- [center][img]http://i.imgur.com/O7lMS0I.png[/img][/center]
- Nazwa
- C1: Dōhito Kawarimi
- Dziedzina
- Klanowa
- Ranga
- D
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- 20 m
- Koszt
- E: 12% | D: 10% | C: 6% | B: 3% | A: 2% | S: 2% | S+: 2%
- Dodatkowe
- 150g gliny za użycie.
- Opis Rozwinięcie standardowej wersji kawarimi, w połączeniu z umiejętnościami Dōhito, użytkownik zamienia się miejscem z wybuchową gliną. Jest to najsłabsza wersja gliny, nie zmienia to jednak faktu, iż wybuch może być groźny, ponieważ jest jej dość dużo, a przeciwnik może w niej nieźle ugrząźć, jeżeli osobiście zaatakował użytkownika techniki. Dzięki braku pieczęci, użytkownik może dosłownie w ostatniej chwili uniknąć ataku, zaskakując tym samym przeciwnika. Jutsu, aby zadziałać, musi spełniać wymagania podstawowego kawarimi, czyli użytkownik musi być świadomy nadchodzącego ciosu, oraz wymaga użycia 150g gliny.
- Link do tematu postaci Click!
Technika klanowa, czyżby Hoshigaki?
Moderator: Souei
Technika klanowa, czyżby Hoshigaki?
0 x
-
- Support
Re: Technika klanowa, czyżby Hoshigaki?
Robiąc to wt, wzorowałem się bardziej na technice Sabaku, niż na Suitonie, a no i znalazłem jeszcze dokładnie taką samą technikę w wersji Ayatsuri, tyle że tam podmienia się marionetkę, a nie użytkownika (przykłady w spoilerze).
Myślę iż brak pieczęci jest zrównoważony tym, że potrzeba do niej więcej chakry niż do zwykłego kawarimi (ranga wyżej, bo jako tako nie ma rangi E dla innych dziedzin niż ninjutsu) i ma mniejszy zasięg, a do tego potrzeba jest glina (tutaj wziąłem tyle gliny, ile potrzeba do klona). Po za tym w anime Kakashi nie wykonywał pieczęci (odcinek 4, ~18 minuta, oraz odcinek 5, ~2 minuta).
W sumie, to ciekawym rozwiązaniem byłoby uzależnienie ilości pieczęci od KC, przedstawiałoby się to mniej więcej tak:
KC E: Tygrys → Świnia → Wół → Pies → Wąż
KC D: Tygrys → Świnia → Wół → Pies → Wąż
KC C: Świnia → Wół → Pies → Wąż
KC B: Wół → Pies → Wąż
KC A: Pies → Wąż
KC S: Wąż
KC S+: Brak pieczęci, połowa pieczęci Barana (detonacja, do każdej rangi).
Myślę iż brak pieczęci jest zrównoważony tym, że potrzeba do niej więcej chakry niż do zwykłego kawarimi (ranga wyżej, bo jako tako nie ma rangi E dla innych dziedzin niż ninjutsu) i ma mniejszy zasięg, a do tego potrzeba jest glina (tutaj wziąłem tyle gliny, ile potrzeba do klona). Po za tym w anime Kakashi nie wykonywał pieczęci (odcinek 4, ~18 minuta, oraz odcinek 5, ~2 minuta).
W sumie, to ciekawym rozwiązaniem byłoby uzależnienie ilości pieczęci od KC, przedstawiałoby się to mniej więcej tak:
KC S+: Brak pieczęci, połowa pieczęci Barana (detonacja, do każdej rangi).
- Nazwa
- Suiton: Mizu Kawarimi
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Maksymalnie 20 metrów
- Koszt
- Dodatkowe
- W pobliżu musi być jakiś zbiornik wodny
- Opis Najzwyklejsze Kawarimi no Jutsu - lecz z jedną, za to znaczącą różnicą. Tym razem użytkownik może się zamienić miejscem z dowolną cieczą o tej samej objętości, co jego ciało. Dzięki temu można podmienić się z odrobiną wody z np. jeziora, nie zaburzając jej powierzchni - i co ważniejsze, wychodząc z opresji. Aby technika zadziałała, trzeba spełnić te same warunki co przy normalnym Kawarimi - trzeba być świadomym nadchodzącego ciosu.
- Nazwa
- Sabaku Kawarimi
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- 20 metrów
- Koszt
- Dodatkowe
- Piasek zbliżony objętością do użytkownika
- Opis Silne rozwinięcie standardowej wersji kawarimi, tyle, że tym razem użytkownik zamienia się miejscem z własnym piaskiem. Olbrzymim plusem jest brak pieczęci koniecznych do wykonania techniki, dzięki czemu Sabaku może dosłownie w ostatniej chwili uniknąć ataku, zaskakując tym samym przeciwnika. Jutsu, aby zadziałać, musi spełniać wymagania podstawowego kawarimi, czyli użytkownik musi być świadomy nadchodzącego ciosu.
- Nazwa
- Kugutsu Kawarimi no Jutsu
- Pieczęci
- Brak
- Zasięg
- Maksymalnie 20 metrów
- Koszt
- Dodatkowe
- Lalka o rozmiarach człowieka
- Opis Odmiana Kawarimi przeznaczona wyłącznie dla marionetkarzy. Pozwala ona na podmianę swojej kukiełki z dowolnym obiektem spełniającym odpowiednie kryteria. Kuglarz musi być świadomy nadchodzącego ataku w stronę jego marionetki. Kiedy tylko zostanie uszkodzona, przykładowo wbitym weź kunai, następuje podmiana. Kukła przenosi się w miejsce podmienionego obiektu. Ważnym aspektem tej techniki jest to, że kukła przenosi się z już podłączonymi nićmi, w związku z tym kuglarz jest w stanie wykonać kontratak niemalże natychmiastowo. Z uwagi na widoczność nici z chakry na niższych rangach, należy błyskawicznie wykorzystać element zaskoczenia.
0 x
Najs, dość dziwne moim zdaniem xD
Jakie ma znaczenie czy zrobisz kawarimi z kupką gliny, którą naładowałeś C1 a kupką gliny, którą naładowałbyś C3? Obie ważą tyle samo chyba, fizycznie nic ich nie różni więc czemu miałbyś płacić za jedno kawarimi koszty C, za drugie powiedzmy B czy A? Ja tak widzę ten pomysł na technikę. Deidara podmienił się z tym, co było (chyba tam z tego ptaka co Gaarę woził) akurat poszło na tej scenie.
Poza tym... 150 g żeby podmienić swoje 63 kg? Serio?
Ja jestem za potraktowaniem tego jak zwykłego Kawarimi, czyli masz przedmiot do podmiany? Akurat jest to glina więc rób podmianę. To cytat ze zwykłego kawarimi, no ale kurcze, jak chciałbyś ze 105g gliny nagle się tak podmienić? Przecież to musiałby być przygotowany taki niby ty z gliny i robisz kawarimi normalnie.
Co do podanych przykładów:
Mizukawarimi - rak moim zdaniem
Piaskowe kawarimi - pierwsze zdanie opisu wiele mówi. Jest to silne rozwinięcie, silnego szczepu
Kugutsu Kawarimi - zamiast pieczęci masz ruchy palcami. Poza tym musisz mieć dużą, ciężką lalkę a nie gniotka ze 150 gramów gliny : P
Jakie ma znaczenie czy zrobisz kawarimi z kupką gliny, którą naładowałeś C1 a kupką gliny, którą naładowałbyś C3? Obie ważą tyle samo chyba, fizycznie nic ich nie różni więc czemu miałbyś płacić za jedno kawarimi koszty C, za drugie powiedzmy B czy A? Ja tak widzę ten pomysł na technikę. Deidara podmienił się z tym, co było (chyba tam z tego ptaka co Gaarę woził) akurat poszło na tej scenie.
Poza tym... 150 g żeby podmienić swoje 63 kg? Serio?
Ja jestem za potraktowaniem tego jak zwykłego Kawarimi, czyli masz przedmiot do podmiany? Akurat jest to glina więc rób podmianę. To cytat ze zwykłego kawarimi, no ale kurcze, jak chciałbyś ze 105g gliny nagle się tak podmienić? Przecież to musiałby być przygotowany taki niby ty z gliny i robisz kawarimi normalnie.
Co do podanych przykładów:
Mizukawarimi - rak moim zdaniem
Piaskowe kawarimi - pierwsze zdanie opisu wiele mówi. Jest to silne rozwinięcie, silnego szczepu
Kugutsu Kawarimi - zamiast pieczęci masz ruchy palcami. Poza tym musisz mieć dużą, ciężką lalkę a nie gniotka ze 150 gramów gliny : P
0 x
@Seiki
Co do wagi, nie zwracałbym na nią szczególnej uwagi, bo np czy pieniek ma te 35kg? A woda, czy błoto? Nie. Zresztą Exodia to napisał. Po za tym, nawet jakby tak było, to glina może się powiększać, przy czym zwiększa też swoją wagę, bo chyba mi nie powiecie że smok, do którego potrzeba 400g, waży niecałe pół kilo ;v Więc nawet jeśli musi być ta waga zachowana, to teoretycznie powinienem spełniać ten warunek.
Tą technikę robię po to, by nawet jeśli nie mam stworzonego tworu, ale nasączyłem już te ~150g gliny, to żebym mógł się z nią podmienić (przecież nie muszę mieć jak na obrazku, rzeźbę z gliny, tylko musi być zbliżona objętość, czyli może być nawet taka papka, jakiś nieregularny kształt). Chciałbym więc stworzyć "silne rozwinięcie" kawarimi, dzięki braku pieczęci, za mniejszy zasięg i większe koszta chakry, oraz ograniczenie celów podmiany tylko do mojej gliny. Widzę, iż większość tego nie popiera, ok. Zaproponowałem więc powyższe rozwiązanie problemu, mianowicie uzależnienie ilości pieczęci, od kontroli chakry. Tak więc, co Wy na to?
Co do wagi, nie zwracałbym na nią szczególnej uwagi, bo np czy pieniek ma te 35kg? A woda, czy błoto? Nie. Zresztą Exodia to napisał. Po za tym, nawet jakby tak było, to glina może się powiększać, przy czym zwiększa też swoją wagę, bo chyba mi nie powiecie że smok, do którego potrzeba 400g, waży niecałe pół kilo ;v Więc nawet jeśli musi być ta waga zachowana, to teoretycznie powinienem spełniać ten warunek.
Tą technikę robię po to, by nawet jeśli nie mam stworzonego tworu, ale nasączyłem już te ~150g gliny, to żebym mógł się z nią podmienić (przecież nie muszę mieć jak na obrazku, rzeźbę z gliny, tylko musi być zbliżona objętość, czyli może być nawet taka papka, jakiś nieregularny kształt). Chciałbym więc stworzyć "silne rozwinięcie" kawarimi, dzięki braku pieczęci, za mniejszy zasięg i większe koszta chakry, oraz ograniczenie celów podmiany tylko do mojej gliny. Widzę, iż większość tego nie popiera, ok. Zaproponowałem więc powyższe rozwiązanie problemu, mianowicie uzależnienie ilości pieczęci, od kontroli chakry. Tak więc, co Wy na to?
0 x
Dobra, ale ja czegoś nie rozumiem. Mówimy tutaj o tym, że robisz podmianę ze 150 gramami gliny. Tak na oko to się mieści w dłoni, prawda? I w ogóle jak to w praktyce wygląda? Ktoś cię trafia powiedzmy pięścią i ty podmieniasz się z gliną, którą już nasączyłeś, ale jeszcze nie zamieniłeś w żaden twór? Czyli to jest tak, którą masz w swoich ustach (którychkolwiek) albo w torbie. Ewentualnie możesz taką rozrzucić gdzieś, zdaję sobie sprawę. No i ktoś cię trafia i za ciebie pojawia się taka kuleczka z gliny (czy jak na obrazku nagle z niej jest taki powiększony twór?), a ty pojawiasz się... w miejscu gliny która była w torbie? xD
Tylko opcja z tą odrzuconą gdzieś byłaby sensowna. Rozumiem, że z gotowymi tworami nie da rady się zamieniać?
Tylko opcja z tą odrzuconą gdzieś byłaby sensowna. Rozumiem, że z gotowymi tworami nie da rady się zamieniać?
0 x
Kawarimi nie wymaga pojawienia się tam gdzie była rzecz, z którą się podmieniałeś. Patrz tu (18:08 - Kakashi podmienia się z klonem Naruto, 19:16 - Sasek objaśnia działanie Kawarimi).
0 x
"Polega na szybkim zamienieniu się miejscem z jakąś rzeczą, lub zwierzęciem"
Jak zamieniam się z czymś miejscem, to ja jestem na jego miejscu po tym a nie 5m dalej :P
Poza tym nie widziałem chyba jeszcze na forum akcji, gdzie robisz kawarimi np. z pieńkiem a pojawiasz się gdzieś indziej. To już by można było wykorzystywać jak Hiraishina, że nagle z dupy pojawiasz się za przeciwnikiem, "bo przecież nie trzeba tam gdzie był przedmiot do podmiany".
Poza tym ja dalej nie jestem sobie w stanie wyobrazić podmiany z kulką gliny wielkości dłoni. Zawsze Kawarimi było z czymś podobnym objętościowo, a nie z małym kamyczkiem czy gałązką. Niech pozostali się wypowiedzą :/
Jak zamieniam się z czymś miejscem, to ja jestem na jego miejscu po tym a nie 5m dalej :P
Poza tym nie widziałem chyba jeszcze na forum akcji, gdzie robisz kawarimi np. z pieńkiem a pojawiasz się gdzieś indziej. To już by można było wykorzystywać jak Hiraishina, że nagle z dupy pojawiasz się za przeciwnikiem, "bo przecież nie trzeba tam gdzie był przedmiot do podmiany".
Poza tym ja dalej nie jestem sobie w stanie wyobrazić podmiany z kulką gliny wielkości dłoni. Zawsze Kawarimi było z czymś podobnym objętościowo, a nie z małym kamyczkiem czy gałązką. Niech pozostali się wypowiedzą :/
0 x
Co do pierwszej kwestii, już się o tym wypowiedziałem. Kawarimi jest podrzuceniem jakiejś rzeczy, by to ona przyjęła obrażenia, ale nie na zasadzie umiejętności Rinnegana Saska, że zamiana miejsc. Widziałeś choć raz w animcu/mandze, by gościu stał tam gdzie pieniek był wcześniej? Pojawiali się np na gałęzi drzewa/w krzakach, a pieniek mógł być np z innego drzewa, lub być pozostałością np ściętego. Podałem link do wytłumaczenia działania techniki.
Co do drugiej kwestii, też już mówiłem, że glinę da się powiększać. To jedna z umiejętności Dohito.
Co do drugiej kwestii, też już mówiłem, że glinę da się powiększać. To jedna z umiejętności Dohito.
0 x
Czyli całkowity brak pieczęci odpada? Dalej jednak twierdzę, iż dobrym rozwiązaniem byłoby uzależnienie ilości pieczęci, od kontroli chakry. Na przykład daję chociażby taki wykres:
KC S+: Wąż, połowa pieczęci Barana (detonacja, do każdej rangi).
KC S+: Wąż, połowa pieczęci Barana (detonacja, do każdej rangi).
0 x
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=320
-
- Support
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości