Misje grupowe
- Jawa
- Administrator
- Ranga: Head Admin
- GG/Discord: MxPl#7094
- Multikonta: Sasame | Sumi
Re: Misje grupowe
Uczestniczyłem w tej dyskusji i pomysł mi się podoba. Z powodów organizacyjnych misje robione solo i tak będą korzystniejsze, jeżeli patrzymy wyłącznie na zysk PH. Taki bonus jednak byłby jakaś małą rekompensatą i przy tym zachętą do grupowych misji, które zazwyczaj są ciekawsze, wymagają współpracy i są bardziej z duchem m/a.
Oczywiście nie mam na myśli znacznych bonusów, a coś zbliżonego do bonusów, jakie otrzymujemy za jakość. Te rosnące 5 PH za każdą kolejną rangę jest według mnie okej i nie wykluczałbym tutaj misji D. Byłaby to jakaś zachęta szczególnie dla nowych graczy. Misje D są z reguły takie jakie są, więc w ich przypadku dodatkowa interakcja między graczami znacznie je urozmaica.
Oczywiście nie mam na myśli znacznych bonusów, a coś zbliżonego do bonusów, jakie otrzymujemy za jakość. Te rosnące 5 PH za każdą kolejną rangę jest według mnie okej i nie wykluczałbym tutaj misji D. Byłaby to jakaś zachęta szczególnie dla nowych graczy. Misje D są z reguły takie jakie są, więc w ich przypadku dodatkowa interakcja między graczami znacznie je urozmaica.
0 x
- Kaito
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 17
- Ranga: Dōkō
- Krótki wygląd: ♠ kruczoczarne włosy
♠ błękitne oczy
♠ rekinie kły
♠ 178 cm wzrostu, szczupły
♠ ubiór: szara koszulka, niebieska zbroja z białym futerkiem wokół kołnierza, bojówki z wieloma kieszeniami, czarne trapery - Widoczny ekwipunek: ♠ czarne rękawiczki z blaszką, bez palców
♠ torba umieszczona tam, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę
♠ kabura umieszczona na prawym udzie
♠ sztylet u boku - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=4734
Też uczestniczyłam w dyskusji na chacie i jestem za. Z podobnych argumentów, jakie przedstawił Ocir, nie wyłączałabym misji D z tego pomysłu. To, że nie ma nich realnego zagrożenia nie ma żadnego znaczenia. Na misji C choćby też zagrożenie może być, a nie musi - może być misja w ogóle bez walki. A chodzi tutaj przede wszystkich o interakcję, rozwój współpracy (w końcu każdy może mieć inny pomysł na zakończenie zadania) i zachętę do wykonywania takich grupowych misji. To będzie korzyść dla forum jak się gracze będą na takie wspólne misje zgrywać, bo po pierwsze, same misje będą ciekawsze zarówno dla graczy, jak i dla MG, a po drugie, rozwinie to też pośrednio i fabułę, która nie jest przecież mniej ważna od misji (dla wielu nawet ważniejsza).
PS A, no i w obecnych realiach misje grupowe są nawet trudniejsze od solo (a na logikę powinno być niby odwrotnie), więc ten bonus byłby adekwatny. Dlaczego trudniejsze? Bo właśnie trzeba się już z kimś dogadać, można sobie wzajemnie popsuć plany, a mnożnik zagrożenia sprawia, że staje się ono jeszcze większe, bo może być skondensowane choćby, a nie podzielone na paru przeciwników.
PS A, no i w obecnych realiach misje grupowe są nawet trudniejsze od solo (a na logikę powinno być niby odwrotnie), więc ten bonus byłby adekwatny. Dlaczego trudniejsze? Bo właśnie trzeba się już z kimś dogadać, można sobie wzajemnie popsuć plany, a mnożnik zagrożenia sprawia, że staje się ono jeszcze większe, bo może być skondensowane choćby, a nie podzielone na paru przeciwników.
0 x
- Yasuo
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Kosho
- Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=55892#p55892
- GG/Discord: .iwaru
- Multikonta: Tenshi
Well... generalnie to jestem za. Bo skoro mi dają dodatkowe PH za wykonanie misji grupowej, to czemu miałbym się sprzeciwiać? :P Obecnie nie gram - tak jakby - solo, lecz w duecie. I tak uważam, że gra wieloosobowa jest dużo ciekawsza ^^, więc jeśli ta zmiana nie wejdzie, to płakać nie będę, ale jeśli by weszła to Was wszystkich po nogach całować będę :*.
Stały dodatek w postaci +5 PH na rangę misji (tj. D - +5, C - +10, B - +15, A - +20, S - +25) jest jak najbardziej ok
.
Stały dodatek w postaci +5 PH na rangę misji (tj. D - +5, C - +10, B - +15, A - +20, S - +25) jest jak najbardziej ok

0 x
- Mowa
"Myśli"
Prowadzone Misje: -
Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
"Myśli"
Wzór Misji:
[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
- Rokuramen Sennin
- Support
- Multikonta: Akihiko Maji i Jugo Misaki
Czekam jeszcze na wypowiedź Muraia i Seinaru w takim razie (:
0 x
Support i twórca najlepszego ramen w świecie shinobi
- Yami
- Wiek postaci: 25
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=4268
Pytanie to jest ogólny dodatek misji grupowej czy dodatek za każdą dodatkowa osobę, która przystąpiła do misji?
MG juz dostaje +30% za dodatkowe osoby wiec jeśli taka zmiana wchodzi to należy pamiętać aby i tę kwestię uwzględnić.
PS. Ja to ostatnie 3 posty czytałem wiec mogło się to juz przewinąć
MG juz dostaje +30% za dodatkowe osoby wiec jeśli taka zmiana wchodzi to należy pamiętać aby i tę kwestię uwzględnić.
PS. Ja to ostatnie 3 posty czytałem wiec mogło się to juz przewinąć
0 x
- Rokuramen Sennin
- Support
Licznik uwzględnia stały bonus za podjęcie się misji grupowej. Tym nie mniej zależy nam tutaj na promowaniu misji grupowych, a nie dwójkowych. Chciałabym zaproponować dodatkowy bonus za każdą osobę powyżej dwóch.
0 x
- Naoki
- Gracz nieobecny
- Wiek postaci: 22
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Zielonowłosy młodzieniec, przeciętnego wzrostu.
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=108086#p108086
- GG/Discord: Abur#4841
Mi to pasuje. I jak rozumiem ten bonus dotyczy tylko uczestników? A MG ma dalej swoje 30% więcej wynagrodzenia?
0 x
Wszystko co powiem, może być głupie i nikt nie ma prawa, użyć tego przeciwko mnie.

- Sans
- Administrator
- Wiek postaci: 8
- Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus
Tak, to dotyczy tylko graczy, MG bez zmian.
Opcje są takie:
1. Stały bonus zależny od rangi, niezależny od ilości graczy biorący udział w misji. Po prostu wszystko z dwiema lub więcej postaciami to grupowa i się dostaje cosik i git.
Wtedy wartości Koalowe zaproponowane wyżej, największe dla dwóch osób, bo nie ma zagrożenia że żaden mnożnik nie zwiększy tego do głupich wartości dla większej ilości osób. Promuje duety bardzo.
EDIT: Koala zedytowała swój pomysł dodając dodatek za każdą kolejną osobę, więc robi się tego tak jakby inna wersja punktu 2.
2. Większy bonus za dwie osoby, mniejszy bonus za każdą kolejną, np.:
Misja C - Dwie osoby: 8 PH + 4 PH za każdą kolejną
Misja B - Dwie osoby: 12 PH + 6 PH za każdą kolejną
Misja A - Dwie osoby 16 PH + 8 PH za każdą kolejną
Wiadomo, że misje w duecie są o wiele częstsze, więc nie chcemy żeby bonus dla nich był śmiesznie mały tylko dlatego, ze mamy zagrożenia skalowania wynagrodzenia dla większej liczby uczestników. Widać jednak, że w tym przypadku już 3 osoby dają lepsze wynagrodzenie niż w opcji 1, bo taką sumę bonusową każdy dostaje na głowę.
3. Wzorek. Tutaj wynagrodzenia są największe, ale nie promuje to w żaden sposób duetów więc jest niejako bardziej sprawiedliwe.
4 (3) PH * ranga misji (D-0, C-2, B-3, A-4, S-5) * liczba uczestników (tylko jeśli było więcej niż 1)
Czyli dla misji C - dla dwóch osób 8 (6) PH, dla trzech 16 (12) PH i dalej + 8 (6) za każdą kolejną
Dla misji B - dla dwóch osób 12 (9) PH, dla trzech 24 (18) i dalej +12 (9) PH za każdą kolejną.
Dla tego rozwiązania wartości wydają mi się za duże, a w nawiasach z kolei za małe dla dwóch osób, ale też wrzucam żeby nie było.
Dlaczego 0 dla misji D? Ano dlatego, że ja uważam (i ludki z administracji chyba w sumie też) że jedynym bonusem dla grupowych misji D powinien być jakiś większy bonusik za jakość i tyle.
Wpisujcie numerki i miasta w komentarzach.
Opcje są takie:
1. Stały bonus zależny od rangi, niezależny od ilości graczy biorący udział w misji. Po prostu wszystko z dwiema lub więcej postaciami to grupowa i się dostaje cosik i git.
Wtedy wartości Koalowe zaproponowane wyżej, największe dla dwóch osób, bo nie ma zagrożenia że żaden mnożnik nie zwiększy tego do głupich wartości dla większej ilości osób. Promuje duety bardzo.
EDIT: Koala zedytowała swój pomysł dodając dodatek za każdą kolejną osobę, więc robi się tego tak jakby inna wersja punktu 2.
2. Większy bonus za dwie osoby, mniejszy bonus za każdą kolejną, np.:
Misja C - Dwie osoby: 8 PH + 4 PH za każdą kolejną
Misja B - Dwie osoby: 12 PH + 6 PH za każdą kolejną
Misja A - Dwie osoby 16 PH + 8 PH za każdą kolejną
Wiadomo, że misje w duecie są o wiele częstsze, więc nie chcemy żeby bonus dla nich był śmiesznie mały tylko dlatego, ze mamy zagrożenia skalowania wynagrodzenia dla większej liczby uczestników. Widać jednak, że w tym przypadku już 3 osoby dają lepsze wynagrodzenie niż w opcji 1, bo taką sumę bonusową każdy dostaje na głowę.
3. Wzorek. Tutaj wynagrodzenia są największe, ale nie promuje to w żaden sposób duetów więc jest niejako bardziej sprawiedliwe.
4 (3) PH * ranga misji (D-0, C-2, B-3, A-4, S-5) * liczba uczestników (tylko jeśli było więcej niż 1)
Czyli dla misji C - dla dwóch osób 8 (6) PH, dla trzech 16 (12) PH i dalej + 8 (6) za każdą kolejną
Dla misji B - dla dwóch osób 12 (9) PH, dla trzech 24 (18) i dalej +12 (9) PH za każdą kolejną.
Dla tego rozwiązania wartości wydają mi się za duże, a w nawiasach z kolei za małe dla dwóch osób, ale też wrzucam żeby nie było.
Dlaczego 0 dla misji D? Ano dlatego, że ja uważam (i ludki z administracji chyba w sumie też) że jedynym bonusem dla grupowych misji D powinien być jakiś większy bonusik za jakość i tyle.
Wpisujcie numerki i miasta w komentarzach.
0 x

- Yasuo
- Wiek postaci: 28
- Ranga: Kosho
- Widoczny ekwipunek: Link do widocznych przedmiotów znajduje się na samej górze KP
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=55892#p55892
- GG/Discord: .iwaru
- Multikonta: Tenshi
Ten wzór jest błedny. 3 * (C czyli 2) * liczba uczestników: 2 = 3 * 2 * 2 = 12.
Z tego wzoru wynika, że przy 2 osobach każda z nich dostałaby 12 PH dodatku. Przy trzech byłoby to 18. Przy czterech - 24. Nie ma sensu bawić się w takie wzory.
Tak bym to widział. Dodałem do tego misję rangi S (pogrubiłem nawet), bo to trzeba uwzględnić. Oprócz tego dopisałem też misję rangi D (pogrubiona czcionka), bo jednak drużynowe misje rangi D ciekawiej się prowadzi, czyta czy też w takowych uczestniczy, więc powinno to być jakoś premiowane. Jednak misje rangi D są strasznie łatwe... zginąć na nich to sztuka, między D i C różnica jest kolosalna, dlatego nagrody są symboliczne.
Z tego wzoru wynika, że przy 2 osobach każda z nich dostałaby 12 PH dodatku. Przy trzech byłoby to 18. Przy czterech - 24. Nie ma sensu bawić się w takie wzory.
Tak bym to widział. Dodałem do tego misję rangi S (pogrubiłem nawet), bo to trzeba uwzględnić. Oprócz tego dopisałem też misję rangi D (pogrubiona czcionka), bo jednak drużynowe misje rangi D ciekawiej się prowadzi, czyta czy też w takowych uczestniczy, więc powinno to być jakoś premiowane. Jednak misje rangi D są strasznie łatwe... zginąć na nich to sztuka, między D i C różnica jest kolosalna, dlatego nagrody są symboliczne.
0 x
- Mowa
"Myśli"
Wzór Misji:
Wzór Nowej Lokacji:
"Myśli"
Wzór Misji:
[/list][/fieldset]
[/quote][/code]
- Rokuramen Sennin
- Support
No wiadomo, że opcja nr 2, nie wiem w ogóle po co to tak udziwniać. Stawiamy na prostotę!
0 x
- Yami
- Wiek postaci: 25
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=4268
Mimo, że każdy lubi wzory i matematykę tak jednak postawiłbym na tę prostszą wersję nr2 z dodaniem misji S na którą i tak nikt nie pójdzie. Z misjami D to nie wiem...
0 x
- Asaka
- Postać porzucona
- Wiek postaci: 27
- Ranga: Sentoki
- Krótki wygląd: Białowłosa, złotooka, niewysoka
- Widoczny ekwipunek: Kabury na broń na udach; duża torba na pośladkach; bransoletka na prawym nadgarstku; obrączka na palcu; wielki wachlarz na plecach
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=32&t=5564
- Aktualna postać: Airan
Niech będzie opcja nr 2, oczywiście z bonusem dla misji S, chociaż osobiście nie jestem zwolenniczką faworyzowania misji dwuosobowych, a do tego będzie się to sprowadzać :P jednak chyba jest to najmniej krzywdząca i udziwniona wersja. Dla grupowych misji D też powinno coś być, tak jak pisano wcześniej, zwiększony dodatek za jakość w stosunku do jednoosobowych.
0 x
赤 · 水 · 晶

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain

· · ·
seasons don't fear the reaper
nor do the wind, the sun or the rain
- Hikari
- Martwa postać
- Wiek postaci: 26
- Ranga: Akoraito
- Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.
- Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=1307&p=12435
Popieram wszystkich, że opcja numer dwa najlepsza.
Edit: Oczywiście też liczyłbym misję D.
Edit: Oczywiście też liczyłbym misję D.
0 x
Cause i'm the real fire.
- Ichirou
- Wiek postaci: 35
- Ranga: Seinin
- Krótki wygląd: Chodzące piękno.
- Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury
- Link do KP: https://shinobiwar.pl/viewtopic.php?f=33&t=320
Myślę, że opcja numer 2 jest najlepsza. 3 nie jest zła, ale te bonusy mogłoby za bardzo urosnąć przy 3- lub 4-osobowych misjach.
I uwzględniłbym wszystkie rangi misji, również D. Bonus +4 PH za dwie osoby i +2 za każdą kolejną. Nie wiem, czemu mielibyśmy pomijać D, a premia przecież nie jest duża.
I uwzględniłbym wszystkie rangi misji, również D. Bonus +4 PH za dwie osoby i +2 za każdą kolejną. Nie wiem, czemu mielibyśmy pomijać D, a premia przecież nie jest duża.
0 x
- Numa
- Martwa postać
- Wiek postaci: 16
- Ranga: Wyrzutek
- Krótki wygląd: Brązowooki chłopak, rasy białej. Posiada ciemnobrązowe włosy.
- Widoczny ekwipunek: -Hełm zakrywający twarz pozostawiający jedynie małą szczelinę na jego oczy.
-Czarny płaszcz z kapturem. - Link do KP: http://shinobiwar.pl/viewtopic.php?p=79250#p79250
- Multikonta: Ni ma
Ja też dał bym i na misje D coby nowi mieli nieco lżej na start. Fakt przeciwnicy się nie skalują ale na D też można zginąć.
0 x
- Myśli Numy -
- Słowa Numy -
[/center]
Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
- Słowa Numy -

Nie odpowiadam przed żadną władzą.
Oraz mogę mówić i robić co mi się żywnie podoba.
Bez ponoszenia żadnych konsekwencji !
Nie posiadam siły, wpływów czy pieniędzy.
Mało, nie mam nawet pracy.
Jestem Bezdomnym !
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-QdgoBYUHBU[/youtube]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości