szamurajowie

Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

szamurajowie

Post autor: Seinaru »

Pomysł wynikły z tematu powstałego w FAQ po dłuższym przemyśleniu sprawy. Dotyczy samurajów i szeroko pojętego usprawniania Battodo.

PROBLEM
Mamy trzy sloty na style walki. Każdy normalny styl tai/buki zajmuje jeden slot, więc możemy opanować trzy i po zabawie. Prosto.
Gdy jednak jest się samurajem można nauczyć się "usprawnionego" stylu, który daje +50% bonusu do statów podczas wykonywania techniki.

No więc mamy w przykładach w temacie:
1 przykład:
1. Battodo - Mokuzai
2. Battodo

Z tego co mówicie, że można mieć Battodo-Mokuzai + dwa normalne style wynika, że każdy z nich zajmuje 1 slot w przewidzianych na style walki.
Z powyższego przykładu wynika zatem, że Battodo "zajmuje" dwa sloty, skoro blokuje opanowanie trzeciego stylu walki. Poniekąd są w nim właśnie zawarte dwa style" Chanbara z +50% bonusami i Battodo również z 50% bonusami. W tym przykładzie mamy zatem tak naprawdę trzy style w trzech pozycjach, więc logiczne, że blokuje to opanowanie dodatkowego.

2 przykład:
1. Battodo
2. Goken
3. Mokuzai

Więc mamy Battodo (warte z przykładu 1 dwa sloty styli), + dwa inne style = razem zajęte 4 sloty w trzech pozycjach.

ROZWIĄZANIE

Aby ta prosta matematyka się zgadzała, to posiadanie battodo zawsze musiałoby blokować posiadanie trzeciego stylu, czyli np.
1. Battodo
2. Goken

I koniec. Uważam przy tym, że nawet posiadanie jednego stylu z 50% to już dużo, czyli to samo dotyczyłoby battodo-mokuzai. Czyli zmiany krótko i węzłowato:
1. Battodo i Battodo Mokuzai niekoniecznie zestawione razem blokują naukę trzeciego stylu walki, ponieważ zajmowałyby dwa sloty przewidziane na style walki. Dla mnie to wydaje się logiczne, chyba że od początku było przewidziane, że to taki boost dla samurajów, że mogą mieć 3 style z bonusami +50%, albo dwa style z +50% + dwa style normalne. Inna sprawa, że taki układ praktycznie kończy dyskusje o jakiejkolwiek zabawie w buildy czy kombinowanie z innymi stylami dla samurajów. Obecnie kombinacja Battodo-Mokuzai + Battodo wyprzedza inne zestawy, jeśli chodzi o efektywność.

DODATKOWE UWAGI
Po zmianach w Takedzie usuńcie jeszcze wzmiankę w temacie o samurajach w akapicie "Styl Battodo a inne style"
Skoro wzięcie battodo takedy nie jest już możliwe to tu wzmianki o Takedzie i łukach są mylące.
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Re: szamurajowie

Post autor: Yasuo »

Zgadzam się z Seinaru odnośnie tych dodatkowych uwag. Powinno się z opisu samurajów usunąć ten dopisek o łukach.

A jeśli chodzi o zajmowanie slotów przez samurajskie style. Jest to dość prosta sprawa. Każdy z tych stylów (Battodo i Battodo-Mokuzai) zajmuje jeden slot, ale jeśli weźmiesz i to i to to będą razem zajmowały 3 sloty.

Reasumując, jest dobrze tak jak jest :). PS: Ilość wzmocnionych stylów walki nie oznacza, że postać jest silniejsza. Nie jesteś w stanie walczyć jednocześnie mieczem i dwuręcznym kijem. Chyba ... Daje Ci to po prostu alternatywę, ale koniec końców nie jest to jakaś wielka przewaga.

Odnośnie samego pomysłu: Jestem na nie.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Dodatkowe uwagi wprowadzone <nie wiem musiałem jak to na pw pisałeś wcisnąć podgląd i nie wysłać idk. how, ale stało się, że jednak było dalej mimo, że poprawiałem>.

Co do tych styli cóż... Samurajowie teoretycznie mają jeden styl ulepszony na start tak czy inaczej.
Battodo dodaje techniki z chanbary, ponieważ oba style polegają na walce kataną i jest to po prostu większa ilość technik bez konieczności tworzenia kolejnych WT. Nie liczyłbym tego jako dwa style walki, bo walcząc dalej posługujesz się battodo, tylko możesz znać techniki z chanbary, co w większości dla samuraja nawet powinny być łatwe do opanowania.
Można tak samo robić własnych technik wiele i mieć taką samą bazę z samym battodo tak prawdę mówiąc.

Dwa style battodo ulepszone za to jednocześnie dają już bardzo wiele wraz z swoją wszechstronnością dlatego zabierają one razem dwa style.

Aczkolwiek nie jestem ani przeciw, ani za w takim pomyśle, niech zadecydują ludzie czy powinno to zostać tak ograniczone czy też nie.
0 x
Obrazek
Asa

Post autor: Asa »

Jestem na nie.
Według mnie jest dobrze tak jak jest, jedynym problemem jest problem z nazewnictwem.
Ja bym powiedział, że ulepszone style zajmują półtora stylu (właściwie tyle też dają) zaokrąglanego w dół w wypadku nie posiadania równej liczby :p
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Heh same problemy z tymi stylami samurajów. Jak już wielokrotnie ze wszelkimi tematami z nimi związanymi wspominałem osobiście nie widziałbym mocniejszych styli dla nich (standardowe bonusy w technikach), a po prostu dorzucił dodatkową szkołę do zdobycia i tyle. Nic więcej do dodania przy usuwaniu rzeczy overtuned nie ma.

A jeśli mielibyśmy jednak ku mojej rozpaczy przy tym systemie pozostać no to jak dwa battodo style to nie ma trzeciego i tyle w temacie.
0 x
Awatar użytkownika
Seinaru
Martwa postać
Wiek postaci: 29
Ranga: Samuraj
Krótki wygląd: Trupioblada cera, charakterystyczny brak głowy
Widoczny ekwipunek: Nagrobek

Post autor: Seinaru »

Ok, w takim razie niech zostanie tak jak jest i z bańki, skoro każdemu odpowiada obecny stan to pomysł nietrafiony.
0 x
Jeśli czytasz ten podpis to znaczy, że jestem już martwy...
Support nr 6
Support

Post autor: Support nr 6 »

Zostawiam jeszcze na 24 gdyby komuś wpadło coś genialnego do głowy. Jeżeli nie - to odrzucam
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości