Zwykli Najemnicy

Awatar użytkownika
Yasuo
Wiek postaci: 28
Ranga: Kosho
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
GG/Discord: .iwaru
Multikonta: Tenshi

Zwykli Najemnicy

Post autor: Yasuo »

PROBLEM
Może nie jest to zbyt rażący problem, ale to coś czego na forum nie ma, a moim zdaniem być powinno. Mamy bowiem luksusowych najemników z Hyuuga, Yamanaka czy Aburame. Jednak nie mamy takich zwyczajnych, których można zatrudnić. A byłby to nawet fajny smaczek fabularny i wsparcie w wielu działaniach. Oczywiście także jeden z głównych elementów organizacji, jeśli ktoś by się na coś takiego zdecydował.

ROZWIĄZANIE
Póki co wymyśliłem cztery "klasy" takich najemników. Najbardziej podstawowe rzecz jasna, ale myślę, że póki co w zupełności by wystarczyły.
Nazwa
Informator/Szpieg
Rodzaj
Najemnik
Cena
Prowincja
Cały świat
Dodatkowe
Nie można wykorzystać do innych zadań niż wymienione w opisie.
Opis Podstawowy rodzaj najemnika. Może on zbierać informacje i dostarczać je do tego, kto go wynajął. Może szukać osób, wypytując o nie w osadzie. Może też śledzić osoby. Może także prowadzić obserwacje danego terenu i donosić swojemu pracodawcy (Dodatkowy Koszt: 200 Ryo/miesiąc czasu rzeczywistego). Jest zwykłym człowiekiem i nie potrafi walczyć. Nie posiada także umiejętności wykrywania chakry czy doujutsu. Działa jedynie na terenie prowincji, w której został wynajęty. Typowy mieszkaniec danej wioski, który zgodził się pracować dla ninja lub samuraja.
Techniczne Po wynajęciu tego najemnika należy zgłosić się do "Próśb do Administracji", podać link do postu, a następnie czekać na ocenę administratorów. Wynajęcie tego najemnika może nie przynieść oczekiwanych rezultatów (ocenia administracja).
Informatora/Szpiega można porównać do takich powiedzmy informatorów policyjnych z prawdziwego życia. Albo do Mariana Paździocha, który podobno donosił na Kiepskiego podczas PRLu. Coś w ten deseń. Nie jest wojownikiem.
Nazwa
Zabójca
Rodzaj
Najemnik
Cena
Prowincja
Cały świat
Dodatkowe
Opis Jak sama nazwa wskazuje. Jest to najemnik wynajęty do zabicia danej osoby (gracza lub NPC). Jest zwykłym człowiekiem (Siła, Szybkość, Wytrzymałość, Percepcja: 60; Psychika, Konsekwencja: 1). Nie posiada umiejętności ninja, specjalnych zdolności, o kekkei genkai nie wspominając. Może za to zakraść się do karczmy i poderżnąć gardło śpiącemu celowi lub dosypać mu do sake jakąś truciznę (trucizna musi pochodzić z ekwipunku gracza). W ostateczności może także walczyć w zwarciu. Wyposażony jest w katanę, kunaie i shurikeny. Działa "światowo", jednak jest w stanie namierzyć swój cel jedynie w prowincji, w której został wynajęty. By zlikwidować cel poza prowincją musi posiadać jak najbardziej dokładne informacje o jego miejscu pobytu. Zabójca może posiadać wygląd zdefiniowany przez gracza (np. atrakcyjna blondynka).
Techniczne Po pierwsze, wynajęcie zabójcy nie jest zbytnio akceptowalne w społeczeństwie. Postać gracza może przez to zyskać nawet List Gończy, dlatego zabójcy są tańsi w Shigashi no Kibu. Po drugie, postać gracza musi znać osobę, którą chce zabić. Po trzecie, musi mieć powód. Jeśli te warunki są spełnione, to zabójca zaczyna działać. W przypadku ataku na NPC należy zgłosić się do "Próśb do Administracji" i poprosić o ocenę działań. W przypadku ataków na innego gracza, należy zgłosić się do MG/Misjodawcy, który aktualnie prowadzi mu misję (zabójstwa dokonywane są jedynie podczas misji). Wtedy powinien wpleść ten wątek w fabułę swojej misji (nawet rangi D).
Nie trzeba chyba tłumaczyć, nie?
Nazwa
Posłaniec
Rodzaj
Najemnik
Cena
Prowincja
Cały świat
Dodatkowe
Opis Rolą posłańca jest przenoszenie wiadomości i pakunków w różne miejsca. Wystarczy mu powiedzieć gdzie znajdzie daną osobę i wręczyć to co ma jej dostarczyć (dostępne jest wszystko: od zwykłego listu, poprzez broń, Ryo, na artefaktach skończywszy). Powinno się wskazać mu jak najbardziej dokładną lokalizację odbiorcy, jednak wystarczy podać mu prowincję, w której odbiorca się znajduje. Posłaniec powinien sobie poradzić. Uwaga jednak. Nie wszyscy posłańcy są uczciwi.
Techniczne Po wynajęciu posłańca, należy zgłosić się do "Próśb do Administracji". Administracja oceni wtedy skutki działań takiego NPCeta i wykona interwencję fabularną, w której przekaże paczkę/list, albo nie. Posłaniec bowiem może umrzeć po drodze, nie znaleźć odbiorcy lub nawet ukraść przesyłkę.
To chyba też jest jasne, nieprawdaż?
Nazwa
Obrońca
Rodzaj
Najemnik
Cena
Prowincja
Cały świat
Dodatkowe
Opis Obrońca jest osobą, która chroni. Przynajmniej w definicji. W rzeczywistości jest to najemnik, który ma dużo szersze zastosowania. Przeważnie jednak towarzyszy graczowi i pomaga w wykonywaniu misji (jednorazowo). Może być prywatnym ochroniarzem. Może być marynarzem. Może być strażnikiem. Wielki wachlarz możliwości. Obrońcę można także zostawić, by pilnował jakiejś lokacji (domu gracza bądź siedziby organizacji, itd. itp.). Najemnika tego można zatrzymać na dłużej (Dodatkowy Koszt: 500 Ryo/miesiąc czasu rzeczywistego). Jest zwyczajnym człowiekiem (Siła, Szybkość, Wytrzymałość, Percepcja: 60; Psychika, Konsekwencja: 1) i nie posiada umiejętności ninja.
Techniczne Najemnik ten raz wynajęty zostanie przy graczu, dopóki ten będzie go opłacał (500 Ryo/miesiąc czasu rzeczywistego) lub do czasu śmierci. Wynajęcie obrońcy (za 5000 Ryo) pozwala cieszyć się jego usługami przez następny miesiąc, ale później już trzeba płacić. Obrońcę można zatrudnić do obrony jakiejś lokacji. W takim wypadku gracz może nimi sterować, nawet jeśli jego postać nie przebywa w tej lokacji. Jednakże, w tym przypadku nie otrzymuje on za tą walkę/fabułę żadnych PH. W przypadku misji, obrońcami również steruje gracz, jednak ich poczynania ocenia misjodawca.
DODATKOWE UWAGI
Miałem dzisiaj taki dzień, że bardzo dużo pomysłów wpadło mi do głowy i oto kolejny z nich i już ostatni. Może trochę przekombinowany, ale chciałbym wiedzieć co o nim sądzicie. Ja uważam, że jest warty rozważenia. Zwłaszcza, że są najemnicy Hyuuga, Yamanaka czy Aburame. Dlaczego nie można wynająć zwykłych ludzi do jakichś celów? Anyway. O ile trzech pierwszych to tak średnio mnie interesuje, o tyle bardzo chciałbym, żeby Obrońca przeszedł. Głównie pod kątem założenia w przyszłości organizacji. Po prostu ktoś musi bronić moich włości kappa.

No i w końcu miałbym na co wydawać swoje miliardy ryo kappa kappa
0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Re: Zwykli Najemnicy

Post autor: Yamanaka Inoshi »

I nagle... Okazuje się, że każdy chodzi ze swoimi ochroniarzami :X

Co do zabójców, nie wiem czy to by było takie mało akceptowalne yasuo.

O ile posłaniec to fajna sprawa to reszta raczej nie.

Druga kwestia jest taka, że posłańców gracze robili sobie do tej pory za własny fabularny hajs bez jakichś kosztów konkretnych i pisali posta w innym miejscu z dostarczoną wiadomością jeśli mus czy ktokolwiek inny pozwolił.

Informator na nie, od tego są kruki.
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

Zdecydowanie na nie. To gracz powinien walczyć i robić praktycznie wszystko. Ochroniarz dla Ninja, czyli elitarnej jednostki wojownika? Pls. Informator? Kruki+info brokerzy.

Niepotrzenbe. Nie.
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Yasuo
Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP

Jasna. Zapomniałem o krukach, więc informator odpada. Jeśli chodzi o posłańca, to wiadomo. Zwyczajne wiadomości można przesyłać między graczami bez hajsu, ale ekwipunek czy Ryo? Jest coś takiego możliwe?

A co do ochroniarza, drogi Exodio. Tak jak mówiłem. Głównie do obrony lokacji przed innymi graczami. Ja dla przykładu chciałbym, żeby dom mojej postaci był w pewien sposób chroniony (trzymałbym tam chociażby swój sprzęt i niepotrzebne ryo, hehe). Nie mogę tego obiektu chronić własną postacią, bo jestem chociażby na wyprawie. Dlatego przydałby się najemnik, który chronić potrafi. I uważam, że nie masz też do końca racji. Wiadomo, że obrońcy na misjach to by było trochę naciągane, ale weź np. pod uwagę taką opcję. Jest sobie event, polegający chociażby właśnie na obronie muru (już był, dlatego się do tego odnoszę). Czy nie mógłbym sobie wynająć 20 najemników NPCetów i pójść z nimi i służyć Uchihom nie jako pojedynczy gracz, ale jako dowódca swojego mini-oddziału? Albo wynająć sobie 40 najemników, kupić statek i wypłynąć na głębokie wody i rozpocząć karierę pirata? Rozumiem, że w/w opcje nie są dostępne fabularnie? Bo jeśli są, to czemu by nie uwzględnić tego w mechanice?

Z punktu widzenia fabularnego gracz nie jest w stanie robić wszystkiego. Przykładem jest chociażby Natsume. On został liderem potężnego państwa i jakoś nim chyba zarządza, ale na pewno nie robi tego sam jako pojedyncza postać/gracz. Ma całą zgraję NPCetów do pomocy. Daleko mi do Natsume, ale jakoś nie wierzę, że dałbym radę osiągnąć to co on jedynie zdobywając sławę wśród samurajów. Jak nie kupię swojej prywatnej armii, to nikt mi jej nie da :V.

Oczywiście, jeśli uważasz, że pomysł jest do odrzucenia, to ja nie będę na siłę go bronił. Poczekajmy jednak na wypowiedzi innych graczy i się okaże.

PS: Nie jestem ninja. Jestem samurajem. Japońskim rycerzem. A rycerze w średniowieczu swoje zamki posiadali, rzeszę chłopów i giermków, hłe hłe hłe. Ale dziękuję, że uważasz moją postać za elitarną :).
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Też jestem na nie. Jakoś nie jestem przekonany do idei własnej najemników w armii na murze czy własnej załogi pirackiej. Chcesz mieć własnych NPC? Zostań kimś takim jak Natsume właśnie. 24h i przenoszę do odrzuconych.
0 x
Awatar użytkownika
Yasuo

Powiem krótko. Nie zamierzam na siłę bronić swojego pomysłu, ale nie uważam waszej argumentacji za wartościową. To takie "nie bo nie i kropka". Argumentacja typu "Elitarna jednostka ninja nie może mieć ochroniarza, bla bla bla..." to moim zdaniem najbardziej naciągana niedorzeczność jaką słyszałem. Dlaczego? Bo to po prostu sztuczne ograniczenie, które nie ma ŻADNYCH podstaw fabularnych. Mogę przykładowo zapłacić jakiemuś graczowi 5000 ryo za to, że pójdzie ze mną na misję. Ktoś mi tego zabrania? Ktoś powie "Jesteś elitarnym wojownikiem i nie możesz mieć najemnika."? Ktoś cofnie moją fabułę z tym graczem i usunie wszystkie posty z nią związane? Nie? Więc niech ktoś mi wytłumaczy. Dlaczego mogę wynająć gracza, a NPCeta już nie?

Jedyny sensowny argument podał Inoshi. Każdy by chodził wtedy z własnym ochroniarzem. Nad tym można by się zastanowić.

Ale róbcie jak chcecie.
0 x
- Mowa
"Myśli"

Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
[/list][/fieldset]
Plotki i Ciekawostki
  • Brak - brak
[/quote][/code]
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

Pomysł odrzucony. Dwóch adminów jest na nie, a nikt nie podjął się jakiejś sensownej obrony tego pomysłu.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość