Moje pierwsze WT <3

Moderator: Souei

Katsuko

Re: Moje pierwsze WT <3

Post autor: Katsuko »

Spytam tak tylko kontrolnie - broń porusza się po okręgu, tak? Jeśli tak, to odbija tylko broń w tych miejscach, jeśli ktoś walnie w środek okręgu to broń przejdzie.
0 x
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona
Wiek postaci: 20
Ranga: Wędrowiec
Krótki wygląd: Jednooki młodzieniec o fioletowych włosach. Odziany w skórzany płaszcz ze znakiem jashina na plecach
Widoczny ekwipunek: Skórzany płaszcz, kazeshini

Post autor: Akashi »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Katsuko

W takim wypadku doprecyzuj promień koła i sam martwy punkt.
0 x
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jednooki młodzieniec o fioletowych włosach. Odziany w skórzany płaszcz ze znakiem jashina na plecach

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Katsuko

Nie rozumiemy się.

Weź łańcuch, doczep ciężarek. Rozważmy sytuację pierwszą: trzymasz łańcuch pionowo, ciężarek jest na dole, a ty zaczynasz kręcić. Jak przemieszcza się ciężarek? Po okręgu. Rozważmy sytuację drugą: robisz wszystko, żeby rozpocząć ruch, kiedy łańcuch skierowany jest poziomo. Przy odrobinie skilla jest to przez jakiś czas możliwe. Oczywiście kręcisz wtedy łańcuchem. Jak porusza się ciężarek? Po okręgu. Rozważmy trzecią sytuację. Złap ręką ciężarek, przesuń go do góry, ustaw łańcuch pionowo. Wygląda to odwrotnie do ustawienia sytuacji pierwszej. Puść ręką ciężarek i zacznij bardzo szybko kręcić łańcuchem. Jeśli ciężarek się utrzyma, jak będzie poruszać się? Po okręgu.

Nie ma więc możliwości, żebyś poruszał bronią jak kołem. Zmniejszanie i zwiększanie promienia to trudna sztuka na krótkich łańcuchach, a co dopiero na dłuższych i broni drzewcowej, która jest cholernie ciężka. Ja wiem, że mamy tutaj do czynienia z ninja, ale to by tłumaczyło, dlaczego w ogóle jesteś to w stanie zrobić.

Moja opinia - jutsu realne do momentu, w którym promień obracania jest stały. A wtedy martwy punkt jest o wiele większy, to po prostu wszystko co trafi od środka położenia broni do maksymalnego promienia.
0 x
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Katsuko

Zrobiłem rysunek pomocniczy:
Obrazek

1. Jutsu wykonywane od boku
2. Jutsu wykonywane do dołu.
3. Jutsu wykonywane centralnie przed obserwatorem. W tym przypadku zaznaczyłem martwy punkt, jest to czarne koło.

Rozumiesz teraz mój zamysł jak wygląda "martwy punkt", który na dobrą sprawę stanowi większość tego koła?
0 x
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Katsuko

Proszę, żebyś wypowiadał się precyzyjniej albo prosto opisywał technikę. Początkowo myślałem, że chodzi tu tylko o kręcenie łańcuchem, teraz chcesz dodać do tego obracanie się broni znajdującej się na jego krańcu. Nie podoba mi się ten pomysł, bo jest to cholernie trudne/niemożliwe do wykonania dla człowieka. Ja wiem, ninja ninjami, ale tutaj wchodzimy w kolejny trudny temat.

Bo to co zrobiłem w rysunku pomocniczym dotyczy bardzo małej broni/ciężarka. Tymczasem jeśli chcesz zamontować tam kij, to wyglądałoby mniej więcej tak:
Obrazek

Jak widać, sytuacja jest beznadziejnie trudna do opisania. Rozumiem całkowicie zamysł twojej techniki, ale na przeszkodzie do zaakceptowania jej stoi mi:
  • Określenie długości i szybkości zachowanych na rysunku
  • Określenie przez mg kiedy dochodzi do odbicia, kiedy do przejścia przez obronę
  • Prawdopodobnie cholerne wymogi w szybkości i sile, żeby to w ogóle doszło do skutku
  • Za niska ranga
Proszę innych modów o ponowne zajrzenie do tematu, bo to co tutaj naskrobałem powinno rzucić nowe, inne światło na to jutsu. Bo na razie jak to przejdzie to będziesz miał obronę doskonałą albo żadną, zależy od mg baaaaardzo, a chociaż bardzo ich lubię to wiem, że żaden z nich nie będzie się zastanawiać kilka godzin i rozpisywać wzorów co powinno się tutaj zdarzyć.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona

Ukryty tekst
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Akashi
Postać porzucona

Ukryty tekst
Proszę o ponowne ocenie każdego z moderacji :)
0 x
Obrazek
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

W sumie jakbyś robił to chakrą to ten martwy punkt mógłby być 1cm w samiutkim środku. Koszt chakry na turę byłby raczej niewielki, no ale... jak tam chcesz.

Akcept : )
0 x
Zablokowany

Wróć do „Techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości