C(niekin) (z wyprawą C za każdą parę zwojów) wówczas technika staje się bardzo przyzwoita i omija problem "nie pasuje bo każdy by używał". Wciąż istnieje problem przy zdobyciu zwojów ale osoba, która chce w ten sposób się komunikować ma już możliwość podjęcia ryzyka (szczególnie przy niskiej randze techniki).
Obniżone możliwości względem "wersji" nin A, na niższej randze więc każdy mógłby spróbować a zarazem wyprawa rangi C skutecznie zmniejsza ilość chętnych do podjęcia ryzyka. Wystarczy spojrzeć ile osób odbyło wyprawę rangi C aby zdobyć Suitonową ropę 1, tylko i wyłącznie 1 osoba.
Dodatkowo tym samym ograniczamy pojawianie się takich zwojów w świecie, więc problem wspomniany przez Musa również zanika. Choć mimo wszystko i tak boli.
0 x
Awatar użytkownika
Yami

Nazwa
Sukurōru tsūshin gijutsu
Dziedzina
Fuinjutsu
Ranga
C
Pieczęci
Brak
Zasięg
Bez ograniczeń
Koszt
E: 24% | D: 18% | C: 15% | B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3% (na oba zwoje)
Dodatkowe
Specjalne zwoje
Opis Technika umożliwiająca przesyłanie wiadomości przy użyciu zwojów na które została nałożona jednakowa pieczęć tworząca połączenie między zwojami. W chwili napisania czegoś na jednym ze zwoju automatycznie wiadomość pozostaje zapisana na drugim. Informacja taka nie zanika więc w chwili przejęcia go przez inną osobę można prześledzić całą odbytą rozmowę.
Osoba, z którą rozmawiałem powiedziała abym zmienił koncepcję z nasączania atramentu na tworzenie pieczęci, która łączy zwoje. Tak więc tutaj druga opcja.
Dla takiej formy, gdzie nie ma potrzeby znajdowania "specjalnych zwojów" oraz aby nie była mocno nadużywana przez NPCtów i nie niszczyła wizji świata Musa można określić to jako Kinjutsu rangi właśnie C.
0 x
Rindou Arashi

Ja bym dołożył jeszcze koszt wysłania jednej wiadomości. Będzie to energia potrzebna na transfer między pieczęciami.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Wszystkie pomysły mi się podobają, a najbardziej z tym kinjutsu C. Wywaliłbym jednak sprawdzanie archiwum chatboxa, albo dał możliwość wyczyszczenia go posiadaczowi zwoju, dał koszt C za turę rozmowy. Tak moim zdaniem będzie najlepiej
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yami

Za wiadomość? Z jakim kosztem? C? Dużo, bardzo dużo.
Rozumiem jednak, że rzeczywiście potrzebna jest chakra na wysłanie wiadomości.
Co powiecie jednak na koszt tak jakby technika była podtrzymywana (1/2 kosztu) za (1-2 tury).
Kasowanie wiadomości - też 1/2 wiadomości.
CB to chyba raczej poza fabułą jest xD. Normalnie trzeba w wątku napisać, dowolnym.

Kwestia wyboru techniki, spójrzmy na drugą opcję. Technika polega na "stworzeniu pieczęci łączącej". Wtedy pisanie powinno podlegać innej kwestii niż znajomość techniki np. Nin/Fuin D (wtłoczenie chakry do aktywacji nie powinno być problemem)
0 x
Rindou Arashi

Tylko że to nie jest podtrzymywana technika, chakra jest potrzebna tylko do wysłania wiadomości. 1/2 C od wiadomości jest spoko. Co do czyszczenia może być nawet impuls, tak samo nie wymagałbym żadnego kosztu na turę, nie ma żadnego stałego łącza a jedynie pingowanie się nawzajem z odpowiedziami.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Na podobnej zasadzie działa klanówka Yamanaka jeśli chodzi o koszta i podtrzymywanie. Początkowo wydawało mi się okej, że 1/2 kosztu za wysłanie i odbiór. Z drugiej strony te jutsu trochę umniejsza rolę mojego klanu... Hmm, dlatego zastosował bym tutaj inną mechanikę. 1/2 kosztu za napisanie wiadomości. Czyli. Piszesz wiadomość, wysyłasz, płacisz. Ktoś odbiera, też płaci za odpis.

Teraz pytanie czy inna osoba również musi znać jutsu by ci odpisywać. No i czas odpisu... Fajnie jakby to chwilkę trwało nim wiadomość zostanie odebrana po drugiej stronie. By po prostu kontakt nie był natychmiastowy w czasie rzeczywistym a z opóźnieniem.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Zgadzam się na 1/2 za wiadomość i zakazana C. Niech będzie.

Co do czyszczenia jak na moje powinno ono następować po pewnym czasie np. 24h fabularnych.
Dlaczego?
Po prostu chakra użyta do wiadomości się kończy i napis znika.

Wydaje mi się to zdrowsze rozwiązanie niżeli zapisywanie archiwum i magiczne czyszczenie kiedy chcemy.
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

Inoshi: Przecież to dokładnie tak działa, że płaci się za każdą wiadomość wysłaną z jednego zwoju na drugi. Co do techniki to służy ona do stworzenia tego, a używać może każdy, ewentualnie do używania powinna być osobna technika, którą można nauczyć się od kogoś kto umie tworzyć takie pieczęcie.

Co do czyszczenia, to zwój nie może po prostu przechowywać ostatniej wysłanej wiadomości? za każdym razem wyświetlenie nowej usuwa poprzednią. Wtedy chcąc wyczyścić zwój po prostu trzeba wysłać pustą wiadomość.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Pytałem, bo zwyczajnie w świecie w mojej klanówce płacę obie połówki ja, nawet jak mi ktoś odpowiada. Z tego powodu nie było to dla mnie jasne.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości