Ubrania

Yamiyo

Ubrania

Post autor: Yamiyo »

Zacznę od tego, że jestem (a właściwie byłem) Meido aka Iwaru i witajcie w moim pomyśle. Dzień dobry, ja jestem Nerva ... (żartowałem, go tutaj nie ma :v)

PROBLEM
Generalnie problemem są ubrania. Płaszcz (za 100 Ryo) i rękawiczki (za 50 Ryo). Weźmy taki wygląd postaci (tak, zamierzam go używać :3). Jak widać postać ta ma coś w rodzaju płaszcza (czy bardziej połowy płaszcza) i rękawiczki. Chcąc więc zagrać taką postacią (o takim konkretnym ubiorze) musiałbym wydać 150 Ryo z 500, które dostaję na start. Strasznie dużo. Mógłbym powiedzieć, że te rękawiczki i płaszcz są "zwyczajne" i nie dają żadnych bonusów ... ale generalnie te rękawiczki i płaszcz ze sklepu także nie dają żadnych bonusów. Ochrona przed zimnem? Co to jest? Napoleon nie podbił Rosji, bo go zima wykończyła, a podczas eventu - Bitwa o Hyuo (czy jak on tam się nazywa) - to, że komuś jest zimno nijak nie wpływa(ło?) na walkę czy fabułę.

ROZWIĄZANIE
Proponuję wywalić te 2 przedmioty ze sklepu. Niech gracze ubierają się jak chcą (majtek przecież nie muszę kupować, nie?), o ile te przedmioty nie mają jakiegoś specjalnego znaczenia w walce (np. płytki na rękawicach, którymi można blokować ciosy - wtedy albo sklep albo kuźnia). Ogólnie nad ubraniem gracza powinien czuwać moderator techniczny i interweniować fabularnie, jeśli np. ktoś na -30 stopni wychodzi w samych majtkach. Ale zakładam, że gracze jednak nie odwalają (nawet ja) takich hardcorowych akcji i jednak są w miarę stosownie ubrani do sytuacji. Chociaż na upartego ... czy ktoś w ogóle teraz pilnuje ubioru graczy? Więc na co te dwa przedmioty w sklepie? Żeby chyba tylko wyłudzać kasę za coś co teoretycznie mógłbym sobie (i pewnie nikt nie zwróciłby na to uwagi) wpisać do KP za darmo.

DODATKOWE UWAGI
Ktoś powie: "ale przecież ubrania mogą wpływać znacząco na fabułę". Pomijam już takie rękawice z płytką (które można by dopisać do sklepu w cenie tych normalnych). Weźmy np. całkowicie czarny strój (zakładam, że to zwykły strój, nie dający żadnej ochrony) podczas misji, wykonywanej nocą (daje niewidoczność postaci). Albo weźmy np. taką sytuację (coś ala misja z Gothic 2: Noc Kruka): pewna organizacja złoczyńców ma swoje własne stroje i dużo członków, bardzo dużo. Rozpoznają się oni właśnie po tych strojach. Wystarczy więc zdobyć taki strój i podać się za członka organizacji, by wejść np. do tajnego miejsca spotkań. To lekki problem, ale myślę, że nie ma potrzeby wprowadzania jakiegoś "systemu ubrań" czy czegoś. Zostawiłbym tą kwestię specom od fabuły. Niech oni się martwią :D.

No to chyba tyle.
0 x
Masaru

Re: Ubrania

Post autor: Masaru »

Piękna ta moja uczennica :O
A co do tematu to zgadzam się, po co trzymać przedmioty bez bonusu, chyba że dopisek będzie że np płaszcz jest nie przemakalny, albo trudno się rwie..
0 x
Yamiyo

No, ba! <kappapride>

A co do "nieprzemakalny", "trudno się rwie" ... moim zdaniem to żaden bonus.
0 x
Masaru

Moje spodnie za 500Ryo mają takie bonusy, więc nie krytykuj <babyrage>
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support
Multikonta: Minoru

Post autor: Ero Sennin »

Powiem tak: idąc tym tropem, każdy z graczy na start chodziłby nago. Nie wiem czy to zauważyliście, ale takie rzeczy jak płaszcz, zwykłe rękawiczki (bez blaszki), to na start przechodzą bez żadnych kosztów, jeśli jest to taki ubiór codzienny postaci. Gdyby to miało jakieś dodatkowe bajery, niż po prostu kawałek materiału, no to wtedy trzeba byłoby się z tym pobawić. Nie popadajmy w skrajności.
Myślę, że temat do zamknięcia.
0 x
Yamiyo

Masaru, po co Ci takie drogie spodnie, jeśli będziesz musiał je często zdejmować? <kappapride>

Venus, nie rozumiesz idei tematu (albo ja odnoszę takie, być może mylne, wrażenie). Skoro, jak sama mówisz, na start każdy może sobie wziąć rękawiczki bez blaszki i płaszcz (zwykły kawałek materiału) to po co mam za to płacić w sklepie? Chciałbym zaznaczyć, że te płaszcze w sklepie są zwyczajne. Chronią przed niekorzystną temperaturą i są chyba nieprzemakalne. Ale poza tym to zwykły kawałek materiału, który można mieć za darmo. W sklepie co prawda można kupić rękawiczki z blaszką, ale są też warianty bez blaszki (a te warianty bez blaszki są, jak sama mówisz, za darmo). Tak więc ciągle utrzymuję, że te przedmioty ze sklepu (Płaszcz i Rękawiczki) powinny zostać usunięte. No chyba, że fabularnie jakość tych darmowych, wpisywanych do KP, rękawiczek (i płaszcza) ma się do jakości tych sklepowych jak firmowe ciuchy za 450 zł do takich kupionych na chińskim bazarze za 2 złote, to wtedy rzeczywiście temat do zamknięcia (chociaż wydaje mi się, że 50 i 100 Ryo to trochę dużo jak na garderobę, ale wiadomo ... kupujemy nie towar, ale metkę kappa).
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support

Wiele postaci nie chodzi "na start" w płaszczu i rękawiczkach. Moja postać zakupiła sobie fabularnie płaszcz i to długo po rozpoczęciu gry. Tutaj wrzucasz wszystkich do jednego worka, bo po co to ma być w sklepie, skoro każdy to nosi? A no nie każdy. Poza tym, co jeśli taki płaszcz ci się zniszczy? Ktoś ci ukradnie, albo się zgubi? Biegnij do kuźni, żeby sobie zrobić taki zwykły płaszczyk, bo w sklepie nie ma. ;)
0 x
Masaru

Chyba zgadzam się z Venus jednak. Co racja to racja. Meido moja postać będzie twoją uczyć technik, tylko i wyłącznie <delfineł>
Nic sobie nie obiecuj nie chce złamać ci serduszka kappa
0 x
Yamiyo

Masaru, na PW coś innego mówiłeś kappa

Venus, chyba jednak mnie przekonałaś, ale mam jeszcze jedno pytanko: Czyli jeśli na start (w ubiorze postaci) napiszę o płaszczu i rękawiczkach to mogę je sobie za darmo dopisać do ekwipunku?
0 x
Awatar użytkownika
Ero Sennin
Support

To nie ekwipunek, to ubiór. Jak wspomniałam, jeśli to zwykła zlepka materiału, nie stanowią żadnej specjalnej ochrony, to są na start przepuszczane, jeżeli są ubiorem codziennym, bo tak nosi się akurat postać.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Podtrzymuje zdanie Venus. Zresztą uważam za bezsensowne wyrzucać coś co zostało opracowane i co jakby nie patrzeć jest bardzo powszechne, a zatem wiązałoby się pewnie z częstymi odwiedzinami w Kuźni... A po co skoro to jest w sklepie ;)

Odrzucam.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości