Misja rangi E i wyrównanie przepaści między misjami

Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Misja rangi E i wyrównanie przepaści między misjami

Post autor: Papyrus »

Ave! W >TYM< poście innego pomysłu pojawił się temat wprowadzenia misji rangi E, aby wyrównać poziomy misji i przepaść między nimi. Zacytuję Avę, który był pomysłodawcą.
Wiem, że Reika i Kenshi byli na nie, lecz prosiłbym o ponowną wypowiedź, bo pomysł ten nieco zmienię.

Co do tego, to mam mocno mieszane uczucia. Czemu? Początkowo wydawał mi się to dobry pomysł z misją rangi E i byłem mocno za, ale teraz tak siedziałem i próbowałem rozpisać moją wizję (bo wizja Avy nadal zostawia spore przepaści między misjami), i jestem zdezorientowany. No i wyszło na to, że jak wejdzie 500/400 PH na start, to misja rangi E byłaby po to, aby dofarmić do D - która byłaby minimum na te 600 PH (aby było mniej niż 700 - czyli aktualna misja rangi C). Od 500 PH to raptem 100 PH. Czyli wprowadzenie dodatkowej rangi byłoby nieopłacalne, bo przepaści nie łata w żaden sposób (w wersji Avy), a start byłby już szybki.

No bo musiałoby to wyglądać w ten sposób, aby załatać przepaści:
Misja rangi E - aktualny poziom rangi D (wynagrodzenie: 20PH)
Misja rangi D - Minimum 600PH, aby być mniej-więcej bezpiecznym. (Wynagrodzenie: 50PH)
Ranga C - 1500 PH (Wynagrodzenie: 90PH)
Ranga B - 2500 PH (Wynagrodzenie: 140PH)
Ranga A - 3600 PH (Wynagrodzenie: 200PH)
Ranga S - 5000 PH (Wynagrodzenie: 270PH)

Równoznaczne byłoby to z podniesieniem poziomu rozgrywki. Dlaczego podniosłem wartości minimalnego wymagania PH na daną rangę? Aby załatać dziurę z przepaściami między misjami WZGLĘDEM wynagrodzenia. Przepaść między C a B wynosi nadal 1000 PH, ale wynagrodzenie jest wyższe, więc zamiast zrobić 20 misji rangi C, zrobi się ich 12, by osiągnąć poziom. No i każdy ma mniej-więcej próg dla siebie.
Problem polega na tym, że dodanie kolejnej rangi misji uderzy w kilka tematów:
1. Rangi fabularne (zmiana ich wymagań)
2. Zdobycie technik w zwojach (czyli tych co wyprawy trzeba machnąć na nie, bo poziom B wzrósłby o całe 700PH, a to znaczna różnica)
3. Zdobycie artefaktów i unikatów (wycenianie w kuźni i temat z artefaktami globalnymi)

Niby dziura jest załatana i wizja wygląda ładnie, ale tworzą się nowe problemy. W wersji Avy - jestem na nie, a we własnej wersji - jest mi to obojętne, bo zmiana jest spora i ma swoje wady oraz zalety. Zostawiam to tutaj, aby temat został właściwie poruszony.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Wiek postaci: 28
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Popatrz na Avatar, a po szczegóły zapraszam do mojej KP <3
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach
Multikonta: Brak

Re: Misja rangi E i wyrównanie przepaści między misjami

Post autor: Reika »

Nadal na nie. Zamiast tworzyć kolejną, niepotrzebną rangę misji, można wprowadzić dwa rodzaje misji D. Jedna to zwykła praca, bez żadnego ryzyka, a druga to ganianie za jakimiś słabymi przestępcami i tak dalej, która może już być jakimś lekkim wyzwaniem na początkowym poziomie gry. I wtedy gracz dogaduje się ze swoim prowadzącym, że chce taki rodzaj misji i ma. Nie widzę sensu w rozdzielanie tego wszystkiego i kombinowanie, bo jak słusznie Ray zauważył, jedna rzecz ciągnie za sobą kilka innych. Także proponuję dodać do misji D dopisek, że na życzenie gracza można spróbować z jakiś słabszym przestępcą i MG jest zobligowany do dopasowania się.

Edit: Do misji C też można dodać dopisek, że tutaj można już się spotkać nie z jednym, a z bandą przeciwników, w tym ze słabym shinobi, żeby nikt nie miał wątpliwości co do ryzyka i przeskoku poziomu trudności.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Byłbym za wprowadzeniem misji rangi E jako tych, które może wykonać byle plebejusz (bo nigdy nie rozumiałem wynajmowania i opłacania shinobi, którzy są niedoświadczonymi bo niedoświadczonymi, ale żołnierzami) i podbiciem lekko, ale bez przesady kolejnych rang misji. Lekko, żeby nie wprowadzać dużego chaosu, związanego z misjami po przedmioty lub techniki, o czym wspomniał Rejeł.

Istotną rzeczą jest jednak zachowanie obecnego balansu wynagrodzeń, tzn. żeby robienie każdej kolejnej rangi było bardziej opłacalne od poprzedniej. Obecnie to wygląda tak:

Ranga - ilość postów - PH za misję - PH za post
D-------------15-------------20-------------1,33
C-------------30-------------50-------------1,67
B-------------45-------------90-------------2
A-------------60-------------140-------------2,33
S-------------75-------------200-------------2,67

Najprościej byłoby dodać misję E jako 10 postów z wynagrodzeniem równym 10 PH (współczynnik 1), ale to będzie niesprawiedliwe ze względu na wzrost poziomu trudności. Proponowałbym więc skok 1/3 PH za post dla istniejących już rang misji.

Ranga - ilość postów - PH za misję - PH za post
E-----------10-----------15-----------1,5
D-----------15-----------25-----------1,67
C-----------30-----------60-----------2
B-----------45-----------105-----------2,33
A-----------60-----------160-----------2,67
S-----------75-----------225-----------3

Ewentualnie można nieco zmienić liczbę postów i nagrodę za misję E, np. 8 postów i 10 PH (wtedy będzie 1,25 PH za post).

Co do progów PH na daną misję, to nie zapędzałbym się z wyższymi rangami jak Rejeł, bo by wyszło, że dla przeciętnego misja A jest wyzwaniem, a misja S to samobójstwo.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator

Iczir przypomniał mi, że pominąłem długość misji, zatem rzucę przejrzystą rozpiskę jak mogłoby to wszystko wyglądać według mojego pomysłu. Zmieniłyby się także nieco wynagrodzenia w Ryo.

Ostateczna wersja zaproponowanego pomysłu:

MISJA RANGI E
Wymagania: Minimum 13 postów (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 10 PH, 350 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 20 PH, 200 ryo

(Odpada jedna tura - wartość PH za 1 post gracza = 3,33)

MISJA RANGI D
Wymagania: Minimum 26 postów/2 strony (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 20 PH, 500 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 50 PH, 400 ryo
Próg mądrze wydanych PH by nie umrzeć: 600 PH

(Odpadają dwie tury - wartość PH za 1 post gracza = 3,84)

MISJA RANGI C
Wymagania: Minimum 39 postów/3 strony (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 40 PH, 650 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 90 PH, 550 ryo
Próg mądrze wydanych PH by nie umrzeć: 1500 PH

(Odpadają trzy tury - wartość PH za 1 post gracza = 4,73)

MISJA RANGI B
Wymagania: Minimum 52 posty/4 strony (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 55 PH, 850 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 140 PH, 750 ryo
Próg mądrze wydanych PH by nie umrzeć: 2500 PH

(Odpadają cztery tury - wartość PH za 1 post gracza = 5,38)

MISJA RANGI A
Wymagania: Minimum 65 postów/4 strony (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 70 PH, 950 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 200 PH, 850 ryo
Próg mądrze wydanych PH by nie umrzeć: 3600 PH

(Odpada pięć tur - wartość PH za 1 post gracza = 6,25)

MISJA RANGI S
Wymagania: Minimum 78 postów/5 stron (na dwie osoby)
Nagroda za przeprowadzenie misji (dla misjodawcy): 85 PH, 1100 ryo
Nagroda za odbycie misji (dla gracza): 280 PH, 1000 ryo
Próg mądrze wydanych PH by nie umrzeć: 5000 PH

(Odpada sześć tur - wartość PH za 1 post gracza = 7,17)

Co to daje? Rośnie poziom trudności określonych misji. Balansuję to poprzez większe wynagrodzenie gracza za 1 post, co zachęca bardziej do brania wyższej rangi misji. Wynagrodzenia w Ryo rosną, bo zbieranie na katanę czy inny oręż do stylu... no trwa wieki.

Reika - ale wtedy jaki sens ma branie misji D z zagrożeniem? Niby monotonia znika, ale czy jest sens robić sobie zagrożenie za tyle samo PH? No nie. Gra nie jest warta świeczki. W podany przeze mnie sposób rozwiązujemy kilka problemów na raz, ale wymaga to pracy.

Co do własnego pomysłu - nadal jestem obojętny.
Co do Iczira - wychodzi nieco inaczej, bo Iczir liczył ogólnie posty, a ja jedynie posty gracza.
0 x
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać
Widoczny ekwipunek: Kabura na prawym udzie, torba na uzbrojenie przy pasie i dwie katany na plecach

Do takich misji D ze złodziejem i jakimś tam wyzwaniem, zawsze można dawać dodatkowe bonusy, bo ktoś chce czegoś więcej i podejmuje ryzyko. Dodatkowe PH, Ryo, czy coś z ekwipunku, ale tylko pod warunkiem, że osoba się postara, a nie będzie klepać te minimum pięć linijek, jak niektórzy to robią, żeby tylko było i wynagrodzenie się zgadzało. Jak dla mnie, dawanie tyle co za obecną misję C za takiego złodziejaszka, to totalne przegięcie.
0 x
Meido

Post autor: Meido »

Ja jak prowadziłem misję to pytałem kiedyś czy mogę dać graczowi bonus. Jakiś Armin albo mod (nie powiem Nicku bo zwyczajnie nie pamiętam) powiedział, że nie. No i nie dałem. Moim zdaniem trzeba zapisać gdzieś jakiś przepis, który umożliwi prowadzącym na podnoszenie poziomu trudności i wynagrodzenia bez konieczności pytania się o to non stop. Oczywiście na określonych warunkach. Np. poziom trudności misji rośnie o 50% i wynagrodzenie też o 50% na życzenie gracza (oczywiście 150% wynagrodzenia i poziomu trudności ciągle mniejsze niż te z następnej rangi misji).

EDIT:
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to jak znajdę chwilę wolnego czasu to wrzucę rozpiskę jak moim zdaniem miałoby to wyglądać.
0 x
Masaru

Post autor: Masaru »

Po pierwsze bez sensu rozbijanie jest misji D na bandytów i nie bandytów. Niech zostanie jak jest po co dużo regulacji dawać. Co do pomysły Ray'a gdzie dał tą rozpiskę to jestem na tak, tylko ta kasa boli. Za dużo 200Ryo za misję rangi E? Za dużo, i to bardzo ooo za dużo. Tam to z 50 max, a za D to z 200 nie więcej. Miałoby to sens wtedy. Jestem na tak.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

W mojej osobistej opinii nieco się zagalopowałeś z tymi progami Ray. W obecnej wersji misja rangi E praktycznie nic nie wnosi. Ok mamy kolejną misję od 600 PH fajnie. Tylko, że próg na misję C jest zbyt odległy 1500 PH. To 900 różnicy. Sporawo. Stawiałbym tu na jakieś 1200. Właśnie dlatego zaproponuję własne progi, gdyż celem misji rangi E było danie poczucia rozwoju w początkowej fazie gry. Stawiania sobie stale nowych wyzwań, a w obecnym systemie jesteśmy nadal zmuszeni do nudnego klepania co prawda już misji z walką zanim będziemy w stanie zrobić wyższą. Kolejne progi powinniśmy być także w stanie osiągać w miarę podobnym czasie ze względu na większe wynagrodzenia misji (są bardziej opłacalne).
  • Misja rangi E - brak zagrożenia
  • Misja rangi D - 600PH
  • Ranga C - 1200 PH
  • Ranga B - 2100 PH
  • Ranga A - 3300 PH
  • Ranga S - 4900 PH /// 5000 PH
Skalowanie:
D -> 600 PH - C -> 900 (600 + 300) PH - B -> 1200 (900 + 300) PH - A -> 1600 (1300 + 300) PH /// 1700 (1300 + 400) -> S

Co do samej rozpiski wynagrodzeń jak i długości misji zaproponowanej przez Raya odpowiadałaby mi osobiście. W kwestii wypowiedzi Reiki. W sumie to sprowadzasz to do tego samego co zostało kiedyś odrzucone czyli misji D+/C-. Tutaj mówimy o poważnej propozycji dodania dodatkowej rangi, która notabene rozwiąże chociaż w niewielkim stopniu problem zbyt powolnego rozwoju. Będzie to bardzo nieznaczna różnica, ale jednak odczuwalna gdyż ilość postów będzie się przekładać na nieco większe wynagrodzenie.
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator

Okej, leci kompletny edit tego posta, bo w poprzednim trochę popłynąłem.

Zagalopowałem się z progami? Są wysokie, to prawda, ale równoważę je mniejszą ilością postów do misji i wyższym wynagrodzeniem, co przekłada się na wyższą wartość 1 posta gracza w przeliczeniu na PH. Zresztą wszystko ładnie wyliczyłem.
Można nieco obniżyć te progi do poziomu:
D - 600
C - 1200
B - 2200
A - 3600
S - 5000

Co do Twoich zaproponowanych - też są spoko, chociaż wolałbym jednak swoją wersję. Udaję, że nie widzę tego ze skalowaniem i misją rangi S od 1700 PH. Tylko nie mów mi, że to na serio, bo stracę nerwy. xD Nigdy w życiu nie przejdzie coś takiego. Not on my watch.

Co do samych wynagrodzeń w Ryo - to można jeszcze poprawić, chociaż chciałbym, aby jednak wynagrodzenie wzrosło, bo aktualnie zbieranie na cokolwiek poprzez misje to katorga. Szczególnie jak grasz kimś, kto wymaga nieco ekwipunku. Albo takim Ayatsuri.
0 x
Meido

Post autor: Meido »

1700 PH to nie jest ilość PH wymagana na misję rangi S. Jest to różnica pomiędzy misją rangi S (5000) i misją rangi A (3300).
0 x
Sarutobi Kazumi

Post autor: Sarutobi Kazumi »

Pierwsza rozpiska podana przez Rejeła pasuje mi względem progów i wynagrodzeń. Chcecie obniżyć, spoko. Zostanie jak było w pierwszym, też spoko.

Nie mówię, że zmiana będzie super mega i naprawi kwestię misji na 200%, ale warto spróbować i zobaczyć, jak to teraz będzie wyglądać.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou

W sumie to progresja Avy jest okej. Jedynie wynagrodzenia pieniężne można byłoby nieco zmniejszyć.
A i przy okazji, byłbym za zmianą wynagrodzeń pieniężnych dla prowadzących. Czemu dostają oni więcej Ryo od gracza? Uważam, że powinni dostawać połowę tego co gracze, a nie dwa razy tyle.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać

Ehhh, dobra, róbcie sobie co chcecie. Tylko proszę, żebyście skupili się tak samo mocno na opisach danej rangi, jak teraz na tych progach. Bo mimo wszystko opisy też tu są bardzo ważne. W końcu każdy będzie wiedział, czego ma się spodziewać na danej randze, a prowadzący będą wiedzieć, jak to mają prowadzić. Mówię tutaj o obecnych misjach C, które niby figurują ze zwykłymi bandytami, ale ile razy pojawiali się tam też wyszkoleni shinobi, podnosząc tym samym poziom misji.

Rozumiem też, że wszystkie zrobione już misje, będą wtedy lądować o poziom niżej, jakby to weszło. Tu pojawia się kolejny problem. O ile ja mam w KP rozdzielone misje, wyprawy i eventy, więc wszystko jest jasne, o tyle spora część traktowała ostatnie eventy jako misje rangi A i teraz ma im to spać na B? Będzie lekkie zamieszanie z tym. Zajrzyjcie sobie to mojej KP w rozliczeniach i zastanówcie się, czy nie lepiej by było wszystko rozdzielać, żeby wyeliminować ten problem i żeby było wiadomo, przez co gracz już przechodził. W końcu misja A nie równa eventowi A...

Odnośnie wypowiedzi Ichiego z tym wynagrodzeniem dla prowadzących. Popieram, bo dla mnie też jest to trochę śmieszne, że tyle kasy dostają.
0 x
Awatar użytkownika
Ichirou

Nie, nigdzie rangi by nie spadły, bo to za duży chaos. Wszystko zostałoby normalnie, tylko po prostu weszłaby nowa ranga misji, a nowe misje D byłyby nieco ambitniejsze od tych, które mamy teraz.
A co do sprecyzowania opisów misji - jak najbardziej za.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Reika
Martwa postać

Gdyby zostały normalnie, to PH by się nie zgadzały i cebulaki by chciały wyrównania, bo jak to tak. Oni robili misje D za 20PH, a teraz można za nie dostać aż 50! Także ja bym była jednak za przesunięciem tych zrobionych misji w dół, żeby wszystko się zgadzało, nie tyle odnośnie PH, co fabularnie, a po prostu eventy rozdzielić osobno w rozliczeniach i kłopot z głowy :)
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości