Na początku, we Wstępie, zadam pytanie:
Czy można tworzyć własne style walki?
PROBLEM
Jeśli odpowiedź na pytanie postawione we Wstępie brzmi:
- Nie - to uważam, że powinna być taka możliwość. Dlaczego? No przecież wiele osób wymyślało własne bronie i style walki. Mamy na forum shurikeny, kunaie, katany... ktoś to musiał wymyślić i stworzyć odpowiednie style do walki danym orężem albo style pozwalające na walkę w określony sposób (np. Juken od Hyuuga). Dlaczego gracze nie mają takiej możliwości?
- Tak - to brakuje jednej bardzo istotnej rzeczy. Brak rozpisanej mechaniki. Brak szablonu na własny styl walki. Brak wymagań, które dany gracz musiałby spełnić. Tutaj mamy taki przykładowy temat. Jego nazwa sugeruje, że gracz chciał stworzyć właśnie własny styl walki. Może to jest mylące, ale zawsze wydawało mi się, że jest taka możliwość.
Jeśli odpowiedź na pytanie postawione we Wstępie brzmi:
- Nie - to należy zezwolić graczom tworzyć własne style walki. No i rozpisać mechanikę (patrz. punkt 2).
- Tak - to należy po prostu rozpisać mechanikę, by wszystko było jasne. Ja uważam, że nie mam wystarczającej wiedzy i wystarczających uprawnień, ale moim zdaniem wystarczyłoby odpowiedzieć na kilka pytań i umieścić te odpowiedzi w temacie o "Własnych Technikach". Przykładowe pytania:
- Jakie wymagania musi spełnić gracz, by móc dostać własny styl walki? Musi mieć rozwinięte inne style na minimum rangę B? Albo musi mieć odpowiednią ilość PA?
- Własny Styl to technika jakiej rangi (generalnie chodzi o sloty na Własne Techniki)? Jeśli nie mamy w ogóle stylów, to liczy się jak D, a jak mamy jeden - to jak B, a jak dwa - to jak S? A może każdy własny styl będzie miał jedną konkretną rangę (np. B)?
- Ile maksymalnie własnych stylów może mieć gracz?
- Ile technik minimalnie trzeba rozpisać? Czy wystarczy opisać dany styl walki jako jedno WT, a potem każdą technikę osobno? Czy może tak jak w przypadku paktów, gdzie rozpisuje się X Summonów, każdemu statystyki, każdemu techniki itd. itp.?
- Czy własny styl wlicza się do limitu stylów?
Generalnie w tym temacie chodzi o rozpisanie mechaniki. Stworzenie tematu lub dopisku, który na pewno by pomógł paru graczom, w tym - nie ukrywając - mi. Jeśli mechanika Własnych Stylów Walki na forum nie występuje, to warto by było się zastanowić nad jej wprowadzeniem. Ewentualnie od razu wyrzucić temat.
Dzięki za wysłuchanie mojego biadolenia.