Długość

Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Długość

Post autor: Kakita Asagi »

Panowie i Panie, pora poruszyć temat dotyczący najbardziej męskiego z męskich kryteriów - DŁUGOŚĆ MIECZA! A poważnie, zapraszam poniżej:

PROBLEM

Rozmiar katany mamy jeden i standardowy rozmiar co jest zabawne, gdy ktoś mający np. 190 ma miecz, o długości 60 cm ostrza i 20 cm rękojeść - wierzcie mi, nie tylko wygląda to tragikomicznie, ale zwyczajnie jest to nieporęczne...

ROZWIĄZANIE
Nazwa
Katana
Typ
Ostrze długie
Styl
Chanbara
Rozmiary
Opis Osławiona broń będąca w powszechnym użytku. Uważana za "duszę" samuraja, cieszy się wśród nich wyjątkowym kultem. Niezwykle ostra, całkiem długa, a przy tym niezwykle wytrzymała i giętka zarazem. Jednym słowem broń perfekcyjna. Nic co perfekcyjnie nie jest jednak łatwe w uzyskaniu i w tym przypadku nie jest inaczej. Broń produkuje się ze specjalnego żelaza wypłukiwanego z górskim strumieni, pod postacią "czarnego piasku". Następnie owa stal wytapiana jest w specjalnie skonstruowanym piecu z węglem drzewnym. W ten sposób spreparowane żelazo nabiera wyjątkowych właściwości, poprzez wiązanie cząsteczek węgla drzewnego. Nie jest to koniec procesu, metal jest obrabiany w specjalny sposób, dzięki czemu zyskuje wyjątkową wytrzymałość, nie tracąc przy tym na giętkości. Walka przy pomocy katany może odbywać się na wiele różnych sposobów. Wyróżnia się dwie szkoły, bardziej tradycyjną battodo, w której szkoleni są samurajowie oraz chanbarę charakterystyczną na shinobi. Ta druga to nieco uproszczona i bardziej chaotyczna metoda, lepiej sprawdzająca się podczas przeplatania jej z ninjutsu. Pierwsza charakteryzuje się za to większą finezją i dokładnością podczas ruchów, przez co można ją uznać za zdecydowanie bardziej zabójczą.
Wymagania
Cena
2200 Ryō
Rozmiary jakie proponuje są standaryzowanymi rozmiarami dla japońskich mieczy.

DODATKOWE UWAGI
- W chwili obecnej, każdy po prostu by sobie dopisał do broni jaką posiada, że jest ona standaryzowana na jego wzrost i byłoby z głowy - zgodnie z rzeczywistością, broń byłaby dopasowana do użytkownika. Oczywiście, można by zapytać, czy można mieć miecz o innej długości niż zalecana? Na moje... Można dodać, że nie można władać skutecznie mieczem, który jest dłuższy niż zalecany dla postaci, a w przypadku krótszego jest to możliwe.
- Cena miecza byłaby jednakowa dla każdego rozmiaru katany, po prostu mamy pewną personalizację.
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Re: Długość

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Jestem na nie bo niepotrzebnie komplikuje sprawę[mechanicznie] oraz... Skoro dla katany to dlaczego nie do każdego innego miecza, sztyletu, czy nawet zbroi...

No i tak dodatkowo -> Większe rozmiary = większa objętość.
Dlaczego?

Poza tym... Kto mi zabroni grać kurduplem 1.40 i wziąć katanę jak dla gościa 1.90? W końcu wymagania na każdą jedną będą te same...
Czy naprawdę chcemy komplikować system broni aż tak bardzo? Wtedy wyjdzie, że nie możesz władać dłuższą kataną bo nie, ale z no-dachi problemu nie będzie bo spełniasz wymogi siły... I wracamy do punktu wyjścia długości wszystkich broni i komplikowania systemu ponownie...

Inna sprawa. Chcesz mieć dłuższą katanę zrób sobie w kuźni, przecież do tej pory nikt nie miał problemu sam personalizować sobie broni. To w końcu nie tak, że w kuźni nie można zrobić " zwykłej " podobnej broni pod siebie.

W obecnej propozycji zwyczajnie widzę coś co można łatwo nadużyć. Prosty przykład. Jaki mam interes w tym by robić postać mniejszą niżeli giganta jeśli gigant ma najlepszy zasięg miecza?[zakładając, że nie można większego] W walce wręcz oraz na misji zrobi to różnicę bo czasami są to puste statystyki a czasami zwyczajnie nie i mają znaczenie.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Nah... chcesz dłuższy miecz to daj tabelkę do kuźni, dostaniesz klepnięte dwa razy i dalej. Naprawdę niepotrzebne jest wchodzenie w takie szczegóły jak optymalna długość miecza dla wzrostu danej postaci. Poza tym połowa MG, w tym ja, nie wiedziałbym nawet z jakimi konsekwencjami wiązałaby się walka za krótkim lub za długim mieczem, a co za tym idzie - jak sędziować takie potyczki.
0 x
Awatar użytkownika
Numa
Martwa postać
Wiek postaci: 16
Ranga: Wyrzutek
Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem.
Multikonta: Ni ma

Post autor: Numa »

Pierdzielenie, długość miecza nie ma znaczenia istotne są proporcje samej broni czyli wyważenie. Nawet gdyby ktoś walczył mieczem który był by dla niego nieco mniejszy nie wiązało by się to z konsekwencjami, co zabawne nawet i w drugą stronę gdy miecz jest nieco za duży, a ktoś ma wystarczająco krzepy to da radę go używać. A na forum naruto to już całkiem... Przenosi się to nieco na fikcje w stylu ja jestem tak wielki że mój miecz jednoręczny jest dla ciebie dwuręczny i inne cuda. Gdy tak naprawdę największa różnica była w rękojeści dla ilu rąk była i przesunięciu środka masy który albo był wysunięty do ostrza zwiększając siłę albo do rękojeści która zwyczajnie miała zapewnić lepszą kontrolę ostrza.

A teraz o nie mieczach czyli Katanopodobnych.
A z katanami było podobnie jedne np Nodachi środek ciężkości wypierdzielony daleko od miejsca trzymania były zaprojektowane zupełnie inaczej niż np Katana która miała środek ciężkości znacznie bliżej rękojeści przez co łatwiej było władać taką bronią. Czy inne cuda inżynierii jak ten daleki krewny nodachi nazwy nie pamiętam który ma z przeszło 50 cm rękojeści.

To forum Naruto... Po co bawić się w proporcje mieczy, a także inne cuda które z tego wynikną. Nawet armie nie bawiły się w takie rzeczy... Dlaczego ? Było to po prostu zbyt mało istotne.

@ Inoshi, W prawdziwym życiu mógł by to zrobić byle karzeł bo katana ma środek ciężkości przy sobie(ułatwia machanie) a sama waży niewiele więc nawet dziecko by ją uniosło. Katana waży około 1,5 kg, jakieś topory czy młoty bojowe warzyły podobnie. Chodzi bardziej o moment obrotowy rozpędzenie obiektu i pizgnięcie nim w kogoś. Nie walczenie z obiektem żeby pokazać ło ja go podniosę. Wiadomo jednak to forum anime 40 kg bronie pewnie już są...

Ps. katany były krótkie. Chcesz większe weź Nodachi *_*
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
Obrazek[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
Awatar użytkownika
Rika Kari Matsubari
Wiek postaci: 19
Ranga: Sentoki

Post autor: Rika Kari Matsubari »

Aż chce się zapytać, czy niscy samurajowie niczym bokserzy będą na straconej pozycji i ja jako MG/sędzia mam uwzględniać różnicę trzech centymetrów w długości ostrza? Poza tym... konsekwentnie należałoby porobić tabelki dla wszystkich broni. Jeśli krótki miecz wygląda "niemęsko" to trzeba zmienić broń albo ją przekuźniować, bo to tak dalekie rozdrabnianie się, że w obliczu innych problemów mechanicznych na forum nie wiem w ogóle co o tym myśleć.

Tyle tylko, że to wszystko napisali już wyżej. Mnie zaś intryguje, że pomysł wpasowuje się we wzór pomysłów, a mimo to po przeczytaniu tego nie wiem, dlaczego autor chce takiej zmiany i co ma ona dać. Może warto zastanowić się nad czymś takim :v
0 x
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Chciałem napisać coś konstruktywnego ale w sumie państwo wyżej mnie wyprzedzili i wcale nie czekałem na takie wypowiedzi bo nie chciało mi się długo opisywać, bo zwyczajnie niedawno co wróciłem z roboty <gwizda na boku>.

Ale serio poważniej to rzeczywiście rozdrabnianie się na takie szczegóły doprowadzi zaraz do wyznaczenia odpowiednich parametrów ułożenia lotki w strzałach czy bełtach aby te np lekko skręcały w trakcie lotu czy inne niewiadome cuda. Jeśli ktoś chce posiadać większą katanę to od tego jest dział kuźni który de facto tworzy broń właśnie pod konkretnego użytkownika.
0 x
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 28
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

No ok, wycofuję się z propozycji.
Generalnie, w przypadku długości miecza sporo rozbija się o np. iaido. Czytając jednak powyższe wpisy widzę, że większość ma styczność z tematem, więc nie widzę sensu tego dalej wyjaśniać.

Tak więc ok, wycofuję się z pomysłu i dziękuję za uwagę :)
Tak, bo Japończycy byli mali, stąd też taka, a nie inna długość broni (która była dopasowana do pierwszego właściciela).
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

W takim razie odrzucam. Dziękuje za podsumowanie wątku Asagi ;)
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość