NPC

Shi

NPC

Post autor: Shi »

PROBLEM Świetną sprawą jest, że każdy tutaj może się pobawić MG. Problem taki, że ile MG tyle wizji uniwersum. I tyle NPC. Troszkę słabo wypada, kiedy w jednej wiosce pisało 5 MG i w każdej tej sesji głową wioski był inni shinobi, a w karczmie barmanem raz pan Janusz, a za drugim razem panna Klementyna. Jest to niuans maleńki, ale będący perłą w koronie fabuły. W końcu NPC też tworzą świat, nie tylko gracze.

ROZWIĄZANIE Ciężko by było tworzyć osobny temat, a w nim wielki spis postaci dla NPC. Chociaż czemu nie? Można by zebrać tam przynajmniej tych "ważniejszych". I nie mówię o przywódcach klanów. Tym nie mniej wrzucenie tam wszystkich, podzielonych na krainy, krainy na lokacje. Prócz tego (czy też: zamiast tego) w każdym temacie w spoilerze można pokrótce daną postać opisać - podstawowy wygląd i charakter. Dosłownie w dwóch zdaniach. Pewnie, że są takie NPC, których MG nie chcą wypuszczać z łapek, bo się do nich przywiązali (albo to ja mam takie spaczenie z GMowania w RPG), ale nie widzę problemu, żeby oznaczyć ich nickiem danego MG. Albo żeby tacy na liście "użytkowej" nie figurowali.

DODATKOWE UWAGI -
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Re: NPC

Post autor: Ichirou »

O ile mi wiadomo, odgrywać liderów mogą jedynie fabularzy. I każdy z nich jest opisany z w temacie dotyczącym danej prowincji.
Co do zwykłych npców - w misjach większość z nich i tak przewija się jednorazowo. Jeżeli chodzi o takich przypisanych na stałe do danej lokacji, np. właścicieli knajp, to w pierwszym poście opisującym daną lokację można byłoby o takowym dać wzmiankę, podać imię i kilka cech charakterystycznych. W jakiejś dokładniejsze spisy bym się nie bawił.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Katsuko

Post autor: Katsuko »

Popieram Ichirou. Większość NPC to postacie pojawiające się na misję, ewentualnie cykl. Jeśli MG jest łebski i potrafi dobrze się wczuć to może dawać jednego NPCta wielu graczom na misjach w tym samym miejscu/dotyczących tej samej sprawy, natomiast takie rozdrabnianie się będzie prowadziło do robienia spisu wszystkiego i wszędzie.

Liderzy są opisani. Tak samo można zrobić z ewentualnymi daimyo, pomniejszymi władcami w jakiejś prowincji, jednak i tak je odgrywają fabularzy [a oni akurat się znają na klimacie forum]. Pomysł Ichirou jest w porządku, przy opisach miejsc, gdzie urzędują ludzie można dać w pierwszym poście opis właściciela/barmana/kogoś charakterystycznego, ale nic więcej. To też musiałoby z drugiej strony wprowadzić obowiązek opisywania tematu w pierwszym poście, bo na moment obecny jest multum wątków, które są stworzone na potrzeby misji i w pierwszym poście jest po prostu ciąg dalszy zadania.
0 x
Awatar użytkownika
Tsukune
Wiek postaci: 30
Krótki wygląd: Czarne lub szarawe włosy, brudnoczerwony kolor oczu. "Szeroki" uśmiech. Wystające dwa kiełki. Na szyi materiałowa opaska z krzyżem i trumną. Zabandażowane lewe przedramię, pod którym znajduje się tatuaż 2 głowego węża
Widoczny ekwipunek: Futerał na plecach, wachlarz w pokrowcu przyczepiony do paska, rękawica łańcuchowa na lewej ręce, dziwna rękawica na prawej ręce, pasek z biczem, laska

Post autor: Tsukune »

Poza tym kto powiedział że w danym miejscu "musi" być tylko jeden "szef" czy tam kierownik np: w restauracji? W końcu ktoś może zostać tymczasowym Kierownikiem i dla tego może być na każdej misji kto inny.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Sporządzenie takiej listy byłoby bardzo pracochłonne a i tak nie wiem czy nie mijałoby się to z celem, bo jak już Tsukune zauważył, właściciele różnych przybytków mogą się zmieniać - podobnie z urzędami. Co za tym idzie, oprócz sporządzenia tego, możliwe że nader często konieczne byłoby tego aktualizowanie. To znowu wymagałoby dużo czasu/pracy.

Najważniejsi NPC - a więc obecni przywódcy klanów i szczepów są opisani, włodarze miast kupieckich również i wydaje mi się, że dopóki nie powstaną obszerniejsze twory organizacyjne - powiedzmy nowe kraje wynikające z mariaży, nie ma potrzeby tworzyć opisów kolejnych NPC. Dopóki nie pojawi się coś wartego opisania, coś co będzie miało mogło znacząco oddziaływać na więcej niż punktową/lokalną - tylko już co najmniej regionalną fabułę.

Daje tematowi 24h.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Przenoszę do odrzuconych.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości