Misje

Oto miejsce, w którym można pytać o wszystko, czego się nie wie w działaniu forum. Znajdziesz tutaj również samouczki pozwalające na lepszym opanowaniu niektórych cech naszego forum.
Awatar użytkownika
Numa
Martwa postać
Wiek postaci: 16
Ranga: Wyrzutek
Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem.
Multikonta: Ni ma

Misje

Post autor: Numa »

W sumie są wątpliwości wśród ludu tak więc zapytam o kilka podstaw.

1. Z tego co rozumiem misje nie mogą być dzielone, np ktoś robi misję C zrobił np 60 postów to nie da się tego podzielić zostaje to misją C.

2. Co z misjami planowanymi na serię misji lub też misjami z komplikacją. Np załóżmy że mamy misję Uratować osobę A na misji C. Lecimy na miejsce zdarzenia jednak nie udało się tego dokonać. Mg tego nie planował postać do uratowania ruszyła poza chwilowy zasięg gracza. Czy jest na tym etapie możliwe rozpoczęcie następnej misji która ruszyła by wątek dalej ?

3. Co jeśli po teoretycznie poprawnym wykonaniu misji np mamy zlokalizować bandytów, gracz ma informacje, jednak słyszy i widzi że sprawa jest na tyle nieciekawa z jego perspektywy że ktoś musi się nimi zająć szybko, wtedy np zamiast wrócić do zleceniodawcy postanawia np wbrew mg zrobić coś z zagrożeniem. Co się wówczas dzieje ?

4. Uratowaliśmy porwanego teoretycznie kończy się misja C, jednak on nam mówi że ta szajka porywa ludzi już od dłuższego czasu. I postanawiamy rozbić szajkę co wówczas ?
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
Obrazek[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
Awatar użytkownika
Rokuramen Sennin
Support
Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki

Re: Misje

Post autor: Rokuramen Sennin »

1. Misji nie wolno ciąć na kawałki, musi mieć swój wstęp, rozwinięcie, zakończenie. To, czy jakiś motyw, toczył się będzie przez jedną misję, czy pięćdziesiąt, zależy od pomysłowości MG. I to jedyne ograniczenie.
2. Można pociągnąć dalej. Punkt mówi tylko o sytuacji, w której taką misję tniesz z MG na połowę, bo, ojoj, 60 postów! więc zróbmy z tego dwie C! No nie. Jak ktoś nie umie sobie rozplanować misji to jego problem.
3. Co? A co ma się dziać?
4. Patrz punkt 1 i 2.
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Wątek może być prowadzony przez N misji ale nie możesz go ciąć i jak będziesz go rozwijać to twoje nieumiejętne prowadzenie?
0 x
Awatar użytkownika
Numa
Martwa postać
Wiek postaci: 16
Ranga: Wyrzutek
Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem.
Multikonta: Ni ma

Post autor: Numa »

No dobrze to mnie uspokoiło, bo martwiłem się że serie misji będą jakoś utrudnione co pewne osoby mi sugerowały.
Choć wydaje mi się że ciężko przewidzieć czasem jak na serii rpg co to się będzie robić. Jednak z tego co rozumiem chodzi tylko o nagłe sztuczne podzielenie misji na dwa.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
Obrazek[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

To ja może wyjaśnię na przykładzie.
Gracz ma misję D i cel: znaleźć zaginionego kota.
Misja D ma 15 postów i na tyle MG wymyślił sobie scenariusz. Gracz jednak jest na tyle opieszały, że jedynie chodzi po ludziach i pyta się każdego czy nie widział Mruczka. I tak jako 15 post zadaje pytanie pani w pobliskiej kwiaciarni. MG natomiast zamiast odpowiedzieć mu w poście nr 16, rozpoczyna nową misję D i w poście nr 1 tej nowej misji kwiaciarka odpowiada graczowi czy rzeczonego Mruczka widziała.
Takie coś jest niedozwolone i przed takimi głupstwami ma chronić ten "wielki zakaz" o który jest taki wielki krzyk.

Jak zatem można by podzielić taką misję i np. zrobić z niej dwie D albo C?
Gracz na koniec misji poszukiwania kota może na jej końcu dowiedzieć się, że został on porwany dla okupu bo to bardzo rzadka rasa i jest dużo wart. Na koniec pierwszej misji ustala on więc, że kot był ostatnio widziany w dzielnicy Mleczarzy, gdzie spakowały go do worka jakieś podejrzane zbiry - poszukiwani listami gończymi złodzieje kotów. I tak kończy się pierwsza misja polegająca na znalezieniu kota i rozpoczyna druga polegająca na wytropieniu porywaczy i uratowaniu zwierzaka.

Czy taki opis przykładu rozwiewa wątpliwości? Jeśli jeszcze ktoś nie rozumie, to polecam wziąć pierwszą lepszą książkę i zobaczyć sobie jak tam funkcjonuje podział na ROZDZIAŁY. Bo serie misji są niczym innym jak rozdziałami jakiejś historii, a żaden rozdział nie urywa się w pół zdania tylko po to żeby sobie policzyć za dwie misje, a nie za jedną.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

<brawo>
0 x
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości