Technika #7

Moderator: Souei

Isei

Technika #7

Post autor: Isei »

Nazwa
Hikage no Dan: Henkō
Dziedzina
Kenjutsu - styl Battodo
Ranga
C
Pieczęci
Brak
Zasięg
Broń
Koszt
Brak
Dodatkowe
Wymagane minimum 80 szybkości
Opis Technika będąca nie tyle atakiem, kontrą czy defensywą, a sztuczką, wyjątkowo użyteczną sztuczką. Cały trik polega na tym, że podczas wykonywania cięcia zamieniamy miejscami ręce. Prawa zjeżdża w dół, a lewa szybko chwyta w dawne miejsce prawej. Taka zamiana chwytu sprawia, że możemy nagle, podczas ataku zmienić jego kierunek co normalnie jest nieosiągalne. W ten sposób w ostatniej chwili możemy ominąć blok oponenta i ciąć nieco dalej - w jakiś odsłonięty punkt pokroju przedramienia, barku lub boku. Co ważniejsze - sztuczkę tę możemy stosować w innych technikach Kenjutsu co zwiększa nasz arsenał dostępnych ruchów o drugie tyle. Oczywiście nie zawsze trik ten da się wykonać - przy pchnięciach jest on bezużyteczny. Zmiana kierunku cięcia jest możliwa o maksymalnie sześćdziesiąt stopni w bok i nie więcej.
Link do tematu postaci
>KLIK<
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Re: Technika #7

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Isei

Szczerze mówiąc, to jestem zdolny to wykonać we własnym pokoju, bawiąc się bokkenem. Na rozumowanie forum, to mam staty po 0 albo 1, więc w sumie wymóg szybkości dodałem ot tak. Ale zwiększę do 80, bo od tego progu masz Iaido i w sumie, żeby można było wykonywać zawsze w trakcie innych technik kenjutsu.

Poprawione.
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Ranga C i 80 szybkości do mnie zupełnie nie przemawia.
Patrząc na inne techniki Ken, ranga na spokojnie powinna być B, a w wymogach nie tylko szybkość ale i percepcja, bo bez niej użytkownik też powinien pogubić się w tak szybkiej akcji.
0 x
Isei

...błagam.

Zamieniasz ręce miejscami w trakcie ataku - weź sobie kij od miotły do rąk i spróbuj to zrobić. To nie jest trudne, a nawet powiedziałbym, że banalne. I naprawdę - bardzo można się pogubić w ułożeniu rąk na odcinku 23 centymetrów jaki stanowi tsuka katany. Jeszcze złapię się za kolano. Szczególnie jak jedną rękę przesuwam w dół, więc nawet nie puszczam broni, a drugą przekładam.

Może ranga S+ od razu? Bez żartów.

Ekhem - inne techniki Kenjutsu z Battodo:
Iaido - ranga D i pozwala o 10% przyśpieszyć atak poprzez jednoczesne cofanie sayi połączone z wyciąganiem katany. Wymaga 80 szybkości.
Yodo - ranga D i pozwala nam wykorzystać pchnięcie przeciwnika przeciw niemu. Unik, zbicie do przodu i obalenie.
Ikioi - ranga C i pozwala nam na potężne pchnięcie wykonane wyjątkowo szybko. Taki atak jest praktycznie niemożliwy do zbicia na bok i potrafi przełamać blok.
Shoten - ranga B i pozwala nam dzięki wykorzystaniu Iaido na idealnie precyzyjne cięcie o zastraszającej prędkości. Jak już wykonasz prawidłowo, to praktycznie przeciwnik ma nikłe szanse na unik. (wymóg tylko 80 szybkości do Iaido)
Kenryuto - ranga B i pokrywasz ostrze chakrą wydłużając je oraz sprawiając, że możesz ciąć głazy.
i moja technika - ranga C i pozwala nam zamienić miejscami ręce, by zmienić kierunek cięcia. Wymaga 80 szybkości, chociaż nie musiałaby.
Powiedz mi jakim cudem doszedłeś do tego, że patrząc na inne techniki kenjutsu ta powinna być na randze B z wymogami jeszcze percepcji skoro nawet szybkość jest zbędna w tym przypadku? Jestem zaskoczonym torem myślenia na jaki zboczyłeś.
0 x
Chuichi

Post autor: Chuichi »

Ode mnie akcept. Doskonale znam technikę, sam miałem ją na DSie, sam bawiłem się w takie zamienianie rąk w pokoju (IF YOU KNOW... Obrazek). Jak najbardziej pasuje.
0 x
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Dla mnie spoko, akcept
0 x
Hoshigaki Seiki

Dla mnie zbyt niska ranga. B + szybkość na poziomie "mierna".
Czyli na tą chwilę brak akcepta.
0 x
Isei

XDDDDDD To olanie argumentów i wystrzelenie z "dla mnie".

Akcepty:
1. Ava (poprawiłem co chciał zgodnie z górną granicą)
2. Chuichi
3. Kamirczak

Czekam dalej. Obędę się bez tego akcepta od Filecika.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Ukryty tekst
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Hoshigaki Seiki

Zastanawiam się, czy kiedykolwiek miałeś w rękach miecz, chociażby drewniany.
Starasz się wcisnąć wszystkim, że podczas szybkich, dynamicznych cięć i walk, zamiana dłoni na broni jest prosta do wykonania (ranga C = technika stosunkowo prosta). Mało tego, poza zamianą dłoni, dochodzi jeszcze zmiana postawy całego ciała, bo samą zamianą dłoni nie zmienisz całkowicie trajektorii cięcia. Faktycznie prosta sprawa, pierwszy lepszy dzieciak z mieczem to ogarnie, w końcu ranga C.
Nie mówię, że jest to niemożliwe, tylko jest to moim zdaniem zbyt skomplikowane jak na rangę C. Jeśli mamy rangi od D do S, a ty dajesz coś takiego na C, to chyba nie chcę wiedzieć co zaproponujesz na S.
0 x
Isei

Mus, zmiana cięcia... według moich obserwacji i pomysłów, to wychodzi, że o 90 stopni, ale to w sumie pozwalałoby mi zmieniać zupełnie kierunek cięcia, że horyzontalne w wertykalne i na odwrót. A to troszkę dziwne. Dobrze, że o tym wspomniałeś, bo nie zaznaczyłem nigdzie jak bardzo mogę. Hmm, proponowałbym 60 stopni, czyli 2/3 z tych 90. Łatwo to określić, a nie zmienia nagle zupełnie kierunku cięcia, a przesuwam ten kierunek w bok. Dodane.

Rybko:
Napisałeś - "Zastanawiam się, czy kiedykolwiek miałeś w rękach miecz, chociażby drewniany. "
A ja przy pierwszej odpowiedzi do Avy napisałem...
"Szczerze mówiąc, to jestem zdolny to wykonać we własnym pokoju, bawiąc się bokkenem."
Czytasz moje posty? Bo wydaje mi się, że strzelasz losowymi pomysłami "na nie" z czystej niechęci do mnie.

A teraz chwila pomyślunku, która mogłaby Ci się przydać.
Nigdzie nie napisałem o zmianie ciała, jedynie zmiana rąk. I tak, to wystarczy, aby zmienić kierunek cięcia, bo atak mieczem to nie jest uderzenie pięścią, które wyprowadzasz ze skrętu bioder, z ramienia i z barku. Jeżeli kiedykolwiek ćwiczyłeś Iaido lub Kenjutsu w realu, to raczej wiesz o takich sprawach. A tak się składa, że to moje zainteresowania, więc coś o tym wiem. Cięcie wyprowadzasz z pozycji i tyle. A pozycja jest stała, więc nie muszę ruszać ciałem, aby zmienić kierunek. Wystarczy odpowiednia technika.
"Faktycznie prosta sprawa, pierwszy lepszy dzieciak z mieczem to ogarnie, w końcu ranga C." Błagam, myśl. Pierwszy lepszy dzieciak na randze C. Kutwa mać, czy ja muszę później zamieszczać coś, co napisałem już w opisie techniki jeszcze raz, abyś zrozumiał? Patrz - "Dziedzina: Kenjutsu - styl Battodo", "Wymagane minimum 80 szybkości". Nawet wyciągnę z tego wnioski za Ciebie gdybyś nie ogarniał. Jak zresztą zazwyczaj. Pierwszy lepszy dzieciak to akurat szkolony samuraj, który zna styl Battodo w pełni, jest szybszy niż szary człowiek potrafi sobie to wyobrazić (czyli jakieś 80 razy szybciej niż normalny gość) i nie jest żółtodziobem w sztuce władania mieczem, a raczej w swoim stopniu zaawansowania w sztuce walki.
Jeżeli dla Ciebie to jest "pierwszy lepszy dzieciak z mieczem", to ja Ci życzę na Twoich misjach rangi C kogoś silniejszego niż samuraj z Kenjutsu C i szybkością ponad 80. Bo to tylko pierwszy lepszy dzieciak z mieczem.
Kolejna sprawa - dla Ciebie to jest skomplikowane na randze C? Oh god. To ma być ranga B? A co mamy na randze B w Kenjutsu stylu Chanbara? Nanaken no Mai czyli technika, dzięki której na randze B kenjutsu możesz władać TRZEMA MIECZAMI NA RAZ. To jest skomplikowane i zasługuje na rangę B przynajmniej. Błagam, odpuść sobie to "skomplikowanie".
Ostatnia sprawa - na randze S wrzucę coś, co zasługuje na rangę S i jest naprawdę, kutwa, potężne. Bo to ranga S. I jak nie chcesz wiedzieć co będę miał na randze S, to jest na to jeden prosty sposób, który sprawi, że będę miał o te kilka minut więcej życia do zmarnowania na coś innego niż przepisywanie i tłumaczenie techniki, która i tak jest zrozumiała, bo nie czytasz ze zrozumieniem.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości