Otóż pojawiło się kilka pytań odnośnie mechaniki klanu, na które ludzie starali się odpowiadać na chacie ale jednoznacznej odpowiedzi nie dało się uzyskać. Było to bardziej na zasadzie domysłów i "na zdrowy rozsądek". Niestety w momencie kiedy wydaje się glinę a co za tym idzie wręcz wysadza się w powietrze swój hajs to nie zadowala mnie odpowiedź "na zdrowy rozsądek".
1. Opis C1: Shī Wan:
Opis dotyczy tworu małego czy każdego? A jeśli tylko mały = petarda to jaką siłę ma średni czy duży? Bo wiadomo że wydajemy więcej gliny (glina = metriał wybuchowy) więc i różnica powinna być widoczna. Potrzebne są tutaj konkrety bo to klan nastawiony na ofensywę. Gracz musi wiedzieć czy musi stworzyć 1 średniego czy 3 średnie żeby zabić kogoś...
2. Różnica w sile między C1: Shī Wan(D) a C2: Shī Wan(B)
Opis to jakieś pierdoły nie mówiące nic o sile eksplozji. Generalnie na innych forach zazwyczaj starano się odnieść do klasycznej notki wybuchowej. Wiadomo, że na każdym lepszym forum mechanizm działania notki jest opisany dość dokładnie. Tutaj też tym dysponujemy więc dlaczego by tego nie wykorzystać?
OPIS DZIAŁANIA NOTKI: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=24&t=3441
3. Siła tworów.
Przydałby się opis siły a nie tylko szybkości. Węże i stonogi mają w opisie "unieruchomienie" przeciwnika ale nie jest określona siła tych tworów przez co ciężko określić kto się może z takich więzów uwolnić a kto nie.
Generalnie pewnie temat musi przejść reformę ale dobrze byłoby ustalić konkrety żeby wyjść z odpowiednimi propozycjami.
Pozdrawiam
Akio
Douhito
- Akio
- Postać porzucona
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=6951
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Re: Douhito
1. no właśnie glina =/= materiał wybuchowy. Sama glina nie jest materiałem wybuchowym, a jedynie nośnikiem wybuchowej chakry dohito. Siłą wybuchu nie zależy więc od ilości użytej gliny, tylko od chakry włożonej w daną bombę. Może być jednak tak, że dla pewnej ilości chakry potrzeba minimalnej ilości gliny żeby ją "pomieściła", dlatego wysokopoziomowe, najbardziej wybuchowe techniki zazwyczaj wykorzystują większe ilości gliny.
Gdyby było tak jak mówisz, to ptaki transportowe nie służyły do transportu, tylko jako samonaprowadzające bomby rozrywające każdego na strzępy za koszt techniki D.
2. No my specjalnie chcieliśmy uniezależnić opisy bomb dohito od notek, bo notki nie działają w taki sposób, w jaki chcielibyśmy, żeby działały bomby. Głównym powodem jest to, że niezależnie od ilości notek nie zwiększa się ich zasięg rażenia. No ale to już tak nawiasem, niedawno większość odniesień do notek w tym klanie zostało usuniętych i staramy się określać te siły wybuchów bardziej konkretnie. Tutaj racja, siła wybuchu nie jest podana. Przedyskutujemy i dodamy. Prawdopodobnie śmierć on contact, urywanie całych kończyn, ciężkie poparzenia itd.
3. Yup, tutaj też nie ma wartości, ale nie spodziewałbym się dużej siły czy wytrzymałości tych węży. Plastyczna glina to wciąż plastyczna glina - przeciąć mieczem to łatwo, to rozerwania będzie potrzebne może ~100 siły, nie więcej. Ale to też dodamy jak obgadamy i ustalimy wspólnie ostateczną wartość.
Gdyby było tak jak mówisz, to ptaki transportowe nie służyły do transportu, tylko jako samonaprowadzające bomby rozrywające każdego na strzępy za koszt techniki D.
2. No my specjalnie chcieliśmy uniezależnić opisy bomb dohito od notek, bo notki nie działają w taki sposób, w jaki chcielibyśmy, żeby działały bomby. Głównym powodem jest to, że niezależnie od ilości notek nie zwiększa się ich zasięg rażenia. No ale to już tak nawiasem, niedawno większość odniesień do notek w tym klanie zostało usuniętych i staramy się określać te siły wybuchów bardziej konkretnie. Tutaj racja, siła wybuchu nie jest podana. Przedyskutujemy i dodamy. Prawdopodobnie śmierć on contact, urywanie całych kończyn, ciężkie poparzenia itd.
3. Yup, tutaj też nie ma wartości, ale nie spodziewałbym się dużej siły czy wytrzymałości tych węży. Plastyczna glina to wciąż plastyczna glina - przeciąć mieczem to łatwo, to rozerwania będzie potrzebne może ~100 siły, nie więcej. Ale to też dodamy jak obgadamy i ustalimy wspólnie ostateczną wartość.
0 x

- Akio
- Postać porzucona
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=6951
1. No dobra ale nawiązując to nadal trzeba określić różnice między poszczególnymi rozmiarami bo mały kosztuje 2% chakry, średni 5% a duży 10%. Skoro ilość wydanej chakry = siła wybuchu to nadal trzeba doprecyzować. Chyba że na logikę... Średni wybuchnie z siłą 2,5 petardy a duży z siłą 5 petard. No nie wiem xD
2. Ok, do zrobienia
3. A co z rozmiarami? Tak się zastanawiam czy średniego nie ograniczyć do oplecenia nogi aż po udo a dużego do oplecenia całego ciała jak podczas Itaczi vs Deidara? Rozmiar też może odzwierciedlać siłę...
Nowe pytane:
4. Trochę niesprawiedliwym wydaje mi się rozbrajanie technik przy pomocy jakiegokolwiek raitonu. W przykładach widzieliśmy tylko Sasuke używającego wariacji Chidori albo tego Kumończyka, który był jouninem chyba xD
Co wy na to żeby użyć wzoru: wymagany poziom techniki raitonu = x-1 (x - ranga użytej techniki Kibaku Nendo) czyli do rozbrojenia wybuchu techniki B używamy raitonu C.
2. Ok, do zrobienia
3. A co z rozmiarami? Tak się zastanawiam czy średniego nie ograniczyć do oplecenia nogi aż po udo a dużego do oplecenia całego ciała jak podczas Itaczi vs Deidara? Rozmiar też może odzwierciedlać siłę...
Nowe pytane:
4. Trochę niesprawiedliwym wydaje mi się rozbrajanie technik przy pomocy jakiegokolwiek raitonu. W przykładach widzieliśmy tylko Sasuke używającego wariacji Chidori albo tego Kumończyka, który był jouninem chyba xD
Co wy na to żeby użyć wzoru: wymagany poziom techniki raitonu = x-1 (x - ranga użytej techniki Kibaku Nendo) czyli do rozbrojenia wybuchu techniki B używamy raitonu C.
0 x
teikoku
- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
1. Z tym że koszt techniki to nie tylko wybuch, ale też uformowanie w konkretny kształt. Przecież nie robimy tego ręcznie, tylko również "naszą chakrą nadajemy kształt". I tak gdyby uformowanie 5 wielkich sów na których można latać kosztowało w glinie i chakrze tyle samo co 5 koników polnych to też trochę coś nie teges. Wszystkie twory z jednej techniki danej rangi wybuchają z taką samą siłą, natomiast koszt w tworzeniu dużego-średniego-małego są inne.
Można na to patrzeć z różnych stron, można dać osobną technikę do robienia ptaków transportowych które są tutaj największym problemem jak dla mnie, można równie dobrze zamiast mnożyć siłę razem z kosztem to dzielić ją na większą ilość tworów itd. Dla mnie logika w tym jest, tym bardziej, że zniechęca to do szukania exploitów z dużymi tworami o dużej mocy na niskiej randze.
3. No jak masz jakieś strony mangi albo konkretne fragmenty anime to pomoże. Szczerze mówiąc to nie myślałem który co by mógł zrobić.
Co do zmian w rozbrajaniu jestem przeciwny. Jest to jedyna kontra na ten klan i jakąś słabość musi mieć. Inaczej rozbroić bomby kogoś z klanówką S będzie mógł ten kto ma a) raiton b) na randze A? Ne, to nie
Poza tym FAQ to temat bardziej z pytaniami o wyjaśnienie czegoś, a nie "co wy na to żeby zreworkować ten klan tak?: bla bla bla" Wiem że pomysły są zamknięte, niedługo zostaną otwarte ponownie i takie dyskusje to tam.
Można na to patrzeć z różnych stron, można dać osobną technikę do robienia ptaków transportowych które są tutaj największym problemem jak dla mnie, można równie dobrze zamiast mnożyć siłę razem z kosztem to dzielić ją na większą ilość tworów itd. Dla mnie logika w tym jest, tym bardziej, że zniechęca to do szukania exploitów z dużymi tworami o dużej mocy na niskiej randze.
3. No jak masz jakieś strony mangi albo konkretne fragmenty anime to pomoże. Szczerze mówiąc to nie myślałem który co by mógł zrobić.
Co do zmian w rozbrajaniu jestem przeciwny. Jest to jedyna kontra na ten klan i jakąś słabość musi mieć. Inaczej rozbroić bomby kogoś z klanówką S będzie mógł ten kto ma a) raiton b) na randze A? Ne, to nie
Poza tym FAQ to temat bardziej z pytaniami o wyjaśnienie czegoś, a nie "co wy na to żeby zreworkować ten klan tak?: bla bla bla" Wiem że pomysły są zamknięte, niedługo zostaną otwarte ponownie i takie dyskusje to tam.
0 x

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość