Rozpoznawanie Genjutsu

Yamiyo

Rozpoznawanie Genjutsu

Post autor: Yamiyo »

PROBLEM
By rozproszyć genjutsu trzeba najpierw wiedzieć, że się w nim jest. Co trzeba zrobić, by się tego dowiedzieć?

ROZWIĄZANIE
Konsekwencja potrzebna do rozpoznania Genjutsu: minimum 50% Psychiki Genusera.

DODATKOWE UWAGI
Jeśli genuser ma powiedzmy 100 Psychiki, to 50 Konsekwencji wystarczy by rozpoznać i rozproszyć genjutsu (Kai daje +60 Konsekwencji). Jeśli genuser ma 200 Psychiki, to 100 Konsekwencji wystarczy do rozpoznania, ale nie wystarczy do rozproszeni (duży ból daje jedynie 90 Konsekwencji). Zaproponowane przeze mnie wartości to tylko przykład. Generalnie Genjutsu to techniki, które bardzo opierają się na zależnościach miedzy statystykami, więc taka zmiana nie byłaby utrudnieniem. Tak. To nerf genjutsu :D.
0 x
Katsuko

Re: Rozpoznawanie Genjutsu

Post autor: Katsuko »

Nerf? Nie do końca, bo są postacie, które konsekwencji mają mało, a znaczna przewaga psychiki wcale nie oznacza, że zrozumiemy/nie zrozumiemy, że jesteśmy w iluzji. No proszę cię, jeśli nagle na mojej twarzy zjawi się twarz innej osoby (Utakata) to nie załapię, że to Genjutsu? Albo jeśli wylecą kruki z ziemi?
0 x
Hoshigaki Seiki

Post autor: Hoshigaki Seiki »

Ten pomysł stworzy takie raki, że będzie można Genjutsu rangi D zrobić nawet jakiegoś kozaka w konia bo systemowo nie będzie on miał możliwości ogarnąć, że jest w iluzji nawet jeśli będzie to oczywiste, nawet jeśli taką technikę już widział itd.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Nie działą w drugą stronę. Jelsi mamy konsekwencji 50% to nie będziemy automatycznie wykrywac... w mojej opinii NIE.
0 x
Obrazek
Yamiyo

Dlatego każda technika genjutsu dodaje bonus do Psychiki. Ranga D nie daje bonusu, a ranga S +20. Dlatego techniki wyższych rang trudniej rozpoznać i rozproszyć niż te techniki niższych rang. Kozak, który ma 30 Konsekwencji rozpozna technikę rangi D kogoś kto ma 60 Psychiki, ale jeśli ten użyje techniki rangi C bądź wyższej to już tego nie rozpozna. Poza tym kozak, który ma 30 Psychiki zwyczajnie nie jest kozakiem i każdy porządny Genuser zrobi go w bambuko. Nie zrobisz misji rangi B (nie mówiąc już o wyprawie) nie mając minimum 50 Konsekwencji, a czasem nawet 100 by się przydało. Jeśli ktoś widział już daną technikę to rzeczywiście powinien być wyjątkiem w tym systemie. No chyba, że za pierwszym razem nie rozgryzł, że to genjutsu, to i wtedy jednak wyjątkiem nie jest.

A jeśli chodzi o Utakatę - złapią Cię w nią, to natychmiastowo tracisz przytomność. Nie rozproszysz iluzji. Nawet prawdopodobnie nie będziesz wiedział, że w niej jesteś, a nawet jeśli to i tak prawdopodobnie umrzesz. GG. Wiesz skąd wiem? Moja pierwsza postać dostała tą techniką podczas eventu. Insta zgon. A jeśli chodzi o Kruki spod ziemi. Stworzę sobie WT Dotonu, polegającą na wytwarzaniu Kruków, które wylatują spod ziemi. Ogarniesz, że to genjutsu? Nie.
Nazwa
Jigoku Koka no Jutsu
Pieczęci
Wąż → Tygrys → Małpa → Świnia → Koń → Baran
Zasięg
35 metrów
Koszt
E: 24% | D: 18% | C: 15% | B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Dość silna jak na ten poziom technika, wpływająca na zmysły wzroku, słuchu i dotyku. Po aktywacji techniki, pojawia się duża iluzja spadającej z nieba kuli ognia, mknącej z dużą szybkością w kierunku oponenta. Po chwili zaś pocisk "wybucha", zaś oponent ma wrażenie, że zaczyna płonąć. Widzi otaczający go płaszcz płomieni, słyszy szum ognia, a nawet czuje wysoką temperaturę - najczęściej wywołuje to panikę celu. W rzeczywistości zaś technika nie wywołuje żadnych obrażeń fizycznych. Jako że pieczęcie przypominają te do techniki Kuli Ognia, może to wprawić w konfuzję nawet użytkowników Katonu.
Ta technika jest najlepszym tego dowodem.

Micheletto. Dlaczego nie? Dasz jakieś argumenty?
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Moim zdaniem tu już leży w gestii sędziego pojedynku ocena, czy użytkownik w fabularny sposób miał przesłanki do odkrycia tego, że znajduje się w Genjutsu. Przykład Naokiego również jest trafny - jeżeli użytkownik widzi takie rzeczy ma prawo się tego domyślić, ale czy będzie w stanie wyjść z Genjutsu - to już osobna kwestia, która będzie zależna od atrybutów konsekwencji i psychiki.

Również jestem przeciwny temu pomysłowi.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Temat do wyrzucenia w mojej opinii. 24h na coś konstruktywnego.
0 x
Obrazek
Yamiyo

Że tak zapytam. Czyli mam rozumieć, że jeśli fabularnie nie znam danej techniki genjutsu to nie jestem w stanie się dowiedzieć, że w nie wpadłem? Nawet jeśli mam dużo konsekwencji? Moim zdaniem bullshit. A może jest tak, że jestem w mój los jest w rękach sędziego? Jeden sędzia powie, że nie jestem w stanie rozpoznać genjutsu, ale jakbym zapytał innego to stwierdzi, że mogę jednak? To też bullshit i jeśli przez ten bullshit kiedyś moja postać zginie to pewnie się odwołam.
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Jeżeli jesteś w trakcie pojedynku i nagle twarz kumpla wyrośnie Ci z gęby, a nie znasz takiej techniki to nie domyślisz się mimo wszystko, że wpadłeś w Genjutsu? Nie musisz znać techniki, ale musisz przedstawić logiczne przesłanki czemu uważasz ze znalazłeś się w takim a nie innym stanie.
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Sans
Administrator

Jeżeli masz niską konsekwencję to już połowa sukcesu Twojego oponenta bo dajesz się złapać w genjutsu i de facto technika odniosła skutek. Masz jednak druga szansę w psotaci zorientowania się, ze w tym genjutsu sie znjadujesz. Nie jest to wymogiem byś miał możliwosć zauważenia iluzji. I jesli Twoja konsekwencja jest niska a przeciwnik złapał Cię w iluzję to musisz mieć solidne podstawy do określenia tego, ze w owej iluzji się znjadujesz i włąśnie jedna z nich jest dośwaidczenie z iluzją jakie nabyła by Twoja postać jesli go nie posiadasz to będzie zdecydowanie trudniej. Czy te podstawy sa słuszne to określa MG.

W mojej opinii temat do zamknięcia. 24h na coś konstruktywnego.
0 x
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Odrzucone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości