Generalnie dopiero przed chwilą zaznajomiłem się z nowym regulaminem działu Własnych Technik i trochę mi się nie spodobał. Zwłaszcza, że przez ten regulamin musiałem poprosić o przeniesienie mojej WT do archiwum, bo nie mam jeszcze prawa do jej posiadania. No, ale liczę na to, że ta "zmiana pod siebie" zostanie zaakceptowana kappa.
Wszystko jest spoko za wyjątkiem jednego punktu. Chodzi mianowicie o progi punktowe dla rangi A i rang S. Wszystko byłoby naprawdę fajnie, bo cała koncepcja tego regulaminu mi w ogóle nie przeszkadza, gdyby nie fakt, że na forum po prostu nie ma dość sporej ilości technik. Mówię tak ogólnie. Dlaczego to tak istotne? Otóż pochwalę się. Niedawno osiągnąłem rangę S w Chanbarze, po prostu boostując sobie odpowiednie statystki. Cały problem polega na tym, że po prostu Chanbara nie ma w ogóle technik rangi S. No i nie mogę żadnej Ski stworzyć, bo nie mam 2000 PH. Czyli generalnie pomimo posiadania rangi S w swojej dziedzinie i tak nie jestem w stanie wejść w posiadanie odpowiedniej wysoko rangowej techniki. Podobna sprawa ma się z Takedą (nie licząc jednej Ski, której wykonanie wymaga artefaktu), Chen (całkowity brak technik rangi A i S, no i D też nie ma), Mokuzai (nie ma Sek). Pewnie przykładów jest więcej, bo nie przeglądałem wszystkich klanów (ale wiem, że Jashiniści nie mają Sek chyba, no i nie mają też D, C i B) i dziedzin.
ROZWIĄZANIE
Dodać dopisek, że w przypadku gdy dana dziedzina/klan nie posiada technik rangi A/S lub posiada takie techniki, ale dostęp do nich jest ograniczony (bo np. są zakazane lub wymagają artefaktu), to progi PH nie obowiązują i można stworzyć MAKSYMALNIE jedną technikę takiej rangi (kolejne dopiero po osiągnięciu odpowiedniego pułapu PH).
DODATKOWE UWAGI
Najlepiej by było też stworzyć listę dziedzin/klanów, których dotyczy w/w zasada. Bo jeszcze dojdzie do takich kwiatków, że ktoś stwierdzi, że zrobi sobie WT Sharingana rangi S, bo stwierdzi, że nie ma dostępu do Sek, bo blokuje je wymóg posiadania MS'a, a takich przypadków może być więcej i generalnie może się z tego zrobić młyn. Najprościej byłoby napisać, że w/w zasada dotyczy jedynie technik taijutsu/bukijutsu, ale uważam, że skoro mamy rozwiązać problem, to dla wszystkich, a nie tylko dla mnie.
A poza tym, jestem niezadowolonym samurajem i uważam, że obecny dział WT bardzo krzywdzi samurajów i nerfi ich niepotrzebnie kappa.
Miłego dnia życzę